Cannoli su jedan od najpoznatijih i najomiljenijih slastica sicilijanskog podrijetla, čija se povijest proteže kroz stoljeća. Ovi slatki cijevasti kolači, ispunjeni slasnom kremom od ricotte, postali su simbolom sicilijanske kuhinje i slastičarstva, a njihova popularnost proširila se daleko izvan granica Italije.
Povijest cannola seže u vrijeme prije više od tisuću godina, a smatra se da su nastali u vrijeme arapske dominacije na Siciliji (9.-11. stoljeće). Prema nekim legendama, cannoli su prvobitno bili izrađeni kao plodnostni simbol tijekom karnevala. Drugi izvori spominju da su cannoli bili desert koji su izrađivale časne sestre kako bi proslavile karneval prije posta.
Prvotni cannoli su možda bili jednostavniji nego što su danas, s osnovnom kremom i jednostavnim tijestom. S vremenom, recepti su postajali sve sofisticiraniji, a kada su Španjolci donijeli šećer na Siciliju, cannoli su postali sve slasniji.
Tijesto za cannoli tradicionalno se izrađuje od pšeničnog brašna, šećera, maslaca ili masti, jaja, i vina ili octa, što mu daje posebnu teksturu i okus. Nakon što se tijesto razvalja, oblikuje se u kružne oblike koji se zatim omotaju oko metalnih ili drvenih štapića i prže do zlatno smeđe boje.
Krema od ricotte, glavni punjenje cannola, obogaćena je šećerom, često i čokoladom, voćem ili drugim dodacima, što ovu slasticu čini neodoljivo privlačnom. Iako je tradicionalni cannolo ispunjen samo slatkom ricotta kremom, danas postoje brojne varijacije koje uključuju razne arome poput vanilije, naranče, pistacija i čokolade.
Cannoli su odraz bogate kulturne povijesti Sicilije, gdje se raznoliki utjecaji isprepliću, od arapskih do normanskih, od starih Grka do Španjolaca. Svaki od tih utjecaja ostavio je trag u ovom slatkom desertu, čineći ga dijelom gastronomske baštine regije i omiljenim izborom za mnoge ljubitelje slastica širom svijeta.
Cannoli su tradicionalno vrlo prilagodljiva slastica, stoga ću vam pružiti deset varijacija recepta koji uključuju različite kreme i dodatke, ali sve će početi s osnovnim receptom za tijesto i kremu od ricotte. Imajte na umu da su ovo samo detaljni opisi, a precizne količine sastojaka možete prilagoditi prema vašim potrebama i ukusu.
Osnovno tijesto za cannoli
Sastojci:
- 2 šalice pšeničnog brašna
- 2 žlice šećera
- 1/2 žličice mljevenog cimeta
- 1 prstohvat soli
- 2 žlice maslaca ili masti
- 1 jaje
- 1/2 šalice Marsala vina ili bijelog vina
- Ulje za prženje
Postupak:
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, cimet i sol.
- Dodajte maslac i prstima utrljajte u brašno dok smjesa ne postane poput mrvice.
- Umiješajte jaje i polako dodajte vino dok se ne formira čvrsto tijesto.
- Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 2 mm.
- Izrezati krugove i omotati ih oko metalnih ili drvenih oblika za cannoli.
- Pržite u dubokom ulju dok ne postanu zlatno smeđi, a zatim ih pažljivo uklonite i ostavite da se ohlade.
Napomena: Prije punjenja, osigurajte da su ljuske cannola potpuno ohlađene kako krema ne bi omekšala. Punite ih neposredno prije posluživanja kako bi ostali hrskavi. Za punjenje možete koristiti slastičarsku vrećicu s nastavkom koji ima široki otvor.
Osnovna krema od ricotte
Sastojci:
- 500 g ricotte
- 120 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Postupak:
- Ricottu ocijedite od viška tekućine i protisnite kroz sito kako bi postala glatka.
- Dodajte šećer u prahu i vaniliju, i miješajte dok smjesa ne postane kremasta.
1. Klasični cannoli
Sastojci za kremu:
- Osnovna krema od ricotte
- 50 g sitno sjeckane tamne čokolade
- 50 g kandiranog voća
Postupak:
- Umiješajte čokoladu i kandirano voće u osnovnu kremu od ricotte.
2. Cannoli s pistacijama
Sastojci za kremu:
- Osnovna krema od ricotte
- 50 g mljevenih pistacija
- Cijele pistacije za ukras
Postupak:
- Umiješajte mljevene pistacije u kremu, a gotove cannole ukrasite cijelim pistacijama na krajevima.
3. Cannoli s narančom i čokoladom
Sastojci za kremu:
- Osnovna krema od ricotte
- Naribana korica 1 naranče
- 50 g sjeckane tamne čokolade
Postupak:
- Pomiješajte narančinu koricu i čokoladu s kremom.
4. Cannoli s Limunom
Sastojci za kremu:
- Osnovna krema od ricotte
- Naribana korica 1 limuna
- 2 žlice limunovog soka
Postupak:
- Umiješajte limunovu koricu i sok u kremu za osvježavajući okus.
5. Cannoli s čokoladnom kremom
Sastojci za kremu:
- 250 g ricotte
- 250 g mascarponea
- 100 g šećera u prahu
- 100 g rastopljene i ohlađene tamne čokolade
Postupak:
- Pomiješajte ricottu, mascarpone, šećer u prahu, a zatim lagano umiješajte ohlađenu čokoladu.
6. Cannoli s vanilijom i jagodama
Sastojci za kremu:
- Osnovna krema od ricotte
- Semenke 1 mahune vanilije
- Svježe narezane jagode za ukras
Postupak:
- Umiješajte semenke vanilije u kremu i ukrasite jagodama.
7. Cannoli s likerom od badema (Amaretto)
Sastojci za kremu:
- Osnovna krema od ricotte
- 2-3 žlice likera Amaretto
Postupak:
- Umiješajte Amaretto u kremu za intenzivan okus badema.
8. Cannoli s matchom
Sastojci za kremu:
- Osnovna krema od ricotte
- 2 žličice matcha praha
Postupak:
- Prosijte matcha prah u kremu za zeleni čaj okus.
9. Cannoli s Kavom
Sastojci za kremu:
- Osnovna krema od ricotte
- 2 žličice instant kave rastopljene u 1 žlici vruće vode
Postupak:
- Umiješajte rastopljenu kavu u kremu za bogati kavu okus.
10. Cannoli s kikiriki maslacem
Sastojci za kremu:
- Osnovna krema od ricotte
- 50 g kikiriki maslaca
Postupak:
- Umiješajte kikiriki maslac u kremu za kremastu i bogatu teksturu.
11. Cannoli s medom i orašastim plodovima
Sastojci za kremu:
- Osnovna krema od ricotte
- 2 žlice meda
- 50 g nasjeckanih orašastih plodova (orasi, lješnjaci ili bademi)
Postupak:
- Umiješajte med u osnovnu kremu, a na kraju dodajte nasjeckane orašaste plodove.
12. Cannoli s borovnicama i bijelom čokoladom
Sastojci za kremu:
- Osnovna krema od ricotte
- 50 g svježih ili smrznutih borovnica
- 50 g ribane bijele čokolade
Postupak:
- Nježno umiješajte borovnice i bijelu čokoladu u kremu.
13. Cannoli s maslinovim uljem i morskom solju
Sastojci za kremu:
- Osnovna krema od ricotte
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- Prstohvat fino mljevene morske soli
Postupak:
- Umiješajte maslinovo ulje u kremu i pospite morskom solju prilikom posluživanja.
14. Cannoli s pistacijama i ružinom vodicom
Sastojci za kremu:
- Osnovna krema od ricotte
- 2 žlice ružine vodice
- 50 g mljevenih pistacija za kremu i cijele za ukras
Postupak:
- Pomiješajte ružinu vodicu i mljevene pistacije u kremu, a gotove cannole ukrasite cijelim pistacijama.
15. Cannoli s tiramisu kremom
Sastojci za kremu:
- 250 g ricotte
- 250 g mascarponea
- 100 g šećera u prahu
- 2 žlice jake kave
- Kakao prah za posipanje
Postupak:
- Pomiješajte ricottu, mascarpone, šećer u prahu, a zatim nježno umiješajte kavu. Posipajte kakaom prije posluživanja. Uživajte u zanimljivoj varijaciji tiramisu deserta.
16. Cannoli s ricottom i višnjama
Sastojci za kremu:
- Osnovna krema od ricotte
- 50 g isjeckanih višanja iz kompota
- Malo soka od višanja za boju
Postupak:
- Umiješajte višnje i sok u kremu za voćni okus.
17. Cannoli s cimetom i jabukama
Sastojci za kremu:
- Osnovna krema od ricotte
- 1/2 žličice mljevenog cimeta
- 50 g na kockice narezane, karamelizirane jabuke
Postupak:
- Umiješajte cimet i jabuke u kremu.
18. Cannoli s pečenim kestenom
Sastojci za kremu:
- Osnovna krema od ricotte
- 100 g pirea od pečenog kestena
- Prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
Postupak:
- Pomiješajte pire od kestena i muškatni oraščić s ricotta kremom.
19. Cannoli s lavandom i medom
Sastojci za kremu:
- Osnovna krema od ricotte
- 1 žličica jestivih lavandin cvjetova
- 2 žlice meda
Postupak:
- Umiješajte lavandine cvjetove i med u kremu.
20. Cannoli s karamelom i solju
Sastojci za kremu:
- Osnovna krema od ricotte
- 50 g tekuće karamele
- Prstohvat krupne morske soli
Postupak:
- Pomiješajte tekuću karamelu u kremu i pospite sa solju prilikom posluživanja.
Kada pravite varijante cannola, ključno je prilagoditi gustoću kreme tako da ona ostane dovoljno čvrsta za punjenje cannola, ali i dovoljno bogata okusom da se nadopunjuje s hrskavim tijestom. Cannole uvijek punite neposredno prije posluživanja kako bi tijesto ostalo hrskavo. Uživajte u kreativnosti i okusima!