4 načina na koji kriptovalute mogu promijeniti sport u bliskoj budućnosti

Foto: Unsplash

Sportski i financijski sektori doživjeli su značajne tehnološke napretke u posljednje vrijeme. Kontroverzno uključivanje VAR tehnologije u Europski nogomet je nešto najnovije što utječe na svijet sporta, dok se pojačana uporaba digitalnih valuta značajno odražava na svjetsko gospodarstvo. Naravno, prije nego krenemo s opisivanjem 4 načina na koji kriptovalute mogu promijeniti sport, bitno je da barem okvirno znate što su kriptovalute.

Stoga, nije iznenađenje da su dva sektora ukrstila svoje puteve. Kriptovalute, kao što su Bitcoin i Ethereum lagano su zakoračile u svijet sporta i navijači bi uskoro mogli vidjeti da će se sport promijeniti zauvijek.

U ovom članku ćemo govoriti o četiri načina koji mogu otvoriti nove vidike u sportovima koje toliko volimo.

NFTs

Možda ste vidjeli da su NFTs došli u žižu javnosti u posljednje vrijeme. Čudna umjetnička djela su prodavana za milijunske sume na specijalnim NFT aukcijama.

NFTs, ili nezamjenljivi tokeni su jednostavno kripto certifikati za digitalne radove. Oni ne daju kupcu ekskluzivno pravo na to umjetničko djelo, već pravo da se zovu vlasnikom iste. Iako se to može činiti kao čudno, ovo je trenutno vrlo unosan posao jer ih zaljubljenici u NFT vide kao fantastične kolekcionarske primjerke.

Čini se da će svijet sporta krenuti stopama svijeta umjetnosti. NBA liga je počela prodavati specijalne highlight trenutke utakmica koje su potpisale najveće zvijezde. Serija se naziva Top Shots i neki momenti se već sada prodaju za stotine tisuća dolara, jer se fanovi NBA lige natječu tko će biti vlasnik istih. Jedan video isječak u kojem LeBron James izvodi zakucavanje u čast Kobe Bryanta je dostigao cijenu od $387.000.

Čak i sportska oprema dobiva NFT tretman. KriptoTenisice su specijalni par Nike tenisica koje je patentirao NFT sustav. Kupac dobiva digitalni token kada ih kupi i može isti prodati drugim kupcima u budućnosti.

Svijet NFT-a nudi veliki broj opcija fanovima sporta, i čini se da je ovo tek počelo i da nas u budućnosti čeka mnogo toga zanimljivog.

Kupovina karata kriptovalutama

Kupnja ulaznice za utakmicu koja je tražena i popularna može biti vrlo frustrirajuće iskustvo. Vrlo često se desi da stranice klubova „padnu“ ili da sustav zapne, te navijači moraju čekati dugo kako bi kupili karte za neku utakmicu koja ih zanima.

Kripto bi mogao sve to promijeniti. Naravno kripto svijet nudi brže transakcije i višu razinu zaštite. Kupci bi trebali imati kripto novčanik da izvrše kupnju. Kripto novčanik je digitalni račun kojim se može izvršiti veliki broj transakcija, od kupovine nekretnina, ili vršenja depozita na gaming stranicama i casinima koji primaju kripto.

Sjedinjene Američke Države su jedna od država koja ima kripto-friendly timove. San Jose Sharks su postali prvi NHL tim koji prihvaća Bitcoin, Ethereum i Dogecoin, tako što dozvoljavaju svojim navijačima kupovinu karata i rentanje specijalnih odijela za utakmicu preko stranice BitPay. Bejzbol i košarka su još dva sporta koja prihvaćaju uplate putem kriptovaluta.

Navijači koji ne vjeruju u kriptovalute i dalje mogu plaćati gotovinom ili karticama, ali kripto polako postaje ozbiljan igrač u marketinškoj kampanji sportskih timova.

Kripto tokeni klubova

Sigurno ste čuli da države poput Kine planiraju lansirati svoje kripto valute, nakon velikog uspjeha Bitcoina. Facebook, također je pričao o tome da će lansirati svoj kripto pod nazivom Libra coin.

Manje je poznata činjenica da bi nogometni klubovi uskoro mogli imati svoje kriptovalute. Ipak, da budemo potpuno precizni, to neće biti prave kriptovalute,, nego više tokeni koji omogućavaju navijačima sudjelovanje u odlučivanju u nekim pitanjima vezano za klubove.

Blokchain tvrtka Chiliz, vlasnici virtualne valute, napravili su partnerstvo s Barcelonom kako bi svoj plan proveli u djelo. Klub ima najveću bazu navijača na svijetu, s preko 300 milijuna navijača. Ako samo jedan od desetak navijača kupi tokene u vrijednosti od $2 mogao bi klubu popraviti financije za nekoliko desetina milijuna.

Odlična ideja koja može pomoći klubu koji je počeo malo upadati u dugove…

Nogometni transferi

Poznati po tome da dostižu stotine milijuna dolara, nogometni transferi su jedna od stvari o kojima se najviše priča. Klubovi često prave dogovore u posljednjim sekundama prijelaznog roka, i to je odlično za nekoga tko je u mogućnosti procesuirati ove transakcije bez nepotrebnih bankarskih zapetljavanja.

Kripto ima rješenje za ovo. Prvo, moguće je izvršiti transfer goleme količine novca u obliku Bitcoina ili Ethereuma gotovo u djeliću sekunde. Blokchain, tehnologija koja pokreće sustav, omogućava da se sve transakcije prate, što bi svakako pomoglo i u Financial Fair Play pravilima. Ipak, imajući u vidu da su kriptovalute decentralizirane ne bi postojale vlasti koje bi mogle da prijave transfer, što bi moglo da uplaši neke klubove.

Ipak, kako se kripto tehnologija usavršava svaki dan, a nove regulative staju na snagu, ne bi bilo čudno da uskoro padne i najveći kripto transfer u svijetu nogometa: Mbappe za 10,000 BTC?