Kamilica – 10 zdravstvenih prednosti ove biljke

kamilica
Foto: Pixabay

Kamilica je jedna od najpoznatijih biljaka koja se koristi za ublažavanje različitih tegoba kao što su probavne smetnje i nesanica. Ubraja se među najstarije ljekovite biljke na svijetu, a njezina upotreba je široka: od obloga i čaja do infuzije. Kamilica se može koristiti kao hladni ili topli oblog za liječenje natečenih područja poput kapaka ili bilo kojeg dijela tijela koji je pretrpio udarac.

Pravi je pomagač za brojne zdravstvene probleme uključujući menstrualne bolove, mučninu, povraćanje i gubitak apetita. Izvrsna je opcija za osobe koje pate od dijabetesa tipa dva, a kamilica se smatra korisnom i u borbi protiv prehlade i gripe. Istraživanja su pokazala da konzumacija dvije do tri šalice čaja od kamilice dnevno tijekom dva tjedna povećava razinu polifenola, spojeva koji se bore protiv bakterijskih infekcija.

Kamilica smiruje i opušta, a jedan od njezinih spojeva pomaže kod nesanice, čak i pod stresnim uvjetima. Također se preporučuje za smanjenje simptoma anksioznih poremećaja. Zahvaljujući bogatom sadržaju kolina, hranjive tvari koja pripada skupini B vitamina i koja sudjeluje u višestrukim metaboličkim reakcijama u tijelu, kamilica štiti jetru od nakupljanja masnoća i pomaže je eliminirati iz krvi. U industriji se koristi za izradu šampona i losiona za posvjetljivanje kose, kozmetici, ženskim ulošcima i toaletnom papiru.

Karakteristike biljke kamilice

Foto: Unsplash/Sixteen Miles Out

Kamilica je višegodišnja travnata biljka visine najviše do 50 cm. Ima tanke i vitke stabljike koje završavaju sitnim cvjetovima s ​​bijelim laticama, nalik tratinčicama. Posebno se koristi u medicinske i terapeutske svrhe. Kamilica je vrlo aromatična biljka, ugodne i karakteristične arome koja podsjeća na jabuku. Česta je u Meksiku, Europi i Sjevernoj Americi. Naseljava visoko suho zemljište, između 1200 i 2000 metara nadmorske visine. Kamilica se dobro prilagođava suhim i pješčanim mjestima poput planina, te zahtijeva dovoljno svjetla i vlažnosti.

Glavne zdravstvene prednosti kamilice

Foto: Pixabay

1. Smiruje i pomaže kod nesanice

Kamilica ima umirujuća i opuštajuća svojstva, jer sadrži bioaktivni spoj koji djeluje na središnji živčani sustav potičući umirujući i sedativni učinak, te poboljšavajući kvalitetu sna. Ako teško zaspite, prije spavanja nanesite kapljicu eteričnog ulja rimske kamilice na tabane svakog stopala ili duž kralježnice.

2. Ublažava želučane i probavne probleme

Kod gastroenteritisa, upale želuca, čira na želucu, proljeva ili nadutosti, kamilica će biti vrlo učinkovit lijek. Da biste izliječili ove tegobe, pijte kamilicu nakon svakog obroka. Kamilica se učinkovito bori protiv bakterija odgovornih za probavne smetnje, te sadrži flavonoide koji imaju protuupalno i antispazmodičko djelovanje. U slučaju želučane kiselosti kamilica će smiriti crijeva. Osim toga, zahvaljujući svojim antimikrobnim svojstvima, može spriječiti rast bakterije koja povećava rizik od nastanka gastritisa i čira na želucu.

3. Sprječava neke vrste raka

Zahvaljujući svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, redovita konzumacija kamilice mogla bi spriječiti nastanak određenih vrsta raka, poput raka prostate, štitnjače i jajnika. Istraživanja pokazuju da ima svojstvo inhibicije rasta tumora zahvaljujući apigeninu, jednom od bioaktivnih spojeva ove ljekovite biljke, koji izaziva smrt stanica raka.

4. Prevenira kardiovaskularne bolesti

Čaj od kamilice bogat je antioksidansima koji sprječavaju oksidaciju masnih stanica, pomažu u ravnoteži razine ukupnog kolesterola i lošeg kolesterola, čime se sprječava razvoj bolesti te kardiovaskularne komplikacije kao što su infarkt miokarda ili moždani udar. Flavonoidi prisutni u čaju od kamilice također potiču elastičnost i zdravlje arterija, poboljšavajući cirkulaciju krvi i sprječavajući visoki krvni tlak.

5. Pomaže u liječenju anksioznosti i stresa

Čaj od kamilice može pomoći u liječenju anksioznog poremećaja, uključujući stres i hiperaktivnost jer sadrži apigenin, flavonoid koji smiruje središnji živčani sustav i snižava tjelesnu razinu kortizola, hormona koji je povezan sa stresom. Eterično ulje kamilice također pomaže u borbi protiv stresa i tjeskobe. Da biste si olakšali, razrijedite nekoliko kapi eteričnog ulja rimske kamilice u kadi i kupajte se u njoj nekoliko minuta. U slučaju depresije, pojačane nervoze, prekomjernog rada ili emocionalne traume, miris ovog ulja mogao bi djelovati umirujuće. Prije korištenja eteričnih ulja ne zaboravite potražiti savjet ljekarnika, liječnika ili aromaterapeuta. Nikada ne pretjerujte s količinom i ne koristite ulja tijekom dojenja i u trudnoći. 

6. Kontrolira dijabetes

Čaj od kamilice mogao bi regulirati šećer u krvi zbog svojih protuupalnih i antioksidativnih svojstava koji štite stanice gušterače. Njegovim redovitim uzimanjem može se spriječiti hiperglikemija, što je izvrsna opcija za kontrolu dijabetesa, pa čak i za prevenciju. Međutim, važno je napomenuti da je čaj od kamilice samo dodatak i ne smije biti zamjena za liječenje i terapiju koju je odredio endokrinolog i dijabetolog.

7. Ublažava menstrualne grčeve

Mnoge žene su jako uznemirene tijekom prvih dana menstruacije, a bol je ponekad teško ublažiti. Čaj od kamilice ima analgetska i protuupalna svojstva koja pomažu u ublažavanju menstrualnih grčeva. Osim toga, kamilica ima i bioaktivne spojeve koji potiču opuštanje središnjeg živčanog sustava, ublažavajući predmenstrualne napetosti, poput razdražljivosti, tjeskobe i nesanice.

Kamilica se može koristiti i kao eterično ulje. Pomiješajte nekoliko kapi eteričnog ulja rimske kamilice u bazno ulje poput bademovog i umasirajte u donji dio trbuha. Kada se nanese na kožu, kamilica ublažava brojne bolove poput reume, artritisa, uganuća ili napetosti mišića.

8. Pomaže u liječenju kandidijaze

Čaj od kamilice sadrži flavonoide i alfa-bisabolol, bioaktivne spojeve s protugljivičnim svojstvima koji pomažu u liječenju kandidijaze, ublažavanju simptoma svrbeža, iritacije i boli.

9. Smiruje iritaciju kože

Čaj od kamilice izvrstan je za kožu, jer pomaže u smirivanju i borbi protiv rasta bakterija. Također pomaže kod alergija, dermatitisa, opeklina od sunca, rana i ekcema. U slučaju iritacije kože, uboda insekata ili opeklina od sunca, možete razrijedite nekoliko kapi eteričnog ulja rimske kamilice u biljnom ulju i nanijeti smjesu na kožu. Kamilica će imati umirujuće i ljekovito djelovanje. Osim liječenja upale na koži, može biti korisna i kod upale sluznice, dišnih puteva, afti i konjunktivitisa. 

10. Pomaže kod upale grla

Kamilica može biti učinkovita protiv upale grla zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima. Možete piti čaj ili raditi inhalacije s vrlo vrućom infuzijom. Također možete grgljati čajem od kamilice. Antibakterijska svojstva kamilice će ubiti loše bakterije koje uzrokuju ovu bol. Prije nego što se spuste temperature, kamilica može biti izvrsna preventiva. Pijte čaj od kamilice svakodnevno tijekom jeseni i povoljno će utjecati na imunitet.

Kamilica i visoki tlak 

Neki ljudi se okreću kamilici kako bi ublažili niz bolesti, od nesanice do tjeskobe i čira na želucu. No, kada je riječ o ozbiljnim zdravstvenim problemima poput visokog krvnog tlaka, zdravstvene prednosti čaja od kamilice treba koristiti za olakšavanje tegoba, ali ne i liječenje. Kod visokog krvnog tlaka poznatog kao hipertenzija, uvijek potražite savjet svog liječnika.

Visok krvni tlak može uzrokovati moždani udar ili zatajenje srca. Ako se pokaže da imate problema, vaš liječnik može predložiti lijekove na recept za snižavanje razine krvnog tlaka. Više tjelovježbe i spavanja, kao i zdravija prehrana, također će vjerojatno biti važan dio savjeta vašeg liječnika.

Kamilica i visoki tlak u kombinaciji ne predstavljaju jednu od alternativnih terapija posebno preporučenih za liječenje visokog krvnog tlaka. No, za ljude koji doživljavaju oscilacije i povećanje krvnog tlaka zbog stresa, čaj može pružiti neizravne koristi. Čaj od kamilice može pomoći smanjiti razinu anksioznosti i potaknuti san, što su vrlo važni čimbenici za održavanje zdrave razine krvnog tlaka.

Čaj od kamilice

kamilica
Foto: Unsplash/Catia Climovich

Čaj od kamilice karakterizira antibakterijska, analgetska, antioksidativna, antikancerogena i umirujuća svojstva. Ova svojstva su posljedica njegovih aktivnih komponenti kao što su flavonoidi, terpeni, kumarini, luteolin te klorogenska kiselina.

Čaj od kamilice ima protuupalna svojstva koja djeluju tako što kontroliraju proizvodnju kiselina u želucu i pomažu u uklanjanju mučnine, loše probave i plinova, kao i sprječavaju stanja poput gastritisa i želučanog čira. Osim toga, čaj od kamilice također sadrži apigenin, bioaktivni spoj s opuštajućim svojstvima, koji pomaže u smanjenju stresa, tjeskobe i poboljšanju kvalitete sna.

Znanstveni naziv kamilice je Matricaria recutita, poznata je i kao njemačka, slatka ili divlja kamilica, a infuz se može pripremiti od njezinih suhih cvjetova ili od već pripremljenih vrećica koje se mogu nabaviti u supermarketima ili prirodnim trgovinama. Također, čaj od kamilice se naširoko koristi za kombiniranje s drugim biljkama, kao što su na primjer anis i menta.

Kako napraviti čaj od kamilice?

Za pripremu čaja od kamilice dodajte od pola grama do četiri grama dehidriranih cvjetova kamilice u šalicu sa 150 ml kipuće vode. Zatim poklopite i ostavite da odstoji 4 do 5 minuta. Na kraju, procijedite i pijte do četiri šalice čaja od kamilice dnevno.

Kako kombinirati kamilicu s drugim biljkama? 

Foto: Unsplash/Heike Trautmann

Čajevi se mogu pripremati samo od osušenih cvjetova kamilice ili mješavine s drugim čajevima, ovisno o tegobama i željama. Čaj od kamilice s anisom i korijenom bijelog sljeza djeluje protuupalno i smiruje želudac te pomaže u smanjenju plinova i kiselosti u želucu.

Ako imate problema s natečenim očima, čaj od kamilice kombinirajte sa zgnječenim sjemenkama komorača i cvijetom bazge. Kada se nanesu na oči pomažu u hlađenju i smanjenju natečenosti.

Kamilica čaj također se može koristiti za smirivanje grlobolje zbog svojih protuupalnih svojstava. Potrebna vam je jedna čajna žličica suhih cvjetova kamilice, jedna čajna žličica meda i šalica kipuće vode. Ovaj čaj treba koristiti za grgljanje. Osim toga, može se koristiti i za olakšavanje zacjeljivanja gingivitisa i stomatitisa.

Čaj od kamilice s malinama i paprenom metvicom pomaže u ublažavanju mučnine, a pomoći će i u ublažavanju simptoma sinusitisa, gripe, prehlade i upala u nosu zbog svojih svojstava koja smanjuju upalu.

Moguće nuspojave prekomjerne konzumacije čaja od kamilice su mučnina, povraćanje, proljev i pospanost. Kamilica čaj nije indiciran za osobe koje su alergične na kamilicu i biljke iz obitelji tratinčica, kao što su ambrozija i krizanteme. Osim toga, kamilica se ne preporučuje za bebe mlađe od šest mjeseci, trudnice i dojilje.

Kamilica za njegu lica i tijela

Foto: Pixabay

Kamilica je snažna i ljekovita biljka koja se može koristiti iznutra, ali i izvana. Pomaže u probavi, kontroli bolova u želucu, jača obrambeni sustav i bori se protiv respiratornih infekcija. Također, smanjuje stres zahvaljujući svojoj sedativnoj snazi, što vam omogućuje da se bolje odmorite. No, njegove dobrobiti tu ne prestaju, jer pomaže i u njezi kože. Kamilica čisti, tonizira, omekšava, vraća ravnotežu upaljene kože, umanjuje pojavu proširenih pora i izraženih oteklina koje se posebno vide u području oko očiju.

Smanjuje iritaciju

Budući da kamilica ima protuupalna svojstva, pomaže ublažiti iritacije kože uzrokovane kremama ili ostalim kozmetičkim proizvodima. Pomaže smanjiti pojavu crvenih vena u području oko očiju. Osim toga, bori se protiv iritacija akni, no prije nanošenja kamilice ili bilo kojeg drugog proizvoda važno je da se posavjetujete s dermatologom. Također možete nanijeti malo ulja kamilice nakon depilacije jer će ublažiti upalu i pomoći u smirivanju vaše kože.

Čisti i revitalizira

Kamilica pomaže dubinski očistiti kožu i eliminirati moguće bakterije koje se nalaze na vašoj koži. Možete ju koristiti kao tonik za čišćenje lica. Skuhajte čaj od cvjetova, ne koristite filter vrećice. Procijedite i pustite da se ohladi. Kad se čaj ohladi, poprskajte ga kao da je tonik ili micelarna voda. Kamilica će vam također pomoći da izgledate odmornije.

Smanjuje podočnjake

Kamilica ima moć posvjetljivanja, pa tako osim kose, može posvijetliti i kožu. Kako biste smanjili podočnjake, namočite dvije vrećice čaja od kamilice u vruću vodu i ostavite da se ohlade pet minuta te ih stavite na oči. Ako želite posvijetliti kožu, pomiješajte čaj od kamilice sa žlicom meda i ružinom vodicom. Dobro umiješajte sastojke i nanesite na lice kako biste uklonili mrlje. Po mogućnosti činite to svake večeri za bolji učinak.

Kontrolira masnoću

Kamilica pomaže u borbi protiv peruti jer kontrolira masnoću koju proizvodi vlasište. Isperite kosu tri puta tjedno vodom od čaja kamilice i vidjet ćete promjene.