Kako skinuti trajni lak? – 5 najjednostavnijih načina

kako skinuti trajni lak

Trajni lak je prekrasan dodatak svakoj manikuri, ali kad dođe vrijeme za promjenu, skidanje može biti izazov. Mnogi se pitaju kako to učiniti kod kuće bez oštećenja noktiju.

Za sigurno i učinkovito skidanje trajnog laka potrebni su vam aceton, aluminijska folija, turpija i malo strpljenja. Proces uključuje nježno turpijanje površine laka, natapanje noktiju acetonom umotanih u foliju, te pažljivo skidanje omekšalog laka.

Iako zvuči jednostavno, pravilna tehnika je ključna za očuvanje zdravlja noktiju. U nastavku ćemo detaljno proći kroz svaki korak kako biste mogli samostalno i sigurno skinuti trajni lak kod kuće.

1. Soak off metoda

Soak off metoda najjednostavniji je način skidanja trajnog laka kod kuće. Ova tehnika koristi aceton ili specijaliziranu otopinu za omekšavanje laka.

Za početak, potrebno je lagano turpijati gornji sloj laka. Zatim se na svaki nokat stavlja komadić vate natopljen acetonom. Prste omotamo aluminijskom folijom i ostavimo 10-15 minuta.

Folija pomaže zadržati toplinu, što ubrzava proces. Nakon toga, lak bi trebao biti mekan i spreman za uklanjanje. Nježno ga skinemo drvenim štapićem, pazeći da ne oštetimo prirodni nokat.

stavljanje folije na nokte

Ako ostane laka, ponovimo postupak. Na kraju, važno je nahraniti nokte uljem za kožicu ili hidratantnom kremom. Ova metoda je nježna prema noktima i ne zahtijeva skupu opremu.

Prednost soak off metode je što većinu potrebnog već imamo kod kuće. Treba nam samo aceton, vata, folija i malo strpljenja. To je čini dostupnom svima koji žele uštedjeti na profesionalnom tretmanu.

2. Set za skidanje trajnog laka

Set za skidanje trajnog laka je praktično rješenje za kućnu njegu noktiju. Sadrži sve potrebne alate za jednostavno uklanjanje gela ili trajnog laka.

Tipičan set uključuje nekoliko ključnih stvari. Tu su jastučići namočeni u aceton, koji pomažu omekšati lak. Drveni štapići služe za nježno odstranjivanje omekšanog laka. Turpijica za nokte je korisna za matiranje površine prije postupka.

Neki setovi dolaze s posebnom tekućinom za njegu kože oko noktiju. Ona štiti kožu od isušivanja tijekom procesa. Mogu sadržavati i malu metalnu špatulu za lakše podizanje rubova laka.

Cijena setova varira ovisno o kvaliteti i broju komada. Jednostavniji setovi koštaju oko 10 eura, dok oni profesionalniji mogu doseći i 30 eura. Prednost kupnje seta je ušteda vremena i novca u usporedbi s odlaskom u salon.

Korištenje seta za skidanje trajnog laka je jednostavno. Proces traje 10-15 minuta i ne zahtijeva posebne vještine. Važno je pratiti upute proizvođača za najbolje rezultate.

3. Metoda natapanja

Metoda natapanja je jednostavan i učinkovit način za uklanjanje trajnog laka kod kuće. Za ovu metodu trebat će vam dvije posude, topla voda i odstranjivač laka za nokte.

Napunite veću posudu toplom vodom. Zatim stavite manju posudu u nju tako da pluta. U manju posudu ulijte odstranjivač laka za nokte.

Uronite prste u manju posudu s odstranjivačem i držite ih tako 10-15 minuta. Topla voda u većoj posudi pomoći će ubrzati proces omekšavanja laka.

Nakon natapanja, nježno pogurajte lak s noktiju pomoću drvenog štapića ili gurača kožice. Ako se lak ne skida lako, ponovite postupak natapanja još nekoliko minuta.

skidanje trajnog laka drvenim štapićem

Ova metoda je nježnija prema noktima od drugih tehnika. Posebno je korisna ako nemate pri ruci aluminijsku foliju ili vatu. Ipak, zahtijeva više vremena i strpljenja.

Nakon uklanjanja laka, operite ruke i nanesite hidratantnu kremu ili ulje za nokte. To će pomoći u obnavljanju noktiju nakon postupka.

4. Topla voda i ulje

Topla voda i ulje čine jednostavnu, a učinkovitu metodu za uklanjanje trajnog laka. Ova tehnika je nježna prema noktima i koži oko njih.

Postupak je sljedeći:

  1. Napunite zdjelu toplom vodom.
  2. Dodajte nekoliko kapi biljnog ili maslinovog ulja u vodu.
  3. Uronite prste u mješavinu na 10-15 minuta.

Topla voda omekšava trajni lak, dok ulje pomaže u njegovom odvajanju od površine nokta. Ova kombinacija čini lak podatnijim i lakšim za uklanjanje.

Nakon namakanja, nježno osušite ruke mekim ručnikom. Zatim pomoću drvenog štapića za manikuru lagano gurnite lak s rubova nokta. Ako se lak i dalje drži, ponovite postupak namakanja.

Za najbolje rezultate, nanesite hidratantnu kremu ili ulje za nokte nakon uklanjanja laka. To će pomoći u obnovi vlage noktiju i kože oko njih.

Ova metoda je posebno dobra za one s osjetljivom kožom ili oštećenim noktima. Izbjegava uporabu jakih kemikalija, čineći je sigurnijom opcijom za redovitu upotrebu.

5. Parna kupka

Parna kupka je nježna i učinkovita metoda za uklanjanje trajnog laka. Ova tehnika koristi toplinu i vlagu kako bi omekšala lak, olakšavajući njegovo skidanje. Za početak, napunite zdjelu vrućom vodom i dodajte nekoliko kapi blagog sapuna.

Uronite prste u toplu vodu na 10-15 minuta. Toplina će pomoći u omekšavanju laka, čineći ga podatnijim za uklanjanje. Nakon namakanja, nježno gurnite lak s noktiju koristeći drveni štapić za manikuru.

Za dodatnu učinkovitost, možete dodati malo ulja za nokte u vodu. Ovo će pomoći u hidrataciji kože oko noktiju i olakšati uklanjanje laka. Budite strpljivi i nježni tijekom procesa kako biste izbjegli oštećenje prirodnog nokta.

Nakon što uklonite većinu laka, ispolirajte nokte blagim pilingom. Zatim nanesite hranjivo ulje za nokte kako biste ih nahranili i zaštitili. Parna kupka je odlična opcija za one koji traže prirodniju alternativu acetonu.