Kako podići nizak pritisak?

kako podici nizak pritisak
Foto: Pixabay

Ako poznajte nekoga s niskim tlakom ili sami živite s tom boljkom, sigurno ste se bar jednom zapitali kako podići nizak pritisak? Niski krvni tlak ili pritisak je boljka koja muči mnoge ljude, a osobito je čest u ženskoj populaciji. Osobe koje boluju od niskog tlaka imaju vrlo šarolik spektar simptoma od kojih su najčešći glavobolja, kronični umor, gubitak snage, pa čak i nesvjestica. Život s niskim tlakom nije toliko opasan kao život s visokim tlakom, ali može biti iznimno neugodan i jako umanjiti kvalitetu života osobe koja boluje od niskog tlaka.

Normalan krvni tlak iznosi 120/80 mmHg, a niskim krvnim tlakom se smatra onaj koji mjeri vrijednosti niže od 110/60 mmHg, izmjeren u tim vrijednostima više puta. Bolest niskog krvnog tlaka se naziva hipotenzija

Kod većine osoba uzrok hipotenzije se ne može pronaći i tada se govori o primarnoj hipotenziji, ali postoji i sekundarna hipotenzija, a to je pojava niskog krvnog tlaka koja je vezana uz druge zdravstvene probleme (krvarenja, infarkt, sepsa, i drugo).

Kako podići nizak pritisak
Foto: Pixabay

Za ljude koji boluju od niskog tlaka i ne znaku kako podići nizak pritisak najbolji lijek je prevencija (jer ne postoji određena terapija), a za to je potrebna dobra disciplina. Najbolji načini kako podići nizak pritisak:

  • Potrebno je spavati barem 8 sati dnevno jer osobe s niskim tlakom imaju veću potrebu za snom i njihovom organizmu treba više odmora
  • Potrebno je izbjegavati unošenje velike količine hrane odjednom; najbolje je hranu raspodijeliti na više obroka i uz njih piti puno vode
  • Potrebno je izbjegavati veliku količinu ugljikohidrata u obrocima
  • Osobe koje boluju od hipotenzije trebaju piti mnogo vode (preporuka je 30 ml na svaki kilogram tjelesne težine) 
  • Također treba unositi više soli jer će ona pomoći vezati vodu i povećat će volumen krvi koja cirkulira tijelom
  • Treba izbjegavati alkohol jer on pospješuje dehidraciju
  • Ne izlagati se velikoj vrućini i boraviti u zagušljivim prostorima
  • Treba oprezno piti kavu jer prva šalica kave ujutro je način kako podići nizak pritisak, ali ga preostale snižavaju jer kava ima diuretsko djelovanje
  • Potrebno je izbjegavati dugo stajanje te naglo ustajanje iz ležećeg ili sjedećeg stava. 

Što ruši tlak?

Kako podići nizak pritisak
Foto: Pixabay

Nizak tlak može se dobiti i kroz nasljeđe, a vrlo je čest kod osoba koje boluju od bolesti štitnjače. Ponekad je elektrolitički disbalans ili ljetna vrućina ono što ruši tlak, stoga je uvijek potrebno biti na oprezu, a tijekom vrućine piti velike količine vode.

Niski tlak je vrlo čest i među sportašima jer jak fizički napor smanjuje tlak. Također je čest i kod trudnica.

Hipotenzija se kod osoba često javi kao posljedica nekog stanja, a stvari koje ju uzrokuju nazivamo okidačima. Najčešći okidači koji pokreću nagli pad tlaka su gubitak kilograma, dugotrajno vježbanje, dehidracija organizma, depresija te dugotrajna krvarenja.

Istovremeno morate izbjegavati konzumaciju namirnica koje ruše tlak, a među njima su najpoznatije češnjak, hren, celer, kopriva, kadulja, peršin i stolisnik.

Kako podići nizak pritisak ili ublažiti simptome?

Osim poduzimanjem gore navedenih mjera potrebno je pripaziti i na vrstu hrane koju unosite u organizam te na nutrijente koje preko nje dobivate. Važno je da vitamine i minerale unosite redovito, a među njima su najvažniji vitamini C, E i B.

Vitamin C je jako važan za krvne žile jer održava njihovu funkciju, vitamin E izravno potiče dobru opskrbu kisikom, a vitamini B skupine su poznati kao blagotvorni za sve tjelesne funkcije. Većinu tih minerala možete pronaći u mesu i mlijeku, jajima, grahu, te u raznom voću i povrću. 

Ako se pitate kako podići nizak pritisak neke namirnice mogu vam pomoći u tome, a to su đumbir, ginseng, grožđice i bademi. Slatki korijen, ružmarin i gorčika također mogu pomoći u umjerenom podizanju niskog krvnog tlaka. Neke namirnice moguće je konzumirati u tekućem obliku poput čaja od đumbira ili ginsenga, dok ružmarin i slatki korijen mogu postati redoviti začini i dodatak vašim jelima.

Kako podići nizak pritisak uz magnezij

Magnezij je iznimno važan mikronutrijent i mineral kojeg organizam koristi u obavljanju stotine funkcija. On sudjeluje u sintezi proteina, pomaže normalan rad mišića i živaca i regulira glukozu i krvni tlak. Svojim djelovanjem smiruje naš živčani sustav, osigurava bolji san i smanjuje osjećaj umora dajući tijelu dovoljno energije. 

Jako je koristan za želudac i probavni sustav, a od velike je pomoći ljudima koji često imaju glavobolje i migrene. Nažalost, magnezija u našem organizmu ima sve manje jer ga u hrani koju jedemo također ima sve manje.

No, koja je veza između magnezija i niskog tlaka? Magnezij je jako važan za srce i krvne žile: on omogućuje pravilan rad srca, sprječava neželjene kontrakcije krvnih žila i regulira glukozu u krvi. Ljudi ga često dodatno unose oralnim putem jer je vrlo koristan za tijelo, no njegova pretjerana upotreba može dovesti do stvaranja određenih nuspojava kao što su usporeno disanje i nepravilan rad srca.

Prevelik unos magnezija u tijelo može dovesti do pojave snižavanja tlaka pa je osobama koje pate od hipotenzije preporučljivo da pripaze na njegov unos. 

Kako podići nizak pritisak u trudnoći 

Kako podići nizak pritisak
Foto: Pixabay

Kako podići nizak pritisak u trudnoći je vrlo često pitanje jer je nizak pritisak pojava koja obično ne izaziva prevelike probleme, osim u slučaju kada je riječ o vrlo niskom tlaku. 

Trudnoća uzrokuje čitav niz promjena u ženskom tijelu, a vrlo često utječe i na krvni tlak. Upravo zbog toga se trudnicama prilikom svakog pregleda mjeri tlak. Često je niži u prvih par mjeseci trudnoće jer se krvne žile šire kako bi omogućile maternici dobru opskrbu krvi.

No, ponekad se pojava pada tlaka može pripisati i nekim drugim problemima, kao što su alergijska reakcija, dehidracija, anemija, unutarnje krvarenje, srčani problemi i dr. Jako nizak tlak na početku trudnoće može biti i znak ozbiljne komplikacije, za što je čest primjer izvanmaternična trudnoća. Znanstvenici su proveli istraživanja čiji su rezultati otkrili da postoji povezanost između niskog tlaka i komplikacija tijekom trudnoće.

Evo koje su simptome prijavile trudnice koje su patile od hipotenzije i koje nisu znale kako podići nizak pritisak:
– Vrtoglavica i mučnina
– Opći umor
– Stalna žeđ
– Bljedilo kože
– Problemi s vidom
– Problemi s disanjem
– Nesvjestica 

Ne znati kako podići nizak pritisak može biti jako opasno za trudnice jer se može dogoditi pad u nesvijest koji može dovesti do ozljede nje ili djeteta. Jako niski krvni tlak stvara i poremećaj u cirkulaciji krvi što može utjecati i na opskrbu djeteta krvi i hranjivim tvarima. 

Hipotenzija u trudnoći se ne liječi lijekovima već se pokušavaju ublažiti simptomi. Zbog toga se trudnice trebaju puno odmarati, piti puno tekućine i jesti mnogo manjih obroka.