Što je sljez, zašto je zdrav i kako ga pripremiti?

sljez
Foto: Wikimedia Commons/javier martin

Kad govorimo o sljezu, odmah ga povezujemo s ukusnom slasticom koju obožavaju djeca, ali i odrasli. Popularni marshmallow sveprisutan je u američkim filmovima i serijama, no jeste li znali da slatki sljez u svom originalnom receptu sadrže ekstrakte biljke bijelog sljeza? Sve o njegovim ljekovitim i zdravstvenim učincima, kao i preporukama za pripremu deserta, pročitajte u današnjem članku. 

Što je sljez?

Foto: Pixabay

Bijeli sljez (Althaea officinalis) je biljka koja zbog svoje široke ljekovite primjene nikad ne nedostaje u fitoterapijskim vodičima i formulacijama. Ova drevna biljka je tipična za europske i azijske zemlje. Raste u vlažnim sredinama, na obalama rijeka, uz travnjake i močvare te u blizini mora. Kroz povijest je ova biljka imala veliku važnost, ne samo kao ljekoviti melem, već prije svega kao izvor hrane u vremenima gladi. Radi se o biljci koja se široko koristi u prirodnoj medicini, posebno zbog svog umirujućeg i ljekovitog djelovanja. Lako se priprema u tinkturama, a u farmaceutskoj industriji možete pronaći proizvode od biljke bijelog sljeza, bilo u obliku tableta ili sirupa za ublažavanje kašlja. 

On je uspravna biljka visoka do dva metra, cijela je obrasla dlakom. Listovi bijelog sljeza su trokutasto-ovalni, a viseći cvjetovi su blijedoružičasti. S biljke se beru listovi i cvjetovi, ali upravo je u njegovom korijenu koncentriran njegov najveći ljekoviti potencijal. Cijela biljka je bogata sluzi, ali u korijenu nalazimo i pektin, flavonoide i fenolne kiseline.

Zdravstvene prednosti sljeza

Sljez pomaže u borbi protiv respiratornih bolesti kao što su astma, prehlada, bronhitis, faringitis i bilo koji drugi problem s plućima. Vrlo je učinkovit za zaštitu sluznice, ali i ublažavanje opeklina kože. Također, može se koristiti kao oblog na licu za liječenje akni i prištića. Zahvaljujući vlaknima u ovoj biljci, možete učinkovito riješiti problem sa stolicom i zatvorom, a preporučuje se i za čišćenje mokraćnih puteva.

Kako pripremiti sljez?

Priprema infuza bijelog sljeza može se napraviti na različite načine, no važno je istaknuti da se njegova nutritivna i ljekovita svojstva nalaze u korijenu. Idealno za infuziju je korištenje otprilike četiri grama zgnječenog korijena bijelog sljeza. Zatim se ovaj korijen kuha u vodi oko 10 minuta. Kao što ćete vidjeti, vrijeme vrenja u ovoj infuziji je nešto duže od onog koji se koristi u drugim pripremama toplih napitaka. To je zato što je korijen tvrđi i potrebno mu je više vremena da oslobodi svoja svojstva. Na kraju, kada je napitak spreman, možete ga zasladiti medom ili bilo kojim drugim sastojkom po izboru

Kao i kod svake biljke, tako i kod ove postoje kontraindikacije. Unos bijelog sljeza kod dijabetičara se ne preporučuje jer može uzrokovati promjene u razinama šećera u krvi. Zabranjeno ga je koristiti trudnicama i dojiljama, a sve osobe s kroničnim bolestima se obavezno moraju konzultirati s liječnikom prije početka njegove konzumacije.

Sljezov čaj je prva pomoć kod kašlja

sljez
Foto: Pixabay

Korijen bijelog sljeza je idealan za borbu protiv kašlja i upale grla. Ova vrsta biljke može pomoći u poboljšanju iritacije uzrokovane kašljanjem, zahvaljujući visokom sadržaju sluzi, gustoj i ljepljivoj tvari koja prekriva grlo. Kako biste pripremili ljekoviti čaj, potrebna su vam samo dva sastojka: voda i korijen bijelog sljeza.

Sastojci

1 žličica korijena bijelog sljeza

1 čaša vode

Priprema

Vodu i korijen kuhajte 10 minuta. Nakon toga isključite štednjak, prekrijte lonac  i ostavite da sljezov čaj odstoji još oko 5 minuta. Čaj procijedite i spreman je za konzumaciju. Preporučuje se odmah popiti čaj i piti ga jednom dnevno, najmanje tjedan dana. Ako simptomi traju, svakako se obratite liječniku kako bi preporučio daljnje pretrage i otkrio uzrok dugotrajnog kašlja.

Sljezovi kolačići – recept od samo četiri sastojka

Foto: Unsplash/FLY:D

Sljezovi kolačići ili Marshmallows je vrsta slastica koja se radi od šećera i želatine. Lagani su, prozračni i spužvasti. Marshmallow je poznat još od 50-tih godina prošlog stoljeća kada se izrađivao ručno cijeđenjem mješavine kreme od bijelog sljeza kroz slastičarske vrećice na sloj šećera u boji. Danas su poznati raznobojni marshmallowsi, a dolaze i u različitim okusima kao što su vanilija, čokolada, jagoda, menta…

Kada pečete marshmallow na vatri ili na štednjaku, izvana će postati pahuljasti i hrskavi, ali mekani iznutra. Marshmallows je prvo napravljen da bi se posluživao sa sladoledom ili toplom čokoladom jer su se izvorno pravili od kukuruznog škroba koji je zgušnjivač i može pomoći kod zgušnjavanja kad se pomiješa s hladnom vodom ili mlijekom. Često se koristi kao preljev za deserte, kakao ili vruću čokoladu. Pečeni marshmallows popularna je hrana za kampiranje. Pečeni marshmallow na logorskoj vatri možete staviti na čokoladicu ili graham kreker.

Marshmallow se također koristi za izradu popularnog deserta pod nazivom “marshmallow hot cocoa mix”, koji se obično radi od mlijeka u prahu, šećera, kukuruznog škroba, ekstrakta vanilije i marshmallowa. Maslac od kikirikija i kolačići od marshmallowa još su jedan uobičajeni recept koji koristi ovaj sastojak. Pahuljasti marshmallows su mekani i prozračni, a izvrsni su za pripremu rižinih krispi poslastica ili drugih deserta koji zahtijevaju takvu teksturu. 

Foto: Unsplash/carolyn christine

Ovi kolačići su slatkiši koje danas možemo brzo i jednostavno pripremiti kod kuće. Iako se zovu sljezovi kolačići, u njima zapravo nema ove biljke. U modernoj verziji, zamjenila ju je želatina, a za domaću verziju vam je potrebno samo četiri sastojka: bjelanjak, šećer u prahu, voda i kokos ili gustin. Nakon što ste sve dobro povezali i stavili u protvan, potrebno je da se stisne u hladnjaku nekoliko sati. Za različite boje i okuse, možete dodavati razne ekstrakte i jestive boje. Sljezove kolačiće narežite na kockice i poslužite uz topli napitak. U staklenoj ili metalnoj posudi može stajati do tjedan dana, tako da slobodno napravite veće zalihe koje kroz tjedan možete kombinirati i u drugim slasticama poput torti i keksića.