Što je upala srčanog mišića? (12 simptoma)

Upala srčanog mišića stanje je o kojem bismo svi trebali znati barem ono osnovno: simptome i često postavljenja pitanja. Srčani mišić, poznat i kao miokard, je mišić koji čini glavni dio srca. Njegova osnovna funkcija je pumpati krv iz srca u cijelo tijelo.

Srčani mišić je poseban jer ima sposobnost ritmičke kontrakcije (stiskanja) i relaksacije (opuštanja), što omogućava srcu da neprekidno pumpa krv tijekom cijelog života.

Upala srčanog mišića, poznata kao miokarditis, je stanje u kojem se miokard upali. Upala miokarda može biti uzrokovana različitim faktorima.

miokarditis
FOTO: SHUTTERSTOCK

Simptomi miokarditisa mogu varirati, ali uključuju bol u prsima, umor, otežano disanje, vrtoglavicu i druge simptome slične srčanim problemima. Dijagnoza se obično postavlja na temelju simptoma, fizičkog pregleda, elektrokardiograma (EKG), krvnih testova, a ponekad i biopsije srčanog mišića.

Liječenje miokarditisa ovisi o uzroku i ozbiljnosti stanja. Može uključivati odmor, lijekove za smanjenje upale te, u nekim slučajevima, specifično liječenje uzroka upale. Važno je rano prepoznati simptome i konzultirati se s liječnikom kako bi se spriječile moguće komplikacije.

Koji su uzroci upale srčanog mišića?

Različiti uzroci mogu dovesti do upale srčanog mišića ili miokarditisa, a najčešće je riječ o sljedećim faktorima:

  • Virusne infekcije su česti uzrok miokarditisa. Virusni agensi poput adenovirusa, enterovirusa, citomegalovirusa i drugih mogu napasti srčani mišić. Kada virus prodrije u miokard, tijelo pokreće imunološki odgovor koji može rezultirati upalom. Ova vrsta miokarditisa često se javlja nakon preboljele gripe ili drugih virusnih bolesti.
  • Iako su manje učestale od virusnih infekcija, bakterijske infekcije poput difterije i tuberkuloze mogu također uzrokovati miokarditis. Bakterijske infekcije obično zahtijevaju agresivnije liječenje antibioticima.
  • Autoimune bolesti poput reumatoidnog artritisa i sistemskog eritemskog lupusa mogu uzrokovati miokarditis. U ovim stanjima, imunološki sustav tijela napada vlastiti srčani mišić kao strano tijelo što je izuzetno teško za liječenje.
  • Izloženost određenim toksičnim tvarima može uzrokovati upalu srčanog mišića. Primjeri uključuju alkohol, lijekove, kemikalije ili droge poput kokaina. Toksični miokarditis može biti akutan i ozbiljan.
  • Ekstremni fizički ili emocionalni stres može povećati rizik od miokarditisa. Stres može uzrokovati disbalans u imunološkom sustavu i potencijalno izazvati upalu srčanog mišića.
  • Nakon preboljele infekcije, imunološki sustav može ostati aktiviran i “zamijeniti mete” napadajući srčani mišić. Ovo se stanje ponekad naziva postinfekcijski miokarditis.

12 glavnih simptoma upale srčanog mišića

Simptomi upale srčanog mišića ili miokarditisa mogu varirati u svojoj ozbiljnosti i trajanju. Evo nekoliko primjera simptoma koji se mogu javiti kod miokarditisa.

pregled miokarditisa
FOTO: SHUTTERSTOCK

1. Bol u prsima

Ovo je čest simptom i može se osjećati kao pritisak, peckanje ili nelagoda u sredini prsa. Bol u prsima obično postaje jača tijekom fizičke aktivnosti.

2. Umor

Osjećaj produženog umora i iscrpljenosti može biti znak miokarditisa.

3. Otežano disanje

Osjećaj nedostatka zraka, posebno tijekom napora ili čak u mirovanju, također može biti simptom koji pokazuje da je u pitanju upala srčanog mišića.

4. Palpitacije

Osjećaj nepravilnih ili ubrzanih otkucaja srca, često opisivane kao preskakanje. 

5. Vrtoglavica ili nesvjestica

Promjene u cirkulaciji krvi i oksigenaciji tijela mogu uzrokovati vrtoglavicu ili nesvjestice.

6. Edemi 

Oticanje gležnjeva, nogu i drugih dijelova tijela može se pojaviti zbog zadržavanja tekućine uzrokovanog slabijom funkcijom srca.

7. Gubitak apetita

Osobe s miokarditisom često mogu izgubiti interes za hranom i razviti smanjen apetit.

8. Kašalj

Suhi ili produktivni kašalj može se pojaviti kao posljedica zastoja tekućine u plućima.

9. Bol u zglobovima i mišićima

Bolovi u zglobovima i mišićima mogu biti povezani s upalom izazvanom miokarditisom.

10. Povišena tjelesna temperatura

Groznica i opća temperatura mogu biti prisutni ako je miokarditis uzrokovan nekom vrstom infekcije.

11. Težina u nogama

Osjećaj težine ili boli u nogama može biti povezan s otečenim nogama i lošom cirkulacijom koje su posljedica miokarditisa.

12. Nedostatak energije

Osjećaj slabosti i nedostatka energije može biti izražen kod osoba s miokarditisom.

Važno je napomenuti da simptomi miokarditisa mogu imitirati simptome drugih srčanih bolesti ili zdravstvenih problema. 

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, posebno ako su ozbiljni ili se pogoršavaju tijekom vremena, trebali biste se obratiti svom liječniku. Pravilna dijagnoza i liječenje miokarditisa ključni su za očuvanje srčanog zdravlja.

Kako se liječi upala srčanog mišića?

Liječenje upale srčanog mišića ili miokarditisa ovisi o uzroku i ozbiljnosti stanja, ali postoji nekoliko nekoliko općih smjernica za liječenje miokarditisa.

Prvo i najvažnije je da osoba s miokarditisom odmara. Fizički napor može opteretiti srce i pogoršati stanje.

Liječnik će vjerojatno propisati lijekove kako bi se kontrolirali simptomi i upala srčanog mišića. Obično su to protuupalni lijekovi (npr. ibuprofen) koji se koriste za smanjenje upale, beta-blokatori i ACE inhibitori koji se propisuju kako bi se smanjilo opterećenje srca i poboljšala srčana funkcija, te diuretici, koji mogu pomoći u uklanjanju viška tekućine iz tijela, posebno ako postoji oticanje te su se razvili edemi.

Tu su također i lijekovi za kontrolu srčanog ritma jer se sve prisutne nepravilnosti u ritmu srca moraju liječiti i kontrolirati.

Ako je miokarditis uzrokovan infekcijom, liječnik će usmjeriti liječenje prema toj infekciji. To može uključivati primjenu antivirusnih ili antibakterijskih lijekova.

upala srčanog mišića
FOTO: SHUTTERSTOCK

Osobe s miokarditisom trebaju redovite kontrole kod kardiologa kako bi se pratila srčana funkcija i napredak liječenja.

Promjene u načinu života, poput uvođenja zdrave prehrane, prestanka pušenja i izbjegavanja alkohola, mogu pomoći u smanjenju opterećenja srca.

U nekim slučajevima, fizička terapija i rehabilitacija srca mogu biti korisni kako bi se povratila fizička kondicija nakon miokarditisa.

U težim slučajevima miokarditisa, kada srčana funkcija znatno pati ili postoje ozbiljne komplikacije, može biti potrebna hospitalizacija. U rijetkim slučajevima, ako srčana funkcija ne može biti obnovljena i očuvana, moglo bi biti potrebno razmotriti transplantaciju srca.

12 najvažnijih pitanja i odgovora o miokarditisu

Upala srčanog mišića je ozbiljno zdravstveno stanje koje se može zakomplicirati ako se ne liječi stoga je važno znati osnove. U nastavku pročitajte najvažnije stvari koje morate znati ako se dogodi upala srčanog mišića.

1. Što uzrokuje miokarditis?

Miokarditis se može uzrokovati različitim faktorima, uključujući virusne i bakterijske infekcije, autoimune bolesti, izlaganje toksičnim tvarima, stres i druge uzroke.

2. Koji su simptomi miokarditisa?

Simptomi miokarditisa uključuju bol u prsima, umor, otežano disanje, palpitacije, vrtoglavicu, edeme, kašalj i druge simptome slične srčanim problemima.

3. Kako se dijagnosticira miokarditis?

Dijagnoza miokarditisa postavlja se na temelju simptoma, fizičkog pregleda, elektrokardiograma (EKG), krvnih testova i, u nekim slučajevima, biopsije srčanog mišića.

4. Koje su komplikacije miokarditisa?

Komplikacije miokarditisa mogu uključivati srčane aritmije, slabu srčanu funkciju, zatajenje srca, perikarditis i druge srčane probleme.

5. Kako se liječi miokarditis?

Liječenje miokarditisa uključuje odmor, lijekove za kontrolu simptoma i upale, liječenje osnovnog uzroka (ako je poznat) te kardiološki nadzor.

6. Koliko dugo traje oporavak od miokarditisa?

Oporavak od miokarditisa varira ovisno o ozbiljnosti stanja, ali može trajati nekoliko tjedana ili čak mjeseci. Oporavak obično uključuje postupno vraćanje normalnim aktivnostima.

7. Mogu li ponovno dobiti miokarditis?

Iako je rijetko, miokarditis se može ponoviti, stoga je važno pratiti kardiološke upute i brinuti se o svom zdravlju.

8. Mogu li vježbati nakon miokarditisa?

Vježbanje nakon miokarditisa treba biti pažljivo kontrolirano i usklađeno s preporukama liječnika. Obično se počinje postupno i prati srčana funkcija.

9. Kako se mogu zaštititi od miokarditisa?

Prevencija miokarditisa uključuje izbjegavanje faktora rizika poput infekcija, toksičnih tvari i pretjeranog stresa, te održavanje zdravog načina života.

10. Kako miokarditis utječe na dugoročno zdravlje srca?

Dugoročni učinci miokarditisa ovise o ozbiljnosti stanja, ali redoviti pregledi kod kardiologa i zdrav način života mogu pomoći u očuvanju srčanog zdravlja.

11. Kako miokarditis utječe na svakodnevni život?

Miokarditis može utjecati na sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti, pa je važno konzultirati se s liječnikom o prilagodbama u životnom stilu.

12. Je li miokarditis nasljedan?

Miokarditis obično nije nasljedan, ali postoje genetski faktori koji mogu povećati rizik od srčanih bolesti i drugih problema sa srcem. Obiteljska anamneza može biti korisna u procjeni rizika.

Tko pripada u rizičnu skupinu potencijalno oboljelih od miokarditisa?

Rizik od razvoja miokarditisa može varirati među različitim skupinama ljudi, a ovisi o različitim čimbenicima. Evo nekoliko skupina koje mogu biti podložnije povećanom riziku:

srce zdrava hrana
FOTO: SHUTTERSTOCK
  • Miokarditis se često javlja u dobi između 20 i 40 godina.
  • Statistički, muškarci imaju veći rizik od razvoja miokarditisa u usporedbi sa ženama.
  • Virusne infekcije često su uzrok miokarditisa. Osobe koje su nedavno preboljele virusne bolesti, poput gripe ili enterovirusa, mogu biti podložnije miokarditisu. 
  • Osobe koje već pate od autoimunih bolesti, poput reumatoidnog artritisa ili sistemskog eritemskog lupusa, imaju povećan rizik od miokarditisa.
  • Intenzivni sportski treninzi, posebno u visokorizičnim sportovima, povećavaju rizik od miokarditisa, posebno ako se izloženost virusima ili tjelesnom stresu povećava.
  • Osobe koje su izložene toksičnim tvarima, poput teških metala ili kemikalija, mogu biti podložnije toksičnom miokarditisu.
  • Ako postoje obiteljski članovi s poviješću srčanih bolesti, to može povećati rizik za miokarditis.

Važno je napomenuti da iako su ove skupine možda podložnije miokarditisu, to ne znači da će svaka osoba u tim skupinama razviti ovo stanje. Rizik također ovisi o drugim faktorima poput genetike, imunološkog sustava i izloženosti infekcijama ili toksičnim tvarima.

Najbolji način za smanjenje rizika je održavanje zdravog načina života, pridržavanje preporuka liječnika i konzultacija s medicinskim stručnjakom ako imate bilo kakve simptome koji bi mogli ukazivati na miokarditis.

Upala srčanog mišića – kojih se virusa čuvati?

Miokarditis, upala srčanog mišića, može biti uzrokovana različitim virusima. Evo nekoliko virusa koji su poznati da mogu pridonijeti razvoju miokarditisa:

  • Coxsackie virus

Ovo je jedan od najčešćih uzročnika virusnog miokarditisa. Virus Coxsackie pripada obitelji enterovirusa i često se povezuje s miokarditisom.

  • Adenovirus

Adenovirusi su još jedna vrsta virusa koja može uzrokovati miokarditis. Oni su poznati po tome što uzrokuju respiratorne i očne infekcije.

CMV je virus iz herpesvirusne obitelji i može uzrokovati različite simptome, uključujući miokarditis.

  • HIV (virus humane imunodeficijencije)

HIV može dovesti do niza kardiovaskularnih komplikacija, uključujući miokarditis.

  • Herpes simplex virus 

Herpes simplex virusi, posebno HSV-1 i HSV-2, mogu ponekad uzrokovati miokarditis, ali je to vrlo rijetko.

  • Epstein-Barr virus (EBV)

EBV je poznat po uzroku mononukleoze, ali također može ponekad povećati rizik od miokarditisa.

  • Influenza virus (virus gripe)

 Osobe koje pate od teških oblika gripe mogu razviti miokarditis.

  • Hepatitis C virus 

HCV, koji uzrokuje hepatitis C, može povećati rizik od srčanih problema, uključujući miokarditis.

  • Zika virus

Zika virus je povezan s nizom zdravstvenih komplikacija, a u rijetkim slučajevima može izazvati miokarditis.

Važno je napomenuti da ne svaka infekcija ovim virusima automatski dovodi do miokarditisa, ali postoji rizik, posebno ako imate oslabljen imunološki sustav ili druge faktore rizika. 

Liječnici će obaviti odgovarajuće testove i dijagnostičke procedure kako bi utvrdili prisutnost virusa i potvrditi dijagnozu miokarditisa ako je to potrebno.