Kineska kuhinja – zdrava kuhinja za život od preko 80 godina

Kineska kuhinja u posljednje vrijeme sve je popularnija, a razlog tome nije samo dolazak orijentalne kuhinje u naše krajeve, već i prepoznavanje ove kuhinje kao zdravije verzije, za što je glavna potvrda dugovječnost žitelja Kine od kojih mnogi dožive jako duboku starost, a neki dožive i preko stotinu godina. Mnogi misle da je tajna u probioticima, ali mi mislimo da je razloga puno više… Kineska kuhinja zaista je riznica korisnih savjeta.

Koju filozofiju prati kineska kuhinja?

U prilog tezi da je kineska kuhinja zdravija ide i činjenica da Kinezi jako kratko termički obrađuju svoje namirnice i to čine na jako visokoj i intenzivnoj vatri zbog čega povrće ostaje djelomično sirovo te u njemu ostane jako mnogo korisnih i važnih nutrijenata koji dugotrajnom termičkom obradom u potpunosti nestaju iz namirnica.

Isto vrijedi i za meso, koje se također kratko termički obrađuje no ipak je obrađeno u dovoljnoj mjeri jer se koristi meso čistog mišića koje je izrezano na uske trake pa je zbog toga vrlo brzo gotovo u woku i ni na koji način nije nezdravo za jelo. Dapače, takvo je meso vrlo sočno i ukusno i dovoljno termički obrađeno da bi se dobro probavilo.

recept kineske kuhinje
FOTO: PEXELS

Kineska kuhinja sa sobom donosi i mnogo raznih začina o kojima se može ispričati mnogo toga jer su mnogi od njih vrlo zdravi i dobri za probavu, ali većini ljudi iz naših krajeva potrebno je neko vrijeme da se prilagode na ovu prehranu.

Način na koji Kinezi kuhaju poseban je i prilično drugačiji od europskog ili američkog načina kuhanja pa ako se želite pozabaviti kineskom kuhinjom potrebno je dobro upoznati i shvatiti način kako se koja namirnica priprema i uz pomoć kojeg kuharskog pribora.

Kako bi uspješno savladali kinesku kuhinju važno je nabaviti posudu za pripremu jela, a to je diljem svijeta poznati wok. Wok je osnovni pribor za kuhanje u kineskoj kuhinji i iznimno je važno da je jako kvalitetan. Upravo su wok i jak plamen na peći osnovni preduvjeti za uspješno kuhanje kineskih jela.

Ovoj vrsti kuhanja svakako se treba prilagođavati jer kineska kuhinja ne poznaje stvari koje su nama normalne za pripremu jela, kao što su dinstanje hrane, sporo kuhanje ili duga termička obrada. Kinezi kuhaju kratko i brzo, u svrhu čuvanja osnovnog okusa namirnice i zadržavanja njegovih dobrih karakteristika.

Nakon što ste nabavili kvalitetan wok vrijeme je da nabavite i ulje u kojem ćete kuhati kineska jela. To ne može biti suncokretovo ulje koje se najčešće koristi za pripremu u našoj kuhinji već sojino ulje ili ulje od kikirikija koji jako dobro podnose visoke temperature te stoga neće utjecati na kuhanje niti na kvalitetu jela.

Kako pripremiti namirnice za kinesku kuhinju?

Iako se namirnice koje se koriste u kineskoj kuhinji vrlo brzo termički obrađuju njihova priprema je ipak zahtjevnija, a posebno dugotrajna je priprema mesa koje će se koristiti u kuhinji.

Meso korišteno u kineskoj kuhinji jako je čisto i kod njega su u potpunosti uklonjene masnoće i uobičajene žilice koje se u njemu mogu naći, pa se upravo iz tog razloga koristi samo najčišće meso poput buta i ramsteka, sve kako bi meso bilo čisto i čvrste strukture. 

Uvijek se koristi meso u kojemu su potpuno otklonjeni masnoća i sva vezivna tkiva pa prije nego što započnete s rezanjem svakako to učinite. Kada ste u potpunosti očistili vaš komad mesa na njemu više nema ničega osim čiste osnove, a tada dolazi vrijeme za početak kuhanja.

Sada kada je meso očišćeno možete započeti pripremu mesa, a to ćete učiniti rezanjem ili sjeckanjem. Meso je prvo potrebno rezati na tanke šnite, a zatim se te šnite režu na što manje trake. Ovdje ćemo spomenuti smjer rezanja jer je jako bitan. Smjer rezanja je važan jer se mora rezati poprečno u smjeru vlakana zato jer će se na taj način prerezati vlakna i meso će biti mekše i nježnije. Svakako koristite neki oštriji nož koji će vam olakšati rad.

kineska kuhinja
FOTO: PEXELS

Za Kineze je vrlo važna i marinada za meso pa oni rijetko kada pripremaju meso bez da ga mariniraju u nekom umaku. Najjednostavniji umak za kinesku kuhinju je onaj koji u sebi sadrži soja sos, sodu bikarbonu, gustin i čili umak. Vjerojatno se pitate što u ovoj marinadi radi soda bikarbona. Razlog za korištenje soda bikarbone je vrlo jednostavan – ona izuzetno dobro omekšava meso i vlakna u njemu pa će meso biti mekano i sočno, upravo kako zahtijeva kineska kuhinja.

Meso marinirajte najmanje 24 sata, a možete to učiniti na razne načine bez obzira je li riječ o junetini, svinjetini ili piletini.

Za pravu kinesku kuhinju jako su važni i određeni umaci, a za početak vam je potrebno nabaviti soja sos, gustin, te mješavinu čilija i Kinezima omiljenog češnjaka. Ako pripremate jelo koje se peče tada  će vam također trebati i sezamovo ulje ili ulje od kikirikija.

Za svaku vrstu jela bit će vam potrebni i neki biljni začini koje ćete koristiti u pripremi hrane za wok.

Da je kineska kuhinja jako zdrava potvrđuje i činjenica da su u njoj jako pazi na unos povrća prilikom svakog objeda, te kod njih vrijedi pravilo u kojem povrća mora biti gotovo u istoj količini kao i mesa. Što se tiče izbora povrća tu imate veliku slobodu birati ono što volite te možete stavljati što god odgovara vašem ukusu i mogućnostima, dokle god je riječ o omjer mesa i povrća pola-pola.

Postoji jako veliki broj razloga zašto ljudi vole kinesku hranu, a jedan od njih je da kineska kuhinja ima jako široku paletu jela te da postoji mnogo kombinacija i okusa koji se mogu isprobavati. Ovakva kuhinja ne koristi maslac, vrhnje i slične namirnice zbog čega su jela uglavnom lakša i svježija te ne opterećuju želudac.

Ipak, kineska kuhinja je prilično siromašna proteinima, a neka od prženih jela su previše bogata masnoćom stoga treba biti umjeren u konzumaciji takvih jela kineske kuhinje. Najbolje je pripremati ona jela koje u sebi sadrže mnogo povrća i koja nisu pržena, a obavezno treba paziti i na unos soli je vrlo često prevelika količina soli i natrija u kineskoj kuhinji.

U svakom slučaju, tradicionalna kineska kuhinja je zdrava jer se bazira na mnogo povrća koja zadržavaju svoje nutrijente i jer se jede hrana koja ne opterećuje probavni sustav.