Ananas je super! 10 činjenica o ananasu koje niste znali

ananas

Ananas je namirnica koja ima jako mnogo nutrijenata i koja donosi jako veliku korist organizmu, a u kojoj možete uživati neograničeno i bez bojazni jer u ovom ukusnom tropskom voću gotovo da i nema kalorija.

Ananas je također iznimno bogatog okusa, aromatičan i pun soka pa je jako omiljen među ljubiteljima voća. Jedna šalica svježeg ananasa u sebi sadrži samo 76 kalorija što ga čini još popularnijim među ljubiteljima voća i zdrave prehrane jer spada u voće koje se može jesti bez grižnje savjesti.

Uzgaja se u suptropskim područjima Amerike, Azije i Afrike, a izvozi se u sve zemlje svijeta. Osim u obliku svježe voćke, može se kupiti i konzerviran, ali nakon termičke obrade i konzerviranja izgubit će većinu svojih nutrijenata i korisnih sastojaka.

Ananas
Foto: Pixabay

Ananas se može pohvaliti jedinstvenim sastojkom – enzimom koji se naziva bromelin, a s kojim su znanstvenici upoznati još od davnih pedesetih godina 20. stoljeća. Bromelin je enzim koji ima jedinstvenu sposobnost razgradnje proteina i bjelančevina što je odlična vijest za sve koji teže probavljaju proteine ili nemaju dovoljno enzima koji luče probavne sokove. 

Osim ovog jedinstvenog svojstva enzimi u ananasu imaju svojstva otapanja ugrušaka pa se često propisuje kardiovaskularnim bolesnicima i koristi se u liječenju bolesti srca. Također je otkriveno da pozitivno djeluje na sinuse jer pomaže otopiti sluz koja se nakuplja u području sinusa. Može pomoći i kod raznih bolesti grla jer smanjuje upalu u njemu. 

Također se preporučuje njegova konzumacija u slučaju čestih upala urinarnog trakta i kod uzimanja lijekova za te upale jer povećava njihovu korisnost i potencira njihove djelovanje. Neka su istraživanja pokazala i blagu korelaciju između ananasa i reumatoidnog artritisa koja su pokazala da ovo voće može pomoći u smanjivanju simptoma te bolesti. 

Ananas u sebi sadrži i veliku vrijednost vitamina C i poznato je da samo jedna njegova šnita koja teži 10 dekagrama u sebi nosi dovoljno vitamina C da zadovolji 30% čovjekove dnevne potrebe za ovim nutrijentom. 

Konzervirani ananas je lošija opcija jer je odličan enzim bromelin u njemu inaktivan, a voće je izgubilo dio svojih vitamina termičkom obradom. Poznato je i da ima previše dodanog šećera, ali je ipak dobra opcija što se tiče vlakana koje sadrži. 

10 činjenica o ananasu koje niste znali

Ananas
Foto: Pixabay

Kao jako ukusna i mirisna namirnica, ananas je voće koje vam može pomoći svaki dan. Može vam pružiti više energije, pomoći da smršavite, olakšati probavne tegobe i pomoći da smanjite celulit. U nastavku pročitajte 10 najvažnijih činjenica o ovom voću. 

  1. Bogat je vitaminom C, manganom i bakrom.
  2. Jako je niskokaloričan, a istovremeno jako superhranjiv.
  3. Bromelin u ananasu pomaže razgraditi proteine, povoljno utječe na ljudski probavni sustav. Također ima i protuupalno djelovanje.
  4. Ako ste u mogućnosti birati, uvijek jedite svježi ananas jer se termičkom obradom uništava bromelin i njegova funkcija.
  5. Svoju maksimalnu blagodat za tijelo pruža ako se jede najviše dva sata nakon ili prije obroka.
  6. Možete ga kupiti čitave godine, ali najbolji je u periodu kad mu je sezona, a to je od ožujka do lipnja.
  7. Sadrži nešto antikancerogenih tvari što je također dobra vijest.
  8. Bit će najukusniji ako ga ostavite na sobnoj temperaturi te zatim poslužite.
  9. Ako imate problema s celulitom, ananas će vam pomoći u borbi s njim. 
  10. Ako volite marinirano meso pokušajte ga staviti u marinadu s ananasom. On će ga omekšati i dati mu fantastično unikatan okus.

Ananas – zdravlje koje dolazi iz toplih krajeva

Ananas
Foto: Pixabay

Ananas originalno potječe iz južne Amerike, točnije iz Brazila i Paragvaja, odakle se proširio diljem svijeta pa se sada uzgaja u većini suptropskih krajeva. Postao je jedna od najvećih kultura za uzgoj u zemljama poput Havaja, Kostarike, Obale slonovače, Filipinima i Australiji.

Nutritivni sastav ovog slatko-kiselog aromatičnog voća je jako šarolik pa osim što je dobar izvor vitamina A, B i C, on je također bogat i raznim mineralima poput mangana, kalcija, željeza, folne kiseline, magnezija i ostalih kvalitetnih mikronutrijenata koje naše tijelo treba za normalno funkcioniranje. 

Kako raste ananas? Za rast mu treba jako mnogo prostora pa se biljke sade s razmakom od najmanje 1,5 m do 2 m. Uzgaja se na toplim temperaturama, koje nikako ne smiju pasti ispod 10 stupnjeva Celzijevih.

Prva zemlja koja je počela s uzgojem ananasa izvan njegove uobičajene tropske okoline je Nizozemska, gdje se ovo voće i danas uzgaja u staklenicima.

On se može uzgojiti i u našim krajevima, ali je za to potrebno kvalitetno navodnjavanje, prihrana, velika količina svjetlosti i dovoljno topline. Treba mu preko godine dana da procvate, a nakon što se pojavi plod treba pričekati barem 3 mjeseca da postane dovoljno zreo za konzumaciju.