Što je to SWIFT broj?

U današnje doba nerijetko imamo probleme u komunikaciji s bankarima i financijskim stručnjacima te samim bankama, prvenstveno jer nas tijekom obrazovanja nisu naučili nekim osnovnim pojmovima koje je bitno znati. Često je riječ o stvarima koje su jednostavne za učenje, ali jednostavno nismo imali priliku naučiti o njima i nemamo financijsku pismenost koju trebamo. Jedna od takvih je i SWIFT broj.

Kako biste preuzeli odgovornost nad novcem kojeg zarađujete, zasigurno ponešto morate znati i o transakcijama. U transakcijama ćete često naići na termin SWIFT, tako da ćemo prvo otkriti o čemu je riječ, kada i kome je SWIFT potreban i koji su najčešći SWIFT kodovi na koje ćete potencijalno naići.

Što je SWIFT broj?

SWIFT je broj koji se koristi kao identifikator u novčanim transakcijama. Sadrži između osam i jedanaest znamenki, ovisno o tome pričamo li samo o identifikaciji banke ili pak i identifikaciji podružnice. Banke su zapravo primarni korisnici SWIFT brojeva i svaka banka ima svoj. Tako ćete ponekad kad obavljate vaše novčane transakcije, a nemate dovoljno podataka za prijenos, biti upitani za SWIFT.

On je dodatan korak u sigurnosti i brine se o tome da vaš novac stigne na točno odredište. Najčešća zabluda u vezi SWIFT koda jest da je on individualan za osobu, međutim on se uopće ne veže za osobu, već isključivo za banku u kojoj se nalazi račun neke stranke.

Na nekim mjestima naići ćete i na termin BIC kod. To je drugi naziv za SWIFT adresu ili SWIFT kod, a radi o istoj stvari. Suštinski, pogledajte o koliko znakova se radi i moći ćete brzo zaključiti je li neki kod onaj koji vi tražite.

Otkud ime SWIFT?

SWIFT je zapravo ime jedne od najpoznatijih svjetskih financijskih organizacija koja je 1973. godine nastala u “prijestolnici” Europe, Bruxellesu. Radi se o organizaciji koja regulira globalnu povezanost financijskih transakcija, kako između banaka međusobno, tako između banaka i drugih stranki. Ova udruga osnovana je zahvaljujući dobroj organizaciji i potpori preko 200 svjetskih banaka, a ISO organizacija odobrila ju je nedugo nakon osnivanja.

SWIFT znači “Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication” pa vam tako sama riječ objašnjava o čemu se radi – prijenosu iz banke u banku, na globalnoj razini. 

Gdje se SWIFT koristi?

Kao što smo već spomenuli, SWIFT identificira banku i zapravo nema nikakve veze s korisnikom. Najčešća primjena SWIFT koda javlja se u međunarodnom prometu, u transakcijama između dvije stranke (nebitno jesu li privatne ili pravne) koje se ne nalaze u istoj državi.

Dakle, kad šaljete novce iz banke koja nema poslovnicu u odredišnoj državi, ili obrnuto, morate napomenuti SWIFT broj. Ponekad će vas i za provjeru u poslovnicama tražiti SWIFT, tako da nemojte misliti da je on vezan isključivo za online poslovanje. Ovisno o bankaru, morat ćete naći broj sami ili će vam ga on naći.

Bitni SWIFT kodovi

Donosimo vam, abecednim redom poredane, najbitnije SWIFT kodove koji su ažurirani u listopadu 2021. godine. Svakako vam preporučujemo da provjerite SWIFT sa svojom bankom ako čitate ovaj članak nakon izdavanja. Jednostavno u tražilicu možete ubaciti “SWIFT _____ banka”.

ADDIKO, Zagreb – HAABHR22

AGRAM, Zagreb – KREZHR2X

KOVANICA,Varaždin – SKOVHR22

BKS BANK AG (glavna podružnica RH) – BFKKHR22

CROATIA, Zagreb – CROAHR2X

ERSTE, Rijeka – ESBCHR22

HRVATSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVITAK, Zagreb – HKBOHR2X

HRVATSKA NARODNA BANKA – NBHRHR2D

HRVATSKA POŠTANSKA BANKA, Zagreb – HPBZHR2X

IMEX, Split – IMXXHR22 

ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG, Umag – ISKBHR2X

J&T, Varaždin – VBVZHR22

KARLOVAČKA, Karlovac – KALCHR2X

KENTBANK, Zagreb – KENBHR22

OTP, Split – OTPVHR2X

PARTNER BANKA, Zagreb – PAZGHR2X

PODRAVSKA, Koprivnica – PDKCHR2X

PRIVREDNA BANKA ZAGREB, Zagreb – PBZGHR2X

RAIFFEISENBANK AUSTRIA, Zagreb – RZBHHR2X

SAMOBORSKA, Samobor – SMBRHR22

SBERBANK,  Zagreb – VBCRHR22

SLATINSKA, Slatina – SBSLHR2X

ZAGREBAČKA, d.d. Zagreb – ZABAHR2X

Zaključak

SWIFT kod, često nazivan i BIC kod, broj je koji opisuje banku i njena svojstva. Kad međunarodno šaljete novce u banku koja nema poslovnicu u odredišnoj državi, novac se mora “penjati kroz više stepenica” te zbog toga, i sigurnosti novca, dajemo SWIFT odredišne banke.