Najljepše plaže svijeta

Foto: Pixabay

Stvaranje novih i  posebnih uspomena je najljepša stvar koja vam se može dogoditi u životu. Ponekad je riječ o dolasku prinove u obitelj, ponekad o jedinstvenom obiteljskom slavlju, a ponekad je dovoljno da iskusite jedno nezaboravno putovanje o kojem ćete pričati i svojim unucima.

Postoji toliko mnogo svjetskih destinacija koje možete posjetiti i toliko je toga za vidjeti, ali barem jednom bi se trebali uputiti na nezaboravno putovanje u destinaciju koju prati svjetski glas jer se na njoj nalazi najljepši dar majke prirode – rajska plaža.

U nastavku ću nabrojati najpoznatije svjetske plaže i njihove osobitosti, nadajući se da ćete se i vi jednom upustiti u istraživanje ovih fantastičnih lokacija, kao stvorenih za bijeg od gradske vreve.

1. Baia do Sancho, Brazil

Baia do Sancho je plaža smještena u zaštićeni okoliš područja pod imenom Fernando de Noronha i vrlo se često nalazi na vrhu većine popisa najboljih plaža svijeta. More koje okružuje plažu odlikuje se kristalno čistom vodom, a na plažu se dolazi samo morskim putem ili spuštanjem niz litice.

Čitavi arhipelag se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, a popularan je među roniocima jer ima izuzetno bogatu morsku floru i faunu.

Prvih šest mjeseci u godini na ovu je plažu zabranjen dolazak turista između 18 h i 6 h jer se u to doba na plaži i uz plažu mrijeste kornjače.

2. Varadero, Kuba

Kubanska plaža Varadero odlikuje se sjajnim bijelim pijeskom i prekrasnim morem, a mnoštvo prirodnih ljepota kao što su predivne lagune, pećine pod morem i u stijenama, očarat će sve posjetitelje.

Varadero često nazivaju „kraljicom Kube“, a dodatnu popularnost su joj donijeli i luksuzni hoteli i mnoge sportske aktivnosti na vodi.

3. Eagle Beach , Aruba

Kokosove palme, Divi. Divi drveće i mekani bijeli pijesak prvo su što ćete uočiti dolaskom na Eagle plažu na Arubima. Ovo je mjesto za ljude koji vole sigurnu udobnost jer se hoteli nalaze blizu plaže i sve im je nadohvat ruke.

4. Grace Bay, otoci Turks i Caicos

Plaža Grace Bay nalazi se na otoku Providenciales, britanskom teritoriju koji pripada karipskom području. Osim predivne, tri kilometra duge pješčane plaže i čistog mora ovdje posebno do izražaja dolaze koraljni otoci koji se smatraju jednim od najvećih na svijetu.

Iskustvo ronjenja u ovom području je nevjerojatno, stoga ako se zaljubljenik u podmorski život, ovo je pravo mjesto za vas. Posjetite Bight Reef and Smith Reef i susret s morskim stvorenjima kao što su tropske ribe i morske kornjače je zagarantiran.

5. La Concha, Španjolska

Najpopularnija baskijska plaža svakako je La Concha, 40 metara široka, dužine od gotovo dva kilometra. Interesantno je to što se plaža nalazi u centru grada, ali more i pijesak su uistinu čisti.

Plaža je poznata po klubovima i barovima koji se nalaze uz nju, stoga je šetnica uz plažu puna i tijekom večeri sve do ranih jutarnjih sati.

6. Clearwater Beach, Miami

Clearwater plaža svoje je ime očito dobila po kristalno čistom moru koje ju okružuje. Plaža se nalazi u blizini istoimenog grada, a jako je popularna i po bogatom sadržaju koji nudi: izvedbe uličnih izvođača, igrališta, upoznavanje s dupinima, parasailing i jet ski, te uživanje u hrani odličnih restorana.

7. Spiaggia dei Conigli, Sicilija

Jedna od najljepših europskih plaža nalazi se na otoku Lampedusu i karakterizira ju kristalno čisto more. Otok je poznat kao kraljevstvo kraljevskih galebova i ima izuzetno bogatu faunu.

Uz plažu je vezana i lijepa uvala pod imenom Cala Pulcino koja će vas očarati i opustiti. Ova je plaža idealna za ljude koji žele pobjeći od gradske vreve.

8. Playa Norte, Meksiko

Plaža Norte je jedina plaža odobrena za plivanje na otočju Mujeres pa na njoj često vlada gužva. Nalazi se samo 1 km od Yucatana, a poznata je po tome što je odlična za obitelji s djecom s obzirom na to da je voda prilično plitka i da se može hodati do udaljenosti od čak 200 metara.

Najbolje vrijeme za odlazak na ovu plažu je period studenog do ožujka jer tada nije sezona kiše ili tornada.

9. Anse Lazio, Sejšeli

Ovo je jedna od najpopularnijih i najposjećenijih sejšelskih plaža, a osobito je popularna za ronioce.  Dugačka je 400 metara, a sjajni bijeli pijesak okružen je velikim stijenama. Voda je bistra i čista, a hladovinu pružaju prekrasna palmina drva.

10. Seven Mile Beach, Kajmanski otoci

Ova se plaža smatra najljepšom plažom na Jamajci i čitavim Karibima. Razdvojena je na više dijelova pa se tako na njoj nalazi i nudistička plaža. Dugačka je fantastičnih 11 kilometara, a posebno je poznata po predivnim izlascima i zalascima sunca. Plaža je zaštićena visokim stijenama pa nikada nema velikih valova i plime.

11. Flamenco, Portoriko

Flamenco plaža je najpoznatija po svojoj vodi: kristalno čistoj vodi u svim nijansama plave boje. Samo jedan dan na plaži otkrit će vam čaroliju pretvaranja kristalno plave i gotovo prozirne vode u tirkizno i smaragdno-zelenu boju.

Pijesak na ovoj plaži zaista je poseban i najmekaniji što postoji – kao da hodate po oblacima. A treća čarobna stvar je svakako zrak koji udišete: čisti i potpuno očaravajući miris zelenila koji okružuje plažu učinit će da se osjećate kao da ste u raju.

12. Bavaro, Dominikanska Republika

Plaža Bavaro se nalazi na istočnom dijelu otoka i smatra se najboljom od sedam plaža u blizini. Jedna od najvećih atrakcija su kokosove palme koje dosežu zavidne visine i izgledaju kao reklama za rajski otok.

Podmorje je prepuno koraljnih grebena i prepuno života pa je idealno za uživanje, osobito jer voda nije duboka.

13. Anakena, Čile

Anakena je plaža na otoku vulkanskog podrijetla i najveća je plaža na Rapa Nui. Vrlo je posjećena i omiljena među turistima, ali nije toliko interesantna mlađim generacijama jer nema mnogo zabavnih sadržaja.

14. Whiteheaven Beach, Australija

Ako želite uživati u čak sedam kilometara čistog bijelog pijeska i diviti se prekrasnoj ljepoti prirode, vrijeme je da posjetite Whiteheaven plažu, dio nacionalnog parka koji se nalazi pod zaštitom države.

Na plažu se dolazi morskim putem i na njoj se nije dozvoljeno zadržavati jer plaža pripada nacionalnom parku.

15. Turquoise Bay, Australija

Proglašena jednom od najljepših australskih plaža, Turquoise Bay je mjesto koje ćete obožavati. Bijeli pijesak i kristalno čisto more nisu jedini aduti ove prekrasne plaže – uživanje u koraljima samo nekoliko metara od obale je nezaboravno iskustvo, a ne smijem zaboraviti spomenuti moguće susrete s morskim stvorenjima, od kornjača do svih vrsta riba.

16. Porto Katsiki, Grčka

Prekrasna plaža smještena u Jonskom moru je vrijedna dolaska jer je već odavno uvrštena na popis najljepših mediteranskih plaža. Nalazi se na otoku Lefkadu, a do nje se dolazi uskim prometnicama i stepeništem od 100 stepenica koje vodi nizbrdo do plaže.

Stijene su posebno visoke, a promatranje zalaska sunca s velike visine oduzima dah jer cijelu plažu i stijene boji u posebnu narančastu boju stopljenu s kristalno plavom bojom mora.

17. Rabbit Beach, Sicilija

Jedna od najljepših talijanskih plaža nekoliko je puta proglašena najljepšom plažom godine, a nalazi se na otoku udaljenom od kopna gotovo 200 kilometara.

Otok na kojemu se nalazi plaža ima bogatu povijest i nekada je bio naseljen Rimljanima i Grcima koji su iza sebe ostavili tragove i povijesne ostatke na koje se može naići tijekom šetnje ili ronjenja kristalno čistim morem. Možete vidjeti i drevne kolibe koje se već stoljećima nalaze na ovom mjestu.

Isklesane kamene stijene su velika atrakcija za turiste i jedan od razloga zašto je ova plaža toliko omiljena destinacija, iako se nalazi prilično daleko.

18. Shipwreck Beach, Grčka

Shipwreck Beach je najpoznatija i najpopularnija plaža u Grčkoj poznata po brodskoj olupini koja se nalazi na njoj, a koja oživljava gusarske priče i vodi turiste u maštoviti svijet lova na blago.

Kristalno čisto more i atraktivne visoke stijene fasciniraju sve posjetitelje, a poseban pogled na plažu s visoke turističke platforme ili planinarske staze je očaravajući.

Na ovu se plažu dolazi samo morskim putem.

19. Pelican Beach, Bahami

Vrlo dugačka plaža poznata je po iznimno čistom moru i prozirnoj vodi kroz koju možete promatrati koralje, morske životinje i druge morske atrakcije.

Nema mnogo turista jer do nje vodi dugi zemljani put pa je ovo jedna od plaža na kojima možete uživati u miru.

20. Hanuama Bay, Honolulu

Hanuama Bay je prekrasna plaža smještena na otoku Oahu, a nastala je vulkanskom erupcijom prije nekoliko desetaka tisuća godina. Poznata je po prekrasno očuvanom morskom životu, a zbog brige lokalnih vlasti tako će ostati i dalje jer jako drže do očuvanja prirode, morskog blaga i čistoće.

Broj ljudi koji dolaze na plažu je ograničen kako bi se zaštitile prirodne posebnosti i čistoća mora, a prije samog dolaska na plažu obavezni ste pogledati video o očuvanju prirode i morskog života.

Boravak na ovoj plaži donosi mnoga nezaboravna iskustva kao što je druženje s egzotičnim životinjama, ležanje na blistavo bijelom pijesku i plivanje u jednim od najčišćih mora.