Kućni test za trudnoću – kada i kako ga napraviti?

kućni-test-za-trudnoću
Foto: Pixabay

Ako mislite ili sumnjate da ste trudni sigurno vam je važno što ranije saznati ovu informaciju. Iako mnoge farmaceutske tvrtke svoje testove na trudnoću predstavljaju kao gotovo 100% točne već nakon jednog dana izostanka menstruacije, postoji i mogućnost pogreške pa je kućni test za trudnoću ipak preporučljivo napraviti u točno određenom periodu. 

Kako funkcionira kućni test za trudnoću, kada ga napraviti i koji izabrati možete otkriti upravo u nastavku teksta.

Kućni test za trudnoću – kako funkcionira?

kućni test za trudnoću

Vrlo brzo nakon oplodnje, oplođeno jajašce putuje u maternicu i ugrađuje se u njenu stijenku. U tom trenutku tijelo počinje lučiti jako male količine hormona hCG-a, koji se počinje pojavljivati u urinu. 

Razina humanog CG hormona raste kroz trudnoću i svoj vrhunac doživljava u razdoblju od 8. do 11. tjedna trudnoće. U tom se periodu razina hCG-a udvostručuje svakih 48 sati. Nakon ovog perioda razina hormona počinje se postupno smanjivati. 

Količina ovog hormona se razlikuje od žene do žene zbog čega postoji mogućnost da dobijete negativan test iako možda uistinu jeste trudni. Također, mnogo je veća vjerojatnost da imate lažno negativan test pa slobodno možemo ustvrditi da pozitivan test nosi veliku vjerojatnost trudnoće, a negativan test koji se napravi odmah pri izostanku menstruacije može ipak značiti da ste trudni, ali je razina hormona toliko niska da ju test ne očitava.

Kod korištenja testova za trudnoću bitno im je uvijek provjeriti rok valjanosti jer test kojem je istekao rok valjanosti može prikazati netočan rezultat.

Kada napraviti kućni test za trudnoću?

Test za trudnoću, kao što smo već ranije naveli, reagira na hormon hCG i može ga detektirati jako rano, čak i prije nego što je trebala uslijediti redovna menstruacija. Ipak, točnost testa za trudnoću koji je korišten nakon izostanka menstruacije mnogo je precizniji pa ga se zbog toga preporučuje raditi upravo tada.

Ako se test napravi prerano veća je vjerojatnost netočnog rezultata jer razina hCG možda raste, ali presporo, pa nije dovoljno visoka da očituje trudnoću čak ni kod korištenja najosjetljivijeg testa.

Iako mnoge žene misle da ovo nije relevantno pa test za trudnoću rade u bilo kojem dijelu dana, hCG svoju najveću koncentraciju u mokraći ima rano ujutro pa je prvi jutarnji urin najbolji način za točno utvrđivanje trudnoće ili njenog izostanka. 

Također, preporučljivo je večer prije jutarnjeg testiranja ne konzumirati previše tekućine. Ona će razvodniti urin te tako otežati očitavanje testa. U nekim slučajevima je došlo i do netočnih očitanja. 

Sam postupak testiranja je prilično jednostavan. Testovi za trudnoću se obično mogu nabaviti u dva oblika: u obliku testa koji se umoči u urin i u obliku štapića koji se postavlja pod mlaz mokraće. Oba su testa jednako precizna i samo je potrebno odabrati onu vrstu koja vam više odgovara.

Test u obliku štapića funkcionira tako da se označeni dio štapića stavi pod mlaz mokraće na nekoliko sekundi, a nakon toga odloži i pričeka rezultat. Nije potrebno pomokriti čitav štapić već samo taj označeni dio.

Test koji funkcionira kao traka ili štapić koji se urone u vodu funkcioniraju tako da se okomito postave u jednokratnu čašu u kojoj se nalazi prvi jutarnji urin te da se pričeka očitanje koje također dolazi vrlo brzo.

Jesam li trudna ili ne?

kućni test za trudnoću

Svaki kućni test za trudnoću funkcioniraju na isti način, pokazivanjem jedne ili dvije crte na traci ili kontrolnom prozorčiću. Pojavljivanje jedne trake, originalne kontrolne crte, znači da je test uspio i da je bilo dovoljno urina za očitanje, ali nedostatak druge crte na testu pokazuje da niste trudni.

Pozitivan kućni test za trudnoću je onaj u kojem se pojave dvije crte na testu, od kojih je jedna obično tamnija. Ta tamna kontrolna crta znači da ste trudni, dok svjetlija potvrđuje da je testiranje bilo ispravno.

Ipak, uvijek postoji nekoliko situacija u kojima ne možete biti sigurni je li došlo do trudnoće ili nije. U vrijeme kad se pripremate za trudnoću, pozitivan kućni test za trudnoću je valjda najbolja moguća vijest koju možete dobiti, ali treba ostati priseban i utvrditi da nije došlo do jedne od sljedećih situacija. Jedna od takvih situacija je prolazak vremenskog roka za valjani test. Tako se ponekad svijetla crta pokaže na testu iako je prošlo vrijeme testiranja koje je obično najviše nekoliko minuta. U takvom slučaju bi trebalo ponoviti testiranje i priznati rezultat koji se pokazao samo u vrijeme koje je zadano kao valjano u uputstvima u upotrebi.

Također, u slučaju da je jedna od dviju crta jako svijetla i slabo vidljiva trebalo bi ponoviti test.

Ako kućni test za trudnoću ne pokazuje ništa, što je vrlo rijetki slučaj, to znači da nije ispravan ili je bilo premalo urina. Naravno da i u ovom slučaju treba kupiti novi test.

Kućni test za trudnoću i lijekovi

kućni test za trudnoću

Postoji nekoliko vrsta lijekova koji mogu utjecati na rezultate testa za trudnoću koji se obavlja kod kuće, a među njima su i lijekovi protiv neplodnosti koji u sebi sadrže hCG. Oni mogu uzrokovati lažno pozitivan rezultat na testu.

Lijekovi s utjecajem na test za trudnoću:

  • Sve vrste lijekova za smirenje
  • Lijekovi za spavanje
  • Lijekovi za liječenje Parkinsonove bolesti
  • Lijekovi za liječenje epilepsije
  • Diuretici
  • Neki lijekovi za liječenje alergija