Psyllium – ljuskice za dobru probavu i čišćenje crijeva

psyllium
Foto: Shutterstock

Zdravlje je neprocjenjivo bogatstvo. A da bi bili bogati zdravljem moramo paziti na svoje tijelo i obratiti pozornost na signale koje nam ono šalje. Ti su signali vrlo često pravi pozivi u pomoć kojima nam tijelo sugerira da je vrijeme da učinimo nešto za njega i da riješimo simptome koji nas muče, a nikako ne prolaze. Tada vam može pomoći Psyllium.

Jedan od najčešćih i potencijalno najopasnijih simptoma su probavne smetnje, kronične poteškoće s crijevima i druge tegobe. Ako ste naduti, često imate zatvor, teško probavljate hranu i čini vam se da se situacija pogoršava,  vrijeme je da učinite nešto po tom pitanju i uzmete stvari u svoje ruke.

Problem probave često je uzrokovan stresom, nedovoljnim uzimanjem tekućine i pretjeranim sjedenjem. Ako niste u mogućnosti puno utjecati na ove uzroke onda možete pokušati s nekim prirodnim rješenjem.  

Jedno od rješenja koje vam se nudi je psyllium, a ako se odlučite za njega brzo ćete shvatiti koliko je on dobar za vaše tijelo.

Što je Psyllium?

psyllium
Foto: Shutterstock

Psilijum ili buhačica je drugo ime za indijski trputac, jednogodišnju biljku koja raste u Indiji i Aziji, a može je se pronaći i na jugu Europe. Riječ je o vrlo razgranatoj stabljici koja na sebi nosi duge i uske listove, s cvjetovima složenim u cvatove. Bijeli cvjetovi se nalaze i na vrhu stabljike, ali i na njenim granama.

Biljka može narasti do visine od pola metra, a cvate već dva mjeseca nakon sadnje. Sjemenke se nalaze u kapsulama koje će se otvoriti kada biljka dođe do potrebnog stadija zrelosti.

Psilijum je biljka bogata vlaknima i lipidima, a posebno je bogata sa sluzi. Upravo je ta sluz bitna za crijeva i omogućuje njihovo podmazivanje i bolji rad. Vlakna ove biljke su otporna na enzime i time također pomažu riješiti problem.

Osim za rješavanje problema spore probave, konstipacije i slično, psilijum se koristi i za zgušnajvanje hrane. Vrlo često se kao sastojak može pronaći u žitnim pahuljicama.

Detoksikacija crijeva na jednostavan i učinkovit način

psyllium
Foto: Shutterstock

Da bi se riješili probavni problemi i poteškoće u pražnjenju crijeva, osim mijenjanja loših navika, kao što su sjedilački način života i neredovita vježba, potrebno je promijeniti i prehrambene navike. Osim povećavanja konzumacije tekućine bitno je i početi unositi više vlakana.

No, ako ste se našli u situaciji da morate brzo reagirati i svoj problem s crijevima početi rješavati odmah, tada će vam u pomoć ponovno uskočiti majka priroda i njeni čarobni izumi. Psyllium je jedan od tih pomagača.

Ovaj blagotvorni prah ili ljuskice djeluju na vrlo jednostavnom principu. Pune su dijetalnih vlakana koji pomažu u formiranju volumena i sluzi, koja stvara mukus u crijevima i time olakšava prolaz otpadnih tvari kroz njih. Vlakna će na sebe navući vodu, nabubriti i pokrenuti crijevnu peristaltiku. Vlakna mogu povećati svoj volumen do fascinantnih 15 puta!

Tako povećana i sluzava stolica potiče rad crijeva i tjera ih da se prazne na vrijeme i tako smanjuju mogućnost nastanka zatvora ili konstipacije.

Zašto se uzimanje psyllium ljuskica smatra dobrim? Zbog toga što je riječ o prirodnom, a ne sintetičkom lijeku koji ne uništava mikrofloru crijeva i o lijeku koji neće poremetiti rad probave jednom kada ga prestanete uzimati.

Njegovo blago djelovanje dovoljno je jako da pokrene i „najljenija“ crijeva pa je ubrzo postao vrlo popularan.

Psyllium ljuskice su rješenje i za druge zdravstvene probleme

psyllium
Foto: Shutterstock

Iako se pojam psilijuma većinom veže uz probavu i rješavanje problema vezanih uz nju, psilijum ljuskice se koriste i kao pomoć u rješavanju još nekih zdravstvenih tegoba, ali i u pripremi hrane te veterini.

Psyllium kao zgušnjivač

Što se tiče pripreme hrane, psilijum se već godinama koristi kao zgušnjivač za sladoled i slične ledene deserte diljem Amerike. Razlog tome je što sastojke ovih slastica povezuje bolje nego klasični škrob, a smatra se i zdravijim rješenjem.

Snižavanje visoke razine kolesterola

Smatra se da redovito konzumiranje psylliuma dobro utječe na srce i krvne žile te da smanjuje rizik od bolesti srca jer snižava nivo kolesterola u krvi. Istraživanje je otkrilo da je samo 7gr psylliuma dnevno jako utjecalo na snižavanje ukupnog kolesterola. Tako je psyllium stao uz bok cjelovitim žitaricama i ječmu za koje se također zna da pozitivno djeluju na kolesterol u krvi.

Dijabetes tipa 2

Smatra se da smanjuje rizik od obolijevanja od dijabetesa tipa 2, iako to još nije znanstveno potvrđeno. Čini se da ima utjecaj i na razinu glukoze u krvi.

Veterina

Ljuskice psylliuma se koriste i u veterini, i to u liječenju konja. One pomažu izbacivanju pijeska iz crijeva konja. Mnogi ih koriste i za liječenje probavnih problema kod pasa i mačaka koji ih bez problema konzumiraju jer su potpuno prirodne pa im ne smetaju.

Kako uzimati Psyllium?

Psyllium možete nabaviti u tri oblika: kao prah, kao ljuskice i kao kapsulu. Ako ga uzimate kao prah ili kao ljuskice tada ga morate razmutiti u puno vode, pustiti da odstoji barem pet minuta i popiti. BITNO JE PITI PUNO TEKUĆINE! Bez tekućine djelovanje psylluma je umanjeno i vaši probavni problemi neće biti riješeni.

Jedna vrlo interesantna stvar kod psylliuma jest da se njime može liječiti i proljev što znači da je on stvarno blagotvoran za crijeva i da ih vraća u njihovu normalnu funkciju.

Mnogi korisnici psylliuma su nakon uzimanja psylliuma nastavili piti puno tekućine, iako ga više ne uzimaju,  pa i mi pozdravljamo stjecanje ove zdrave navike kao izravnu posljedicu uzimanja sjemenki indijskog trputca. Pijenje vode i redovno hidriranje izuzetno je bitno za dobar rad crijeva.

Bitni savjeti kod uzimanja psilijuma

Ako već imate neke probleme s probavom pitajte svog liječnika za savjet prije nego počnete koristiti Psyllium.

Psyllium se UVIJEK MORA UZIMATI UZ ADEKVATNU KOLIČINU VODE. Uzimanje psilijuma bez vode je neučinkovito jer se čitavo liječenje bazira na njegovoj mogućnosti da apsorbira vodu i poveća volumen u crijevima. U nekim slučajevima može izazvati i bolove u crijevima.

Ako već imate neke opstrukcije crijeva ne smijete uzimati Psyllium niti njemu slične preparate.

Ne smijete ga uzimati ako koristite lijekove za kolesterol i dijabetes jer on utječe na oba stanja. On će pomoći kod kolesterola ako već ne uzimate lijekove protiv kolesterola.