Kako ublažiti simptome menopauze

Foto: Pixabay

Menopauza, i perimenopauza prije nje, su razdoblja velikih životnih promjena kod svake žene. Dok perimenopauza označava razdoblje prije menopauze u kojem dolazi do raznih promjena, od kojih je najznačajnija promjena u trajanju i učestalosti menstruacije, menopauzom se smatra razdoblje koje započinje godinu dana nakon posljednje menstruacije. 

Simptomi menopauze mogu biti blagi, ali i izrazito neugodni; kratki, ali i strašno dugotrajni; slabi ili pak izrazito jaki. Sve to ovisi od žene do žene pa neke sretnice niti ne osjete prijelaz u menopauzu dok je kod nekih situacija toliko ozbiljna da moraju potražiti stručnu pomoć.

Većina žena iskusit će simptome menopauze u periodu između 45. i 55. godine života, ali kod nekih se može dogoditi čak i ranije. Menopauza je zapravo termin koji označava posljednju menstruaciju, ali većina je žena koristi kao istoznačnicu za klimakterij.

Simptomi menopauze i njihov utjecaj na mnoge sfere života 

Kraj menstrualnih ciklusa i prestanak reproduktivne aktivnosti pojavljuje se zbog smanjenja proizvodnje spolnih hormona, prvenstveno estrogena, ali i progesterona. Zbog toga dolazi do pada funkcije jajnika.  Ove hormonske promjene mogu drastično utjecati na žene i njihovu svakodnevicu, i fizički i psihički. 

Svaka je žena jedinstvena stoga tijelo svake od njih ima drugačiji odgovor na menopauzu i promjene koje u njoj nastupaju. Neki simptomi su česti kod svih žena, a neki su puno manje zastupljeni. U nastavku teksta opisat ćemo simptome koji su najčešći i zajednički većini žena. 

Prvi znak promjena koje vode u menopauzu jest neredovitost mjesečnica, njihov izostanak ili promjene u intenzitetu i duljini trajanja menstruacije. Nekim se ženama jako smanji krvarenje, a neka dobiju obilna krvarenja. 

Jako neugodan simptom koji se javlja kod većine žena je navala vrućine. On je jako neugodan jer dolazi nenajavljeno i često je vezan uz još jedan jednako neugodan simptom, a to je noćno znojenje. Ovakvi simptomi često uzrokuju neispavanost, gubitak apetita, tjeskobu i slično.

U tom periodu može doći i do problema vezanih uz mokraćni sustav, jer mokraćni mjehur gubi dio svoje sposobnosti da zadržava mokraću pa žene često imaju problema s inkontinencijom, a bakterijske upale su sve češće.

Dio simptoma se očituje i na osobnosti, jer mnoge žene počnu biti razdražljivije nego inače, lako mijenjaju raspoloženja, teško se koncentriraju i slabije pamte. Dolazi i do vrtoglavica koje mogu povećati strah, a posebno uplašiti mogu promjene u srčanom ritmu i tahikardija.

Jedan od simptoma koji može utjecati i na partnera je smanjenje seksualne želje, a koji je uzrokovan smanjenjem broja hormona, ali i fizičkim preprekama uzrokovanim suhoćom vagine ili boli u intimnom području.

Promjene mogu zahvatiti i kosu, kožu i nokte. Koža postaje sušija, lakše nastaju ekcemi i dolazi do svrbeža. Kosa je slabija i sklona opadanju. 

Jedna od posljedica menopauze je ženama posebno osjetljiva točka. Riječ je o preraspodjeli masti na tijelu pa žene postaju deblje na određenim dijelovima (najčešće trbuh i grudi). 

Što su valunzi i zašto nastaju?

¾ žena koje prolaze menopauzu iskusit će valunge ili fumade te noćno znojenje. Ovi vazomotorni simptomi u kojima dolazi do naglih navala vrućine u licu i prsima, a kasnije i u čitavom tijelu, izrazito su neugodni, osobito jer su nepredvidljivi. Prvotni osjećaj vrućine i znojenja nakon nekoliko minuta zamijenit će osjećaji hladnoće i žmaraca. Znanstvenici još nisu dokučili zbog čega dolazi do ovih promjena ali se zna da ti simptomi nastaju zbog hipotalamusa, dijela mozga koji regulira tjelesnu temperaturu.

Ublažavanje valunga je moguće postići smanjivanjem unosa začinjene hrane, izbacivanjem kave, pijenjem hladnih napitaka i nenošenjem sintetičke odjeće. 

Što se tiče noćnog znojenja, i tu ima nekih trikova kojima se može olakšati san. To su korištenje ventilatora, tuširanje hladnom vodom, nošenje pamuka i slično.

Kako ublažiti simptome menopauze?

1. Riješite se poroka – izbjegavajte konzumaciju alkohola i cigareta

2. Unosite dovoljno kalcija i vitamina Djedite zeleno lisnato povrće, jogurt i sir

3. Uvedite fitoestrogene u vašu prehranu – iskušajte blagotvorno djelovanje sojinog mlijeka, batata i sjemenki lana na svoj organizam

4. Izbacite rafinirani šećer iz prehrane

5. Jedite više manjih obroka i izbjegavajte prenatrpavanje

6. Pijte puno vode

7. Pokušajte unijeti što više vitamina C i E te magnezija

8. Vježbajte! 

9. Jedite više voća i povrća

10. Jedite više proteina povećajte unos ribe, jaja, mahunarki i orašastih plodova u svojoj prehrani

Simptome menopauze možete liječiti i na prirodan način, ne samo uzimanjem nadomjesne hormonske terapije koju će vam prepisati vaš ginekolog. Većina žena će radije prvo iskušati prirodne preparate ili homeopatiju nego da odmah posegnu za farmakološkim rješenjima.

Postoji mnogo alternativnih terapija koja mogu pomoći u rješavanju ovih problema pa biste prvo trebali iskušati njih.

Top 10 najpopularnijih lijekova iz prirode za ublažavanje simptoma menopauze:

  • CRVENA DJETELINA – crvena djetelina je odličan izvor fitoestrogena koji pomaže u liječenju valunga i noćnog znojenja. Izoflavoni u njoj također smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Često se konzumira u obliku čaja. 
  • CIMICIFUGA – ova je fitoestrogena biljka podrijetlom iz Amerike, a ima sličan utjecaj na valunge kao i crvena djetelina. Osim toga, otkriveno je da smanjuje rizik od osteoporoze. Može pomoći u regulaciji menstruacije.
  • SOJA – fitoestrogeni iz soje potvrđeno pomažu u smanjivanju simptoma menopauze. Smanjuju valunge, ali snizuju i kolesterol.
  • MAKA – peruanska biljka za koju se smatra da smanjuje valunge pomaže i u liječenju seksualne disfunkcije, a može pomoći i kod problema sa spavanjem. Bogata je željezom i vitaminom C.
  • KANTARION – kantarion ima antidepresivna svojstva pa može pomoći u liječenju depresije koja prati mnoge žene u menopauzi.
  • MATIČNJAK – pomaže ublažavanju tjeskobe i liječi nesanicu.
  • NOĆURAK – omega kiseline u noćurku odlična su pomoć u menopauzi, a jako su blagotvorne za kardiovaskularni sustav. Gama linolenska kiselina je odlična za regulaciju hormona.
  • RASTAVIĆ – ova je biljka korisna za liječenje urinarnih problema koji se često javljaju u menopauzi jer je jako dobar diuretik.
  • VRKUTA – vrkuta ili gospin plašt sadrži mnoge flavonoide, antioksidanse i vitamin C pa ublažava simptome menopauze, a najukusnija je u obliku čaja. Pomaže u balansiranju hormona.
  • KADULJA –  sličnog je djelovanja kao vrkuta i također se pije u obliku čaja. Ne smije se konzumirati jako često jer može biti otrovna za organizam u velikoj koncentraciji.