Što je žgaravica i 6 načina kako je spriječiti?

žgaravica
Foto: Pixabay

Žgaravica je vrlo neugodan simptom, a svakodnevno ga osjećaju milijuni diljem svijeta. Možda ćete se šokirati sljedećom tvrdnjom, ali dokazano je da gotovo 40% svjetske populacije u jednom periodu života iskusi žgaravicu, a čak desetina njih ima simptome žgaravice koji ih muče svaki dan. 

Riječ je o neugodnom osjećaju pečenja i žarenja koji se širi kroz jednjak prema gore. Vrlo često je posljedica loše prehrane, ali i bolesti kao što su gastritis, GERB i bolesti jednjaka.

Kad govorimo o žgaravici zapravo govorimo o kiselini koja se nalazi u želucu, a koja se vratila u jednjak. Vrlo često se ne vraća samo kiselina već i dio želučanog sadržaja. 

Česti razlog nastanku žgaravice treba potražiti u samom jednjaku i mišiću koji okružuje njegov donji dio. Upravo taj mišić drži jednjak zatvorenim i ne dozvoljava prolaz kiseline prema gore, natrag u jednjak. 

Iako je ovo vrlo čest razlog nastajanju žgaravice postoji još mnogo drugih stanja koja mogu uzrokovati nastanak kiseline, a to su prejedanje, trudnoća, prekomjerni broj kilograma, nošenje uske odjeće, pušenje i konzumacija lijekova. 

Žgaravica je vrlo česta kod pušača jer nikotin iz cigarete opušta mišiće jednjaka čime omogućuje vraćanje kiseline prema gore, a i same cigarete zbog svog sastava loše djeluju na želudac i pomažu u stvaranju viška kiseline.

Vrlo čest uzrok žgaravice je i prejedanje. Velika količina hrane potiče stvaranje kiseline stoga je mnogo bolje jesti puno malih obroka koji neće biti teški za mišiće jednjaka. Zbog toga je preporučljivo jesti pet do šest obroka na dan umjesto dvostruko manje. Također je važno piti mnogo vode koja će pomoći razrijediti velike količine kiseline i tako olakšati simptome žgaravice.

Iako uska odjeća ne može sama po sebi uzrokovati žgaravicu ona može dodatno pogoršati već postojeću žgaravicu jer pritišće trbuh i pojačava nelagodu. 

Veliki faktor kod nastajanja žgaravice je i stres, a on je osobito čest u današnje moderno doba u kojem mnogi nemaju načina za opuštanje.

Stres
Foto: Pixabay

Kako spriječiti žgaravicu?

Neugodnih simptoma koje uzrokuje žgaravica ima puno i većine se teže riješiti, ali postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi spriječili njen nastanak.

Kako bi što više ublažili žgaravicu morali biste:

1. Smanjiti broj cigareta – smanjenje pušenja ili prestanak pušenja mogu imati veliki utjecaj na smanjenje vraćanje kiseline jer se tako poboljšava tonus mišića jednjaka.

2. Smršaviti – mršavljenjem se smanjuje pritisak unutar trbušne šupljine te se tako smanjuje vraćanje hrane natrag u jednjak.

3. Jesti više obroka s malom količinom hrane.

4. Spavati s povišenim uzglavljem.

5. Ne jesti prije odlaska na spavanje.

6. Izbjegavati hranu koja potiče žgaravicu – postoje mnoge namirnice koje pospješuju žgaravicu, a među njima su najgora gazirana pića, slatkiši i kolači, jako začinjena hrana, pržena hrana i alkohol.

Prirodni lijek za žgaravicu

Žgaravica
Foto: Pixabay

Postoji nekoliko prirodnih i kućnih lijekova za žgaravicu, od kojih su neki manje djelotvorni, a neki više. Upoznajmo ih redom:

Kamilicačaj od kamilice je poznato protuupalno sredstvo koje jako povoljno djeluje na želudac, ali se nipošto ne smije piti vruć jer će tada pogoršati stanje želuca, a samim time i simptome.

Soda bikarbona – soda bikarbona i žgaravica su dva pojma koja redovito idu jedan s drugim, s obzirom da je soda jedan od najpoznatijih kućnih lijekova za žgaravicu i obično je ima svako domaćinstvo. Ona je jedan od najpoznatijih lijekova za liječenje žgaravice na svijetu. Kako su soda bikarbona i žgaravica povezani? Soda bikarbona ima neutralizirajuće djelovanje pa će vrlo brzo djelovati i napraviti ugodu, no na žalost njeno djelovanje nije jako dugo.

Bademi – ova je ukusna grickalica dobra pomoć kod žgaravice pa može nakratko smanjiti ili ukloniti neugodne simptome.

Bosiljak – bosiljak obiluje eteričnim uljima koja povoljno utječu na kiselinu u želucu pa samim time smanjuju žgaravicu.

Kurkuma – ovaj je ljekoviti začin zaslužan za smanjenje nivoa želučane kiseline, a odličan je i za probavni sustav koji uz njegovu pomoć uspješnije probavlja hranu. 

Jabučni ocat – ovaj ocat pomaže razrijediti želučanu kiselinu i stvoriti alkalnije okruženje.

Banana – banane su poznate kao adekvatna zamjena sportskim pićima, ali nisu toliko poznat lijek protiv žgaravice, iako su prilično korisne jer stvaraju prirodnu zaštitu od kiseline.

Mlijeko, maslinovo ulje i topli oblozi nisu lijekovi za žgaravicu. Iako mlijeko jest lužnato, ono ne pomaže u liječenju žgaravice jer sadrži kalcij koji pojačava lučenje kiseline. Maslinovo ulje je zdravo, ali nema značajni učinak na liječenje žgaravice. 

Kako se žgaravica liječi? 

Osim prirodnih lijekova za žgaravicu postoji i niz farmaceutskih lijekova za žgaravicu od kojih se najviše koriste antacidi, inhibitori protonske pumpe i antagonisti H2 receptora. 

Antacidi su skupina lijekova koji neutraliziraju želučanu kiselinu, a koji jako brzo djeluju. Njihova je najveća korist istovremeno i njihova najveća mana – oni brzo djeluju, ali njihovo djelovanje kratko traje pa se moraju jako često uzimati. 

Inhibitori protonske pumpe su izrazito učinkoviti i vrlo djelotvorni u borbi s lučenjem viška kiseline, ne moraju se često uzimati, a sprječavaju i razvoj čira na želucu.

Antagonisti H2 receptora su također jako pouzdani lijekovi za liječenje žgaravice, ali ponekad mogu imati neugodne nuspojave poput vrtoglavice i glavobolje.

Žgaravica u trudnoći

Žgaravica u trudnoći
Foto: Pixabay

Ženski spol se vrlo često sa žgaravicom po prvi puta upoznaje upravo u trudnoći. Koliko god svoje tijelo pripremali na trudnoću, žgaravica nije nešto na što se možemo pripremiti. Vrlo često je riječ o bezazlenoj žgaravici, ali može biti vrlo neugodna, osobito jer se većinom pojavljuje u kasnijoj trudnoći, kada je beba veća. 

Žgaravica se zapravo zato i pojavljuje tada, jer što više beba raste to više prostora zauzima u trbuhu i radi sve veći pritisak na želudac. Prvi simptomi žgaravice najčešće se javljaju nakon 27. tjedna trudnoće.

Zbog čega se još žgaravica pojavljuje baš u trudnoći? Zato što tijelo trudnice luči progesteron koji opušta mišiće maternice, ali na isti način djeluje i na mišiće jednjaka čime dolazi do njihovog opuštanja i vraćanja kiseline u jednjak. 

Žgaravica u trudnoći se pojavljuje kod jedne od tri trudnice što je poprilično visok broj koji govori o učestalosti ove pojave kod trudnica.   

Iako su simptomi žgaravice u trudnoći prilično neugodni, i dolaze u lepezi od žarenja u prsima nakon jela ili noću, boli i nadutosti, pa sve do mučnine i želje za povraćanjem želučanog sadržaja, većinom su bezopasni.

OPREZ! Ako ste trudni i osjećate ozbiljnije simptome, poput nemogućnosti zadržavanja hrane, gubljenja na težini, gubitka apetita ili izrazitih bolova u abdomenu, odmah posjetite liječnika!

Evo kako olakšati žgaravicu tijekom trudnoće:

  • Spavajte s povišenim jastukom, okrenuti na lijevi bok (tako je lakše želucu)
  • Zaboravite na kavu, slatkiše, pušenje, pijenje alkohola, jedenje ljute hrane i gaziranih pića
  • Jedite mnogo manjih obroka
  • Pijte puno vode
  • Nakon večere nemojte ništa više piti
  • Krećite se nakon jela, umjesto da legnete odmarati

OPREZ! Ako se odlučite koristiti antacide u liječenju žgaravice tijekom trudnoće izaberite onu vrstu koja ne sadrži aspirin niti aluminij!