Perut vam stvara probleme? Uzroci, simptomi i preporuke

perut
Foto: Pixabay

Perut je čest poremećaj vlasišta koji pogađa čak 50 posto populacije. Najčešće je uzrokovan prekomjernim rastom gljivica na tjemenu, ali ga mogu potaknuti i drugi čimbenici kao što su suho vlasište, nedostataka masnih kiselina, loša higijena, alergijske reakcije ili hormonalne promjene. Manifestira se kroz svrbež i ljuštenje vlasišta, a problem s njome nije samo estetski problem. Može dovesti do težih posljedica kao što su povećana osjetljivost na sunčevu svjetlost, infekcije kože i gubitak kose.

Što je perut?

Perut je stanje vlasišta u kojem se pojavljuju nakupine mrtvih stanica koje stvaraju vidljive bijele ljuskice na koži. Dijeli se na dvije glavne vrste, ovisno o tome imate li suho ili masno vlasište. Na suhom tjemenu ona se sastoji od malih, bijelih ljuskica koje se lako vidljive na odjeći. Na masnom vlasištu ljuskice su veće i deblje, te se obično lijepe za tjeme u korijenu kose. Najteži oblik je seboreični dermatitis (upaljeno i pretjerano masno vlasište), u kojem koža oko linije kose postaje crvena i ljuskava.

Kako nastaje perut u kosi?

perut
Foto: Shutterstock

Perut je uzrokovana pretjeranim ljuštenjem vlasišta. Svaka dva tjedna, stanice kože koje se nalaze na tjemenu prirodno se obnavljaju i odbacuju u obliku malih nevidljivih ljuskica. No, proces obnove stanica može se nekontrolirano ubrzati, te se stoga na tjemenu pojavljuju nakupine mrtvih stanica.

Ako je ona suha, to može biti zbog vrlo neodgovarajućeg šampona ili proizvoda za oblikovanje kose. Česta je i kod dugog izlaganja suncu, kupanja u bazenima s kloriranom vodom koja dodatno isušuje vlasište, kao i kod prekomjernog pranja kose. 

Glavni uzročnik masne peruti je gljivica pod nazivom Pityrosporum ovale, koja prirodno živi u folikulu dlake. Kada je vlasište pretjerano masno, gljivice se razmnožavaju i uzrokuju upalu. Ova upala dovodi do “ljuštenja” kože.

Perut je kronično stanje koje se ponekad javlja i na drugim mjestima osim na vlasištu. Kada se nađe na obrvama, radi se o seboreičnom dermatitisu. Simptomi seboreičnog dermatitisa na obrvama slični su općim simptomima: bijele ili žute ljuske, svrbež, crvenilo, iritacija.

Ona koja se pojavljuje na bradi ima isto porijeklo kao i na tjemenu. To je također zbog povećanja Malassezia i osjetljivosti, što dovodi do povećane promjene kože i ljuštenja. Kao i kod vlasišta, možete koristiti šampon za uklanjanje peruti s brade.

Faktori koji utječu na perut

Genetska predispozicija

Perut je povezana sa samom osjetljivošću koja je možda naslijeđena od roditelja, iako još ne znamo koji su geni uključeni. Ljudi koji pate od nje općenito su skloniji upali kože, jednom od čimbenika koji uzrokuje prhut i seboreični dermatitis.

Klima 

Klimatske varijacije i sezonski uvjeti utječu na pojavu i jačinu prhuti, jer neki čimbenici povezani sa zimom pojačavaju pojavu peruti. Prvo, nošenje kapa zimi može ubrzati pojavu jer se mikroorganizmi na tjemenu šire na vrućini. Također zato što je vaše vlasište zimi suše zbog toplog unutarnjeg okruženja.

Hormoni

Postoji veza između hormona i peruti, zato se ona često pojavljuje u razdoblju puberteta. Ključni čimbenik za njezinu pojavu je povećanje proizvodnje sebuma. Hormoni kontroliraju njihovu proizvodnju. Sve počinje kada se sebum razgradi na razne nadražujuće tvari kao što je oleinska kiselina, posebno Malassezia Globosa. Ako je vaše vlasište osjetljivo na oleinsku kiselinu, razvija se iritacija praćena daljnjim nakupljanjem ljuskica, to je perut. Više od 50 posto populacije osjetljivo je na oleinsku kiselinu, tako da imate 50 posto šanse da u životu patite od peruti.

Vrste peruti

perut
Foto: Shutterstock

Suha perut, također poznata kao pityriasis simplex, najčešća je vrsta. Prepoznat ćete je po suhim ljuskicama koje se lako odvajaju od kose. Upravo zbog svoje uočljivosti stvara velike nelagodnosti kod ljudi, a zbog suhoće kosa gubi sjaj i prepoznatljivu teksturu. 

Masna ili seboreična perut, poznata i kao pityriasis steatoideus, vrsta je koja se pojavljuje u obliku većih i debljih ljuski, žućkastog tona, koje su često prekrivene masnoćom.

Perut zbog psorijaze je jedina od tri vrste koja nije uzrokovana bakterijama ili gljivicama, već stanjem kože: psorijazom. Ova vrsta nije zarazna niti nasljedna, a njezino liječenje mora biti savjetovano i kontrolirano od strane stručnjaka dermatologa. 

Razlika između seboreičnog dermatitisa i peruti

Kako bi znali radi li se o peruti ili seboreičnom dermatitisu, važno je obratiti pozornost na izgled vlasišta i trajanje problema. Kod takvog dermatitisa ljuske imaju žućkasti izgled i osjećaj masnoće. Obično su popraćene krastama i iritacijom prilikom češanja. Seboreični dermatitis se najčešće pojavljuje i na drugim dijelovima tijela i s vremenom se povećava. Upravo suprotno od seboreične peruti, koja se nalazi isključivo na tjemenu. Kod seboreičnog dermatitisa je karakteristično što se uslijed stresnog razdoblja periodično može pojavljivati i nestajati, dok izbijanje peruti ostaje stabilno dugo vremena prije nego što nestane.

Razlika između psorijaze i peruti

Perut i psorijaza na tjemenu mogu imati slični izgled, jer se oba slučaja na vlasištu manifestiraju vidljive ljuskice. Međutim, postoje značajne razlike između ova dva stanja koje mogu pomoći osobi da dobije brzu dijagnozu i liječenje. Psorijaza je kronično upalno stanje koje zahvaća više tjelesnih sustava, uključujući kožu, imunološki sustav i mišićno-koštani sustav. Ključne značajke psorijaze su debele ljuske i plakovi koji svrbe. Ovi problemi s kožom često se razvijaju na tjemenu. Za razliku od peruti, plakovi od psorijaze na tjemenu imaju srebrnasti sjaj i izgledaju kao suhe ljuskice na tjemenu. Perut je manje ozbiljno i kronično stanje vlasišta. Suha koža se ljušti s tjemena i može pasti na ramena i odjeću osobe.

Razlika između uši i peruti

Uši i perut imaju uobičajene simptome, uključujući svrbež i iritaciju vlasišta. Uši proizvode jajašca, koja su po boji slična peruti. No, ipak postoji nekoliko vrlo važnih razlika. Perut lako klizi niz folikule dlake, nalazi se na tjemenu i kosi, dok su uši prisutne isključivo na kosi. Još jedna prepoznatljiva karakteristika uši je drugačiji oblik koji nalikuje kapljicama. Za liječenje ušiju potrebno je koristiti prilagođene tretmane i često češljanje.

Kako se liječi perut?

perut
Foto: Shutterstock

Dijagnostika počinje dermatološkim pregledom kose i vlasišta. Ovisno o stanju, dermatolog može preporučiti različite vrste šampona koji bi trebali poboljšati trenutno stanje vlasišta, a nakon nekog vremena i potpuno ukloniti problem. Bilo da se radi o medicinskom šamponu za kosu ili proizvodu u slobodnoj prodaji, danas se perut može učinkovito liječiti s pjenama, gelovima, sprejevima i različitim uljima. Možda ćete morati isprobati više od jednog proizvoda kako biste pronašli rutinu koja vam odgovara. Ovisno o stanju kože, bit će potrebno kratkotrajno ili dugotrajno liječenje. 

Prilikom odabira šampona protiv peruti, ljekarnik može preporučiti najprikladniji za svaki slučaj i objasniti njegove upute za uporabu, jer se one mijenjaju u svakoj vrsti šampona i moraju se pomno pridržavati. U početku se mora koristiti od jedan do tri puta tjedno, a kad već pokaže svoju učinkovitost, dovoljno ga koristiti jednom tjedno.

Ako primijetite svrbež ili peckanje uzrokovano bilo kojim proizvodom, prestanite ga koristiti. Ako osjetite bilo kakvu alergijsku reakciju, kao što je osip, koprivnjača ili otežano disanje, odmah potražite liječničku pomoć.

Stručnjaci preporučuju korištenje hidroalkoholnog losiona protiv peruti koji sadrži drugačiji aktivni sastojak od šampona. Ovaj losion se nanosi nakon pranja, a njegov visok sadržaj alkohola pomaže vlasištu da bolje apsorbira aktivni sastojak, kao i stvara osvježavajući osjećaj zbog isparavanja alkohola.

Tu je i najinovativnija opcija korištenja maski za kosu s djelovanjem pilinga, koje osim što pomažu u suzbijanju ovog problema kose, omekšavaju i njeguju kosu.

Kako odabrati šampon protiv peruti?

Šamponi protiv peruti klasificirani su prema lijekovima koje sadrže. Neki su dostupni u jačim formulacijama isključivo na recept. Šamponi poput poznatog Head & Shouldersa, sadrže antibakterijski i antifungalni agens cink pirition. Šamponi na bazi katrana ugljena poput Neutrogene usporavaju brzinu kojom stanice kože na tjemenu umiru i ljušte se. Ako imate svijetlu kosu, ova vrsta šampona može uzrokovati promjenu boje. Također može učiniti vlasište osjetljivijim na sunčevu svjetlost.

Šamponi sa selenskim sulfidom sadrže antifungalni agens. Ove proizvode trebate koristiti prema uputama i dobro isprati nakon šamponiranja jer mogu promijeniti boju vaše kose i vlasišta. Ketokonazol šamponi namijenjeni su ubijanju gljivica koje žive na tjemenu. Fluocinolon šamponi sadrže kortikosteroid koji pomaže u kontroli svrbeža, ljuštenja i iritacije.

Ako jedna vrsta šampona dobro djeluje neko vrijeme, a zatim se čini da gubi svoju učinkovitost, pokušajte izmjenjivati ​​dvije vrste šampona. Nakon što je sve dovedeno pod kontrolu, pokušajte rjeđe koristiti medicinski šampon za održavanje i prevenciju. Pročitajte i slijedite upute na svakoj bočici šampona koju isprobate. Ako već nekoliko tjedana redovito koristite medicinski šampon, a još uvijek imate perut u kosi, razgovarajte sa svojim dermatologom o promjeni terapije.

Prirodne preporuke

Aloe vera je ljekovita biljka koja se često može pronaći u kozmetici za njegu kože lica i tijela. Pokazala se učinkovitom kod smanjenja opeklina od sunca, kao i liječenju kožnih stanja kao što je psorijaza ili herpes. Zbog svojih antibakterijskih i antigljivičnih svojstava, aloe vera može biti od koristi u liječenju peruti i pomoći u smanjenju upale te ublažavanja simptoma.

Jabučni ocat već stoljećima povezujemo s raznim zdravstvenim dobrobitima. Kao stari narodni lijek koji pomaže kod osjetljivosti na inzulin i gubitak težine, jabučni ocat se pokazao kao korisno sredstvo i prirodan lijek za uklanjanje peruti. Tajna se najvjerojatnije krije u njegovoj kiselosti koja pomaže u uklanjanju mrtvih stanica kože na tjemenu te smanjuje rast gljivica. Jabučni ocat se najčešće koristi dodavanjem nekoliko žličica u šampon.

Kokosovo ulje ima brojne zdravstvene prednosti i često se koristi za njegu lica i tijela. Budući da može pomoći poboljšanju hidratacije kože, često se koristiti i kao prirodni lijek protiv peruti.

Ulje čajevca je poznato u liječenju raznih kožnih oboljenja i problema, uključujući i ekceme, seboreični dermatitis, akne i psorijazu. Zbog svog protuupalnog djelovanja može pomoći u ublažavanju simptoma uključujući svrbež i suhoću vlasišta. Kako se radi o vrlo jakom ulju, kod ljudi koji imaju osjetljivu kožu može izazvati iritaciju. Prije upotrebe ga razrijedite s baznim uljem poput bademovog ili kokosovog, te nakon toga izravno nanesite na zahvaćene dijelove vlasišta. 

Prevencija i kontrola?

Način na koji živimo, hranimo se i prolazimo kroz emotivna stanja, uvelike utječe na naše zdravlje. Kako bi prevenirali razne bolesti i stanja, uključujući  perut, potrebno je napraviti plan za brigu o fizičkom i mentalnom zdravlju.

Kontrola stresa: Mnoge studije pokazale su da stres utječe na cjelokupno zdravlje i čini vas osjetljivim na niz stanja i bolesti. Može čak izazvati prhut ili pogoršati postojeće simptome.

Zdrava prehrana: Prehrana koja osigurava dovoljno cinka, vitamina B i određenih vrsta masti može pomoći u sprječavanju prhuti.

Njega kose i vlasišta: Ako ste skloni masnom vlasištu, svakodnevno pranje šamponom može pomoći u sprječavanju peruti. Nježno masirajte vlasište kako biste uklonili ljuske i nakon toga dobro isperite s vodom. Ako imate suhu kosu i vaše je vlasište osjetljivo, rjeđe šamponirajte i njegujte vlasište između pranja odgovarajućim preparatima poput maski ili ulja.  

Izloženost suncu: Sunčeva svjetlost može biti dobra za kontrolu peruti. Međutim, budući da izlaganje ultraljubičastom svjetlu oštećuje kožu i povećava rizik od raka kože, nemojte pretjerivati sa sunčanjem. 
Oprezno s odabirom proizvoda za kosu: Proizvodi za oblikovanje mogu se nakupiti na vašoj kosi i vlasištu, čineći ju teškom i masnijom. Osim toga, mogu iritirati kožu vlasišta i produbiti problem s peruti.