Dječji namještaj – stvari koje morate uzeti u obzir pri njegovu odabiru

Foto: Pixabay

Djeca brzo odrastaju. U jednom trenutku još su bebe i spavaju pored vas u svom krevetiću, a već je u drugom trenutku stiglo vrijeme da svom djetetu osigurate sobu u kojoj će ono provoditi svoje vrijeme igrajući se, učeći i spavajući. Djeca će uvijek pamtiti spavaću sobu svog djetinjstva.

Stoga vam donosimo nekoliko stvari koje će vam pomoći oko toga kako odabrati dječji namještaj.

Dječji krevet

Neki su novopečeni roditelji iznenađeni činjenicom da je i djeci potreban malo veći krevet. Dječji kreveti su zapravo veliki koliko i za jednu odraslu osobu. Kao što treba mjesta za igračke, djeci je potrebno i mjesto za odrastanje – a sigurno ne želite kupovati novi krevet svakih par godina. Naravno, najpraktičnija veličina kreveta je ona na koju pravilno sjeda posteljina za jednu osobu.

Također, dječji krevet mora biti čvrst. Znamo koliko djeca vole skakati i igrati se po krevetu; pogotovo kad pozovu svoje prijatelje. Drvene letvice bi zato na krevetima trebale biti deblje i izrađene od visokokvalitetnog materijala.

Krevet kao ormar

Za tako sitna bića djeca skupljaju zapanjujuću količinu stvari. Igračke, knjige, odjeću, obuću, školske torbe, neke sportske stvari i tako dalje. Stoga se stvarno isplati razmišljati o tome kako vam u spremanju stvari zapravo može pomoći i krevet. Od niskih kreveta s ugrađenim ladicama – do visokih kreveta koji stepenice koriste kao ladice. Postoji mnoštvo pametnih opcija koje će vam pomoći da preskočite ono pitanje a gdje da sad to stavim?

Raspored namještaja

Kada birate mjesto za krevet nemojte ga izolirati, već dobro razmislite gdje ćete ga postaviti. Pazite da se može uklopiti uz raspored drugih stvari kao što su vrata, prozori i ostali namještaj poput ormara i polica za knjige.

Na primjer, ako kupujete krevete na kat pobrinite se da su ljestve na strani na kojoj se djeca sigurnije mogu popeti na krevet kako ne bi na nešto pala i ozlijedila se.

Dječji namještaj mora biti praktičan

Lijepo je dizajnirati dječju spavaću sobu do savršenog izgleda – ali ne zaboravite na praktičnost. Pri odabiru namještaja za spavaću sobu morate razmišljati o svom domu u cjelini i čemu će soba služiti, hoće li djetetu pružiti pravu svrhu. Želite da dječja soba bude igraonica? Ako je tako, trebat ćete puno mjesta za pohranu igračaka. Bitno je da tom mjestu možete lako pristupiti.

Budite mudri i razmišljajte o budućnosti

S kupnjom željenog dječjeg namještaja budite svjesni dodatnih stvari. Nemojte samo razmišljati o tome što vam trenutno treba, već razmišljajte unaprijed; možda ćete u sobu s vremenom smjestiti još jedno dijete. Može li se krevet na kat podijeliti na dva separativna kreveta kada djeca više neće dijeliti sobu? Hoće li mlađi brat ili sestra naslijediti neki namještaj? S obzirom na ova pitanja dobro je da dječji namještaj bude u neutralnom stilu, a možete ga proučiti na furnitura.hr.

Odaberite pravi madrac

Madrac je jednako važan kao i krevet. Na madracu nikada ne valja štedjeti jer on također uvelike utječe i na zdravlje vaše djece. Ako djetetu kupite neudoban madrac može doći do nekih problema s kralježnicom. Zato pametno birajte.

Pri uređenju budite kreativni

Na kraju ne zaboravite dati dječjoj sobi dašak čarolije. Djeca su vrlo maštovita i vole šarene i posebne stvari. Njihova je dječja soba nešto što će pamtiti čitav život i ona je nešto gdje će stvarati mnoge uspomene; kako sebi, tako i vama.