Prirodni lijekovi za glaukom (10 najdjelotvornijih)

Prirodni lijekovi za glaukom (10 najdjelotvornijih)
Shutterstock

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje može dovesti do gubitka vida ako se ne liječi. Dok tradicionalna medicina nudi različite tretmane i lijekove za kontrolu ovog stanja, mnogi se okreću i prirodnim rješenjima u potrazi za dodatnom pomoći i alternativnim metodama liječenja. Prirodni lijekovi za glaukom obično uključuju promjene u prehrani, korištenje biljnih suplemenata i prakticiranje određenih vježbi za oči.

Ovaj pristup ne zamjenjuje tradicionalno liječenje, ali može služiti kao dopuna u cilju očuvanja zdravlja očiju i potencijalno smanjenja rizika od daljnjeg oštećenja vida.

Prirodni lijekovi za glaukom
Shutterstock

Što je glaukom i koji su simptomi?

Glaukom je skupina očnih bolesti koje karakterizira oštećenje optičkog živca, što često dovodi do postupnog gubitka vida. Glavni faktor rizika za glaukom je povećani intraokularni tlak, tj. tlak unutar oka. Postoji više vrsta glaukoma, ali najčešći su otvorenokutni glaukom i zatvorenokutni glaukom.

Simptomi glaukoma mogu varirati ovisno o vrsti i stupnju bolesti. U početnim fazama, otvorenokutni glaukom obično nema simptoma i postupno uzrokuje gubitak perifernog (bočnog) vida. Zatvorenokutni glaukom može izazvati iznenadne simptome kao što su jaka bol u oku, crvenilo oka, zamagljen vid, vidne aure ili svjetlosni krugovi oko svjetala te mučnina i povraćanje. Ovi simptomi zahtijevaju hitnu medicinsku pažnju.

S obzirom na to da glaukom često napreduje bez očitih simptoma, redoviti pregledi očiju su ključni za rano otkrivanje i liječenje kako bi se spriječio gubitak vida.

Prirodni lijekovi za glaukom

U ovom članku ćemo istražiti različite prirodne metode koje se mogu koristiti u borbi protiv glaukoma, uzimajući u obzir kako znanstvene studije, tako i tradicionalna znanja i prakse. U nastavku donosimo primjere prirodnih lijekova za glaukom.

1. Biljni ekstrakti – Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba je drevna biljka poznata po svojim blagotvornim učincima na cirkulaciju i zdravlje mozga. Kod glaukoma, Ginkgo biloba može pomoći poboljšanjem cirkulacije u oku i zaštiti optičkih živaca. Neki istraživači sugeriraju da ova biljka može smanjiti oštećenje uzrokovano glaukomom zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima. Dobar je lijek za glaukom.

Međutim, važno je napomenuti da Ginkgo biloba ne može izliječiti glaukom, ali može pomoći u upravljanju simptomima. Pacijenti bi trebali konzultirati liječnika prije uzimanja ovog dodatka, posebice ako već uzimaju druge lijekove. Također, Ginkgo biloba može imati nuspojave kao što su glavobolje ili probavne smetnje. Iako postoje obećavajući rezultati, potrebna su dodatna istraživanja za potvrdu učinkovitosti Ginkga u liječenju glaukoma.

2. Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline, prisutne u ribljem ulju i sjemenkama chia, mogu pomoći u smanjenju intraokularnog tlaka, ključnog faktora rizika za glaukom. Ove masne kiseline imaju protuupalna svojstva koja mogu zaštititi optički živac. Studije su pokazale da redovita konzumacija omega-3 masnih kiselina može poboljšati cirkulaciju u oku i smanjiti rizik od glaukoma.

Omega-3 se može uzimati kao dodatak prehrani ili se može povećati unos namirnica bogatih ovim masnim kiselinama. Važno je napomenuti da omega-3 masne kiseline nisu zamjena za standardne tretmane glaukoma. Njihovo korištenje treba biti u dogovoru s liječnikom, osobito ako postoje druge zdravstvene brige. Uzimanje prevelikih doza omega-3 masnih kiselina može imati nuspojave kao što su probavne smetnje ili krvarenje.

3. Antioxidansi – Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidansima, posebice katehinima, koji mogu pomoći u zaštiti očiju od oksidativnog stresa. Oksidativni stres je povezan s oštećenjem optičkog živca kod glaukoma. Redovito konzumiranje zelenog čaja može smanjiti rizik od razvoja glaukoma i drugih očnih bolesti. Zeleni čaj također sadrži prirodne antiinflamatorne spojeve koji mogu pomoći u smanjenju intraokularnog tlaka. Dobar je lijek za glaukom.

Međutim, zeleni čaj sadrži kofein, što može nekim osobama povećati očni tlak, stoga je važno biti oprezan s njegovom konzumacijom. Nije preporučljivo pretjerivati s konzumacijom zelenog čaja, posebice ako postoje drugi zdravstveni problemi. Kao i kod svih prirodnih lijekova, važno je konzultirati se s liječnikom prije početka redovite konzumacije zelenog čaja.

4. Kurkuma

Kurkuma, začin poznat po svojim protuupalnim svojstvima, može imati potencijalne prednosti u liječenju glaukoma. Njena aktivna komponenta, kurkumin, ima snažna antioksidativna svojstva koja mogu zaštititi očne živce od oštećenja. Kurkuma može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i upale, koji su ključni čimbenici u razvoju glaukoma.

Kako liječiti glaukom?
Shutterstock

Neki istraživači sugeriraju da kurkumin može poboljšati cirkulaciju u oku, što je korisno za osobe s glaukomom. Međutim, kurkuma se slabo apsorbira u tijelu, stoga se često preporučuje uzimanje s crnim paprom kako bi se povećala biološka raspoloživost. Iako postoje obećavajući preliminarni podaci, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdila učinkovitost kurkume u liječenju glaukoma. Važno je savjetovati se s liječnikom prije dodavanja kurkume u režim liječenja, posebno ako se uzimaju drugi lijekovi.

5. Vježbe za oči i meditacija

Vježbe za oči i tehnike meditacije mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju cirkulacije u oku, što može biti korisno u upravljanju glaukomom. Tehnike opuštanja poput dubokog disanja i meditacije mogu pomoći u smanjenju intraokularnog tlaka. Vježbe za oči, koje uključuju pokrete očiju i fokusiranje, mogu povećati cirkulaciju krvi u oku i potencijalno smanjiti pritisak. Međutim, ove tehnike ne bi trebale zamijeniti standardne tretmane za glaukom.

Važno je razumjeti da vježbe za oči i meditacija mogu poslužiti kao dopuna liječenju, a ne kao zamjena. Iako ne postoji znanstveni konsenzus o učinkovitosti ovih metoda u liječenju glaukoma, one mogu pridonijeti općem zdravlju očiju i dobrobiti. Kao i uvijek, preporučuje se konzultacija s oftalmologom prije početka bilo kakvog novog režima liječenja ili vježbi.

6. Kopriva

Kopriva je poznata po svojim diuretičkim svojstvima i može pomoći u smanjenju intraokularnog tlaka, koji je ključan u upravljanju glaukomom. Bogata je antioksidansima koji mogu pomoći u zaštiti očnih živaca od oštećenja uzrokovanog oksidativnim stresom. Kopriva također sadrži velike količine vitamina A i C, koji su važni za održavanje zdravlja očiju. Dobar je lijek za glaukom.

Međutim, važno je biti oprezan s doziranjem koprive, jer prekomjerno konzumiranje može dovesti do nuspojava, poput iritacije želuca. Također, osobe koje već uzimaju diuretike ili lijekove za snižavanje krvnog tlaka trebaju biti posebno oprezne. Prije upotrebe koprive u svrhu liječenja glaukoma, preporučuje se savjetovanje s liječnikom.

Kapi za oči
Shutterstock

7. Borovnice

Borovnice su poznate po visokom sadržaju antocijanina, spojeva koji imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Ovi spojevi mogu pomoći u zaštiti optičkog živca i poboljšati cirkulaciju u oku. Redovita konzumacija borovnica može pomoći u smanjenju rizika od oštećenja vida povezanog s glaukomom.

Borovnice također mogu poboljšati noćni vid i smanjiti umor očiju. Važno je napomenuti da konzumacija borovnica nije zamjena za standardne tretmane glaukoma, ali može poslužiti kao korisna dopuna. Kao i kod svih prirodnih dodataka, preporučuje se konzultacija s liječnikom prije početka njihove redovite konzumacije.

8. Kanabis

Kanabis je privukao značajnu pažnju kao potencijalni tretman za glaukom, posebno zbog svoje sposobnosti da privremeno smanji intraokularni tlak. Aktivni sastojak kanabisa, THC, pokazao je u nekim studijama sposobnost smanjenja očnog tlaka.

Međutim, učinak je kratkotrajan, a redovita upotreba kanabisa za liječenje glaukoma nije preporučljiva. Postoje i značajni pravni i zdravstveni aspekti koji se moraju uzeti u obzir pri razmatranju kanabisa kao tretmana. U nekim zemljama, upotreba kanabisa u medicinske svrhe je ilegalna ili strogo regulirana. Također, dugotrajna upotreba kanabisa može imati nuspojave, uključujući potencijalne probleme s mentalnim zdravljem. Dobar je lijek za glaukom.

9. Astaksantin

Astaksantin je moćan antioksidans koji se prirodno nalazi u nekim morskim organizmima kao što su alge, losos i rakovi. Svojstva astaksantina u borbi protiv oksidativnog stresa mogu biti korisna u zaštiti očnih živaca kod glaukoma.

Neki istraživači smatraju da astaksantin može poboljšati protok krvi u oku i smanjiti upalu. Međutim, iako postoje preliminarni dokazi o koristima astaksantina za zdravlje očiju, potrebno je više istraživanja za potvrdu njegove učinkovitosti u liječenju glaukoma. Kao i kod svih dodataka prehrani, preporučuje se savjetovanje s liječnikom prije dodavanja astaksantina u režim liječenja.

10. Vitamin C

Vitamin C je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima i može igrati ulogu u zaštiti očiju od oštećenja uzrokovanih glaukomom. Ovaj vitamin može pomoći u jačanju kolagena u oku, što je važno za održavanje zdravlja očnih živaca i smanjenje intraokularnog tlaka. Redovita konzumacija hrane bogate vitaminom C ili uzimanje dodataka može pomoći u podršci zdravlju očiju.

Vitamini i dodaci
Shutterstock

Međutim, prekomjerno uzimanje vitamina C može dovesti do nuspojava, poput probavne uznemirenosti i bubrežnih kamenaca. Kao i kod svih prirodnih tretmana, važno je konzultirati se s liječnikom prije početka uzimanja visokih doza vitamina C, posebno ako se uzimaju drugi lijekovi ili postoje zdravstveni problemi.

Prirodni lijekovi i dodaci prehrani mogu imati potencijalne koristi u podršci liječenju glaukoma. Biljke poput Ginkgo bilobe, hranjive tvari kao što su omega-3 masne kiseline i antioksidansi iz zelenog čaja, kurkume, borovnica, astaksantina i vitamina C, mogu pružiti određenu razinu zaštite i podrške zdravlju očiju. Također, tehnike poput vježbi za oči i meditacije mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju općeg stanja očiju.

Međutim, važno je naglasiti da ovi prirodni pristupi ne zamjenjuju standardne medicinske tretmane glaukoma. Upravljanje ovim ozbiljnim stanjem zahtijeva integrirani pristup koji uključuje redovite preglede očiju, farmakološke tretmane i potencijalno kirurške zahvate, ovisno o težini i vrsti glaukoma.

Prije uvođenja bilo kojeg prirodnog lijeka ili dodatka prehrani u režim liječenja, neophodno je konzultirati se s oftalmologom ili drugim zdravstvenim stručnjacima. Samo tako se može osigurati sigurnost i prilagođavanje tretmana individualnim potrebama svakog pacijenta. U konačnici, holistički pristup koji uključuje i tradicionalnu medicinu i prirodne metode može pružiti najbolje rezultate u očuvanju vida i zdravlja očiju kod osoba s glaukomom.