Tražite savršeni brownie? (10 neodoljivih recepata)

U svijetu slastica, postoji jedan kolač koji je osvojio srca mnogih iako je riječ o prilično jednostavnom kolaču. Naravno, to je brownie.

Ova ukusna poslastica kombinira bogatstvo čokolade s neodoljivom mekoćom, pružajući jedinstveni doživljaj slatkog užitka. Bez obzira jeste li ljubitelj slatkiša ili samo povremeno uživate u desertima, brownie kolač će vas osvojiti svojom jednostavnošću i intenzivnim okusom.

Izvorni nastanak brownie kolača nije posve poznat, no vjeruje se da potječe iz Sjedinjenih Američkih Država, s kraja 19. ili početka 20. stoljeća. Prvi poznati recept za brownie kolač objavljen je u kulinarskom časopisu “The Boston Cooking-School Cook Book” 1896. godine, a autorica je bila Fannie Farmer.

Od tada, ovaj je slatkiš prošao kroz brojne varijacije, ali je ostao vjeran osnovnim sastojcima – čokoladi, maslacu, šećeru, jajima i brašnu.

Ono što brownie kolač čini toliko posebnim jest njegova izvrsnost okusa. Gusta tekstura i lagana kora s vrhunskom čokoladnom aromom čine ga neodoljivim. 

brownie recept
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ključni sastojak koji mu daje karakterističnu tamno smeđu boju i intenzivan okus je, naravno, čokolada. Mnogi recepti koriste tamnu čokoladu kako bi postigli bogatstvo okusa, dok drugi preferiraju mliječnu čokoladu za blagu slatkoću.

Ako ne znate što jesti za doručak, zašto se ne bi počastili i pojeli fini brownie? Naravno, on se može napraviti i u proteinskom izdanju!

Što je klasični brownie i kako se priprema?

Klasični brownie je osnovni recept za ovaj kolač koji se temelji na kombinaciji čokolade, maslaca, šećera, jaja, vanilin šećera, brašna i prstohvata soli. Ovaj recept rezultira bogatim čokoladnim kolačem s blago hrskavom koricom i mekanom, gotovo kremastom sredinom.

Ovo je osnovni recept za brownie i prvi kojeg morate napraviti ako ga do sada niste nikada pripremali, kako bi upoznali njegov originalan okus, a nakon toga ga nadogradili nekim drugim sastojcima koje volite.

Osnovni recept za brownie

Sastojci:

  • 200 g tamne čokolade (možete koristiti i mliječnu čokoladu ako preferirate blaži okus)
  • 150 g maslaca
  • 250 g šećera
  • 3 jaja
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 150 g glatkog brašna
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C i obložite protvan papirom za pečenje.
  2. Otopite tamnu čokoladu i maslac na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Pazite da ne zagorite čokoladu, pa ju povremeno miješajte dok se ne otopi s maslacem.
  3. U većoj posudi umutite jaja, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
  4. U smjesu s jajima dodajte otopljenu čokoladu i maslac, te dobro promiješajte dok se sve sastojci lijepo sjedine.
  5. Postepeno dodajte glatko brašno i prstohvat soli, miješajući dok se svi sastojci lijepo sjedine i formira kompaktna smjesa.
  6. Smjesu prelijte u pripremljeni protvan i poravnajte je kako biste dobili ravnomjernu debljinu.
  7. Pecite brownie u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20-25 minuta, ovisno o pećnici. Savjetujemo da provjerite čačkalicom ili nožem ubodete sredinu kolača – kada izađu čisti iz biskvita, brownie je gotov.
  8. Izvadite pečeni brownie iz pećnice i ostavite ga da se ohladi u protvanu prije nego ga narežete na kvadrate i poslužite.

Klasični brownie je predivna slastica koja će zadovoljiti sve ljubitelje čokolade. Ovaj recept možete prilagoditi vašem ukusu dodavanjem orašastih plodova, komadića čokolade, suhog voća ili bilo kojeg drugog sastojka po želji. 

brownie
FOTO: SHUTTERSTOCK

Uživajte u ovom jednostavnom, ali neodoljivom kolaču!

10 neodoljivih brownie recepata

Brownie je jedna od onih vrsta kolača s kojima se može eksperimentirati i kojemu se mogu dodavati razni sastojci koji će mu dati posebnu notu i učiniti ga još zamamnijim. 

U nastavku pročitajte kako napraviti brownie s nekim novim okusima i aromama, a da pritom gotovo i ne dirate klasični originalni recept za brownie. 

1. Brownie s orasima

Za izradu ovog kolača dodajte 100 grama grubo sjeckanih oraha u klasični recept.

Sjeckani orasi donose hrskavu i hrskavu teksturu u inače mekanu i kremastu strukturu brownie kolača. Ovo dodaje zanimljiv kontrast u svakom zalogaju, što mnogi ljudi vole.

Orasi imaju prirodnu aromu koja se dobro slaže s čokoladom. Njihov bogati orašasti okus može poboljšati ukupan okus brownie kolača.

Osim toga, orasi su bogati zdravim mastima, proteinima, vlaknima i vitaminima poput vitamina E i B skupine. Dodavanjem oraha u brownie, dodajemo i hranjive tvari koje mogu poboljšati nutritivnu vrijednost deserta.

2. Brownie s kikiriki maslacem

Dodavanjem 100 grama kikiriki maslaca u klasični recept dobit ćete kompleksnost okusa jer kikiriki maslac donosi izražajnu orašastu aromu i slankastu notu koja se odlično slaže s bogatim okusom čokolade u brownieju. 

Kikiriki maslac ima kremastu teksturu koja može obogatiti i promijeniti teksturu klasičnog brownie kolača, ali morate biti svjesni da takav brownie može predstavljati alergen za neke ljude pa budite na oprezu.

3. Brownie s malinama

Za brownie s malinama odajte 150 grama  svježih ili smrznutih malina u klasični recept, ali ih vrlo nježno umiješajte u tijesto kako bi ostale što je bolje sačuvane.

Maline su bogate antioksidansima, vitaminima C i K, vlaknima i drugim hranjivim tvarima. Dodavanjem malina u brownie kolač, možete unijeti dodatnu nutritivnu vrijednost u desert.

Kombinacija slatke čokolade s blago kiselim malinama stvara ugodan kontrast okusa koji može oplemeniti ukupno iskustvo jedenja brownie kolača.

4. Brownie s kokosom

Ako volite kokos tada dodajte 50 grama kokosovih pahuljica u klasični recept. Dodavanjem kokosovog ekstrakta ili kokosovih pahuljica, brownie postaje osvježavajući i egzotičan desert s kokosovim okusom.

Kokos se inače jako dobro slaže s čokoladom pa vjerujemo da ćete biti oduševljeni ovom kombinacijom. 

5. Cheesecake brownie

Napravite klasični brownie recept, a zatim dodajte sloj kremastog sirnog nadjeva (100 grama krem sira, 50 grama šećera, 1 jaje i 1 žličica vanilin šećera) na vrh polovice tijesta za brownie složene u protvan.

brownie okus
FOTO: SHUTTERSTOCK

Nakon toga sirni dio prelijte s ostatkom smjese za brownie i poravnajte površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30 minuta i naravno čačkalicom probajte je li gotovo.

Cheesecake brownie spaja bogat okus čokolade s kremastim i svježim okusom krem sira, što daje jedinstvenu i neodoljivu kombinaciju okusa.

6. Mint brownie

Dodajte 1/2 žličice ekstrakta mente ili svježe sjeckanog lišća mente u klasični recept. Mint dodaje svježinu i laganu notu u ovaj desert i vrlo je popularan među različitim generacijama.

7. Brownie s cimetom

Za kreiranje ovog brownieja potrebno je samo dodati 1 žličicu cimeta u klasični recept.

Brownie s cimetom je posebno popularan tijekom hladnijih mjeseci, kada cimet evocira osjećaj topline i udobnosti, te ga čini idealnim desertom za hladne dane.

8.  Nutella brownie

Za izradu ovog kolača samo zamijenite 100 grama tamne čokolade u klasičnom receptu s 100 grama Nutelle i nastavite s ostalim sastojcima kao što je navedeno.

Kombinacija Nutelle s čokoladom u brownie kolaču stvara savršenu harmoniju okusa. Lješnjak doprinosi bogatstvu i dubini okusa, što čini brownie neodoljivim desertom za ljubitelje čokolade i orašastih plodova.

9. Extra čoko brownie

Ako ste veliki ljubitelj čokolade možete ovaj kolač učiniti još senzacionalnijim tako da u njega dodate čokoladne komadiće, popularne „chocolate chips“. 

kako napraviti brownie
FOTO: SHUTTERSTOCK

Dodavanje čokoladnih komadića u smjesu može poboljšati intenzitet čokoladnog okusa i donijeti dodatne čokoladne eksplozije u svakom zalogaju.

10. Brownie sa suhim voćem

Veliki ljubitelji suhog voća uvijek uspiju u svoj kolač dodati barem jednu vrstu, a isto se može napraviti i s brownie kolačem. Samo dodajte nasjeckane brusnice, grožđice ili suhe marelice i uživajte u svom kolaču.

Top 5 brownie zanimljivosti

1. Brownie sundae

Brownie sundae je popularna slastica koja se sastoji od tople kriške brownieja poslužene s kuglom sladoleda, prelivenog toplom čokoladom, karamelom i vrhnjem za šlag. Ovaj slatki desert često je ukrašen lješnjacima, orašastim plodovima, čokoladom ili drugim dodacima.

Zanimljivo je da je brownie postao toliko omiljen da je postao inspiracija za mnoge druge slastice i desertne proizvode. Tako danas možete pronaći brownie u kombinaciji s drugim slatkim delicijama poput cheesecake brownie, cookie brownie, muffin brownie, itd.

2. Svjetski rekord za najveći brownie

Godine 2001. u Leighu u Engleskoj, pripremljen je najveći brownie ikada. Težina tog gigantskog kolača iznosila je čak 5977 kilograma.

3. Nacionalni dan brownie kolača

Ako niste znali, 8. prosinca slavi se Nacionalni dan brownie kolača u Sjedinjenim Američkim Državama. Toga dana, ljubitelji brownie kolača slave ovu ukusnu slasticu diljem zemlje.

4. Brownie u svemiru

Brownie je jedan od slatkiša koji je poslan u svemir. Astronauti su uključili brownie kolač u svoje prehrambene pakete tijekom svemirskih misija.

5. Gooey brownie

Pojam “gooey brownie” odnosi se na iznimno vlažan i kremast kolač, gotovo nalik rastopljenom središtu. Ova varijacija brownie kolača posebno je popularna među ljubiteljima sočnih slastica.