Upala sinusa: uzroci, simptomi i mogućnosti liječenja

upala sinusa, upala sinusa simptomi, upala sinusa lijecenje
Foto: Shutterstock

Upala sinusa stanje je koje pogađa milijune ljudi diljem svijeta. Radi se o infekciji tkiva u sinusima, koji su prostori ispunjeni zrakom koji se nalaze na čelu, obrazima i nosu. Upala sinusa ili sinusitis može biti uzrokovan nizom čimbenika, uključujući alergije, infekcije i strukturne abnormalnosti u sinusima.

Simptomi mogu varirati od blagih do teških, a mogu uključivati bol u licu, glavobolju, začepljenost i curenje ili začepljen nos. U nekim slučajevima, upala sinusa također može uzrokovati temperaturu i umor. Dok se većina slučajeva sinusitisa može liječiti tehnikama samonjege i lijekovima koji se izdaju bez recepta, neki slučajevi mogu zahtijevati naprednije liječenje, poput antibiotika ili operacije. Važno je potražiti liječničku pomoć ako simptomi potraju ili se s vremenom pogoršaju.

Što je upala sinusa?

Upala sinusa, poznata i kao sinusitis ili rinosinusitis, je stanje koje se javlja kada se sinusi upale. Sinusi proizvode sluz, koja pomaže vlažiti i čistiti zrak koji udišemo. Kada se sinusi upale, mogu se začepiti, što dovodi do nakupljanja sluzi i uzrokuje nelagodu i bol.

Postoje dvije glavne vrste sinusitisa: akutni i kronični. Akutni sinusitis je kratkotrajno stanje koje obično traje manje od četiri tjedna. Često je uzrokovana virusnom infekcijom, poput obične prehlade. S druge strane, kronični sinusitis je dugotrajno stanje koje traje više od 12 tjedana. Često je uzrokovana alergijama, nosnim polipima ili devijacijom septuma.

Simptomi sinusitisa uključuju bol lica, pritisak i osjetljivost, kao i začepljen nos ili curenje iz nosa, glavobolju i smanjen osjet mirisa. U nekim slučajevima upala sinusa također može uzrokovati kašalj, grlobolju i umor.

Dijagnoza sinusitisa obično se temelji na fizičkom pregledu i pregledu povijesti bolesti pacijenta. U nekim slučajevima za potvrdu dijagnoze mogu biti potrebni slikovni testovi, poput CT skeniranja.

Liječenje sinusitisa ovisi o temeljnom uzroku. Akutni sinusitis često se može liječiti lijekovima protiv bolova koji se izdaju bez recepta, dekongestivima i slanim sprejevima za nos. Kronični sinusitis može zahtijevati agresivniji pristup liječenju, poput antibiotika, kortikosteroida ili operacije.

Uzroci upale sinusa

Sinusi su šupljine ispunjene zrakom smještene u kostima oko nosa i očiju. Upala sinusa može biti uzrokovan raznim čimbenicima, uključujući virusne ili bakterijske infekcije, alergije, nosne polipe i devijaciju septuma.

Virusna infekcija

Najčešći uzrok sinusitisa je virusna infekcija, poput obične prehlade. Kada virus inficira gornje dišne putove, može uzrokovati upalu sinusa, što dovodi do sinusitisa. Virusni sinusitis obično prolazi sam od sebe unutar 7 do 10 dana.

Bakterijska infekcija

Bakterijske infekcije također mogu uzrokovati upalu sinusa. Kada bakterije inficiraju sinuse, mogu izazvati upalu i oticanje sluznice sinusa, što dovodi do sinusitisa. Bakterijski sinusitis može biti teži od virusnog sinusitisa i može zahtijevati antibiotike za liječenje.

Alergije

Alergije mogu uzrokovati upalu sluznice sinusa, što dovodi do sinusitisa. Kada je osoba izložena alergenu, poput peludi ili prašine, njeno tijelo proizvodi histamin, što može uzrokovati upalu sinusa. Alergijski sinusitis može se liječiti antihistaminicima ili antialergijskim injekcijama.

Nosni polipi

Nosni polipi su benigne izrasline koje se mogu razviti u sinusima i nosnim prolazima. Kad nosni polipi postanu veliki, mogu blokirati sinuse, što dovodi do sinusitisa. Polipi u nosu često su povezani s kroničnim sinusitisom i mogu zahtijevati operaciju za liječenje.

Devijacija septuma

Devijacija septuma je stanje u kojem je zid između nosnica iskrivljen ili izvan centra. To može uzrokovati da jedan nosni prolaz bude manji od drugog, što dovodi do začepljenja i sinusitisa. Može biti potrebna operacija za ispravljanje devijacije septuma.

Upala sinusa simptomi

Upala sinusa nastaje kada sinusne šupljine ispunjene zrakom smještene u kostima oko nosa, postaju upaljene i natečene. Upala sinusa može biti uzrokovana virusnom ili bakterijskom infekcijom i može dovesti do raznih simptoma.

Bol i pritisak

Jedan od najčešćih simptoma infekcije sinusa je bol i pritisak u licu, čelu i očima. Ova bol može biti tupa ili oštra i može biti praćena osjećajem punoće ili začepljenosti u zahvaćenom području. Bol i pritisak mogu biti posebno intenzivni kada se saginjete ili ležite.

Začepljenost

Uobičajeni simptom infekcije sinusa je začepljenost nosa i iscjedak. Može se činiti da su nosni prolazi začepljeni, što otežava disanje kroz nos. Iscjedak može biti gust i žute ili zelene boje i može se slijevati niz stražnji dio grla, uzrokujući kašalj ili bol u grlu.

Groznica i umor

U nekim slučajevima upala sinusa može uzrokovati temperaturu i umor. Vrućica je obično niskog stupnja, ali može biti viša u teškim slučajevima. Umor može biti posljedica tjelesnog imunološkog odgovora na infekciju ili poremećaja sna uzrokovanog drugim simptomima.

Oštećenje mirisa i okusa

Upala sinusa također može utjecati na osjet mirisa i okusa. Upala i kongestija mogu ometati sposobnost njuha, čineći hranu bljutavom ili neugodnog okusa. U nekim slučajevima, osjet okusa također može biti pogođen.

Osim ovih simptoma, upala sinusa također može uzrokovati oticanje i crvenilo oko očiju, loš zadah i postnazalno kapanje. Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, važno je posjetiti liječnika radi točne dijagnoze i odgovarajućeg liječenja.

upala sinusa
Foto: Shutterstock

Upala sinusa dijagnostika

Kada se kod pacijenta pojave simptomi infekcije sinusa, liječnik će obično obaviti liječnički pregled kako bi dijagnosticirao stanje. Liječnik će pitati pacijenta o simptomima, kao što su bol u licu, glavobolja, začepljenost nosa i iscjedak. Također će pregledati pacijentov nos i sinuse na znakove upale i osjetljivosti.

Liječnički pregled

Tijekom medicinskog pregleda liječnik može upotrijebiti osvijetljeni instrument koji se naziva endoskop kako bi pregledao pacijentov nos i sinuse. To može pomoći liječniku da prepozna abnormalnosti ili znakove infekcije, poput gnoja ili otekline. Liječnik također može provjeriti pacijentove uši, grlo i pluća kako bi isključio druga stanja koja bi mogla uzrokovati simptome.

Slikovni testovi

U nekim slučajevima liječnik može naručiti slikovne pretrage kako bi bolje pregledao pacijentove sinuse. To može uključivati rendgen, CT skeniranje ili MRI skeniranje. Ovi testovi mogu pomoći liječniku da identificira bilo kakve strukturne abnormalnosti ili blokade u sinusima koji mogu pridonijeti infekciji.

Testiranje na alergije

Ako pacijent ima povijest alergija, liječnik također može provesti alergotestiranje kako bi utvrdio pridonose li alergije infekciji sinusa. To može uključivati kožni prick test ili krvni test za identifikaciju specifičnih alergena koji mogu uzrokovati simptome.

Upala sinusa dijagnostika
Foto: Shutterstock

Upala sinusa liječenje

Upala sinusa može imati niz neugodnih simptoma, no srećom, postoji nekoliko dostupnih opcija liječenja koje pomažu u upravljanju ovim simptomima.

Lijekovi

U mnogim slučajevima lijekovi su prva linija liječenja infekcija sinusa. Antibiotici, poput amoksicilina, mogu se propisati za liječenje bakterijskih infekcija. Dekongestivi i antihistaminici mogu pomoći u ublažavanju začepljenja i drugih simptoma povezanih sa sinusitisom. Nazalni kortikosteroidi također se koriste za smanjenje upale u nosnim prolazima i sinusima.

Važno je napomenuti da antibiotici nisu uvijek potrebni za infekcije sinusa. Zapravo, mnoge slučajeve upale sinusa uzrokuju virusi koji ne reagiraju na antibiotike. Stoga je važno razgovarati s liječnikom kako biste odredili najbolji način liječenja.

Kućni lijekovi

Osim navedenih lijekova, postoji nekoliko kućnih pomagala koji mogu pomoći u upravljanju simptomima infekcije sinusa. Ispiranje nosa, korištenje fiziološke otopine za ispiranje nosnih prolaza, može pomoći u ublažavanju začepljenosti i smanjenju upale.

Udisanje pare, korištenje ovlaživača zraka i topli oblozi također mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Važno je napomenuti da iako kućna pomagala mogu biti učinkovita, ne smiju se koristiti kao zamjena za liječenje. Ako simptomi potraju ili se pogoršaju, važno je potražiti liječničku pomoć.

Kirurške mogućnosti

U nekim slučajevima može biti potrebna kirurška intervencija za liječenje kroničnog sinusitisa. Endoskopska operacija sinusa je minimalno invazivna procedura koja može pomoći u uklanjanju blokada u sinusima i poboljšanju drenaže. Balonska sinuplastika još je jedna opcija koja može pomoći pri otvaranju sinusa i ublažavanju simptoma.

Važno je napomenuti da su kirurške mogućnosti obično rezervirane za slučajeve kroničnog sinusitisa koji nisu reagirali na druge tretmane. Liječnik može pomoći u određivanju je li potrebna kirurška intervencija.

sinusitis
Foto: Shutterstock

Upala sinusa prevencija

Upala sinusa može se spriječiti brigom o zdravlju nosa i izbjegavanjem okidača koji mogu izazvati upalu.

Izbjegavanje okidača

Postoji nekoliko okidača koji mogu uzrokovati infekcije sinusa. Jedan od najčešćih je prehlada. Kako biste spriječili prehladu, važno je često prati ruke i izbjegavati bliski kontakt s bolesnim osobama. Još jedan okidač su alergije. Ako ste alergični, važno je izbjegavati alergene koji mogu izazvati upalu sinusa. Dim i zagađivači također mogu iritirati vaše sinuse, stoga je važno izbjegavati pasivno pušenje i druge zagađivače.

Održavanje zdravlja nosa

Održavanje dobrog zdravlja nosa važno je za sprječavanje infekcija sinusa. Jedan od načina za je korištenje slanog spreja za nos. Slani sprejevi za nos mogu pomoći u ispiranju sluzi i održavanju nosnih prolaza vlažnima. Također je važno ostati hidriran i piti puno tekućine kako bi sluz bila rijetka i laka za čišćenje.

Odabir zdravog načina života

Odabir zdravog načina života također može pomoći u sprječavanju infekcija sinusa. Zdrava prehrana bogata voćem i povrćem može ojačati vaš imunološki sustav i spriječiti infekcije. Redovita tjelovježba također može pomoći u jačanju imunološkog sustava i smanjenju upale u sinusima. Korištenje ovlaživača zraka pomaže u održavanju vlage u zraku i spriječiti isušivanje sinusa.

upala sinusa liječenje
Foto: Shutterstock

Komplikacije kod upale sinusa

Upala sinusa može dovesti do raznih komplikacija, osobito ako se ne liječe.

Meningitis

Meningitis je ozbiljno stanje koje se javlja kada se membrane i tekućina koja okružuje mozak i leđnu moždinu upale. Upala sinusa može uzrokovati meningitis ako se infekcija proširi na mozak. Vjerojatnije je da će se to dogoditi ako se infekcija ne liječi odmah. Simptomi meningitisa uključuju jaku glavobolju, groznicu i ukočen vrat. Ako se ne liječi, meningitis može biti fatalan.

Infekcije mozga

U rijetkim slučajevima infekcije sinusa mogu dovesti do infekcija mozga. To se može dogoditi ako se infekcija proširi na moždano tkivo ili membrane koje okružuju mozak. Infekcije mozga mogu uzrokovati niz simptoma, uključujući jaku glavobolju, zbunjenost, napadaje i gubitak svijesti. Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, odmah potražite liječničku pomoć.

Problemi s vidom

Upala sinusa u nekim slučajevima također može uzrokovati probleme s vidom. Razlog je pritisak infekcije koja može utjecati na vidni živac odgovoran za prijenos vizualnih informacija od očiju do mozga. Simptomi problema s vidom uključuju zamagljen vid, dvoslike i gubitak vida. Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, odmah potražite liječničku pomoć.