Što su ljekovite gljive i kojih 6 vrsta postoji?

Foto: Pixabay

Već tisućama godina ljekovite gljive se koriste za liječenje raznih oboljenja i zdravstvenih problema. Najstarije azijske kulture oduvijek su cijenile njihov okus i blagodat koju pružaju. U mnogim su drevnim civilizacijama gljive bile rezervirane samo za plemiće i nisu bile dostupne običnom puku. 

U japanskoj i kineskoj kulturi gljive se ne koriste samo u pripremi jela, već i u pripremi čajeva i tonika. Izuzetno su cijenjene i nadasve zastupljene, a mnogi se medicinski preparati baziraju baš na ljekovitim gljivama.

Jesu li gljive stvarno tako korisne, koliko često ih se smije konzumirati i treba li biti na oprezu – ovo su neka od pitanja na koja ćemo odgovoriti u nastavku teksta.

Glavni sastojci ljekovitih gljiva

ljekovite gljive
Foto: Shutterstock

Sadržaj ljekovitih gljiva je vrlo raznolik pa one sadrže mnoge biološki aktivne tvari koje su vrlo korisne za ljudski organizam. Fitosteroli, beta glukani, melanini, betulinske kiseline, polisaharidi…sve su ovo sastojci ljekovitih gljiva koji utječu na naš organizam.

One sadrže i posebno vrijedne nutrijente kao što su magnezij, krom, vitamin B i željezo. Posebno cijenjene su i zbog velike količine vitamina D kojeg sadrže. On je osobito važan u jačanju imuniteta i djeluje kao zaštita protiv mnogih bolesnih stanja. Također je iznimno koristan koštanom sustavu, osobito u starijoj dobi, kada količina vitamina D pada.

Znanstvenici su otkrili i vezu između gljiva i zloćudnih stanica koja je ukazala na sposobnost gljiva da djeluju na njih. Betulinska kiselina i beta-glukan iz gljiva imaju sposobnost vezanja za receptore na stanicama raka i tako pomažu tijelu da ih prepozna i uništi. Betulinska kiselina potiče umiranje takvih stanica uništavanjem bjelančevina u njima.

Polisaharidi također imaju svoju ulogu u ovoj borbi: oni usporavaju rast i umnožavanje takvih zloćudnih stanica.

Neke vrste gljiva poznate su po svom blagotvornom djelovanju na kardiovaskularni sustav i dobra su preventiva protiv visokog tlaka te srčane i moždane kapi.

Mnogobrojna istraživanja su dokazala da postoje mnoge gljive koje uspješno liječe virusne bolesti, i to ne samo prehladu i gripu, već i herpes i hepatitis.

S obzirom na to da gljive imaju mnogo aktivnih sastojaka koji podižu imunitet one su odlična pomoć u liječenju autoimunih bolesti kao što su lupus, psorijaza, artritis i razni oblici dermatitisa.

A da bi učinkovitost i ljekovitost gljiva došla na još viši nivo zaslužan je i vitamin C kojeg je potrebno uzimati istovremeno s gljivama.

Ljekovite gljive imaju razna korisna djelovanja

ljekovite gljive
Foto: Shutterstock
  1. borba protiv virusa
  2. jačanje imuniteta
  3. antikancerogeno djelovanje
  4. protuupalno djelovanje
  5. antibakterijsko djelovanje
  6. regulacija šećera u krvi
  7. povećanje koncentracije i smanjenje umora
  8. pozitivni utjecaj na kardiovaskularni sustav
  9. liječenje reume
  10. liječenje artritisa
  11. pomoć kod seksualne disfunkcije
  12. regeneriranje jetre
  13. pomoć u liječenju psorijaze i dermatitisa

Najpoznatije ljekovite gljive

ljekovite gljive
Foto: Shutterstock

Postoji na stotine vrsta ljekovitih gljiva, a ovdje ćemo spomenuti najvažnije i najpoznatije gljive.  One se koriste već tisućljećima, a njihovo je djelovanje i znanstveno dokazano. Većina dolazi iz azijskih zemalja i dio su njihove kulinarske tradicije.

1. SHIITAKE

Shiitake je jedna od najomiljenijih kulinarskih namirnica, a posebno je cijenjena zbog bogatstva tri najvažnijih hranjivih tvari: proteina, ugljikohidrata i vlakana. Broj esencijalnih aminokiselina koje su zdrave za naš organizam u ovim je gljivama višestruko veći nego u jajima, mlijeku, mesu ili soji. 

Gljiva je obogaćena svim vrstama vitamina: A, B, C i D, te vrlo važnog vitamina B12 čiji nedostatak u organizmu može izazvati ozbiljne posljedice.

Od minerala sadrži kalcij, kalij, željezo, cink i mnoge druge korisne minerale.

Shiitake će pomoći u liječenju bakterijskih i virusnih bolesti, ojačati vaš imunitet, pospješiti cirkulaciju i očistiti jetru, a redovnom konzumacijom blagotvorno utjecati na cjelokupni organizam.

2. REISHI (GLJIVA BESMRTNOSTI)

Reishi gljiva sigurno je najpoznatija gljiva u kineskoj narodnoj medicini i spominje se u njihovim najstarijim medicinskim spisima. Često je zovu „gljivom besmrtnosti“ što vrlo glasno govori o tome što Kinezi misle o ovoj fantastičnoj gljivi.

Njeno protuupalno, antivirusno i antibakterijsko djelovanje je vrlo moćno, a osim što jača imunološki sustav, ova se gljiva koristi i kao pomoć za ublažavanje simptoma reumatoidnog artritisa. 

Redovnom konzumacijom reishi gljive može se smanjiti razina kolesterola u krvi i krvni tlak.

3. CORDYCEPS (GLJIVA GUSJENICA)

Cordyceps ili gljiva gusjenica je vrsta parazitske gljive koja živi i raste na insektima i ličinkama. Bogata je polisaharidima kao što su beta-glukan i arabinoksilan, a posebno je korisna u liječenju bolesti bubrega i potencije.

Ima antitumorska svojstva i povoljno djeluje na imunitet, jetru, krvne žile i cirkulaciju. Ima i određena antidepresivna svojstva.

4. MAITAKE (PLEŠUĆA GLJIVA)

Izuzetno cijenjene ljekovite gljive su i maitake gljive koje mogu narasti i do desetak kilograma. Važan je dio japanske kulinarske tradicije i neizostavni dio mnogih jela. U prošlosti je bila toliko cijenjena da se za nju moglo dobiti srebra koliko je sama gljiva teška. 

Maitake je učinkovita u borbi protiv raznih tumora i odlična je za jačanje imunološkog sustava. Mnogi korisnici kemoterapije koriste ju za ublažavanje nuspojava liječenja. Poznata je i po blagotvornom djelovanju na visoki krvni tlak i dijabetes.

5. LION’S MANE (LAVLJA GLJIVA)

Ova su ljekovite gljive vrhunska delicija omiljena kuharima diljem svijeta, a rastu na područjima Kine, Japana i Angloamerike. Neobična bijela gljiva s resicama vrlo je popularna u Aziji, osobito zbog njene ljekovitosti.

Ona djeluje na bolesti živčanog sustava, ublažavajući njihove simptome. Ima bitnu ulogu u prevenciji zloćudnih bolesti, osobito jer poticajno djeluje na imunološki sustav. Jako je dobra i za probavu i potiče lučenje probavnih sokova.

Lavlja gljiva je pomoć u borbi protiv depresije i za vraćanje dobrog raspoloženja.

6. ČAGA (BREZINA GLJIVA)

Ova parazitska gljiva neobičnog imena raste na stablima breza, u državama sjeverne polutke; Rusija, Kanada i Sjeverna Amerika su oblasti na kojima je ima najviše. Vrlo je neobičnog oblika velike tamne mase koja je ispucala na površini.

Čaga je vrlo poznata po svojim antioksidativnim svojstvima i protuupalnom djelovanju, a u povijesti je zapisana kao omiljeni čaj stanovnika Sibira. 

Bitna je u borbi protiv raka i raznih virusnih bolesti, a u toj borbi joj pomažu njeni nutrijenti: aminokiseline, vitamini, minerali, beta glukani, melanini i dr. održava visoku razinu imuno funkcije te smanjuje štetno djelovanje raznih farmaceutskih pripravaka. 

Čaga se bori i protiv zakiseljenja organizma, a pozitivno utječe i na razne bolesti nervnog sustava