Kako biti najbolji tata

Foto: Pixabay

Mnogo više muškaraca strepi od očinstva nego što žena strepi od majčinstva. Za to postoji mnogo razloga, ali najveći od njih je strah da nisu dorasli tom poslu i da neće biti dobri očevi. Tome doprinosi i činjenica da očinstvo ne dolazi s uputama i da su sve odluke i način na koji će se ponašati prepušteni njima samima.

Očinstvo nije lako, ali je izuzetno blagotvorno i neusporedivo s bilo kojim drugim osjećajem ili postignućem u životu. Ako niste sigurni kakav otac ćete biti ili samo tražite savjet kako biti odličan otac, bacite oko na nekoliko savjeta u nastavku teksta.

1. Budite dosljedni u svemu

Roditeljstvo je zajednički posao majki i očeva pa je vrlo bitno da dobro komunicirate sa suprugom. Ako jedan roditelj kaže jedno ili dozvoljava jedno, a drugi nešto sasvim suprotno, djeca će vas vrlo brzo prestati doživljavati kao uzor i počet će ignorirati vaše odluke. Otac i majka su tim – djeca odmah uoče ako tim ima problema.

2. Svaka minuta je dragocjena

Jako je teško vjerovati kako godine brzo prolete, ali očevi se vrlo često iznenade kad odjednom shvate da je pred njima gotovi čovjek, a ne njihova mala djevojčica ili dječak.

Vrijeme koje provodite s djecom je dragocjeno pa ga tako i tretirajte i ne dozvolite da vam procuri kroz prste. Kad budete stariji obožavat ćete kopati po sjećanjima na zajedničke trenutke igranja nogometa ili vožnje biciklom.

Iz istog je razloga važno kvalitetno provoditi vrijeme s djecom: gledanje utakmice dok se dijete na podu igra s igračkama se ne računa u takvo.

3. S vremenom će postati lakše

Iako ima nekih koji tvrde suprotno, većina očeva otkriva da je sve mnogo lakše kad dijete prohoda i počne komunicirati riječima.

Majke su u maloj prednosti pred očevima jer su puno bolje u neverbalnoj komunikaciji što im omogućuje lakše sporazumijevanje s djetetom i prepoznavanje njegovih potreba. No, očevi koji provode puno vremena s djecom s vremenom nauče prepoznavati njihovu gestikulaciju i uspijevaju otkriti koje su to djetetove potrebe.

Zato još jednom naglašavam da je jako bitno pronaći vrijeme za kvalitetno druženje s djetetom.

4. Pružite djetetu ljubav

Nekim je očevima, posebno onima koji su odrasli u malo konzervativnijim sredinama, ponekad teško podijeliti svoje osjećaje i pokazivati ljubav prema djetetu. Nemojte da vas sputavaju norme koje je netko drugi propisao – ako znate da volite svoje dijete više nego išta na svijetu onda mu to i recite ponekad.

Kada ste uzrujani, ljuti, nesretni ili razočarani morate im pokazati ljubav jednako kao i u dobra vremena jer tada će oni prepoznati koliko im značite i kasnije pokazati svoju ljubav kada vam bude potrebna.

5. Budite strpljivi

Djeca ponekad mogu biti iritantna do granice izdržljivosti i ponekad će vam se činiti da je najbolje rješenje naljutiti se na njih i prestati biti strpljiv s njima. Pogrešno! Ako osjećate da ste na rubu pucanja i da ćete izgubiti strpljenje s djetetom uputite se u kratku šetnju, duboko dišite i brojite do deset ili što god već kod vas funkcionira.

Djeca su premala da shvate koliko vas mogu izbaciti iz takta i mnoge su njihove riječi i djela samo dio igre. Stoga budite strpljivi kako ne bi učinili nešto što si nikada nećete oprostiti ili što vaše dijete nikada neće zaboraviti.

6. Naučite dijete da donosi svoje odluke

Odličan tata svoje dijete uči da se ne pokorava zapovijedima bez vlastitog propitkivanja jer će na taj način odgojiti samostalnu osobu koja će biti i sposobnija i sretnija.

Djeca vole donositi svoje vlastite odluke i imati slobodu u tome, a ako se i ne slažete s njima morate im pružiti  svoje argumente za to kako bi oni mogli razmisliti o njima. Odlučivanje o odabiru prijatelja, škole koju će pohađati, sporta koji će izabrati, društva u kojem će se kretati nije dobar način za odgajanje osobe koja voli svoj život.

Ako ste otac koji je odgojio samostalno dijete vjerojatno vam se nikada neće dogoditi da dijete nešto odluči bez da se posavjetuje s vama – ono će vas zatražiti za savjet baš zato što zna da ste otac koji dozvoljava konstruktivno razmišljanje.

7. Čitanje je povezivanje

Nije važno volite li vi čitati i je li vama vaš otac čitao dok ste bili mali – vi morate čitati djeci od rođenja. Osim što djeca vole slušati očev glas i vole maštovite priče koje im čitate, ona ipak najviše vole to što ste uz njih i što volite provoditi vrijeme s njima.

Ovo može postati odličan način za kvalitetno provođenje vremena oca i sina ili oca i kćeri te postati ritual koji oboma mnogo znači. Stoga nemojte propustiti niti jednu priliku za čitanje priča za laku noć.

8. Nemojte ih ograničavati u igranju

Sva djeca moraju znati da postoje granice, jednako kao što to i odrasli znaju, ali igra je jedina stvar u kojoj im morate dati slobodu. Ako zaigraju igru koja vam se čini bez veze ili nepotrebnom, nemojte ih ometati u njoj. To je igra koju su oni smislili i ako se zabavljaju igrajući je onda je ta igra dobra za njih.

Jedino vrijeme kada se smijete uključivati i prekidati igru nije brisanje prljavih ruku ili ispravljanje krivo izgovorenih riječi već ako vidite da postoji neka vrsta fizičke opasnosti.

9. Nemojte biti tata kojeg nikada nema

Prevelika odsutnost iz djetetova života vrlo je česta greška novopečenih očeva. Razlog tome je što su bebe i najmanji jako vezani uz majku, osobito ako doji, ali očevi ne shvaćaju koliko malene bebe imaju razvijena osjetila i da će ih djeca upoznati kroz mirise, boju glasa i način na koji ih drže.

Prepuštanjem sve brige o djetetu majkama očevi mogu izgubiti dragocjenu priliku bliskog povezivanja s djetetom dok je još dojenče.

Isto tako, kako dijete krene rasti bitno je biti uz njega, osobito u trenucima kada dijete to očekuje ili inzistira na tome. To znači da mu je bitno da je otac uz njega. Iako je riječ o običnoj nogometnoj utakmici ili glazbenoj priredbi dijete želi da je tata uz njega i da se ponosi uspjehom svog djeteta.

10. Mašta nema granica

Igranje oca s djetetom odličan je poticaj za dijete, osobito ako je riječ o maštovitoj igri. Potičite dijete da koristi maštu, glumi uloge, stvara nove kreacije iz papira ili nekog drugog materijala jer sve to utječe na njegov razvoj i sposobnosti koje će imati kao odrastao čovjek.