Spuštena stopala i sve što trebate znati o njima

spuštena stopala

Spuštena stopala su ona stopala kod kojih su svodovi stopala spušteni do te mjere da gotovo u potpunosti prianjaju za tlo ili podlogu. Takva stopala nemaju pravilan luk, a on je njima prilično važan jer im omogućuje bolje podnošenje težine. 

Stopalo s pravilnim lukom pomaže da se težina tijela ravnomjerno rasporedi duž čitavog stopala, ali spušteno stopalo nema tu sposobnost pa dolazi do opterećenja u kojemu se težina tijela nepravilno raspoređuje na različite dijelove stopala.

Spuštena stopala
Foto: Wikipedija

Simptomi spuštenog stopala su poteškoće i bolovi kod dugog hodanja i stajanja, te pojava bolova u leđima i koljenima. Ovi se simptomi najčešće javljaju kod ljudi odrasle dobi, dok djeca najčešće nemaju takvih poteškoća. Osobito neugodna bol u stopalu uzrokovana spuštenim stopalom naziva se metatarzalgija i javlja se u prednjem dijelu stopala, a česta je kod žena koje nose visoke potpetice.

Ovaj se problem stopala jako često javlja kod beba, djece, ali i u odrasloj dobi. Upravo su spuštena stopala kod djece ono što najviše brine roditelje koji se boje da će to imati utjecaj na fizički razvoj djeteta i da će uzrokovati određene zdravstvene probleme u budućnosti. 

Zbog toga su upravo roditelji oni koji se najčešće prvi obrate pedijatrima ili liječnicima opće prakse kako bi utvrdili ili otklonili svoje sumnje o tome ima li njihovo dijete spušteno stopalo.

Nastajanje spuštenog stopala

Svodovi ili lukovi stopala formiraju se tek u trećoj godini života jer je tada muskulatura dovoljno jaka da podnese teret čitavog tijela. Upravo je snaga muskulature jedan od najvažnijih faktora održavanja funkcionalnih lukova i osiguravanja normalne funkcije stopala. Bilo kakav nesrazmjer između jačine mišićja i sile kojom se opterećuje stopalo uzrokovat će nastanak spuštenog stopala i njegovu deformaciju. Laički govoreći, slabi mišići ne mogu spriječiti da tjelesna težina previše optereti stopala.

S obzirom na to da su takva stopala posljedica slabe muskulature bol koja se javlja zbog toga s vremenom će samo rasti, jer i sama muskulatura s vremenom sve više slabi. Mišići se brže zamaraju, a to u početku uzrokuje bol u stopalu no kasnije se širi i na potkoljenice i natkoljenice. Često se javljaju i grčevi u listovima.

Ravna stopala često nastaju kao posljedica nošenja neodgovarajuće obuće, nedovoljne tjelesne aktivnosti, prekomjerne težine ili genetike.

Što učiniti ako imate spuštena stopala?

Spuštena stopala
Foto: Wikipedija

Ako ste ustanovili da imate ravna stopala i želite smanjiti tegobe uzrokovane njima morate znati da ne postoji operacija koja bi riješila vaš problem, ali možete rasteretiti svoja stopala i tako pomoći umanjiti bol. 

Prvi korak je nabavka prikladnih ortopedskih uložaka koje je potrebno modelirati baš po vašim stopalima kako bi imala najbolji učinak. Ortopedski ulošci pomoći će rasteretiti stopalo pritiska na najključnijim mjestima i ojačati muskulaturu na važnim točkama. 

Vrlo je bitno i početi raditi vježbe koje će ojačati muskulaturu stopala, a ponekad je potrebno propisati i fizikalnu terapiju. 

Spuštena stopala kod djece

Spuštena stopala kod djece
Foto: Pixabay

Jedan od najčešćih razloga zbog kojeg roditelji posjećuju pedijatre je zbog toga što su primijetili da njihovo dijete ima ravna stopala. Osobito su zabrinuti da će to utjecati na njihov razvoj i hod. 

Mnogi roditelji ne znaju da su stopala kod manje djece uvijek spuštena jer su kosti u toj dobi još uvijek mekane, a muskulatura i ligamenti su još uvijek slabi. Ovo je normalna pojava koja traje do djetetove druge godine. 

Nakon druge godine života djeteta počinje se razvijati luk ili svod stopala stoga je ovo najbolje vrijeme za djelovanje roditelja. Roditelj može svom djetetu pomoći da razvije dobar luk stopala i spriječi razvoj spuštenog stopala na nekoliko načina. Prvi način je da potiče dijete da što više vremena provede boso, a drugi je da odabire samo najkvalitetniju obuću za hodanje.

Pridržavanjem ovih preporuka najvjerojatnije ćete uspjeti osigurati pravilan razvoj svoda stopala i time umanjiti potencijalne probleme. Ako niste uspjeli u tom zadatku pa ste oko djetetove šeste ili sedme godine primijetili da ima spušteno stopalo, ne treba očajavati.

Djetetovo stopalo se razvija još nekoliko godina, do otprilike 12. godine, pa još uvijek imate vremena izliječiti ovaj deformitet, za što je najbolji odabir nošenje ortopedskih uložaka. Neliječenje spuštenih stopala kod djece može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme i utjecati na razvoj kukova i kralješnice. Spuštena stopala kod djece imaju velik utjecaj na lumbalni dio kralješnice i uzrokuju bolove upravo u tom dijelu leđa. 

Vrlo je bitno naglasiti da roditelji mogu imati veliki utjecaj na razvoj dječjih stopala, a jedan od načina da se osigura zdravlje stopala je poticanje na tjelesnu aktivnost.