Recepti za azijska vegetarijanska jela (Top 4)

Recepti za azijska vegetarijanska jela (Top 4)
Shutterstock

U svijetu bogatom različitim kulturama i kulinarskim tradicijama, azijska kuhinja zauzima posebno mjesto zahvaljujući svojoj nevjerojatnoj raznolikosti okusa, boja i tekstura. Kada se ova bogata tradicija spoji s vegetarijanskim načinom prehrane, nastaju jela koja su ne samo zdrava i hranjiva, ali i neodoljivo ukusna.

Azijska vegetarijanska jela

U ovom članku, vodimo vas na kulinarsko putovanje kroz Aziju, predstavljajući vam zbirku pažljivo odabranih recepata za vegetarijanska jela. Od pikantnih indijskih curryja, preko aromatičnih tajlandskih salata, do delikatnih japanskih sushi rolica, otkrijte kako jednostavnim sastojcima i začinima možete stvoriti čaroliju na tanjuru koja će zadovoljiti sve vaše osjetilne pupoljke.

Azijska vegetarijanska jela
Shutterstock

1. Tajlandski curry s tofuom

Sastojci:

Za curry:

  1. 200 g tvrdog tofua, narezanog na kockice
  2. 1 srednje velika crvena paprika, narezana na trakice
  3. 1 srednje velika zelena paprika, narezana na trakice
  4. 1 srednja glavica crvenog luka, tanko narezana
  5. 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  6. 1 svježi đumbir (oko 2 cm), oguljen i sitno nasjeckan
  7. 400 ml kokosovog mlijeka
  8. 2-3 žlice crvene tajlandske curry paste
  9. 1 žlica biljnog ulja
  10. 1 žlica soja sosa
  11. Prstohvat šećera
  12. Sol i papar po ukusu

Za posluživanje:

  1. Kuhana riža ili azijski rezanci
  2. Svježi koriander (cilantro) za ukrašavanje
  3. Kriške limete

Upute za izradu:

  1. Priprema tofua: Zagrijte biljno ulje u velikoj tavi ili woku na srednje jakoj vatri. Dodajte kockice tofua i pržite ih dok ne postanu zlatno-smeđe sa svih strana. Izvadite tofu iz tave i stavite ga na papirnati ručnik da upije višak ulja.
  2. Priprema povrća: U istoj tavi, dodajte malo više ulja ako je potrebno. Zatim dodajte crveni luk, češnjak i đumbir. Pirjajte na laganoj vatri dok luk ne postane proziran.
  3. Dodavanje curry paste: Dodajte crvenu curry pastu i miješajte oko 1 minutu da se arome oslobode.
  4. Dodavanje kokosovog mlijeka: Ulijte kokosovo mlijeko, soja sos i prstohvat šećera. Dobro promiješajte i pustite da zavrije.
  5. Dodavanje povrća: Dodajte narezane crvene i zelene paprike. Smanjite vatru i kuhajte oko 10 minuta, dok se povrće ne skuha, ali i dalje ostane malo hrskavo.
  6. Vraćanje tofua: Vratite tofu u tavu, dobro promiješajte i kuhajte još nekoliko minuta.
  7. Začinjavanje: Posolite i popaprite po ukusu. Ako je curry previše gust, možete dodati malo vode ili više kokosovog mlijeka.
  8. Posluživanje: Poslužite toplo preko kuhane riže ili azijskih rezanaca. Ukrasite svježim korianderom i poslužite s kriškama limete.

Varijacije i dodatne točke:

  1. Varijacije povrća: Možete dodati i druge vrste povrća poput brokule, mrkve, bambusovih izdanaka ili gljiva. Dodajte ih u isto vrijeme kada i papriku.
  2. Zamjena tofua: Ako niste ljubitelj tofua, možete ga zamijeniti tempehom ili čak pečenim povrćem poput tikvice ili patlidžana.
  3. Prilagodba začina: Ako volite blažu hranu, smanjite količinu curry paste. Za dodatnu pikantnost, dodajte svježe nasjeckane čili papričice ili malo čili praha.
  4. Veganska opcija: Ovaj recept je već veganski, ali uvijek provjerite sastojke curry paste jer neke mogu sadržavati riblji umak ili škampe.
  5. Mjerenje sastojaka: Ako nemate mjernu šalicu ili žlicu, koristite običnu veliku žlicu kao približnu mjernu jedinicu za žlice, a za tekućine koristite običnu šalicu za kavu koja je otprilike 240 ml.
  6. Serviranje: Za poseban dodir, poslužite jelo u dubokim tanjurima ili zdjelama, posipajte sjeckanim korianderom i dodajte krišku limete na rub tanjura.
  7. Spremanje: Ovo jelo se može čuvati u hladnjaku do 3 dana i podgrijava se na štednjaku ili u mikrovalnoj.

2. Indijski Chana Masala (curry od slanutka)

Sastojci:

Za Chana Masala:

  1. 400 g konzerviranog slanutka, ispranog i ocijeđenog
  2. 1 velika crvena kapula, sitno nasjeckana
  3. 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  4. 1 svježi đumbir (oko 2 cm), oguljen i sitno nasjeckan
  5. 400 g konzervirane sjeckane rajčice
  6. 1 žličica mljevene kumine (kima)
  7. 1 žličica mljevenog koriandera
  8. 1/2 žličice kurkume
  9. 1/2 žličice garam masale
  10. 1/2 žličice crvene paprike u prahu
  11. 1-2 žlice biljnog ulja
  12. Sol po ukusu
  13. Svježi koriander za ukrašavanje
  14. Limunov sok po ukusu

Za posluživanje:

  1. Kuhana riža ili indijski kruh (naan, roti, chapati)

Upute za izradu:

  1. Priprema začina: U velikom loncu ili dubokoj tavi, zagrijte biljno ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte mljevenu kuminu i pustite da se lagano prži dok ne postane aromatična, otprilike 30 sekundi.
  2. Dodavanje kapule: Dodajte nasjeckanu kapulu i pržite dok ne postane zlatno-smeđa.
  3. Dodavanje češnjaka i đumbira: Dodajte češnjak i đumbir, pržite još nekoliko minuta.
  4. Dodavanje suhih začina: Dodajte koriander, kurkumu, garam masalu, crvenu papriku u prahu i malo soli. Promiješajte i kuhajte nekoliko minuta.
  5. Dodavanje rajčica: Dodajte konzerviranu rajčicu i pustite da se krčka oko 10 minuta.
  6. Dodavanje slanutka: Dodajte isprani i ocijeđeni slanutak. Dobro promiješajte, pokrijte i kuhajte na laganoj vatri 20-30 minuta. Ako je potrebno, dodajte malo vode.
  7. Začinjavanje: Prije posluživanja, dodajte limunov sok po ukusu i ukrasite svježim korianderom.
  8. Posluživanje: Poslužite toplo uz kuhani bijeli rižu ili indijski kruh poput naana, rotija ili chapati.

Varijacije i dodatne točke:

  1. Svježi slanutak: Ako imate priliku, možete koristiti svježi slanutak koji ste prethodno namočili preko noći i skuhali. Ovo će dati još bogatiji okus jelu.
  2. Dodavanje povrća: Za dodatnu hranjivost, možete dodati špinat, grašak ili čak kockice pečene bundeve ili batata.
  3. Prilagodba začina: Ako volite blažu hranu, smanjite količinu crvene paprike u prahu. Za dodatnu pikantnost, dodajte svježe ili sušene čili papričice.
  4. Veganska opcija: Ovaj recept je već veganski. Samo pripazite da kruh koji poslužujete uz jelo također bude veganski.
  5. Mjerenje sastojaka: Ako nemate mjernu žličicu, možete koristiti vrh obične čajne žličice za mjerenje suhih začina.
  6. Spremanje: Chana masala se može čuvati u hladnjaku do 3-4 dana i obično je još bolja kad se okusi prožmu preko noći.
  7. Serviranje: Za autentično iskustvo, poslužite Chana Masalu u tradicionalnim indijskim posudama i ukrasite sjeckanim korianderom i kriškama limuna.
Wok jelo
Shutterstock

3. Japanski Miso Ramen

Sastojci:

Za juhu:

  1. 1 l povrtnog temeljca
  2. 3-4 žlice miso paste (crvena ili bijela)
  3. 1 žlica soja sosa
  4. 1 žličica sezamovog ulja
  5. 1 žlica mirina (japanskog rižinog vina)
  6. 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  7. 1 komad svježeg đumbira (oko 2 cm), oguljen i sitno nasjeckan

Za dodatke:

  1. 200 g ramen rezanaca
  2. 100 g shiitake gljiva, narezanih na listiće
  3. 1 srednje velika mrkva, narezana na tanke trakice
  4. 1 pak choi (kineski kupus), narezan na trakice
  5. 2 tvrdo kuhana jaja, prepolovljena
  6. Svježi koriander ili mladi luk za ukrašavanje
  7. Nori alge, narezane na trakice (opcionalno)

Upute za izradu:

  1. Priprema juhe: U velikom loncu zagrijte povrtni temeljac. Dodajte miso pastu, soja sos, sezamovo ulje, mirin, češnjak i đumbir. Promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine i pustite da lagano zavrije.
  2. Kuhanje rezanaca: U međuvremenu, skuhajte ramen rezance prema uputama na pakiranju. Ocijedite ih i stavite na stranu.
  3. Priprema povrća: U tavi na srednje jakoj vatri, kratko popržite shiitake gljive i mrkvu. Dodajte pak choi i pržite još nekoliko minuta dok se ne omekšaju.
  4. Sastavljanje ramena: U servirne zdjele rasporedite skuhane rezance. Prelijte ih vrućom miso juhom.
  5. Dodavanje povrća i jaja: Na rezance dodajte prženo povrće, prepolovljena jaja, nori alge (ako koristite) i ukrasite sjeckanim mladim lukom ili korianderom.
  6. Posluživanje: Poslužite odmah, dok je jelo toplo.

Varijacije i dodatne točke:

  1. Dodavanje drugog povrća: Slobodno eksperimentirajte s drugim vrstama povrća poput kukuruza, brokule, crvene paprike ili gljiva.
  2. Bezglutenska opcija: Ako želite pripremiti bezglutensku verziju, koristite bezglutenske ramen rezance i provjerite da soja sos ne sadrži gluten.
  3. Prilagodba začina: Miso pasta dolazi u različitim varijantama. Crvena miso pasta je jačeg okusa, dok je bijela blaža. Možete prilagoditi količinu i vrstu miso paste prema svom ukusu.
  4. Mjerenje sastojaka: Ako nemate mjernu šalicu ili žlicu, približne količine možete odrediti koristeći standardne kuhinjske pribore.
  5. Veganska opcija: Za vegansku verziju, izostavite jaja. Možete dodati tofu ili tempeh kao zamjenu za proteine.
  6. Spremanje i podgrijavanje: Ramen je najbolje jesti odmah nakon pripreme. Ako ipak imate ostatke, čuvajte ih u hladnjaku i podgrijavajte samo juhu, a rezance kuhajte svježe.
Jelo s kozicama
Shutterstock

4. Korejski Bibimbap:

Sastojci:

Za Bibimbap:

  1. 2 šalice kuhane bijele riže
  2. 1 srednje velika mrkva, narezana na tanke trakice
  3. 1 šalica svježeg špinata
  4. 1 šalica sojinog klica
  5. 1 srednje velika tikvica, narezana na tanke trakice
  6. 1 šalica gljiva shiitake, narezanih na listiće
  7. 2 žlice sezamovog ulja
  8. 1 žličica sezamovog sjemena
  9. Sol i papar po ukusu

Za Gochujang umak:

  1. 2 žlice gochujang paste (korejske čili paste)
  2. 1 žlica soja sosa
  3. 1 žličica meda ili šećera
  4. 1 žličica sezamovog ulja
  5. 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan

Za posluživanje:

  1. Kuhano jaje (po želji)
  2. Dodatno sezamovo sjeme

Upute za izradu:

  1. Priprema povrća: U tavi na srednje jakoj vatri, zasebno popržite mrkvu, špinat, sojin klic, tikvicu i gljive shiitake sa malo sezamovog ulja i soli. Svako povrće pržite odvojeno dok ne omekša, ali i dalje zadrži teksturu. Stavite povrće na stranu.
  2. Priprema riže: Skuhajte bijelu rižu prema uputama na pakiranju.
  3. Priprema gochujang umaka: Pomiješajte sve sastojke za umak u maloj zdjeli. Ako je potrebno, prilagodite količinu slatkoće ili začina.
  4. Sastavljanje bibimbapa: U velike zdjele, rasporedite kuhana riža kao bazu. Na rižu rasporedite prženo povrće u odvojenim segmentima za vizualni efekt.
  5. Dodavanje jaja: Na sredinu svake zdjele stavite kuhano jaje (po želji).
  6. Završni dodir: Prelijte s gochujang umakom i pospite sezamovim sjemenkama.
  7. Posluživanje: Poslužite toplo. Prije jela, sve sastojke u zdjeli promiješajte kako bi se okusi proželi.

Varijacije i dodatne točke:

  1. Dodavanje drugog povrća: Slobodno dodajte ili zamijenite povrće po vašem izboru, poput brokule, kukuruza ili paprike.
  2. Veganska opcija: Za vegansku verziju, izostavite jaje ili ga zamijenite tofuom.
  3. Prilagodba začina: Gochujang pasta može biti prilično pikantna, pa prilagodite količinu prema svom ukusu.
  4. Korištenje integralne riže: Za zdraviju verziju, možete koristiti integralnu rižu umjesto bijele.
  5. Mjerenje sastojaka: Ako nemate mjernu šalicu, koristite standardnu šalicu za kavu kao približnu mjernu jedinicu za rižu i tekućine.

Ovi recepti za azijska vegetarijanska jela pružaju izvrstan uvid u raznolikost i bogatstvo azijske kuhinje. Od tajlandskog curryja s tofuom, preko indijskog Chana Masale, japanskog Miso Ramena do korejskog Bibimbapa, svaki recept nudi jedinstvenu kombinaciju okusa i tekstura koja obogaćuje vegetarijansku prehranu.