Kako održati zdravu razinu šećera u krvi uz pomoću ayurvede

Foto: Pixabay

Što je dijabetes i kako ga prepoznati?

Dijabetes je jedno od najraširenijih bolesnih stanja na svijetu i broj oboljelih od ove bolesti se broji u milijunima. Također poznata i pod nazivom „šećerna bolest“, dijabetes je poremećaj metabolizma kod kojeg tijelo ne može regulirati razinu glukoze u krvi. Razlog tome je manjkav rad gušterače koja ne proizvodi inzulin ili se proizvedeni inzulin ne može iskorištavati.

Ako se dijabetes ne otkrije na vrijeme razina glukoze u krvi će se kontinuirano povećavati, a to može dovesti do ozbiljnih posljedica. Visoka razina šećera u krvi može uzrokovati oštećenje vida, bubrega, srca i stopala. 

Dijabetes uzrokuje više povezanih faktora a najčešći su nasljedni faktor, loše životne navike i prekomjerni stres. Konzumiranje šećera ne dovodi do razvoja dijabetesa, ali često dovodi do pojave prekomjerne težine koja će povećati opasnost od razvoja ovog metaboličkog poremećaja.

Najčešći simptomi po kojima se može prepoznati pojava povišene razine šećera u krvi je jaka žeđ i glad te prekomjerno mokrenje. Osim ovih najčešćih simptoma tu su i naglo debljanje ili mršavljenje, magloviti vid i opća slabost.

Postoje tri vrste dijabetesa: dijabetes tipa 1, dijabetes tipa 2 i gestacijski dijabetes. 

Dijabetes tipa 1 je vrsta šećerne bolesti koja se javlja u mlađoj dobi, a opisuje stanje gušterače koja ne može proizvesti dovoljno inzulina. 

Dijabetes tipa 2 je najčešća vrsta dijabetesa, koja opisuje rezistentnost organizma na inzulin. 

Gestacijski dijabetes se javlja kod trudnica i kasnije se može razviti u jedan od gore navedenih tipova dijabetesa.

Upravljanje dijabetesom pomoću ayurvede

Kontroliranje dijabetesa je zahtjevan posao, ali svaki čovjek u sebi može pronaći dovoljno snage da ostane uporan u svom naumu i dovede šećernu bolest u stanje stagnacije. Ayurvedski principi liječenja zahtijevaju određene promjene jer se jedino promjenom životnog stila i načina prehrane ova bolest može staviti pod kontrolu.

Ayurvedski savjeti za kontrolu dijabetesa:

1. Uravnotežite svoju prehranudobrom i kvalitetnom prehranu možete dovesti svoj organizam u ravnotežu. Obratite pozornost na namirnice koje konzumirate i vodite brigu o svakom obroku.

Prvi zadatak kojem se morate posvetiti je izbjegavanje slatkih, kiselih, slanih i masnih obroka; vaša prehrana mora biti lagana, topla i blaga. Uvedite nove žitarice, kao što su ječam, proso, heljda i raž.

Slobodno uživajte u svim vrstama povrća bogatog vlaknima, kao što su mahunarke, grašak i leća, a korisno je jesti i mnogo zelenog lisnatog povrća, osobito zelene salate. Za dijabetes je preporučljivo jesti jabuke i kruške, a izbjegavati grožđe i ananas.

Trpko povrće poput raštike, prokulica, artičoka, repe i brokule neka budu okosnica vaših variva i priloga. 

Nikada se nemojte prejedati!

2. Doručak je obavezan obrok odgovor na pitanje zašto ne biste smjeli preskakati doručak je vrlo jednostavan. Hrana je nužna tijelu kad se probudite jer će mu pomoći da uravnoteži razinu šećera u krvi nakon spavanja. 

Za doručak birajte hranu bogatu proteinima jer će vam to pomoći u kontroli glukoze.

3. Ljekovito je gorko ayurveda gorki okus smatra vrlo ljekovitim i preporučuje ga za liječenje mnogih bolesnih stanja. 

Isto vrijedi i za dijabetes, kod kojeg mogu pomoći gorke namirnice kao što su aloe vera, neem, amla i sjemenke konoplje.

4. Neki začini imaju dijabetička svojstvapostoje mnogi začini koji imaju određena dijabetička svojstva i mogu pomoći u kontroli šećerne bolesti.

Najpoznatiji začini koji se koriste kao pomoć za kontroliranje dijabetesa su kurkuma, cimet, peršin, čili, korijander i nezamjenjiva gorušica. Osim što će obogatiti okus vaše hrane pružit će tijelu dodatni poticaj u borbi s inzulinskom rezistencijom.

5. Reducirajte stres – stres je jedan od najvećih neprijatelja šećerne bolesti. Nikad nemojte ignorirati znakove koji govore da pucate po šavovima. Stres osim što može potencirati nastanak šećerne bolesti, može i dodatno pogoršati dijabetes. 

Organizam pod stresom pohranjuje puno više glukoze i masti koje sprema na čuvanje za kasnije iskorištavanje. Ljudi s dijabetesom ne mogu iskoristiti tu glukozu efektivno, zbog čega se preporučuje neki način smanjivanja razine stresa u organizmu. Možete se odlučiti za bilo koju aktivnost koja vas smiruje, ali meditacija, sport i joga pokazali su se najboljim izborima.

Ayurveda smatra da se ravnotežom uma i tijela mogu popraviti mnoga bolesna stanja.

6. Krećite se – svi znamo koliko je kretanje bitno, a opet se ne krećemo dovoljno! Zbog posla i obaveza često imamo sjedilački način života i nije neobično da nam nedostaje tjelesne aktivnosti. Zato je bitno da nađete neku vrstu balansa i da pokušate svoje svakodnevne obaveze ispunjavati na aktivniji način – vožnju automobilom zamijenite hodanjem, dizalo zamijenite stepenicama.

Osim što ćete se riješiti viška kilograma, što je dobro za generalno zdravlje, lakše ćete održavati razinu šećera u krvi. opterećenost tijela kilogramima onemogućuje hormonima da sudjeluju u smanjivanju razine glukoze u krvi.

7. Pokušajte doći u zdravo BMI područje – za one koji ne znaju, BMI (Body Mass Index) broj je koji dobijete kad uzmete u obzir svoju težinu i visinu. Na raznim online kalkulatorima možete vidjeti koliki je vaš BMI i postoji li nešto na što morate obratiti pozornost. Pretile osobe često imaju velik BMI, a zdrava prehrana koja će vam pomoći da održite nižu tjelesnu težinu i da regulirate hormone bit će od velike pomoći i kod vašeg problema sa šećerom.

Morate fokusirati svoju prehranu na bjelančevine koje će vam pomoći da se dulje osjećate sitima, a pritom nećete unijeti nepotrebne ugljikohidrate u svoje tijelo i poremetiti razinu inzulina.

8. Upijte vitamin D – sigurno ste barem nekoliko puta dobili savjete koji su vam sugerirali da provodite više vremena u prirodi. 

Istina je ta da sunčeve zrake pomažu u regulaciji hormona, a vitamin D koji je ujedno i hormon, koristan je za naše kosti i kožu. Kad su naši hormoni regulirani, inzulin je također u boljem balansu.

9. Spavajte dovoljno – ako ste netko tko ne spava dovoljno, to znači da automatski ne dopuštate tijelu regeneraciju i da remetite razine raznih hormona u tijelu. Bilo bi najbolje kada biste spavali 7 i pol sati, s obzirom na to da je to višekratnih 90-minutnih REM faza.

San pomaže u mršavljenju, pomaže u regeneraciji organizma, regulaciji hormona i općenito je nešto što se ne smije izbjegavati zbog generalnog zdravlja.

Ayurveda san smatra najboljim načinom liječenja iznutra jer pruža organizmu mogućnost da se oporavi od dnevnog stresa i pomaže probavu i metabolizam.