Ljekovitost kurkume – 15 nevjerojatnih prednosti

Kurkuma, zlatni prah koji ne samo da obogaćuje okus i boju naših jela, već u svojem skromnom postojanju krije bogatstvo ljekovitih svojstava koja su zadivila i modernu medicinu. 

Ova začinska biljka, poznata i kao indijski šafran, oduvijek je bila cijenjena u ayurvedskoj, kineskoj i drugim tradicionalnim medicinama zahvaljujući svojim impresivnim terapeutskim i preventivnim kvalitetama. No, što točno čini kurkumu takvim moćnim saveznikom u očuvanju i promicanju zdravlja?

što je kurkuma
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kurkuma je bogata kurkuminom, bioaktivnom tvari koja posjeduje snažna antioksidativna i protuupalna svojstva. Osim što pomaže u borbi protiv upalnih procesa u tijelu, kurkuma promašuje i holistički pozitivan učinak na probavni sustav, zdravlje srca, funkciju mozga i mnogo više. 

Istraživanja su pokazala da redovito konzumiranje kurkume može pomoći u prevenciji i liječenju raznih bolesti, uključujući kronične bolesti poput kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, ali i neuroloških poremećaja.

U nastavku članka dublje ćemo zaroniti u svijet ljekovitosti kurkume, razotkrivajući razne načine na koje ova multifunkcionalna biljka može poboljšati naše opće zdravstveno stanje i dobrobit. Kroz znanstvene činjenice i praktične savjete, otkrit ćemo kako možete integrirati kurkumu u svoj životni stil i iskoristiti sve njene prednosti za vaše zdravlje.

Što je kurkuma?

Kurkuma, poznata i kao Curcuma longa, biljka je koja pripada porodici đumbira i široko je rasprostranjena u jugoistočnoj Aziji, osobito u Indiji gdje se često koristi kao začin u raznim jelima, uključujući popularni curry. Ono što kurkumu čini posebno cijenjenom i vrijednom u kulturnom i medicinskom kontekstu jest njena izražena ljekovitost. 

Ljekovitost kurkume može se pripisati njezinom aktivnom sastojku, kurkuminu, koji je poznat po svojim moćnim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Kurkumin doprinosi zaštiti tijela od raznih bolesti i poremećaja, uključujući probleme s probavom, bolesti srca i dijabetes. Također, kurkuma se koristi u tradicionalnoj medicini, kao što je Ayurveda, za liječenje i prevenciju raznih zdravstvenih tegoba, promicanje općeg zdravlja i dobrobiti. 

Kurkuma se može koristiti na razne načine, uključujući kulinarstvo, kao dodatak raznim jelima i napitcima, te u obliku dodataka prehrani ili primjenjivati topički za kožne tegobe. Integracija kurkume u svakodnevnu prehranu može biti korak prema poboljšanju općeg zdravlja i prevenciji bolesti, zahvaljujući njenoj izraženoj ljekovitosti.

15 činjenica koje potvrđuju ljekovitost kurkume

Kurkuma je cijenjena zbog svoje impresivne ljekovitosti, koja uključuje protuupalna, antioksidativna, i antikancerogena svojstva, doprinoseći prevenciji i tretmanu različitih bolesti i stanja. Evo što trebate znati o tome.

1. Antioksidativna svojstva

Kurkuma je zapažena biljka koja se često koristi u kulinarske i medicinske svrhe, a svoju reputaciju duguje i svojoj ljekovitosti. Ova biljka je bogata kurkuminom, snažnim antioksidansom koji igra ključnu ulogu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, čime doprinosi prevenciji niza bolesti, uključujući kronične bolesti i poremećaje povezane s oksidativnim stresom. 

Ljekovitost kurkume potječe iz njenih antioksidativnih svojstava, koja podupiru opće zdravlje, poboljšavaju imunološki odgovor i pomažu u očuvanju vitalnosti i funkcije tijela.

2. Protuupalni efekti

Jedan od najvažnijih aspekata njene ljekovitosti su protuupalna svojstva kurkume. Kurkumin djeluje inhibirajući aktivnost molekula koji sudjeluju u upalnim procesima. 

Kroz ovu biološku aktivnost, ljekovitost kurkume može pružiti podršku u raznim upalnim stanjima, uključujući artritis, autoimune bolesti, alergijske reakcije i mnoge druge upalne bolesti. To je također korisno za osobe koje se bore s gastrointestinalnim problemima kao što su iritabilni crijevni sindrom ili upalne bolesti crijeva.

Osim direktnih protuupalnih efekata, ljekovitost kurkume može pomoći i u prevenciji kroničnih bolesti koje su povezane s upalom, kao što su kardiovaskularne bolesti i neke vrste karcinoma. 

Kroz regulaciju upalnih procesa u tijelu, kurkuma također može pozitivno utjecati na očuvanje općeg zdravlja i prevenciju bolesti, promovirajući dugoročnu dobrobit i kvalitetu života. Tako kurkuma postaje integralni dio prirodne podrške i terapeutske strategije za mnoge pojedince koji traže olakšanje i podršku u upravljanju upalnim stanjima.

3. Potpora probavi

Ljekovitost kurkume izuzetno je važna u kontekstu potpore i poboljšanja probavnog zdravlja. Kurkuma, i njezin aktivni sastojak kurkumin, ima sposobnost poticanja zdrave probave kroz različite mehanizme djelovanja. 

Primjerice, kurkuma može potaknuti proizvodnju žuči u jetri, koja je neophodna za razgradnju masti u probavnom procesu, čime olakšava probavu i asimilaciju nutrijenata.

Osim toga, ljekovitost kurkume uključuje i njenu sposobnost smirivanja probavnog trakta, smanjenje nadutosti, plinova i drugih simptoma povezanih s iritabilnim crijevom i drugim probavnim smetnjama. Kurkuma također može obložiti i zaštititi stijenke želuca, čime pomaže u prevenciji i liječenju želučanih ulkusa.

Antibakterijska i antimikrobna svojstva kurkume dodatno doprinose zdravlju probavnog sustava, pomažući u borbi protiv štetnih patogena koji mogu uzrokovati poremećaje u probavi. 

kako izgleda kurkuma
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kurkuma ne samo da olakšava simptome, već i doprinosi općem zdravlju probavnog sistema, promovirajući optimalnu apsorpciju i iskorištavanje esencijalnih nutrijenata iz hrane.

4. Zaštita srca

Ljekovitost kurkume ima značajan utjecaj na zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava. Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, djeluje na više načina kako bi promovirao zdravlje srca. 

Prvo, njegova antioksidativna svojstva pomažu u zaštiti srca od oštećenja uzrokovanog oksidativnim stresom i upalom, koji su ključni faktori u razvoju kardiovaskularnih bolesti.

Kurkumin također pomaže u regulaciji razine kolesterola u krvi, smanjujući razinu LDL (lošeg) kolesterola i triglicerida, dok istovremeno pomaže u povećanju HDL (dobrog) kolesterola. Ljekovitost kurkume također uključuje poticanje zdrave funkcije endotela, unutarnje obloge krvnih žila, što je ključno za održavanje optimalnog krvnog tlaka i prevenciju ateroskleroze.

Kurkumin može također inhibirati agregaciju trombocita, čime pomaže u smanjenju rizika od nastanka krvnih ugrušaka i srčanih udara. Kroz sve ove mehanizme, kurkuma pruža sveobuhvatnu podršku zdravlju srca, čime pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, poboljšava cirkulaciju i doprinosi općem kardiovaskularnom zdravlju.

5. Potpora zdravlju mozga

Ljekovitost kurkume igra ključnu ulogu u podržavanju zdravlja mozga i održavanju optimalne kognitivne funkcije. Kurkumin, moćni sastojak kurkume, prepoznat je po svojim neuroprotektivnim svojstvima koja pomažu u borbi protiv neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti. 

On djeluje tako da smanjuje oksidativni stres i upalu u mozgu, dva ključna faktora koja doprinose degeneraciji neurona.

Ljekovitost kurkume također uključuje sposobnost kurkumina da potiče produkciju neurotrofičnog derivata mozga (BDNF), proteina koji podržava rast i održavanje neuronskih stanica, poboljšavajući tako učenje, memoriju i opću kognitivnu funkciju.

Kurkumin također može poboljšati raspoloženje i biti koristan u upravljanju simptomima depresije i anksioznosti, djelujući na serotoninske i dopaminske razine, kao i na putove neuroinflamacije.

Kroz ove mehanizme, kurkuma pomaže u zaštiti mozga od oštećenja, potiče mentalnu jasnoću, podržava emocionalnu ravnotežu i pomaže u očuvanju kognitivne funkcije kroz različite faze života. Ova svojstva čine kurkumu vrijednim dodatkom za sve koji žele podržati svoje mentalno zdravlje i optimizirati kognitivne funkcije.

6. Antikancerogena svojstva

Ljekovitost kurkume u kontekstu antikancerogenih svojstava sve je priznatija u svijetu znanosti i medicine. Aktivni sastojak kurkume, kurkumin, pokazuje potencijal u prevenciji i tretmanu različitih vrsta karcinoma, uključujući rak dojke, prostate, pluća i kolona.

Kurkumin djeluje kroz razne mehanizme kako bi ispoljio svoja antikancerogena svojstva. On može inhibirati rast i proliferaciju kancerogenih stanica, kao i potaknuti apoptozu (programiranu smrt stanica) u kancerogenim stanicama, čime se smanjuje njihov broj i sprječava širenje.

Također, ljekovitost kurkume obuhvaća i njenu sposobnost zaštite DNA od mutacija koje mogu dovesti do razvoja karcinoma. Kurkumin također može inhibirati angiogenezu (stvaranje novih krvnih žila) u tumorskim tkivima, čime se ograničava dostupnost hranjivih tvari za tumor i usporava njegov rast.

Osim toga, kurkumin može potencirati učinke nekih kemoterapeutika i pomoći u smanjenju njihovih nuspojava, čime se poboljšava ukupna učinkovitost tretmana raka.

Iako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se u potpunosti razumjeli i potvrdili antikancerogeni potencijali kurkume, trenutni znanstveni podaci potvrđuju da kurkuma ima obećavajuću ulogu u strategijama prevencije i tretmana karcinoma.

7. Podrška zdravlju zglobova

Ljekovitost kurkume igra snažnu ulogu u podržavanju zdravlja zglobova i održavanju njihove funkcionalnosti i mobilnosti.

Kurkumin, ključni aktivni sastojak kurkume, poznat je po svojim protuupalnim svojstvima koja su od centralne važnosti u upravljanju bolovima i upalama zglobova, koji su često prisutni u stanjima poput artritisa i osteoartritisa.

Kurkumin može pomoći u smanjenju produkcije upalnih citokina koji doprinose degeneraciji i upali zglobova. Zbog toga je kurkuma učinkovita i u smanjenju boli, oteklina i ukočenosti zglobova, poboljšavajući kvalitetu života osoba koje pate od bolnih zglobova.

Osim direktnog protuupalnog djelovanja, kurkumin također pomaže u očuvanju integriteta hrskavice u zglobovima, štiteći je od razgradnje koja može biti uzrokovana kroničnom upalom i stresom. Ovo djelovanje kurkumina pridonosi očuvanju funkcije zglobova i prevenciji degenerativnih promjena.

Uzimanje kurkume kao dodatka prehrani ili kroz uravnoteženu prehranu može tako pridonijeti očuvanju zdravlja zglobova, omogućujući održavanje aktivnosti, mobilnosti i opće dobrobiti, što je od posebne važnosti u starijoj populaciji koja je sklonija problemima sa zglobovima. Upravo kroz ove mehanizme kurkuma se manifestira kao snažna podrška zdravlju i funkciji zglobova.

kurkuma u praksi
FOTO: SHUTTERSTOCK

8. Regulacija šećera u krvi

Ljekovitost kurkume ima pozitivan utjecaj na regulaciju šećera u krvi i može pružiti podršku u upravljanju raznim aspektima metaboličkog zdravlja, uključujući dijabetes tipa 2. Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, igra ključnu ulogu u ovom kontekstu, pridonoseći stabilizaciji razine glukoze u krvi.

Kurkumin pomaže u poboljšanju osjetljivosti na inzulin, hormon koji regulira metabolizam glukoze u tijelu. Povećanjem osjetljivosti na inzulin, kurkumin pomaže u efikasnijem korištenju glukoze u krvi, čime se smanjuje njena koncentracija. 

Ljekovitost kurkume također uključuje sposobnost moduliranja aktivnosti raznih enzima i signalnih puteva koji su uključeni u metabolizam glukoze, pružajući višestruku podršku u održavanju optimalne razine šećera u krvi. 

Kurkumin može također pomoći u prevenciji komplikacija povezanih s dijabetesom, kao što su oštećenja krvnih žila i živaca, zahvaljujući svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. 

S obzirom na sve navedeno, kurkuma može biti vrijedan saveznik u strategijama za upravljanje razinom šećera u krvi, promicanje metaboličkog zdravlja i smanjenje rizika od dijabetesa i njegovih komplikacija. 

Uvijek je preporučljivo konzultirati se sa zdravstvenim stručnjakom prije uvođenja kurkume u plan upravljanja dijabetesom ili regulacijom šećera u krvi.

9. Antidepresivna djelovanja

Ljekovitost kurkume također se proteže na mentalno zdravlje, pokazujući potencijal kao prirodna podrška u upravljanju simptomima depresije. Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, istraživan je zbog svojih mogućnosti modulacije neurotransmitera i upalnih puteva koji su ključni u regulaciji raspoloženja.

Kurkumin može utjecati na razine serotonin, dopamin i noradrenalin, neurotransmitere koji su vitalni za stabilno i pozitivno raspoloženje. Balansiranjem ovih neurotransmitera, ljekovitost kurkume može pomoći u ublažavanju simptoma depresije, kao što su tuga, gubitak interesa i nemotiviranost.

Osim toga, antioksidativna i protuupalna svojstva kurkumina mogu igra pivotalnu ulogu u antidepresivnom djelovanju. Kronična upala i oksidativni stres često su povezani s depresijom, a kurkumin može ciljati ove procese, promovirajući neuroprotekciju i otpornost na stres.

Kroz svoje multifaktorijalne mehanizme, ljekovitost kurkume može nuditi holistički pristup u podršci mentalnom zdravlju, potičući emocionalnu ravnotežu i opću dobrobit. Međutim, kurkuma se ne smije koristiti kao zamjena za profesionalno medicinsko liječenje depresije, već kao komplementarna strategija, a uvođenje kurkumina u režim liječenja depresije trebalo bi biti pod supervizijom zdravstvenog stručnjaka.

10. Podrška zdravlju kože

Ljekovitost kurkume nije samo ograničena na unutarnje aspekte zdravlja; ona također igra ključnu ulogu u podržavanju zdravlja kože, očuvanju njenog izgleda i zaštiti od raznih kožnih problema. Kurkumin, bogat antioksidansima i protuupalnim svojstvima, je aktivni sastojak kurkume koji doprinosi održavanju zdrave kože.

Prvo, ljekovitost kurkume uključuje sposobnost borbe protiv oksidativnog stresa koji može uzrokovati prijevremeno starenje kože. Antioksidativna svojstva kurkumina pomažu neutralizirati slobodne radikale koji mogu oštetiti kožne stanice i uzrokovati gubitak elastičnosti i pojavu bora.

Kurkumin također posjeduje protuupalna svojstva koja su posebno korisna u smirivanju upalnih stanja kože, poput akni, psorijaze i ekcema. Tako ona može pomoći u smanjenju crvenila, otekline i iritacija povezanih s ovim stanjima, promovirajući brže zacjeljivanje i obnovu kože.

Kurkumin može također poduprijeti zacjeljivanje rana i reparaciju kože zbog svojih antibakterijskih svojstava, što pomaže u zaštiti kože od infekcija. 

Uključivanje kurkume u dnevnu rutinu njege kože, bilo kroz dijetu ili topičke aplikacije, može biti koristan pristup za očuvanje ljepote i zdravlja kože. Međutim, uvijek je najbolje konzultirati se s dermatologom ili zdravstvenim stručnjakom prije korištenja kurkume kao dijela režima njege kože, kako bi se osiguralo da je prikladna i sigurna za individualne potrebe i tip kože.

11. Detoksikacija tijela

Ljekovitost kurkume seže i do sposobnosti detoksikacije, pomažući tijelu u eliminaciji toksina i podržavajući optimalnu funkciju detoksikacijskih organa, kao što su jetra i bubrezi. Kurkumin, moćni aktivni sastojak kurkume, ključan je u ovim procesima, poboljšavajući našu prirodnu sposobnost čišćenja i zaštite od štetnih tvari.

Jetra igraju centralnu ulogu u procesu detoksikacije, a kurkuma podržava njenu funkciju na razne načine. Kurkumin pomaže stimulirati proizvodnju i izlučivanje žuči, što je vitalno za digestiju i eliminaciju toksina. Također, kurkumin može poboljšati enzimske procese u jetri koji su odgovorni za neutralizaciju toksina.

Kurkumin također podržava bubrege, organe odgovorne za filtriranje i uklanjanje otpadnih tvari iz tijela. Svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, ona pomaže u zaštiti bubrežnih stanica od oštećenja uzrokovanog toksinima i slobodnim radikalima.

šalica kurkume
FOTO: SHUTTERSTOCK

Uz podršku jetri i bubrezima, kurkumin također može poboljšati cirkulaciju i podržati imunološki sustav, dalje unaprjeđujući našu sposobnost obrane i oporavka od toksina.

Korištenje kurkume kao dodatak prehrani ili uključivanje u raznovrsnu i uravnoteženu prehranu može biti koristan način za poticanje prirodnih detoksikacijskih procesa tijela i promicanje općeg zdravlja i dobrobiti. Prije uvođenja kurkume za detoksikaciju, savjetovanje sa zdravstvenim stručnjakom je preporučljivo kako bi se osigurala sigurnost i učinkovitost.

12. Podrška imunološkom sustavu

Ljekovitost kurkume ističe se i kroz njenu sposobnost jačanja imunološkog sustava, pružajući tijelu podršku u obrani od raznih infekcija i bolesti. Kurkumin, kao aktivni sastojak kurkume, igra ključnu ulogu u optimizaciji funkcija imunološkog sustava zahvaljujući svojim antioksidativnim, protuupalnim i antimikrobnim svojstvima.

Kurkumin potiče aktivnost bijelih krvnih stanica, pojačava proizvodnju antitijela i poboljšava funkciju različitih imunoloških stanica. Ljekovitost kurkume može tako pomoći tijelu da efikasnije reagira na prijetnje kao što su virusi i bakterije, pridonoseći bržem i učinkovitijem imunološkom odgovoru.

Protuupalna svojstva kurkumina također su ključna za imunološko zdravlje. Smanjenjem kronične upale, kurkumin može poboljšati funkcionalnost imunološkog sustava, omogućujući mu da se fokusira na akutne infektivne prijetnje umjesto da se bori s kontinuiranim internim upalnim procesima.

Antioksidativni kapacitet kurkumina također igra vitalnu ulogu, štiteći imunološke stanice od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima, koji mogu oslabiti imunološki odgovor.

Ukupno gledano, kurkuma pridonosi jačanju i podršci imunološkom sustavu, pomažući tijelu da održi svoje obrambene mehanizme za borbu protiv infekcija i bolesti. Uključivanje kurkume u prehranu može biti koristan način za podršku imunološkom zdravlju, ali uvijek je dobro konzultirati se sa zdravstvenim stručnjakom za individualne preporuke i savjete.

13. Smanjenje rizika od moždanog udara

Ljekovitost kurkume u kontekstu neurološkog zdravlja i prevencije moždanog udara dolazi, ponajprije, od njenog aktivnog sastojka, kurkumina. Kurkumin je bioaktivni polifenol koji posjeduje snažna antioksidativna i protuupalna svojstva, što može pomoći u smanjenju rizika od moždanog udara i drugih kardiovaskularnih događaja.

Prvo, protuupalna svojstva kurkume mogu pomoći u smanjenju kronične upale u krvnim žilama i arterijama, što je ključni faktor rizika za razvoj ateroskleroze (otvrdnjavanje i sužavanje arterija). Ljekovitost kurkume može doprinijeti zaštiti krvnih žila od upalnih oštećenja, podržavajući njihovu elastičnost i funkciju.

Drugo, antioksidativna svojstva kurkumina pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa, koji može oštetiti endotelne stanice (stanice koje oblažu unutrašnjost krvnih žila), doprinoseći razvoju kardiovaskularnih bolesti, uključujući moždani udar.

Treće, kurkuma može pomoći u regulaciji krvnog tlaka, smanjujući opterećenje na krvnim žilama i smanjujući rizik od moždanog udara. Redovita konzumacija kurkume može podržati zdravu cirkulaciju i pomoći u održavanju krvnog tlaka unutar normalnih granica.

Uzimajući u obzir ove mehanizme, kurkuma može biti koristan dodatak prehrani za one koji žele podržati svoje neurološko i kardiovaskularno zdravlje. Ipak, za specifične savjete o prevenciji moždanog udara i upotrebi kurkume, preporučuje se konzultacija sa zdravstvenim stručnjakom, kao što je neurolog ili kardiolog, kako bi se dobile individualizirane i temeljene preporuke.

14. Prevencija i upravljanje dijabetesom

Ljekovitost kurkume značajno se ističe kada je riječ o prevenciji i upravljanju dijabetesom, bolešću koja se odlikuje povišenim razinama glukoze u krvi. Aktivni sastojak kurkume, kurkumin, igra ključnu ulogu u ovoj preventivnoj i terapeutskoj potencijalnosti, zahvaljujući svojim antioksidativnim, protuupalnim i hipoglikemičkim svojstvima.

kurkuma u praksi
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ljekovitost kurkume može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, optimizirajući funkcije inzulina i poboljšavajući osjetljivost stanica na inzulin. To može pomoći u smanjenju razine glukoze u krvi, što je od ključne važnosti u upravljanju dijabetesom.

Kronična upala je često prisutna u osobama sa dijabetesom i može pridonijeti razvoju inzulinske rezistencije. Kurkumin, s svojim protuupalnim svojstvima, može pomoći u smanjenju upale, podržavajući bolju funkciju inzulina i metabolizma glukoze.

Osobe s dijabetesom obično su podložnije oksidativnom stresu koji može pogoršati stanje. Kurkuma pruža antioksidativnu zaštitu, štiteći stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, što je korisno za održavanje metaboličke funkcije.

Kurkumin može podržati zdravlje gušterače, organa koji proizvodi inzulin, i pomoći u očuvanju njegove funkcije, što je od suštinske važnosti za regulaciju razine glukoze u krvi.

Konzumacija kurkume kao začina u hrani ili u obliku dodatka prehrani može biti korisna u kontekstu prevencije i upravljanja dijabetesom. No, uvijek je preporučljivo diskutirati i konzultirati se sa zdravstvenim stručnjakom, poput endokrinologa, prije uvođenja kurkume u režim upravljanja dijabetesom, kako bi se osigurala sigurnost, prikladnost i učinkovitost pristupa.

15. Pomoć u upravljanju tjelesnom težinom

Ljekovitost kurkume može imati pozitivan učinak u upravljanju tjelesnom težinom i podršci ciljevima mršavljenja. Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, donosi različite mehanizme koji mogu olakšati regulaciju tjelesne mase, poticanje metabolizma i kontrolu apetita.

Kurkumin može poboljšati metaboličku aktivnost, pomažući tijelu da efikasnije sagorijeva kalorije. Povećana metabolička stopa može doprinijeti mršavljenju i upravljanju tjelesnom težinom.

Njegovo protuupalno djelovanje može pomoći u smanjenju upale u tijelu koja je često povezana s pretilošću i metaboličkim poremećajima. Kontroliranjem upale, kurkuma može podržati zdravu tjelesnu funkciju i pomoći u prevenciji nakupljanja masnog tkiva.

Neka istraživanja sugeriraju da kurkumin može utjecati na hormone koji reguliraju apetit, pomažući u kontroli unos kalorija i prevenciji prejedanja.

Povećanje osjetljivosti tijela na inzulin može pomoći u boljoj regulaciji razine šećera u krvi i podržati zdrav metabolizam ugljikohidrata, što je korisno za upravljanje tjelesnom težinom.

Ljekovitost kurkume također može podržati funkcije detoksikacije u tijelu, pomažući u eliminaciji toksina koji mogu ometati metaboličke procese i doprinijeti nakupljanju težine.

Uključivanje kurkume u prehranu, bilo kroz začinjavanje hrane ili kao dodatak prehrani, može biti korisno u postizanju i održavanju željene tjelesne težine. Važno je napomenuti da kurkuma nije zamjena za uravnoteženu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost, ali može poslužiti kao podrška u naporima za upravljanje tjelesnom težinom. Kao i uvijek, preporučljivo je potražiti savjet zdravstvenog stručnjaka prije uvođenja novih suplemenata ili promjena u prehrambenim navikama.