5 važnih nutrijenata koji nedostaju klasičnoj zapadnjačkoj kuhinji

Foto: Pixabay

Europska kuhinja vrlo je ukusna i donosi nam mnogo zadovoljstva, no postoje hranjive tvari kojima ne obiluje pa na to moramo obratiti posebnu pažnju, kako bi organizam dobio sve što mu je potrebno za normalno funkcioniranje…

Zdrava i uravnotežena prehrana jedini je pravi put prema dugoročnoj vitalnosti, kao i normalnom funkcioniranju ljudskog organizma. 

Postoje nacionalne kuhinje koje svojim specijalitetima olakšavaju put prema zdravlju, a postoje i one koje taj put otežavaju. Kad govorimo o zapadnjačkoj prehrani, u koju spadaju i navike hrvatskih građana, tada je jasno da smo previše skloni industrijski obrađenoj hrani, lišenoj najvrjednijih nutrijenata, što otežava kontrolu nad tjelesnom težinom, ali i dovodi do različitih zdravstvenih problema.

Bazirati hranu na kruhu, pekarskim proizvodima, masnim krumpirićima, kaloričnim slasticama i mesnim specijalitetima kao što su ćevapi nije najbolji izbor za vaše zdravlje, a čak i ako ne idete u takvu krajnost, postoje nutrijenti koji nedostaju domaćoj kuhinji i trebalo bi na njihov unos obratiti posebnu pažnju…

Vitamin A

Reproduktivno zdravlje, imunitet, zaštita očiju i kože. To su samo neke od funkcija vitamina A u ljudskom tijelu, koji je jedan od esencijalnih nutrijenata, a često ga ne dobivamo dovoljno kroz prehranu.

Retinoidi i karotenoidi spadaju među spojeve koje ubrajamo pod vitamin A, a iako ih je u tijelo potrebno unijeti tek u mikrogramima, svejedno to može biti problem ako izbjegavamo povrće poput mrkve, batata, kelja i tikve, koji nam pomažu da dobijemo dovoljno ovog vrijednog nutrijenta. Ulje bakalara također ga sadrži u značajnoj količini.

Omega-3

Zovu ih dobrim masnoćama, a nalaze se u plavoj ribi, lanenim sjemenkama, maslinovom ulju i avokadu. Omega-3 masne kiseline konstantno nedostaju zapadnjačkoj kuhinji, a igraju izuzetno važnu ulogu za zdravlje srca i krvožilnog sustava.

Omega-3 bitna je i za vaš vid, kao i rad mozga, a dvije najpoznatije vrste ovih masnih kiselina su EPA i DHA, čiji bi unos trebao biti oko 250 miligrama dnevno.

Za one kojima je riba skupa ili je ne vole jesti, tu su omega 3 kapsule. Dobra je vijest što postoje i one koje su potpuno veganske, a svejedno će vam osigurati potrebnu dnevnu količinu ovog izuzetno važnog nutrijenta: https://www.malinca.hr/omega-3.html.

Foto: Pixabay

Magnezij

Nema sumnje, magnezij je jedan od minerala koji konstantno nedostaje u zapadnjačkoj prehrani, a što ste tjelesno aktivniji, to ćete ga više trebati.

Nužan je za metaboličku ravnotežu našeg organizma, kao i za normalan rad živčanog sustava, a pozitivno utječe i na zdravlje koštanog tkiva. Preporučena dnevna doza magnezija je 320 miligrama za žene, a 420 miligrama za muškarce, što ćete prije svega dobiti u zelenom povrću, kao dio klorofila. A ako su vam privlačnije miješane salate, još ništa nije izgubljeno, jer možete nabaviti magnezij kapsule iz ekološke proizvodnje, koje će vam pomoći da uspješno unesete u tijelo traženu količinu ovog mikronutrijenta: https://www.malinca.hr/magnezij-iz-ekoloske-proizvodnje.html

Kalcij

Kalcij spada među najvažnije minerale za ljudsko tijelo, jer brine se za čvrstinu vaših kostiju, zbog čega ga je potrebno unijeti čak 1200 miligrama dnevno, s tim da potrebe s godinama stalno rastu.

Svježi kravlji sir, mlijeko i nemasni jogurt dobri su izvori kalcija, no sve više ljudi ne tolerira laktozu, što predstavlja ozbiljan problem, pogotovo u zreloj dobi. Brokula, bademi, tofu i soja alternativni su izvori kojima se možete okrenuti, kako biste nadoknadili nedostatak krucijalnog minerala za zdravlje zubi i kostiju…

Biljna vlakna

Za kraj, svakako moramo spomenuti i vlakna, jer ona se brinu za normalno funkcioniranje naše probave, prije svega crijevnog dijela. Industrijskom obradom hrana ostaje bez vlakna, a traži se zapravo unos od čak 25 grama kako bi probava došla na svoje, od čijeg zdravlja kreće i zdravlje cijelog organizma. 

Integralne žitarice, sjemenke lana i kupusnjače obiluju vlaknima, a dobit ćete ga i ako konzumirate grašak, kvinoju, prokulice, kruške, jabuke, avokado, banane i chia sjemenke pa svakako obogatite svoju prehranu raznolikim namirnicama, netipičnima za klasičnu zapadnjačku kuhinju, ako želite tijelu dati sve hranjive tvari koje su mu potrebne…