Zašto mačka grize? 7 razloga i kako to spriječiti

Zašto mačka grize? 7 razloga i kako to spriječiti
Shutterstock

Jeste li ikada doživjeli da vas vaša mačka iznenada ugrize dok je mazite? Taj neočekivani preokret može biti zbunjujući i frustrirajući. Mnogi vlasnici mačaka se pitaju zašto njihovi pušasti ljubimci ponekad pokazuju ovo naizgled agresivno ponašanje.

Mačke često grizu iz nekoliko razloga: kao oblik igre, zbog prekomjerne stimulacije tijekom maženja, iz straha ili tjeskobe, ili da bi uspostavile granice. Važno je promatrati govor tijela mačke i naučiti prepoznati znakove koji prethode ugrizu kako bismo mogli prilagoditi svoje postupke i spriječiti neželjeno ponašanje.

Razumijevanje motivacije iza mačjeg ugriza ključno je za izgradnju boljeg odnosa s vašim ljubimcem. U nastavku ćemo istražiti detaljnije razloge ovog ponašanja i kako ga možemo spriječiti.

1. Prirodni lovački instinkt

Mačke su rođeni lovci. Njihov nagon za lovom duboko je ukorijenjen u njihovoj prirodi. Kad mačka grize tijekom igre, ona zapravo vježba svoje lovačke vještine.

Ovaj instinkt razvija se već kod mačića. Mali mačići često se igraju sa svojom braćom i sestrama, grizući ih i napadajući. To je njihov način učenja kako uloviti plijen kad odrastu.

Mačke i grebanje
Shutterstock

Zanimljivo je da mačke ne razlikuju igračke od pravog plijena. Za njih je igra s vlasnikom slična lovu na miša ili pticu. Kad vas mačka ugrize za ruku, ona zapravo “lovi” vaše prste kao da su plijen.

Mačke često grizu nježno tijekom igre. To je njihov način pokazivanja privrženosti. No ponekad mogu zagristi jače ako se uzbude. Važno je naučiti ih granice prihvatljivog ponašanja.

Igra s mačkom koja uključuje grickanje može biti zabavna za oboje. Ali treba paziti da se ne pretvori u agresivno ponašanje. Redovita igra pomaže mačkama da zadovolje svoj lovački nagon na siguran način.

2. Ponašanje gospodara

Mačke su vrlo osjetljive životinje koje pažljivo promatraju svoje vlasnike. One često oponašaju ponašanje svojih gospodara, uključujući i njihove emocije.

Ako je vlasnik često nervozan ili agresivan, domaća mačka može usvojiti slično ponašanje, jer je vrlo osjetljiva na emocije ljudi oko sebe. To može dovesti do češćeg grizenja kao načina izražavanja frustracije ili stresa, jer mačke, čak i one koje žive u kući, reagiraju na promjene u emocionalnom okruženju.

S druge strane, smireni i nježni vlasnici obično imaju mirnije mačke. Takve mačke rjeđe pribjegavaju grizenju jer se osjećaju sigurno i opušteno u svom okruženju.

Važno je da vlasnici budu svjesni svog utjecaja na ponašanje mačke. Dosljednost u ophođenju i pozitivan pristup mogu značajno smanjiti neželjene oblike ponašanja, uključujući grizenje.

Stručnjaci preporučuju strpljenje i nježnost u interakciji s mačkom. Redovita igra i pažnja također mogu pomoći u smanjenju agresivnog ponašanja.

Zašto mačke grebu
Shutterstock

3. Promjene u kući

Mačke su bića navike i vole rutinu. Velike promjene u domu mogu ih jako uznemiriti. Selidba, renoviranje ili dolazak novog člana obitelji mogu potaknuti mačku da grize.

Zašto? Mačka se osjeća nesigurno i pod stresom. Grizenje joj pomaže da se oslobodi napetosti. To je njezin način nošenja s novom situacijom.

Kako pomoći mački? Uvedite promjene postepeno ako je moguće. Osigurajte joj mirno mjesto gdje se može sakriti. Nastavite s redovitim hranjenjem i igrom. To će joj pružiti osjećaj sigurnosti.

Budite strpljivi. Mački će trebati vremena da se navikne. Pokazujte joj ljubav i pažnju. S vašom podrškom, mačka će se prilagoditi i prestati gristi zbog stresa.

4. Provokacije

Mačke ponekad grizu kao odgovor na provokacije. To može biti nenamjerno zadirkivanje ili gruba igra. Djeca su često sklona previše energično maziti mačke, što ih može iznervirati.

Mačke ne vole kad im se dira trbuh ili šape. Takvi dodiri mogu ih izazvati da ugrizu. Također, ne vole kad ih se budi iz dubokog sna ili prekida usred obroka.

Buka i nagli pokreti također mogu isprovocirati mačku. Glasni zvukovi poput usisavača ili glasne glazbe mogu je uznemiriti. Mahanje rukama ispred njene njuške ili naglo prilaženje mogu je prestrašiti.

Važno je naučiti prepoznati znakove da je mačka uznemirena. Mahanje repom, spuštene uši i režanje upozoravaju da bi mogla ugristi. Tada je najbolje ostaviti je na miru i dati joj prostora da se smiri.

5. Primarne potrebe nisu zadovoljene

Mačke ponekad grizu kad im nešto nedostaje. To može biti znak da trebaju više hrane, vode ili pažnje. Ako mačka stalno grize, provjerite ima li dovoljno svježe vode i hrane.

Možda vaša maca treba više igre i aktivnosti. Nabavite joj nove igračke ili provedite više vremena igrajući se s njom. Mačke vole loviti, pa isprobajte igračke na koncima koje možete povlačiti.

Ponekad mačke grizu jer se ne osjećaju dobro. Ako primijetite da vaša mačka odjednom počne gristi bez razloga, razmislite o posjetu veterinaru. Možda je boli zub ili ima neku drugu zdravstvenu tegoba.

Čistoća je mačkama jako važna. Redovito čistite njen toalet i mijenjajte pijesak. Prljav toalet može uzrokovati stres i loše ponašanje kod mačke.

Čistoća mačke
Shutterstock

6. Strah ili tjeskoba

Mačke su poznate po svojoj samostalnosti, ali i one mogu doživjeti strah i tjeskobu. Ovi osjećaji često su glavni razlog zašto mačka grize.

Kad se maca osjeća ugroženo, njezin prirodni instinkt je da se brani. Grizenje postaje njezin način zaštite od percipiranih prijetnji. To se često događa u novim situacijama ili s nepoznatim ljudima.

Znakovi straha kod mačke uključuju:

  • Spuštene uši
  • Nakostriješena dlaka
  • Mahanje repom
  • Povlačenje ili skrivanje

Da bismo pomogli uplašenoj mački, važno je stvoriti mirno okruženje. Postupno navikavanje na nove situacije može smanjiti njezinu tjeskobu. Nježan pristup i strpljenje ključni su za izgradnju povjerenja.

Ponekad je potrebna pomoć stručnjaka. Veterinar ili stručnjak za ponašanje životinja mogu pružiti korisne savjete za smanjenje straha i agresije kod mačaka.

7. Pretjerana stimulacija

Mačke su osjetljive životinje i ponekad ih previše maženja može uzrujati. Kad se to dogodi, mogu početi gristi svog vlasnika. To je njihov način da kažu “dosta mi je”.

Zamislite da vas netko stalno škaklja. U početku je zabavno, ali nakon nekog vremena postane iritantno. Slično je i s mačkama. One uživaju u pažnji, ali imaju svoje granice.

Zato je važno promatrati govor tijela mačke. Ako počne micati repom ili spuštati uši, to su znakovi da joj je dosta. Tada je najbolje prestati s maženjem i dati joj prostora.

Neke mačke vole duža maženja, a neke kraća. Svaka je drugačija. Upoznajte svoju mačku i poštujte njezine želje. Tako ćete izbjeći neugodna iznenađenja u obliku ugriza.