Evo kako odmoriti mozak u nekoliko jednostavnih koraka

Foto: Pixabay

Stalno ste pod pritiskom i vrijeme kao da nikada nije na vašoj strani? Niste jedini. 

Tempo današnjice je jako ubrzan i često pod opterećenjem stjecanja materijalnih dobara i koristi,  što nas može ometati u stjecanju drugih vrsta bogatstava kao što su bogati unutarnji život, bliskost među ljudima ili ostvarivanje romantičnih veza. 

Ne smijete dozvoliti da stres upravlja vašim životom jer može učiniti jako puno štete i vašem tijelu i psihi. Bez obzira je li riječ o fizičkom radu, uredskom poslu, učenju ili brizi o obitelji, naporan rad može ostaviti velike posljedice na pojedinca. Ako ste stalno umorni, iscrpljeni te se osjećate nervozno i pod stresom, vrijeme je da „stanete na loptu“. To ne znači da morate ostaviti sve što radite i otputovati daleko od svega – bit će sasvim dovoljno da uzmete kratku pauzu i date svom mozgu mogućnost da se odmori. 

U nastavku pročitajte kako odmoriti mozak u nekoliko lakih koraka.

1. REDOVNO ŠETAJTE

Svakodnevna šetnja zlatno je pravilo zdravlja. Već 20 minuta šetnje pomoći će vam da odmorite mozak, obnovite njegove stanice i osvježite se za nastavak rada ili učenja. Ako ste u mogućnosti šetati na svježem zraku to bi bio dodatni plus za vaš um.

2. SPAVAJTE DOVOLJNO

Spavanje je iznimno blagotvorno za tijelo i um pa je jako bitno da spavate dovoljno. Osim što ćete odmoriti svoje tijelo i mozak od posla snovi će vam pomoći da uskladištite sve važne informacije. San je vrsta repriziranja slika i iskustava koje ste doživjeli taj dan pa će se ono što ste taj dan radili bolje povezati i učvrstiti u pamćenje. 

San je vrlo poticajan za našu podsvijest i smatra se da su spavanje i sanjanje najbolja sredstva za pročišćavanje informacija.

3. UŽIVAJTE U PRIRODI

Šetnja prirodom je odličan način da svom tijelu pružite ugodu, a ona će se proširiti i na vaš um. Sunčeve zrake će vam podignuti raspoloženje i potaknuti stvaranje tako važnog vitamina B dok će i sva ostala čula uživati u boravku na svježem zraku, upijajući mirise i ljepotu prirode oko vas.

Mnogi stari mislioci i filozofi do svojih su najboljih ideja došli tijekom šetnji u prirodi jer tada mozak razmišlja „izvan kutije“.

4. ODMAKNITE SE OD RUTINE

Pokušajte biti kreativniji i raditi stvari na drugačiji način. Izađite iz svoje svakodnevne rutine i pokušajte sagledati stvari iz drugog kuta. Čak i nešto tako obično kao što je isprobavanje novog recepta za večeru može pomoći vašem mozgu da se opusti.

5. PRATITE SVOJ BIORITAM

Ako ste kao većina ljudi onda ste vjerojatno „jutarnji tip“. To znači da ćete informacije najbolje pamtiti ujutro i da ćete tada biti najproduktivniji. Pokušajte pratiti svoj prirodni bioritam i uskladiti ga sa svojim načinom i vremenom rada.

6. POČASTITE SE SITNIM UŽICIMA

Iako se čine manje važnim od ostalih stvari koje radite sitni užici su jako bitni za vaš mozak. Oni su lijek za um i tijelo jer smanjuju stres i opterećenje koje svakodnevno osjećate. 

Svaki dan pronađite vrijeme za svoje sitne užitke jer ćete na taj način uspjeti reducirati stres. Nije bitno o čemu se radi. Igranje s djetetom, slušanje omiljene glazbe, vožnja biciklom – pronađite što vam najviše odgovara i uživajte u svakoj minuti. Budite redovni i svaki dan si priuštite ovaj mali odmor.

7. RADITE MENTALNE VJEŽBE

Kada mozak kontinuirano radi iste stvari postane sporiji, manje kreativan i manje dinamičan. Kako bi spriječili daljnje smanjivanje njegove aktivnosti morate mu pružiti maleni poticaj. Potaknite aktivnost mozga rješavanjem križaljki, igranjem scrabblea, učenjem stranog jezika, pronalaskom novog hobija i još mnogo toga.

8. PRIPAZITE NA PREHRANU

Mozak osim odmora treba i energiju dobivenu iz kvalitetnih izvora. Orijentirajte se na cjelovite žitarice i orašaste plodove koji će mu pomoći u tome. Dobar primjer za to su bademi, koji će u kombinaciji sa žitaricama poboljšati pamćenje. Izbjegavajte tešku hranu koja stresira probavni sustav, a posljedično i mozak..

Pripazite i na unos vitamina B koji će pomoći ukloniti osjećaj napetosti i oporaviti živčane stanice.

9. POVREMENO POSTITE

Post je, osim za tijelo, dobar i za um, jer nas oslobađa loših emocija, a takvim pročišćavanjem omogućujete svom mozgu da „vidi“ jasnije, a posljedica tog pročišćavanja će biti bolje pamćenje, jača koncentracija i fokus, a doprinijet će i vašoj kreativnosti.

10. IGNORIRAJTE EKRANE

Spavanje bez mobitela u blizini puno je zdravije, a prva stvar u koju biste ujutro trebali pogledati ne bi trebao biti ekran vašeg mobitela nego jutarnje nebo ili grad oko vas. Pronađite vrijeme za jutarnje uživanje u tišini, a na poslu odvojite dio svoje pauze za punjenje baterija kroz opušteni odmor bez ekrana.