Što je PMS, kako ga liječiti i 5 savjeta kako ga ublažiti

PMS
Foto: Pixabay

PMS ili predmenstrualni sindrom je skup simptoma koji se javljaju u periodu između ovulacije i menstruacije. Promjene i simptome koje djevojke i žene osjećaju mogu biti fizičke (hormonske i metaboličke) ili psihičke i emocionalne. Iako se PMS može zamijeniti s drugim tegobama i promjenama u ženskom tijelu, najbolje će se prepoznati kao pojava koja se javlja do dva tjedna prije početka menstruacije. 

PMS se manifestira kod svake žene drugačije, pa se kod nekih javlja dan prije mjesečnice, a kod nekih žena simptomi predmenstrualnog sindroma mogu biti vidljivi već tjedan ili dva prije dolaska ciklusa. Ono što je specifično kod PMS-a je da simptomi polako nestaju s dolaskom menstruacije ili nakon njenog završetka.

Iako se ostatak mjeseca žene osjećaju dobro, ovakvi poremećaji znatno utječu na njihovu kvalitetu života. Kako se radi o fizičkim i psihičkim promjenama koje se odvijaju pod utjecajem hormona, žena može biti osjetljivija, nervoznija ili anksioznija u tom periodu. Važno je naučiti prepoznati simptome, potražiti pomoć ginekologa kod jakih bolova i tegoba, kao i posvetiti se sebi kroz pomno odabranu prehranu, podržavajuće okruženje i opuštajuće vježbe. 

PMS – uzroci i dijagnoza

PMS nastaje pod utjecajem hormonalnih promjena koji su kombinacija psihički, fizičkih i društvenih čimbenika. Istraživanja pokazuju da je ovaj poremećaj češći kod žena čije su majke također bolovale od njega, tako da se može reći kako se radi i o genetskom čimbeniku. Sveukupno emocionalno i psihičko stanje žene također utječe na PMS, kao i na količinu simptoma koje on izaziva. 

Čini se da emocionalni problemi i visoki stres pogoršavaju simptome. Mogući poremećaji raspoloženja žene, njezina razina anksioznosti i prethodna medicinska povijest depresije ili anksioznosti također igraju važnu ulogu. Neka istraživanja su pokazala da uzrok PMS-a može biti i povezan s nedostatkom esencijalnih masnih kiselina i nedostatkom vitamina B6.

Sve su to razlozi zašto neke žene imaju intenzivnije simptome predmenstrualnog sindroma, a druge prolaze kroz isti period bez ikakvih teškoća. Statistički gledano, osam od deset žena osjeća neke od simptoma PMS, a dvije od deset imaju jake tegobe koje otežavaju normalan život. 

Dijagnoza predmenstrualnog sindroma temelji se na opisu simptoma. Preporučuje se da žene vode evidenciju o svom ciklusu, kao i simptomima koji su osjetiti prije menstruacije ako sumnjaju da pate od ovog poremećaja. Važno je biti što detaljniji u opisu kako bi liječnik mogao postaviti dijagnozu i pružiti adekvatnu pomoć. 

Iako se predmenstrualni sindrom može pojaviti u bilo kojoj dobi nakon dolaska prve menstruacije, on je češći kako se žene približavaju tridesetima, a najviše se javljaju između 30. i 40. godine života. Najmanje simptoma je kod žena od 40 do 50 godina, a češći je kod žena koje su rodile. Na jačinu i količinu simptoma mogu utjecati različiti čimbenici kao što je stres zbog posla, promjena ili prestanak uzimanja hormonske terapije, osobito kontracepcije, rođenje djeteta ili gubitak voljene osobe. Sve navedeno može voditi u hormonalni disbalans i pojačati simptome PMS-a.

PMS simptomi

PMS
Foto: Clearblue

Prvi PMS simptomi koje žene počinju osjećati sedam do deset dana prije menstruacije su veća emocionalna osjetljivost, razdražljivost, anksioznost, nagle promjene raspoloženja, loše opće stanje tijela i uma, pa čak i depresija. Od fizičkih promjena može se primijetiti oticanje trbuha, ruku i nogu, glavobolja, povećan apetit za slatkim i slanim jelima, preskakanje srca ili tahikardije, pojava akni zbog povećanja masnoće na koži, napetost u prsima, problemi s probavom i nesanica. 

Od psiholoških promjena najizraženiji je umor, poteškoće s koncentracijom, osjećaj tjeskobe i tuge i nervoza. Svi simptomi i njihovih intenzitet variraju po mjesecima i kod svake žene je drugačije. PMS simptomi mogu biti blagi i nezamjetni, a mogu biti iznimno teški i zahtijevaju pomoć ginekologa i ostalih liječnika.

Kako se liječi PMS?

Liječenje PMS-a usmjereno je na ublažavanje simptoma, ali s obzirom na njihov nesrazmjer, nijedna terapija nije prikladna za sve žene. Ako je dijagnosticiran PMS, potreban je psihološki pristup koji će ženi i njezinim članovima obitelji kako bi lakše prebrodili težak period u mjesecu. Uvijek se mora raditi na smanjenju stresa i dnevnih aktivnosti koje ga pojačavaju kako bi se žena osjećala bolje. Potrebno je obratiti pozornost na zdravu i uravnoteženu prehranu, bavljenje sportom i obavezno dovoljno sna. 

Kod nekih žena je važno napraviti redukciju prehrane, smanjiti unos natrija zbog zadržavanje vode u tijelu te povećati unos proteina koji mogu ublažiti simptome PMS-a. Ako se radi o izrazitim fizičkim bolovima, ginekolog može prepisati kontracepcijske pilule koje su česta terapija, kao i tablete protiv bolova poput. Kod psihičkim simptoma, liječnik može preporučiti čajeve ili lijekove na biljnoj bazi koji mogu ublažiti napetost, nervozu i anksioznost.

Savjeti za smanjenje simptoma PMS-a

PMS
Foto: Pixabay

Važno je zapamtiti da ne postoje brza rješenja za menstrualne bolove ili stres povezan s menstruacijom, a ovi savjeti vam mogu pomoći da dugoročno uvedete neke promjene koje mogu pozitivno utjecati na vaše tijelo.

1. Zapisujte simptome

Vođenje evidencije o simptomima i promjenama koje osjećate u svom tijelu bit će od velike pomoći kod dijagnostike PMS-a. No, sama evidencija najbolje će vam pomoći da razlučite jesu li simptomi koji osjećate povezani s PMS-om ili je posrijedi nešto drugo. Dva do tri mjeseca zapisujte kako se osjećate, imate li bolove, kakav je njihov intenzitet  trajanje, kao i sve psihičke i emocionalne promjene. Evidentirajte datum i nakon nekoliko mjeseci ćete javljaju li se ti simptomi uvijek u isto vrijeme, odnosno pred sam početak menstruacije.  

2. Birajte zdrave namirnice

Vodite računa o svojoj prehrani i pridržavajte se uravnotežene prehrane, bogate povrćem, voćem i cjelovitim žitaricama. Iako će tijelo tražiti slatku hranu i fast food, pokušajte šećer i sol svesti na minimum. Nadutost koju osjećate tijekom PMS-a dugujete upravo soli, zato ju je važno maksimalno izbjegavati. Šećer s druge strane radi popriličan nered u organizmu, utječe na energiju, apetit i razinu glukoze u krvi. Također je važno da smanjite unos čaja, kave i coca-cole jer pretjerana količina oslobađa jedan od sastava u ovim napicima koji direktno utječu na bolove u grudima.

3. Opskrbite se vitaminima i mineralima

Kako bi ojačali organizam i nadomjestili eventualne nedostatke, možete uzimati suplemente. Većina vitamina i minerala prirodnog podrijetla mogu uvelike poboljšati simptome predmenstrualnog sindroma, pa svakako o tome porazgovarajte s vašim ginekologom. 

4. Bavite se tjelovježbom

Redovito bavljenje nekim sportom, a ne samo tijekom dana u kojima se sindrom boluje, može biti vrlo korisno na općoj razini, jer povećava razinu neurotransmitera poput serotonina i smanjuje intenzitet simptoma. Posebno se preporučuje aerobna vježba, a korisne su i vježbe istezanja.

5. Odmorite tijelo i um

Dovoljno sna i odmora izuzetno je važno tijekom PMS-a. Kako bi nadoknadili svu energiju, potrebno je da savate najmanje sedam do osam sati dnevno. Osim spavanja, pokušajte se u svoj dnevni ili večernji red uvrstiti metode opuštanja kao što su vježbe disanja, slušanje glazbe, čitanje ili meditacija. Ako se borite sa stresom, naučite ga kontrolirati kroz tehnike opuštanja mišića i prakticiranje joge. Masaža tijela, a osobito stopala također može biti od velike pomoći. 

Preporuka namirnica za ublažavanje PMS-a

Foto: Pixabay

Postoji mnogo namirnica koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma PMS-a. Ovo su neke od njih: 

1. Banane – banane imaju visok udio kalija koji pomaže u regulaciji protoka tekućine u tijelu i smanjenju nadutosti.

2. Bademi – bademi su bogati magnezijem koji pomaže u ublažavanju grčeva i glavobolje, te ublažavanju emocionalnog stresa.

3. Tamna čokolada – tamna čokolada sadrži spoj nazvan feniletilamin koji podiže raspoloženje i ublažava depresiju, kao i smanjuje razinu anksioznosti.

4. Losos – losos ima omega-3 masne kiseline koje pomažu u ublažavanju fizičke boli, uključujući grčeve i glavobolje, kao i emocionalne boli kao što su depresija i anksioznost.

5. Sjemenke suncokreta, bundeve i pšeničnih klica – sjemenke sadrže magnezij i ublažavaju predmenstrualne tegobe.

6. Ananas – sadrži bromelain, tvar koja ublažava bol i smanjuje zadržavanje tekućine.

7. Maslačak – pokušajte ih uvrstiti u svoje salate, idealan je za smanjenje natečenosti trbuha.

8. Zelene šparoge: jedite ih kuhane, savršene su za ublažavanje bolova u prsima i oteklina.

Koje namirnice izbjegavati tijekom PMS-a?

Foto: Pixabay

Ove namirnice mogu pogoršati simptome PMS-a, pa ih je preporučljivo izbjegavati ili svesti na minimum.

Kava: uzbudljiva moć kofeina pojačava simptome predmenstrualnog sindroma.

Gazirana pića i slatkiši: izbjegavajte prazne kalorije, bezalkoholna pića niske nutritivne vrijednosti i slatkiše s rafiniranim šećerom.

Oprezno s mliječnim proizvoda: ne više od dvije porcije mliječnih proizvoda dnevno,  jer laktoza blokira apsorpciju magnezija.

Smanjite unos mesa: masnoća povećava razinu prirodnih kemijskih agenasa koji izravno utječu na upalu, bol, mišićne kontrakcije i migrene prije i tijekom menstruacije.

Smanjite unos soli: izbjegavajte je osobito tjedan do deset dana prije početka predmenstrualnog razdoblja.

Izbjegavajte alkohol: alkohol može pojačati glavobolje i tjeskobu, zato se ne preporučuje u vrijeme PMS-a 

Čajevi koji mogu pomoći kod PMS-a

PMS
Foto: Pixabay

Čaj je poznati prirodni lijek za menstrualne grčeve. Postoje mnoge vrste čajeva koji mogu pomoći u ublažavanju boli i nelagode povezane s PMS-om. Neki biljni čajevi koji su poznati po svojoj sposobnosti ublažavanja simptoma PMS-a su kamilica, zeleni čaj, maslačak, prstasta konopljika i čaj od đumbira.

Kamilica

Kamilica je biljka koja se uvijek preporučuje kod tegoba zbog svog umirujućeg djelovanja na bolove u trbuhu. Jedan od njegovih flavonoida, apigenin, zaslužan je za taj učinak i zato se preporučuje topla šalica čaja od kamilice tijekom PMS-a.

Zeleni čaj

Zeleni čaj se stoljećima koristi u medicinske svrhe, a njegova ljekovitost pomoći će vam u smanjenju PMS-a. Tein vas opušta i poboljšava raspoloženje. Također je bogat polifenolima koji djeluju protuupalno na organizam i tako smanjuje bol kod grčeva u trbuhu. 

Prstasta konopljika

Ovo je biljka koja raste u blizini rijeka i ima cvjetove nalik lavandi. Prstasta konopljika smanjuje prolaktin, koji zauzvrat utječe na razinu folikulostimulirajućeg hormona (FSH) i estrogena. Možete ga kupiti u biljnim ljekarnama ili pitati svog ginekologa postoje li neki prirodni lijekovi koji ga sadrže.

Maslačak

Maslačak je dobro poznati diuretik pa će dobro doći ako patite od predmenstrualnog sindroma i zadržavanja tekućine u tijelu. Maslačak također djeluju protuupalno te ublažava nadutost i bolove u trbuhu.

Đumbir

Đumbir je oduvijek bio vrlo popularan za ublažavanje želučanih tegoba i mučnine. Budući da  ima i analgetski i protuupalni učinak, preporučuje se za PMS i dane trajanja menstruacije. 

Kako olakšati menstrualne grčeve?

Foto: Pixabay

Menstrualni grčevi su uobičajeni simptom menstrualnog ciklusa koji mogu biti uzrokovani različitim čimbenicima, uključujući hormonalne promjene i stres. Mjesečnica je bol koja se osjeća u donjem dijelu trbuha ili leđima tijekom menstruacije, a bolovi mogu početi prije samog ciklusa i biti redoviti fizički simptom PMS-a. Postoji mnogo kućnih lijekova za menstrualne grčeve i bolove tijekom menstruacije koji vam mogu pomoći u upravljanju simptomima. Kućni lijekovi često su prva linija obrane kada su u pitanju menstrualni grčevi.

Ne postoji jedinstveni kućni lijek koji će djelovati za sve, stoga je važno pronaći ono što vam najbolje odgovara. Neki kućni lijekovi uključuju uzimanje lijekova, poput ibuprofena ili acetaminofena. Druge uključuju korištenje prirodnih terapija, poput istezanja ili toplinske terapije za ublažavanje boli. Ako želite saznati više o liječenju menstrualnih grčeva i menstrualnih bolova s kućnim lijekovima, čitajte dalje!

Boca s toplom vodom: Boca s toplom vodom pružit će toplinu i udobnost bolnim mišićima, što može pomoći u ublažavanju nelagode od menstrualnih grčeva. Druga mogućnost je korištenje jastučića za grijanje s niskom temperaturom.

Joga: Joga je izvrstan način za opuštanje tijela, oslobađanje endorfina i ublažavanje stresa. Također pomaže smanjiti napetost mišića i poboljšava cirkulaciju krvi u cijelom tijelu što može pomoći kod ublažavanja menstrualnih grčeva. Tenzijske glavobolje često se nazivaju “menstrualnom migrenom”. Da biste ublažili tenzijsku glavobolju, pronađite mirno mjesto za opuštanje ili radite vježbe dubokog disanja.

Ulje paprene metvice: Kap ulja paprene metvice može pomoći smanjiti grčeve i bolove u menstruaciji tako što će se maternica kontrahirati. Također oslobađa endorfine koji poboljšavaju raspoloženje, što vam može pomoći da se osjećate manje pod stresom.