Kandidijaza – na kojih se 8 prirodnih načina može liječiti?

Foto: Pixabay

Kad čujete riječ Candida najvjerojatnije vam na pamet prvo padaju negativne stvari, jer govorimo o gljivicama, a poznato je koliko ljudi muči muku s njima svaki dan. Candida je zapravo gljivica koja se prirodno nalazi u ljudskom tijelu, na koži, u probavnom sustavu i u ženskom spolnom organu, a otuda i naziv stanja o kojem ćemo reći nešto više – kandidijaza.

Candida je dio naše normalne fiziološke flore, a ima ih preko stotinu različitih vrsta. Gljivica je inače bezopasna i neće smetati sve dok je tijelo u ravnoteži, no čim dođe do neke promjene u organizmu broj gljivica u tijelu može početi rasti, a tada dolazi do pojave simptoma gljivične bolesti poznate i kao kandidijaza, od kojih neki mogu biti vrlo neugodni.

Kako dolazi do narušavanja tjelesne ravnoteže i čime je najčešće uzrokovan rast broja gljivica? Neke vrste Candida, osobito Candida Albicans, se krenu ubrzano razmnožavati kod pretjeranog korištenja antibiotika, pretjerane konzumacije alkohola, pretjeranog unosa šećera i ugljikohidrata, povećane razine stresa, i slično. 

kandidijaza
Foto: Shutterstock

Ako dođe do povećanja broja gljivica javlja se infekcija vezana uz područje koje je Candida zahvatila, a riječ je o oralnoj kandidijazi, kožnoj, vaginalnoj ili crijevnoj kandidijazi.

Neki od simptoma, ovisno o tome koje je područje zahvatila kandidijaza, su kronični umor, problemi s probavom, bijele naslage u ustima, infekcije mokraćnog ili spolnog sustava, svrbež, crvenilo i iscjedak iz spolnog organa, a u slučaju kožne kandidijaze dolazi do razvoja osipa ili ekcema.

Kako liječiti kandidijazu?

Kandidijaza se otkriva liječničkim pretragama poput uzimanja brisa spolovila, testiranja urina ili pregledom uzorka stolice i na taj se način najlakše potvrđuje njena prisutnost u organizmu i ujedno se otkriva o kojoj je vrsti gljivice riječ.

Liječnik će tada propisati terapiju ovisno o svojoj procjeni, a uputit će pacijenta i na određene promjene u navikama i prehrani. Osobito je važno izbaciti ugljikohidrate i šećere iz prehrane jer oni potiču razvoj gljiva i otežat će liječenje. Gljivice naprosto obožavaju glukozu i fruktozu!

Ako ste ljubitelj proizvoda iz prirode postoji i mnogo načina koji će vam pomoći da se brže riješite kandidijaze prirodnim putem. U nastavku pročitajte koje su biljke iz prirode i prirodni recepti koji će vam pomoći da se riješite ove iznimno tvrdoglave bolesti koju prate vrlo neugodni simptomi.

1. POSEGNITE ZA ČEŠNJAKOM

češnjak
Foto: Shutterstock

Za prirodno liječenje Candide vaš je idealan partner jedna od najzdravijih namirnica iz prirode ikad stvorena – češnjak. Osim što je vrlo bogat vitaminima i mineralima on u sebi sadrži jedinstveni sastojak koji se zove alicin, a riječ je o prirodnom antibiotiku. Zbog toga češnjak djeluje protiv svih vrsta gljivičnih oboljenja, ali i protiv raznih bakterija. Češnjak također ima i antiseptična svojstva.

Češnjak se treba uzimati oralno, bez obzira o kojoj je vrsti gljivica riječ.

2. NEMOJTE ZABORAVITI NA CITRUSE

Citrusno voće, osobito limun, su jako dobar partner u liječenju gljivica. Otkriveno je da esencijalno ulje limuna može prodrijeti u staničnu membranu gljivica, baš kao i češnjak.

Osim toga, citrusi su poznati po tome što podižu imunitet, potiču probavu, štite od virusa i bakterija i slično.

3. CANDIDA I ĐUMBIR

Još jedan od biljnih lijekova koji odlično djeluje na cijeli organizam je đumbir. Osim što jača imunitet, pomaže kod probavnih problema i stimulira metabolizam, đumbir će pomoći i u borbi s tvrdoglavim gljivicama. 

Najjednostavniji način je priprema čaja od đumbira, ali se može koristiti i jednostavnija metoda unosa đumbira u prahu. 

Čaj od đumbirovog praha se vrlo lako priprema: pola čajne žličice praha razmutiti u šalici vrele vode i pustiti da odstoji nekoliko minuta. 

Čaj od korijena đumbira se radi na sličan način: Komad đumbira duljine do 5 cm oguliti i sitno nasjeckati te ubaciti u uzavrelu vodu na oko 20 minuta. Nakon toga procijediti, dodati malo limuna i uživati u ovom zdravom i reskom napitku.

4. JABUČNI OCAT KAO LIJEK

Ovo je također vrlo popularan lijek protiv gljivica, a ne pomaže samo kod gljivičnih već i kod bakterijskih infekcija. Njegova konzumacija će uravnotežiti ph tijela što je jako bitno u borbi s gljivicama.

Konzumirati ga treba na sljedeći način: dodati jednu žlicu octa u čaj ili čašu tople vode dva puta dnevno ili ga jednostavno konzumirajte kroz salate ili smoothieje.

5. KOKOSOVO ULJE SPAŠAVA STVAR

kokosovo ulje
Foto: Shutterstock

Osim što je kokosovo ulje dobro u borbi protiv bakterija i virusa, dobra je pomoć i u rješavanju problema s gljivicama. Ono sadrži laurinsku kiselinu koja pomaže riješiti organizam od raznih infekcija.

Osim konzumacijom kroz hranu za liječenje probavne Candide, ono pomaže i u liječenju kožnih gljivica (masaža uljem na mjestu zahvaćenom gljivicama) i u liječenju oralne kandidijaze (grgljanje 2 žlice kokosovog ulja koje se nakon toga ispljune, ali se ne smije ništa jesti sljedećih 30 minuta).

6. LIJEČENJE TEKUĆINOM

Ako vam doktor dijagnosticira kandidijazu liječenje je dobro započeti čišćenjem tekućinama. Dobar početak je kuhanje povrtne juhe u kojoj od povrća obavezno trebaju biti luk, češnjak, celer, kelj, sol i voda. Ovu je juhu (bez povrća) potrebno piti tijekom cijelog dana. Naravno, ugrijte ju da bude topla. Ovo čišćenje tekućinom će pomoći izbaciti toksine iz vašeg organizma. 

Ako vam jedan dan ovog čišćenja nije problem pokušajte ga kasnije ponavljati jednom tjedno jer je vrlo dobro za vaš organizam.

7. POVRĆE NA PARI

Ovaj malo zahtjevniji režim, traje od tri do pet dana, ovisno koliko dana možete izdržati. Ovaj režim može započeti tek ako ste iz prehrane izbacili ugljikohidrate, voće, škrob i alkohol. 

Ovo je faza čišćenja organizma u kojoj bi se trebali fokusirati na konzumaciju povrća kuhanog na pari. Osim što ćete napraviti veliki napredak u borbi protiv kandidijaze, ujedno ćete unijeti velik broj vitamina i minerala u vaš organizam. 

Povrće koje ne smijete konzumirati u to vrijeme je škrobno povrće: mrkva, rotkvica, cikla i krumpir. Ono podiže razinu šećera u organizmu i na taj način hrani gljivice.

Jedite što je više moguće lisnatog zelenog povrća, osobito onog gorkog poput blitve. Dodatno će vam pomoći ako salatu začinite s malo kokosovog ulja ili limuna jer su oni poznati po svojim antifungalnim svojstvima.

8. PROBIOTICI I JOŠ MALO PROBIOTIKA

Ne možemo dovoljno naglasiti važnost probiotika za cjelokupni organizam. Osim što pomažu kod liječenja raznih vrsta gljivica, uključujući i probavne gljivice, probiotici su dobri podizači imuniteta i zbog toga su idealna pomoć u liječenju kandidijaze.