Ovo su osobine koje tražite u partneru! (10 osobina)

Znate li koje su najbolje osobine koje čovjek može imati? Nitko nije savršen, pa samim time niti jedna veza ne može biti savršena. Ipak, veza će bolje funkcionirati ako se dvije osobe slažu i imaju zajedničke poglede na važne životne teme te relativno slične, kvalitetne osobine.

Kako bi veza bila čvršća i imala svjetliju budućnost bilo bi dobro obratiti pažnju na osobine koje treba imati vaš idealni partner pa morate težiti tome da upoznate takvu osobu,  jer ćete jedino s njom u vezi biti ispunjeni u emocionalnom smislu. 

U nastavku pročitajte koje su osobine koje bi trebao imati idealan partner te da li se na popisu nalaze i osobine koje vi tražite u svom partneru.

Osobine koje biste trebali tražiti kod partnera: 10 primjera

Nikad ne treba pristati na manje od onog što želite u vezi, a kako bi to postigli potrebno je shvatiti što je ono što vi želite i koje osobine su vama važne kad je u pitanju romantična veza ili brak.. 

Za vezu koja će biti kvalitetna potreban je rad i trud, ali ipak je najvažniji sam karakter i osobine koje osoba ima. 

1. Zrelost

Zrelost je jedna od najvažnijih osobina koju mnogi smatraju ključnom u potrazi za partnerom. Zrelost jamči razvoj mnogo dubljeg i stabilnog odnosa, čak i više no neke druge osobine.

Zrela osoba ima više razumijevanja, zna vladati svojim osjećajima i svjesna je svoje okoline. Takva osoba nikada neće svog partnera opterećivati dramatičnim promjenama raspoloženja ili impulzivnim reakcijama koje mogu ugroziti samu vezu i negativno utjecati na partnera. 

Zrelost spada u ključne osobine i zbog načina komunikacije među partnerima. Zrela osoba preferira otvorenu komunikaciju, a probleme u vezi, ako ih ima, rješava na konstruktivan način: i pričanjem i slušanjem. Važno je da se konflikti riješe što brže kako bi prestali biti uteg jačanju veze.

osobine partnera
FOTO: SHUTTERSTOCK

Zrelost je vrlo važna i kad su u pitanju kompromisi. Mnoge nezrele osobe su vrlo tvrdoglave i inzistiraju na svojim idejama ili rješenjima, što ruši ravnotežu u odnosu jer i drugi partner treba sudjelovati u svemu i njegova ili njena riječ također trebaju biti uzeti u obzir.

Kad su u pitanju osobine, jedna od najvažnijih je ta da zreo partner razumije posljedice svojih postupaka i kao takav preuzima odgovornost za svoje odluke. 

Partner koji od svega radi dramu, koji se voli „duriti“ kada nije po njegovom, kojem su uvijek krivi drugi iako većinu grešaka radi sam, nije partner čije osobine možeš cijeniti. 

2. Fokus

Iako se ne čini tako važnom osobinom fokus je zapravo vrlo bitan jer donosi stabilnost u svaku vezu. Fokusiranost partnera na vezu drugom partneru pokazuje koliko mu/joj je važan i koliko je uvjeren u uspjeh veze i zajedničku budućnost.

Takav partner bolje razumije potrebe i želje drugog partnera, što uvelike olakšava rješavanje problema i primanje ili davanje konstruktivnih kritika. Ako su oba partnera jednako fokusirana bit će vrlo uspješni u postizanju zajedničkih ciljeva. 

Mnogima je fokusiranost partnera važna i zbog velikog truda koji takav partner ulaže u vrijeme provedeno s osobom koju voli. Zbog toga su takvi partneri romantičniji i zainteresiraniji za produbljivanje bliskosti.

3. Ljubaznost

Nema harmonije u odnosu u kojem nema ljubaznosti i nitko ne može tvrditi suprotno. 

Zamislite da ste imali iscrpljujući dan na poslu, prepun stresa. Vraćate se kući iscrpljeni, ali čim otvorite vrata, vaš partner vas dočeka s nježnim osmijehom. Bez da išta kaže, primijetite da je pripremio večeru jer već s vrata sve miriši. 

Dok sjedate za stol, partner vas pita kako je protekao vaš dan i sluša sve što mu govorite, iako se čitavo vrijeme žalite na događaje s posla. 

Eto, to je ljubaznost koju svatko od nas treba doživjeti u vezi. 

Sada zamislite da je suprotno, da ste stigli kući i da želite podijeliti svoje brige s partnerom, a on ili ona vas ili ne slušaju već surfaju internetom na svom pametnom telefonu ili izlaze van iz kuće pod izlikom da nešto moraju obaviti. 

Kad su u pitanju osobine koje treba tražiti u partneru ljubaznost mora biti vrlo visoko na ljestvici jer u vezi u kojoj nema ljubaznosti, nema niti poštovanja niti podrške. 

4. Emocionalna dostupnost

Neke ljudske osobine u vezi imaju veće značenje, a jedna od njih je svakako i emocionalna dostupnost jer se na njoj temelji svaka zdrava veza.

Emocionalna dostupnost znači da se partneri jedan drugome međusobno „otvaraju“, da znaju izraziti svoje osjećaje i dijeliti ih. Emocionalno dostupni partneri mogu računati jedni na druge te dijeliti svoje osjećaje bez suzdržavanja.

Zbog toga je komunikacija između takvih partnera i više nego odlična, a često dijele i neke druge zajedničke osobine zbog kojih su jedan drugom podrška u teškim vremenima i zbog čega se mogu otvoreno suočiti s problemima. 

Biti emocionalno dostupan ne znači upijati tuđe emocije, osobito one negativne, već znači dijeliti ih s partnerom na način da se pokaže razumijevanje i suosjećanje. 

Ponekad je teško odmah prepoznati emocionalnu (ne)dostupnost vašeg partnera, ali postoje neki indikatori koji mogu pomoći u tome. Mnoge osobine na ovoj listi zapravo su upravo garancija da će vaš partner biti dobar i zahvalan u vašoj vezi.

Recimo, kod muškaraca koji su emocionalno nedostupni se često događa da imaju jako puno veza, ali niti jedna od njih nije bila ozbiljna. To se događalo jer su oni napuštali veze prije nego je veza postala ozbiljna, sve kako bi izbjegli obavezu da budu emocionalno dostupni svojim partnericama. 

Emocionalno nedostupni muškarci ne vole razgovarati o osjećajima čak ni kada ih partner potiče na to, oni smatraju da su osjećaji znak slabosti, čime pokazuju da nisu samo emocionalno nedostupni već i da su nezreli. Dapače, oni vrlo često ismijavaju svog partnera koji pokazuje osjećaje.

5. Iskrenost

Iskrenost je ključna osobina partnera jer gradi povjerenje, omogućava otvorenu komunikaciju te podržava duboku emocionalnu povezanost. Jedan od jezika ljubavi vezan je uz komunikaciju, stoga je iskrenost izuzetno bitna! Osobine fokusirane na komunikaciju osiguravaju sretan brak ili vezu.

Kada partneri govore istinu, zajedno stvaraju osjećaj sigurnosti i zaštite koji još više jača njihovu vezu. Iskrenost omogućuje partnerima da izbjegnu nesporazume i da otvoreno dijele svoje misli. Ona njihovu vezu podiže na još viši nivo, duhovniji nivo.

Kad jedan partner nije iskren u vezi često dolazi do komplikacija koje mogu narušiti vezu jer nestaje povjerenje koje su međusobno dijelili. To često dovodi do problema s komunikacijom, što na kraju dovodi do emocionalnog udaljavanja i uskraćivanja informacija. 

Neiskrenost je vrlo čest razlog propadanja veza, a osobito je teško kada je riječ o partnerima koji su već dugo u vezi. Tada se vrlo često dovodi u pitanje prošlost veze jer se partneri počnu pitati koliko je već neotkrivenih laži i tajni bilo ranije u vezi. 

To često dovodi do stvaranja stalne sumnje, koja nagriza partnerstvo, pri čemu je važno naglasiti da tada više nije važna ni istina jer će partner sumnjati u sve nakon što jednom otkrije neiskrenost. 

Neiskrenost vrlo često uzrokuje konflikte u vezi, zbog čega mnoge veze jednostavno krenu silaznom putanjom dolje. Vrlo je teško održati odnos s osobom koja vas je obmanula, ma koliko je vi voljeli.

6. Integritet

Među osobine partnera koje trebate tražiti pripada i integritet, vrlo dobra osobina koja opisuje partnera koji je dosljedan u svojim postupcima, koji ima visoka moralna načela i čvrsta uvjerenja.

Ovo je osobito cijenjena osobina jer partneri s integritetom uvijek drže svoja obećanja, ne zloupotrebljavaju povjerenje koje su stekli kod partnera i nikada neće napraviti nešto što bi moglo naštetiti vezi ili osobi koju vole.

Takav partner preuzima odgovornost i za svoje riječi za svoja djela što je rijetkost. Osobito jer nema mnogo ljudi koji lako priznaju svoje pogreške, ispričaju se za njih i suoče s posljedicama, a upravo jr to ono što će učiniti osoba s integritetom.

Integritet je osobito važan i u financijskom dijelu partnerstva u kojem često dolazi do raznih izazova, osobito ako jedan od partnera zarađuje manje od onog drugog.

Osoba s integritetom živi svoj život iskreno i autentično i ne pretvara se da je nešto što nije, što romantičnu vezu čini čvrstom i iskrenom. Ako svom partneru u svađi ikada izgovorite rečenice poput „Ja te više ne prepoznajem“ ili „Tko si ti?“ to znači da je on u vašim očima izgubio svoj integritet, a povratak na staro vama više neće biti opcija. 

osobine idealnog partnera
FOTO: SHUTTERSTOCK

7. Ustrajnost

Ako se pitate zašto ustrajnost pripada u osobine koje se traže u vezi odgovor je rješavanje problema. Samo ustrajni partneri ne odustaju nailaskom na prepreke u vezi i uvijek će pružiti podršku u teškim trenucima, znajući da će samo otvoreno suočavanje s problemima  riješiti probleme u vezi, ako ih ima.

Ustrajan partner ne odustaje od svojih ciljeva čak ni kada je njegovo okruženje protiv njega ili kad ga drugi potiču na razilaženje s partnerom. On svoje probleme rješava direktno i ne treba tuđa mišljenja, uplitanja i slično. 

Za sve one koji su čitali „Sto godina samoće“ Gabriela Garcíe Márqueza važnost ustrajnosti nije novost. Primjer iz knjige, veza između Aureliana i Renate, fantastičan je primjer ustrajnosti bez obzira na prepreke i razdvojenost likova. 

Iako su stjecajem okolnosti bili odvojeni na mnogo godina, njihova se veza održala putem pisama, a njihova je ljubav preživjela mnoge poteškoće i vremensku distancu, pokazujući koliku važnost ustrajnost ima u vezi.

8. Smisao za humor 

Smisao za humor također pripada u odlične osobine i na vrhu je popisa osobina koje privlače ljude u vezu. S obzirom an to da je smijeh prirodan antidepresiv, veza u kojoj je puno smijeha svakako je izrazito ugodna.

Ako vaš partner ima dobar smisao za humor moći će vas razveseliti i u najtežim trenucima te smanjiti vašu napetost i stres.

Humor je vrlo često koristan kad se partneri dotaknu nekih ozbiljnih tema pa žele smanjiti tenzije koje se pojave u određenim trenucima. Na taj način ozračje nikada nije prenapeto, a ako postoji neki problem koji se čini nerješivim partner koji je sklon humoru pronaći će način kako doprijeti do drugog partnera i riješit će ga zajedno sa njim. 

9. Ne boji se obaveza

Partner koji se ne boji obaveza obično je spreman uložiti vlastiti trud, vrijeme i emocije u vezu, što je ključno za održavanje ljubavi na životu. Takav partner također preuzima obveze, pouzdan je i odgovoran.

Kad nema straha od obaveza osoba je spremna za dugoročno planiranje što omogućuje izgradnju zajedničke budućnosti, a često i ostvarenje snova, kao što je recimo širenje obitelji ili gradnja kuće iz snova.

Takav partner je spreman i na suočavanje s problemima umjesto da ih izbjegava. To omogućuje zajedničko rješavanje nesuglasica i smanjuje strah od nerazumijevanja.

Mladi vrlo često ne shvaćaju koliko je važno da se njihov partner ne boji obaveza jer takav partner preuzima obaveze i brigu prema osobi s kojom je u vezi. Spremnost da se angažira u vezu ukazuje na to da mu/joj je stalo do vas i da želi aktivno sudjelovati u vašem životu, čak i ako dođe do bolesti, ozljeda ili slično. 

idealne karakteristike partnera
FOTO: SHUTTERSTOCK

Dobar primjer su muškarci koji na sebe preuzmu obaveze svojih žena kada rode. Oni shvaćaju da su svi sudionici veze ravnopravni te da i oni moraju podnijeti svoj dio tereta da bi veza funkcionirala.

10. Empatija

Empatija je izuzetno važna kad su u pitanju osobine u partnerstvu. 

Partner s empatijom može bolje razumjeti drugog partnera, staviti se u njegove cipele i  na taj način povećati emocionalnu bliskost. On ne samo da aktivno sluša već i  razumije ono što govorite. Ovakav partner ne kima glavom već uistinu obraća pozornost na vas. 

Kada je jednom  partneru teško drugi će pokazati razumijevanje, čak i ako ne shvaća situaciju u potpunosti ili ako je riječ o nekom dugotrajnom problemu. Bit će oslonac i „rame za plakanje“ jer suosjeća s vama. 

U vrlo poznatoj knjizi “Ponos i predrasude” autorice Jane Austen, prema kojoj je snimljeno i nekoliko filmova, lik pod imenom Fitzwilliam Darcy pokazuje empatiju prema glavnoj junakinji Elizabeth u koju je zaljubljen. On pokazuje duboko razumijevanje i osjećaje prema Elizabeth, brinući se za nju i njezinu obitelj. 

Što još žene ne vole kod muškaraca?

Kako bi malo dublje opisali složene odnose žena i muškaraca nabrojat ćemo i osobine koje žene uistinu ne vole kod muškaraca, pa čak i mrze.

Arogancija i narcizam – žene ne vole arogantne i superiorne muškarce, a najbolji primjer za njih su oni koji neprestano ističu vlastitu važnost i uspjehe, istovremeno prezirući one manje uspješne od sebe

Nedostatak poštovanja – muškarci koji omalovažavaju žene ili imaju predrasude prema njima visoko su na top listi onih koje treba zaobići

Kontroliranje – pokušaj kontroliranja partnera najgora je osobina koju muškarac može imati jer ograničava ženinu slobodu izbora, a osobito je odbojno ako joj naređuje

Pasivna agresija – ako partner uporno koristi sarkazam tijekom razgovora znači da je nezreo i da ne zna konstruktivno rješavati probleme, a ako se služi metodom ignoriranja samo to potvrđuje.

Što muškarci ne vole kod žena?

Postoje i neke osobine koje se nikako ne sviđaju muškim partnerima, a koje neke žene ne prepoznaju kao problem.

Pretjerana ovisnost –  pretjerana emocionalna ili financijska ovisnost o muškarcu često kod njega izaziva napetost i stres jer sav teret veze pada na njegova leđa, za što je najbolji primjer žena koja inzistira da partner rješava sve njene probleme i nije u stanju samostalno donositi odluke, čak i kada su u pitanju vrlo banalne stvari

Pasivno – agresivno ponašanje – većini muškaraca jako smeta kada žena koja je ljuta prestane razgovarati s njima i izbjegava svaku komunikaciju kako bi im „očitala lekciju“

Pretjerana ljubomora – iako se ova loša osobina u istom omjeru događa kod oba spola, muškarci je smatraju posebno iritantnom jer ih se sve „stavlja u isti kalup“