Bullet journaling – planiranje po mjeri

Foto: Pixabay

U današnje vrijeme, svi smo zauzeti silnim obavezama, zadacima i problemima koji se svakim danom sve češće pojavljuju, do te mjere da ih je gotovo nemoguće pratiti. Teško je pronaći slobodnog vremena da ih sve napravimo i da budemo u toku sa svime, a još teže je uz to pronaći i vrijeme za sebe. Iako smo svjesni da je jako bitno imati prostor za odmor i uživanje, zapravo je jako teško naći slobodno vrijeme da bismo to ostvarili.

Dobra organizacija može nam puno olakšati, zbog čega je bitno da smo fokusirani na svoje obaveze i da znamo kad je rok kojem od naših zadataka. Ako smo upoznati sa svim tim činjenicama, lako ćemo u budućnosti pronaći prostora za nas i za one stvari koje možda prije nismo stigli odraditi.

Ako ste i vi konstantno u obavezama, ne možete naći početak i kraj svojim zadacima i uporno kasnite sa svime što radite, možda biste trebali razmisliti o tome da započnete pisati svoj vlastiti bullet journal. Ne brinite, objasnit ćemo vam apsolutno sve što je bitno za taj zadatak.

Što je bullet journal?

Bullet journal (često kraće zvan bujo) je praktički “uradi sam” planer. U praznu bilježnicu sami napravite svoj planer i isti će vam pomoći da se organizirate na svakodnevnoj razini. Autor bullet journalinga, sistema s pravilima kako se kreira bullet journal, zove se Ryder Carroll, a njemu je bilo izuzetno bitno da ima neki jednostavan sustav koji će ga služiti bez da on mora puno kreirati u njemu, ali koji će za njega biti pregledan i intiman istovremeno.

Bullet journaling je sam po sebi jako praktičan jer je jednostavan, funkcionalan i može se koristiti na različite načine. Glavna pravila su korištenje legende (točkica za zadatak, prekrižena točkica za gotov zadataka, strelica za prebačen zadatak) i korištenje indeksa (na prvih nekoliko stranica rezervirate prostor gdje ćete upisivati sve druge stranice i popise).

Općenito, bullet journaling nema previše “točnih” i “netočnih” uputa, s obzirom na to da se radi o “uradi sam” planeru. Ako ste i vi netko kome komercijalni planeri nisu po volji i čini vam se da je sve protiv vas, u svakom slučaju biste se trebali zaputiti u svijet bullet journalinga.

Koji mi pribor treba?

Za početak, treba vam prazna bilježnica. Možete koristiti bilježnicu na točke, na crte, na kvadrate ili pak onu praznu. Najlakše bi vam bilo kad biste mogli koristiti onu koja u sebi ima točkice, ali takve bilježnice (takozvani dot matrix) nećete lako naći svugdje. Ako ste zainteresirani za njih, možete ih naći online od brendova kao Peter Pauper Press ili Dingbats.

Nadalje, treba vam kemijska olovka ili neka obična olovka. Mnogi vole koristiti olovke na početku jer se one lako brišu i nema straha od grešaka. Drugi par vole koristiti kemijske jer su vizualno intenzivnije i boje su puno vidljivije. Mi vam svakako preporučujemo da počnete s olovkama i eventualno uređujete stranice s nekim dodatnim kemijskama ili laganim flomasterima. S vremenom ćete steći vještine pisanja o kojima niste niti sanjali pa ćete birati sve zahtjevniji pisaći pribor.

Jednostavni način da uredite svoj bujo jesu da dodate malene crteže (zvjezdice, srca, okvire) ili da nalijepite neke slike u njega. Proces zaista nije kompliciran, ali je potrebno uložiti puno vremena na početku jer morate sami odlučiti što ćete sve staviti u bilježnicu i kako ćete te stvari evidentirati.

Možete koristiti i ravnalo, a mi vam preporučujemo da koristite i kataloge ili letke te tako jeftino iskombinirate stvari koje imate sa stvarima koje želite. Čuvate prirodu i svoj džep u isto vrijeme.

Kako da započnem?

Razmislite što želite mijenjati, a što ne.

Razmislite što u vašem životu treba neku vrstu promjene. Zapitajte se u kojim ste stvarima dobri, a na kojim stvarima još možete poraditi. Koje stvari vas muče? U kojim stvarima često kasnite? Pazite li na svoje fizičko i mentalno zdravlje? Kako izgleda prostor oko vas? Želite li još poraditi na svojoj karijeri i na svojim hobijima? Bilo bi korisno kad biste na papir zapisali što volite, a što ne volite kod svog života. To će vam dati dobar insight u ono što trebate i želite mijenjati.

Razmislite o tome što sve želite evidentirati.

Kad znate što vas muči, a što ne, možete razmisliti o tome što želite evidentirati. Mnogi će tako u svoj bullet journal uključiti praćenje navika, svakodnevnih obaveza, raspoloženja, lijekove, uređenje doma, organizaciju posla, filmove i knjige koje želite pogledati, sadržaj koji želite kreirati, informacije koje nikako ne smijete zaboraviti… Dakle, zaista je mnogo stvari koje možete uključiti. Dobro razmislite o tome koja od tih stvari je vama najbitnija i razmislite u vezi čega često nemate kontrolu.

Napravite indeks na prvih nekoliko stranica.

Dakle, kao što smo već spomenuli – prvih nekoliko stranica rezervirano je za indeks. Napravite naslov “indeks” ili “index” ili “sadržaj” i onda ostavite prostor ispod gdje ćete zapisivati naslov neke bitne stranice (recimo “informacije u vezi doktora”) i onda ćete uz taj naslov zapisati broj stranice na kojem se nalazi to nešto. Poanta indeksa je da u svakom trenutku možete naći baš ono što vam nedostaje i baš ono što vas muči. Ovo je osobito važno kod početnika jer će mu omogućiti lakše snalaženje u bullet journalu.

Numerirajte stranice.

Kako bi vaš indeks funkcionirao, vi morate numerirati svoje stranice. Ovaj proces je možda malo dosadan i može trajati do 10-ak minuta, ali u svakom slučaju je nešto u čemu ćete uživati i nešto što će vam biti jako korisno kasnije. Postoje bilježnice koje dolaze numeriranih stranica, ali je bitno da ih onda potražite i da budete sigurni da imate dovoljno stranica.

Ne zaboravite ostaviti zadnju stranicu za testiranje olovki.

Zadnju stranicu uvijek preporučujemo da ostavite praznu kako biste na njoj testirali svoje olovke ili kemijske. Dakle, prednju stranu zadnjeg lista koristite kako biste crtali i pisali s novim, kupljenim priborom, a stražnju stranu tog istog lista koristite kako biste vidjeli je li nešto tinte prošlo kroz stranicu. Općenito, ono što je bitno jest da imate dovoljnu količinu pribora, ali i da ne pretjerujete s novim kupovinama, pogotovo ako imate bilježnicu relativno tankih stranica.

Zapišite svoje ime i prezime te kontakt na korice.

Kako biste se osigurali, svakako napišite svoje ime i prezime te kontakt broj ili e-poštu na korice. Ako ćete svoj bullet journal nositi sa sobom, bitno je da imate dovoljno informacija da vam ga netko vrati ako ga zagubite ili negdje ostavite. Da, vjerojatno nije najugodnije iskustvo, pogotovo ako imate spremljene neke svoje privatne informacije, ali u svakom slučaju bolje nego da više nikad ne vidite svoj omiljeni planer.

Napravite svoje kolekcije i evidentirajte ih u indeks.

Kolekcije su zapravo popisi ili stranice u koje ćete staviti stvari neke tematike. Jedna kolekcija može biti “filmovi koje želim pogledati”, druga može biti “zadaci za 2022.”, a treća može biti “informacije koje ne smijem zaboraviti”. Ove ćete kolekcije napisati, a onda ćete u indeks zabilježiti gdje se one nalaze (na kojoj stranici) i tako ćete ih kasnije moći brzo naći kad god je to potrebno. Mi svakodnevno zaboravljamo velike količine informacija, a na ovaj način ćemo osigurati da ih ne zaboravimo i da se podsjetimo na njih.

Koristite takozvani “rapid logging”.

Rapid logging je u svakom slučaju jedna od najboljih značajki bullet journalinga. Radi se o načinu evidentiranja svakodnevnih obaveza koji uključuje legendu koju smo već spominjali. Ako želite neke primjere tih legendi, možete uguglati “bullet journal key”, ali se uglavnom radi o glavnom znaku (točkica ili kvadratić) koji je kasnije modificiran tako da postoji verzija za prebačen zadatak, gotov zadatak, itd. Korisno je napisati i bilješku uz neki zadatak, kako biste znali što je bitno za njega zapamtiti.

Trikovi i savjeti

Možete se zaputiti na stranice kao YouTube i Pinterest kako biste naučili još o bullet journalingu kao vještini, ali za početak su vam i ovi koraci dosta. Nemojte da vas preplaši sam sistem jer zaista nije tako kompliciran kao što izgleda i većina ove organizacije će vam nakon nekog vremena doći potpuno intuitivno. Ako ste zainteresirani za dodatno učenje, možete pročitati i knjigu autora Rydera Carrolla, kreatora ovog sustava planiranja.

Još jedan odličan trik jest da nađete nekoga s kim ćete isprobati bullet journaling jer je šansa da se tako držite tog sustava puno veća. Ako ste zainteresirani za ovaj hobi, definitivno možete naći druge kreativne ljude na Instagram profilima pod oznakom #bulletjournal a njih je vjerujte zaista mnogo.

Zaključak

Bullet journal je idealan planer za one koji ne vole konvencionalne planere i za one koji nisu sigurni koju vrstu planiranja žele za sebe. Ovako putem, u procesu, možete mijenjati sve što vam se ne sviđa i ono što vam se sviđa te na neki način otkriti više o sebi, svojim obavezama, svojim planovima i svom životu. Sretno!