Tiramisu je klasični talijanski desert poznat po svojoj divnoj kombinaciji okusa i tekstura. Ovaj slatki desert stekao je međunarodnu popularnost i često se nalazi na jelovnicima talijanskih restorana diljem svijeta. Tiramisu se na talijanskom prevodi kao “podigni me”, što prikladno opisuje svojstva ovog deserta za poboljšanje raspoloženja.
Tiramisu je slojeviti desert koji se obično sastoji od sljedećih ključnih sastojaka:
Piškote: Ovo su lagani kolačići nalik biskvitu koji se natapaju u kavu ili espresso. Oni čine temeljni sloj deserta.
Mascarpone sir: Kremasti i blago slatki talijanski sir koji je zvijezda showa. Mascarpone je bogat i baršunast, pridonoseći raskošnoj teksturi deserta.
Jaja: Žumanjci se koriste za stvaranje smjese poput kreme koja povezuje slojeve tiramisua.
Šećer: U smjesu žutanjaka i mascarponea dodaje se šećer kako bi se desert zasladio.
Kava ili espresso: Piškote su namočene u kavu ili espresso, što ne samo da dodaje okus, već i daje ugodan kontrast kremastim slojevima.
Kakao prah: Kakao prah se posipa na završni sloj kako bi se dobio čokoladni završetak i poboljšao cjelokupni okus.
Priprema tiramisua podrazumijeva slaganje ovih komponenti u slojeve, pri čemu temeljni sloj čine namočeni ženski prstići, zatim sloj smjese od mascarponea, a postupak se ponavlja dok se ne napuni posuda za posluživanje. Desert se zatim ohladi, dopuštajući da se okusi stope i tekstura stegne.
Najbolji recepti za tiramisu
Tiramisu je omiljen zbog svoje skladne mješavine okusa, spajajući gorčinu kave ili espressa sa slatkoćom mascarpone sira i kakaa. To je desert koji postiže savršenu ravnotežu između kremastog i prozračnog, što ga čini divnom poslasticom za one koji vole slatko.
Ovaj elegantni i dekadentni desert nije samo ukusan, već je i relativno jednostavan za napraviti, što ga čini omiljenim među domaćim pekarima i ljubiteljima slastica. Savršen je završetak talijanskog obroka ili slatka poslastica u kojoj možete uživati sami.
1. Klasični tiramisu
Sastojci:
- 6 većih žumanjaka
- 3/4 šalice granuliranog šećera
- 1 šalica mascarpone sira
- 1 1/2 šalice jako kuhane kave, ohlađene
- 1/4 šalice likera od kave (po želji)
- 24-30 piškota
- nezaslađeni kakao prah za posipanje
- tamna čokoladna strugotina za ukras
Upute:
U zdjeli otpornoj na toplinu izmiksajte žumanjke i šećer dok ne postanu blijeda i kremasta.
Dodajte mascarpone sir i miksajte dok ne postane glatko.
U posebnoj plitkoj posudi pomiješajte kavu i liker od kave.
Brzo umočite svaki ženski prstić u mješavinu kave i posložite ih na dno posude za posluživanje.
Polovicom mascarpone smjese rasporedite piškote.
Ponovite s drugim slojem umočenih piškota i preostalom mješavinom mascarponea.
Pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata ili preko noći.
Prije posluživanja pospite kakaom u prahu i ukrasite komadićima čokolade.
2. Čokoladni tiramisu
Dodajte 1/4 šalice nezaslađenog kakaa u prahu u smjesu s mascarponeom u klasičnom receptu za čokoladni twist.
3. Voćni tiramisu
Sastojci:
- Zamijenite kavu voćnom kašom (npr. od malina ili jagoda) za umakanje piškota.
- Svježe bobičasto voće (npr. maline, jagode) za slojeve i ukrašavanje.
Upute:
Slijedite iste korake kao u klasičnom receptu, ali kavu zamijenite voćnim pireom za umakanje, a između slojeva dodajte svježe bobičasto voće.
4. Matcha Tiramisu
Sastojci:
- 1 žlica matcha zelenog čaja u prahu
- kavu zamijenite jakim matcha čajem za umakanje piškota.
Upute:
Otopite matcha prah u maloj količini vruće vode kako biste napravili pastu.
Umiješajte pastu u smjesu s mascarponeom.
Kavu zamijenite jakim matcha čajem za umakanje piškota.
5. Veganski tiramisu
Sastojci:
- 1 1/2 šalice indijskih oraščića (namočenih i ocijeđenih)
- 1/2 šalice kokosovog vrhnja
- 1/2 šalice javorovog sirupa
- 1/4 šalice kuhane kave
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- veganske piškote
- kakao prah za posipanje
Upute:
Pomiješajte namočene indijske oraščiće, kokosovo vrhnje, javorov sirup, kuhanu kavu i ekstrakt vanilije dok smjesa ne postane glatka.
Piškote zamijenite veganskim alternativama.
Slijedite iste korake slaganja slojeva i hlađenja kao u klasičnom receptu.
Prije posluživanja pospite kakaom u prahu.
6. Nutella Tiramisu
Sastojci:
- 1 1/2 šalice Nutelle
- 1 šalica gustog vrhnja
- 1/4 šalice likera od lješnjaka (po želji)
- 1 1/2 šalice jako kuhane kave, ohlađene
- 24-30 piškota
- nezaslađeni kakao prah za posipanje
- sjeckani lješnjaci za ukras
Upute:
U zdjeli za miješanje pomiješajte Nutellu, vrhnje i liker od lješnjaka (ako ga koristite) dok ne dobijete glatku smjesu.
Piškote umočite u kavu i rasporedite ih u zdjelu za posluživanje.
Polovicu smjese s Nutellom rasporedite po piškotama.
Ponovite s drugim slojem umočenih piškota i preostalom smjesom Nutelle.
Stavite u hladnjak na nekoliko sati ili dok se ne stegne.
Prije posluživanja pospite kakaom u prahu i ukrasite nasjeckanim lješnjacima.
7. Tiramisu od kokosa
Sastojci:
- 1 šalica kokosovog vrhnja
- 1 šalica kreme od kokosa
- 1 šalica jako kuhane kave, ohlađene
- 24-30 piškota
- naribani kokos za ukras
Upute:
Pomiješajte kokosovo vrhnje i vrhnje od kokosa dok se dobro ne sjedine.
Piškote umočite u kavu i rasporedite ih u zdjelu za posluživanje.
Smjesu s kokosovom kremom rasporedite po ženskim prstima.
Ponovite s drugim slojem umočenih piškota i kokosove kreme.
Stavite u hladnjak dok se ne stegne.
Prije posluživanja ukrasite nasjeckanim kokosom.
8. Tiramisu od limuna
Sastojci:
- korica i sok od 2 limuna
- 1 šalica lemon curda
- 1 1/2 šalice jako kuhane kave, ohlađene
- 24-30 piškota
- limunova korica za ukras
Upute:
Pomiješajte limunovu koricu i lemon curd dok se dobro ne sjedine.
Piškote umočite u kavu i rasporedite ih u zdjelu za posluživanje.
Rasporedite smjesu lemon curd preko piškota.
Ponovite s drugim slojem umočenih piškota i lemon curda.
Stavite u hladnjak dok se ne stegne.
Prije posluživanja ukrasite koricom limuna.
9. Tiramisu s malinom i čokoladom
Sastojci:
- 1 šalica svježih malina
- 1/2 šalice mrvica ili komadića tamne čokolade
- 1 1/2 šalice jako kuhane kave, ohlađene
- 24-30 piškota
- nezaslađeni kakao prah za posipanje
Upute:
Zgnječite maline i ostavite sa strane.
Piškote umočite u kavu i rasporedite ih u zdjelu za posluživanje.
Polovicu zgnječenih malina rasporedite po piškotama.
Pospite polovicu komadića čokolade.
Ponovite s drugim slojem umočenih piškota, malina i čokolade.
Stavite u hladnjak dok se ne stegne.
Prije posluživanja pospite kakaom u prahu.
10. Irish Cream Tiramisu
Sastojci:
- 1 šalica irskog kremastog likera
- 1 1/2 šalice jako kuhane kave, ohlađene
- 24-30 piškota
- 1 1/2 šalice mascarpone sira
- 1/2 šalice gustog vrhnja
- 1/4 šalice šećera u prahu
- nezaslađeni kakao prah za posipanje
Upute:
Pomiješajte Irish cream i kavu u plitkoj posudi za umakanje.
Piškote umočite u smjesu i poslažite ih u zdjelu za posluživanje.
U posebnoj posudi umutite mascarpone sir, gusto vrhnje i šećer u prahu dok se ne stvore čvrsti vrhovi.
Polovicom mascarpone smjese rasporedite piškote.
Ponovite s drugim slojem umočenih piškota i preostalom mješavinom mascarponea.
Stavite u hladnjak dok se ne stegne.
Prije posluživanja pospite kakaom u prahu.
11. Tiramisu od pistacija
Sastojci:
- 1 šalica oljuštenih pistacija, sitno mljevenih
- 1 1/2 šalice jako kuhane kave, ohlađene
- 24-30 piškota
- 1 1/2 šalice mascarpone sira
- 1/2 šalice šećera u prahu
- pistacije za ukras
Upute:
Piškote umočite u kavu i rasporedite ih u zdjelu za posluživanje.
U posebnoj zdjeli pomiješajte mascarpone sir, šećer u prahu i sitno mljevene pistacije.
Polovicom smjese od pistacija rasporedite piškote.
Ponovite s drugim slojem umočenih piškota i preostalom smjesom od pistacija.
Stavite u hladnjak dok se ne stegne.
Prije posluživanja ukrasite cijelim ili nasjeckanim piškotama.
12. Tiramisu od karamele
Sastojci:
- 1 šalica karamel umaka
- 1 1/2 šalice jako kuhane kave, ohlađene
- 24-30 piškota
- 1 1/2 šalice mascarpone sira
- 1/2 šalice gustog vrhnja
- nezaslađeni kakao prah za posipanje
Upute:
Piškote umočite u kavu i rasporedite ih u zdjelu za posluživanje.
U posebnoj posudi umutite mascarpone sir i vrhnje dok se ne stvore čvrsti vrhovi.
Umiješajte karamel umak u smjesu s mascarponeom.
Polovicu karamel mascarpone smjese rasporedite preko piškota.
Ponovite s drugim slojem umočenih piškota i preostalom mješavinom karamel mascarponea.
Stavite u hladnjak dok se ne stegne.
Prije posluživanja pospite kakaom u prahu.
13. Tiramisu od čokolade i mente
Sastojci:
- 1/4 šalice crème de menthe likera
- 1 1/2 šalice jako kuhane kave, ohlađene
- 24-30 piškota
- 1 1/2 šalice mascarpone sira
- 1/2 šalice šećera u prahu
- strugotine tamne čokolade i listići svježe mente za ukras
Upute:
Piškote umočite u kavu i rasporedite ih u zdjelu za posluživanje.
Umiješajte crème de menthe u kavu za umakanje.
U posebnoj zdjeli pomiješajte mascarpone sir i šećer u prahu.
Polovicom mascarpone smjese rasporedite piškote.
Ponovite s drugim slojem umočenih piškota i preostalom mješavinom mascarponea.
Stavite u hladnjak dok se ne stegne.
Prije posluživanja ukrasite komadićima tamne čokolade i listićima svježe mente.
14. Espresso Martini Tiramisu
Sastojci:
- 1/4 šalice likera od kave
- 1/4 šalice votke
- 1 1/2 šalice jako kuhane kave, ohlađene
- 24-30 piškota
- 1 1/2 šalice mascarpone sira
- 1/2 šalice šećera u prahu
- espresso zrna za ukras
Upute:
Piškote umočite u kavu i rasporedite ih u zdjelu za posluživanje.
U kavu za umakanje umiješajte liker od kave i votku.
U posebnoj zdjeli pomiješajte mascarpone sir i šećer u prahu.
Polovicom mascarpone smjese rasporedite piškote.
Ponovite s drugim slojem umočenih piškota i preostalom mješavinom mascarponea.
Stavite u hladnjak dok se ne stegne.
Prije posluživanja ukrasite espresso zrncima.
15. Tiramisu od banane i oraha
Sastojci:
- 2 zrele banane, zgnječene
- 1 1/2 šalice jako kuhane kave, ohlađene
- 24-30 piškota
- 1 1/2 šalice mascarpone sira
- 1/2 šalice nasjeckanih oraha
- 1/4 šalice meda
Upute:
Piškote umočite u kavu i rasporedite ih u zdjelu za posluživanje.
Izmiksajte pasirane banane, mascarpone sir, nasjeckane orahe i med dok se dobro ne sjedine.
Polovicu smjese banane i oraha rasporedite po ženskim prstima.
Ponovite s drugim slojem umočenih piškota i preostalom mješavinom banane i oraha.
Stavite u hladnjak dok se ne stegne.
16. Tiramisu od crvenog baršuna
Sastojci:
- 1 šalica crvenih baršunastih mrvica za kolač
- 1 1/2 šalice jako kuhane kave, ohlađene
- 24-30 piškota
- 1 1/2 šalice mascarpone sira
- 1/2 šalice šećera u prahu
- Strugotine bijele čokolade za ukras
Upute:
Piškote umočite u kavu i rasporedite ih u zdjelu za posluživanje.
U posebnoj zdjeli pomiješajte mascarpone sir i šećer u prahu.
Polovicom mascarpone smjese rasporedite piškote.
Pospite sloj crvenih baršunastih mrvica za tortu.
Ponovite s drugim slojem umočenih piškota, smjese mascarponea i mrvica za tortu.
Stavite u hladnjak dok se ne stegne.
Prije posluživanja ukrasite komadićima bijele čokolade.
17. Začinjeni Chai Tiramisu
Sastojci:
- 1 1/2 šalice jako kuhanog chai čaja, ohlađenog
- 24-30 piškota
- 1 1/2 šalice mascarpone sira
- 1/2 šalice šećera u prahu
- mljeveni cimet i kardamom za posipanje
Upute:
Piškote umočite u chai čaj i rasporedite ih u zdjelu za posluživanje.
U posebnoj zdjeli pomiješajte mascarpone sir i šećer u prahu.
Polovicom mascarpone smjese rasporedite piškote.
Pospite mljevenim cimetom i kardamomom.
Ponovite s drugim slojem umočenih piškota i mješavine mascarponea.
Stavite u hladnjak dok se ne stegne.
18. Tiramisu u šalici maslaca od kikirikija
Sastojci:
- 1/2 šalice kremastog maslaca od kikirikija
- 1 1/2 šalice jako kuhane kave, ohlađene
- 24-30 piškota
- 1 1/2 šalice mascarpone sira
- 1/2 šalice šećera u prahu
- mini šalice maslaca od kikirikija za ukrašavanje
Upute:
Piškote umočite u kavu i rasporedite ih u zdjelu za posluživanje.
Pomiješajte maslac od kikirikija, mascarpone sir i šećer u prahu dok ne postane glatko.
Polovicu smjese maslaca od kikirikija rasporedite po ženskim prstima.
Ponovite s drugim slojem umočenih piškota i preostalom smjesom maslaca od kikirikija.
Stavite u hladnjak dok se ne stegne.
Prije posluživanja ukrasite mini šalicama maslaca od kikirikija.
19. Cappuccino Tiramisu
Sastojci:
- 1 šalica kuhanog espressa, ohlađenog
- 1/2 šalice likera od kave
- 24-30 piškota
- 1 1/2 šalice mascarpone sira
- 1/2 šalice šećera u prahu
- Mljeveni cimet i kakao prah za posipanje
Upute:
Pomiješajte kuhani espresso i liker od kave za umakanje.
Piškote umočite u smjesu i poslažite ih u zdjelu za posluživanje.
U posebnoj zdjeli pomiješajte mascarpone sir i šećer u prahu.
Polovicom mascarpone smjese rasporedite piškote.
Pospite mljevenim cimetom i kakaom u prahu.
Ponovite s drugim slojem umočenih piškota i mješavine mascarponea.
Stavite u hladnjak dok se ne stegne.
28. Tiramisu s borovnicama i limunom
Sastojci:
- 1 šalica svježih borovnica
- korica i sok od 2 limuna
- 1 1/2 šalice jako kuhane kave, ohlađene
- 24-30 piškota
- 1 1/2 šalice mascarpone sira
- 1/2 šalice šećera u prahu
- limunova korica i svježe borovnice za ukras
Upute:
Pomiješajte borovnice, limunovu koricu i limunov sok u posudi.
Piškote umočite u kavu i rasporedite ih u zdjelu za posluživanje.
Polovicu smjese mascarponea od borovnice i limuna rasporedite po ženskim prstićima.
Ponovite s drugim slojem umočenih piškota i preostalom mješavinom mascarponea od borovnice i limuna.
Stavite u hladnjak dok se ne stegne.
Prije posluživanja ukrasite koricom limuna i svježim borovnicama.
29. Tiramisu s trešnjama i bademima
Sastojci:
- 1 šalica svježih trešanja, očišćenih od koštica i nasjeckanih
- 1/4 šalice amaretto likera
- 1 1/2 šalice jako kuhane kave, ohlađene
- 24-30 piškota
- 1 1/2 šalice mascarpone sira
- 1/2 šalice šećera u prahu
- narezani bademi i cijele trešnje za ukras
Upute:
U zdjeli pomiješajte nasjeckane višnje i amaretto liker.
Piškote umočite u kavu i rasporedite ih u zdjelu za posluživanje.
Polovicom smjese amaretta mascarponea od višanja rasporedite prste.
Ponovite s još jednim slojem umočenih piškota i preostalom smjesom amaretta mascarponea od višanja.
Stavite u hladnjak dok se ne stegne.
Prije posluživanja ukrasite narezanim bademima i cijelim višnjama.
30. Tiramisu s malinom i bijelom čokoladom
Sastojci:
- 1 šalica svježih malina
- 1/2 šalice čipsa ili komadića bijele čokolade
- 1 1/2 šalice jako kuhane kave, ohlađene
- 24-30 piškota
- 1 1/2 šalice mascarpone sira
- 1/2 šalice šećera u prahu
- strugotine bijele čokolade i dodatne maline za ukras
Upute:
U zdjeli pomiješajte svježe maline i komadiće bijele čokolade.
Piškote umočite u kavu i rasporedite ih u zdjelu za posluživanje.
Polovicom mascarpone smjese od maline i bijele čokolade rasporedite prste.
Ponovite s drugim slojem umočenih piškota i preostalom mješavinom mascarponea.
Stavite u hladnjak dok se ne stegne.
Prije posluživanja ukrasite komadićima bijele čokolade i dodatnim malinama.
Tiramisu je svestran i omiljen talijanski desert koji je osvojio srca i okusne pupoljke ljudi diljem svijeta. Njegov klasični recept, sa slojevima piškota natopljenih kavom i kremastim mascarpone sirom, i dalje je bezvremenski favorit. Međutim, prilagodljivost Tiramisua i sposobnost prilagođavanja različitim okusima i sastojcima čine ga desertom koji se može beskonačno prilagođavati individualnim preferencijama.
Bilo da ste ljubitelj klasike ili željni eksperimentiranja s jedinstvenim obrascima, Tiramisu ostaje divan i zadovoljavajući desert koji nastavlja oživljavati i očarati svakoga tko ima dovoljno sreće da u njemu uživa.