Janjeće kosti nisu samo temelj za bogate juhe i temeljce, već i inspiracija za kreiranje niza vrhunskih jela koja osvajaju svojim okusom i teksturama. U ovom članku istražujemo 12 neodoljivih recepata koji transformiraju skromne janjeće kosti u prava kulinarska remek-djela.
12 vrhunskih jela s janjećim kostima
Od tradicionalnih pečenki do modernih inovacija, ova jela su prilika da kuhari pokažu svoju kreativnost i vještine, pružajući jedinstvene gastronomske doživljaje. Pridružite nam se u otkrivanju kako janjeće kosti mogu postati zvijezda svakog stola, nudeći jedinstvene kombinacije okusa koje zadovoljavaju i najzahtjevnije gurmane.
Janjeći ragout s korjenastim povrćem
Sastojci:
- 1 kg janjećeg vrata i rebara
- 2 mrkve, narezane
- 1 korijen celera, narezan
- 1 pastrnjak, narezan
- 1 luk, narezan
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 grančice ružmarina
- 2 grančice timijana
- 2 lovorova lista
- 500 ml janjećeg ili povrtnog temeljca
- Sol i papar po ukusu
- Maslinovo ulje
Upute:
- U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte janjeće kosti i pržite ih dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana. Izvadite meso i stavite ga na stranu.
- U istom loncu dodajte luk i češnjak, te pirjajte dok ne postanu staklasti. Dodajte mrkvu, celer i pastrnjak, te nastavite pirjati još nekoliko minuta.
- Vratite janjeće meso u lonac. Dodajte ružmarin, timijan i lovorove listove. Posolite i popaprite po ukusu.
- Prelijte s temeljcem tako da pokrije sve sastojke. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri poklopljeno 1,5 do 2 sata, ili dok meso ne postane vrlo mekano.
- Kada je meso gotovo, izvadite ga iz lonca. Odvojite meso od kostiju i vratite ga natrag u lonac. Po potrebi, dodajte još soli i papra.
- Poslužite toplo, idealno uz pire krumpir ili svježi domaći kruh.
Janjeća juha s mlincima
Sastojci:
- 500 g janjećeg vrata i kostiju
- 2 mrkve, narezane
- 1 korijen peršina, narezan
- 1 srednji luk, narezan
- 2-3 grančice svježeg peršina
- Sol i papar po ukusu
- 2-3 komada mlinci
- Voda
Upute:
- Janjeće kosti i meso operite i stavite u veliki lonac. Dodajte dovoljno vode da se prekrije meso i kosti.
- Kuhajte na laganoj vatri dok ne zavrije, a zatim smanjite vatru. Skinite pjenu koja se pojavi na površini.
- Dodajte narezane mrkve, korijen peršina i luk u lonac. Posolite i popaprite po ukusu.
- Kuhajte na laganoj vatri oko 1-2 sata, dok meso ne postane mekano.
- Pri kraju kuhanja dodajte grančice svježeg peršina za dodatnu aromu.
- Mlince prethodno namočite u vrućoj vodi prema uputama na pakiranju, a zatim ih dodajte u juhu.
- Kuhajte još nekoliko minuta dok mlinci ne postanu mekani.
- Prije posluživanja, meso možete izvaditi iz juhe, odvojiti od kostiju i vratiti natrag u juhu, ili poslužiti meso zasebno.
Pečena janjeća rebra s mediteranskim začinima
Sastojci:
- 1 kg janjećih rebara
- 3-4 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 žlice svježeg ružmarina, nasjeckanog
- 2 žlice svježeg timijana, nasjeckanog
- Sok od 1 limuna
- 4-5 žlica maslinovog ulja
- Sol i svježe mljeveni crni papar
- Dodatni ružmarin i timijan za ukrašavanje
Upute:
- U velikoj zdjeli pomiješajte nasjeckani češnjak, ružmarin, timijan, limunov sok i maslinovo ulje. Dodajte sol i papar po ukusu.
- Janjeća rebra operite i osušite papirnatim ručnicima. Stavite rebra u marinadu i dobro ih obložite sa svih strana. Pokrijte i ostavite da se marinira u hladnjaku najmanje 2 sata, idealno preko noći.
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Stavite janjeća rebra na rešetku u pećnici iznad lima za pečenje kako bi se ulovila masnoća.
- Pecite rebra 1 do 1,5 sat, ovisno o debljini, dok ne postanu zlatno smeđa i hrskava.
- Tijekom pečenja, povremeno premažite rebra marinadom za dodatnu aromu i sočnost.
- Jednom kada su rebra gotova, izvadite ih iz pećnice i pustite da odstoje nekoliko minuta prije rezanja.
- Poslužite topla, ukrašena dodatnim svježim ružmarinom i timijanom.
Janjeći kotleti s mljevenim orašastim plodovima
Sastojci:
- 8 janjećih kotleta
- 100 g mješavine orašastih plodova (bademi, lješnjaci)
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1 žličica papra
- 1 žličica soli
- 2 jaja
- Brašno za pohanje
- Maslinovo ulje za prženje
Upute:
- Orašaste plodove sitno sameljite u blenderu ili sjeckalici dok ne postanu poput grubog brašna.
- U plitkoj posudi pomiješajte mljevene orašaste plodove, sol i papar.
- U drugoj posudi umutite jaja, a u trećoj posudi stavite malo brašna.
- Janjeće kotlete prvo uvaljajte u brašno, zatim umočite u umućena jaja i na kraju obložite smjesom orašastih plodova.
- Na tavi zagrijte maslinovo ulje. Pržite kotlete na umjerenoj vatri, otprilike 3-4 minute s svake strane, ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
- Prije posluživanja, izvadite kotlete na papirnate ručnike kako biste uklonili višak ulja.
- Poslužite toplo s prilogom po izboru, kao što su pečeni krumpir, svježa salata ili povrće na pari.
Janjeći osso buco s rižotom od šafrana
Sastojci za osso buco:
- 4 komada janjećeg osso buco (noge)
- 2 mrkve, narezane
- 1 luk, narezan
- 2 stabljike celera, narezane
- 3 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1 čaša bijelog vina
- 500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
- 1 konzerva sjeckanih rajčica
- Sol, papar
- Maslinovo ulje
Sastojci za rižoto od šafrana:
- 300 g arborio riže
- 1 mala vrećica šafrana
- 1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
- 1 luk, sitno narezan
- 50 g maslaca
- 50 g naribanog parmezana
- Sol, papar
- Maslinovo ulje
Upute za osso buco:
- Janjeće osso buco posolite i popaprite, zatim lagano brašnite. Na tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje i kratko popržite meso sa svake strane dok ne postane zlatno smeđe. Izvadite meso iz tave.
- U istoj tavi dodajte luk, mrkvu, celer i češnjak. Pirjajte dok povrće ne omekša.
- Vratite meso u tavu, dodajte bijelo vino i pustite da se malo reducira.
- Dodajte sjeckane rajčice i temeljac. Kuhajte na laganoj vatri 1,5 do 2 sata, dok meso ne postane mekano.
Upute za rižoto od šafrana:
- U maloj zdjeli umiješajte šafran u malo tople vode.
- U drugoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte malo maslinovog ulja i maslaca. Dodajte luk i pirjajte dok ne postane proziran.
- Dodajte rižu i kratko popržite dok ne postane staklasta.
- Postepeno dodavajte topli temeljac, miješajući stalno, dok riža ne postane kremasta i al dente.
- Umiješajte šafranovu vodu, parmezan, sol i papar.
Janjeća juha s koprivom i ječmom
Sastojci:
- 500 g janjećeg repa ili vrata
- 1 šalica ječma, opranog
- 1 velika šaka mladih listova koprive (ili 200 g zamrznute koprive)
- 1 luk, narezan
- 2 mrkve, narezane
- 1 korijen peršina, narezan
- 2 stabljike celera, narezane
- 2 l vode ili janjećeg temeljca
- Sol, papar
- Maslinovo ulje
Upute:
- U velikom loncu zagrijte malo maslinovog ulja. Dodajte janjeće meso i kratko ga pržite sa svih strana dok ne postane zlatno smeđe. Izvadite meso i stavite na stranu.
- U istom loncu dodajte luk, mrkvu, korijen peršina i celer. Pirjajte dok povrće ne omekša.
- Vratite meso u lonac, dodajte oprani ječam i prelijte s vodom ili temeljcem. Posolite i popaprite po ukusu.
- Kuhajte na laganoj vatri oko 1,5 sat, povremeno miješajući.
- Kada je meso mekano, dodajte koprive (ako koristite svježe, prethodno ih blanširajte u kipućoj vodi).
- Kuhajte još 15-20 minuta, dok koprive i ječam ne omekšaju.
- Po potrebi, prilagodite začine i dodajte više vode ako je supa pregusta.
- Poslužite vruće, idealno s kriškom svježeg kruha.
Janjeći gulaš s crnim vinom i gljivama
Sastojci:
- 1 kg janjećeg plećke, narezane na kocke
- 300 g šampinjona ili vrganja, narezanih
- 2 luka, narezana
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1 šalica crnog vina
- 500 ml janjećeg ili povrtnog temeljca
- 2 žlice rajčice paste
- 1 žličica slatke crvene paprike
- Sol i papar po ukusu
- Maslinovo ulje
Upute:
- U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte janjeće meso i pržite dok ne postane zlatno sa svih strana. Izvadite meso iz lonca i stavite na stranu.
- U istom loncu dodajte luk i češnjak, pirjajte dok ne postanu mekani.
- Dodajte šampinjone ili vrganje i pržite dok ne postanu zlatni.
- Vratite meso u lonac, dodajte crvenu papriku i rajčicu pastu, dobro promiješajte.
- Prelijte crnim vinom i pustite da se malo reducira.
- Dodajte temeljac, sol i papar. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 1,5 do 2 sata, povremeno miješajući, dok meso ne postane mekano.
- Ako je potrebno, prilagodite začine i dodajte više temeljca ili vode ako je gulaš pregust.
- Poslužite vruće, idealno uz kruh ili njoke.
Janjeći curry s kokosovim mlijekom
Sastojci:
- 1 kg janjećeg mesa, narezanog na kocke
- 1 velika konzerva kokosovog mlijeka
- 2 srednje velika luka, nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1 komad đumbira veličine palca, naribanog
- 2 žlice curry praha
- 1 žličica kurkume
- 1 žličica mljevenog kumin
- 1 žličica paprike u prahu
- 1/2 žličice čilija u prahu (po ukusu)
- Sol po ukusu
- Maslinovo ulje
- Svježi koriander za ukrašavanje
Upute:
- U velikom loncu zagrijte malo maslinovog ulja. Dodajte luk, češnjak i đumbir te pirjajte dok luk ne postane mekan i zlatan.
- Dodajte curry prah, kurkumu, kumin, papriku u prahu i čili. Miješajte nekoliko minuta dok se začini ne prožmu.
- Dodajte janjeće meso i kuhajte dok ne postane smeđe sa svih strana.
- Prelijte kokosovim mlijekom i dobro promiješajte. Dodajte sol po ukusu.
- Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 1 do 1,5 sat, povremeno miješajući, dok meso ne postane mekano i umak ne zgusne.
- Po potrebi prilagodite začine.
- Poslužite vruće, ukrašeno svježim korijanderom, idealno uz basmati rižu ili naan kruh.
Janjeća tagine sa sušenim voćem
Sastojci:
- 1 kg janjećeg buta, narezanog na kocke
- 1 šalica sušenih šljiva
- 1 šalica sušenih marelica
- 1 veliki luk, narezan
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1 žličica mljevenog đumbira
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1/2 žličice mljevenog kardamoma
- 1/2 žličice mljevenog kurkume
- 2-3 šalice pilećeg ili janjećeg temeljca
- Sol, papar
- Maslinovo ulje
- Šaka badema, prženih za ukras
- Svježi peršin ili korijander za ukras
Upute:
- U tagine ili teškoj, dubokoj tavi, zagrijte malo maslinovog ulja. Dodajte janjeće meso i pržite dok ne postane zlatno sa svih strana. Izvadite meso i stavite na stranu.
- U istom loncu dodajte luk i češnjak te pirjajte dok ne postanu mekani. Dodajte đumbir, cimet, kardamom i kurkumu, te kratko pirjajte dok začini ne zamirišu.
- Vratite meso u lonac, dodajte sušeno voće, temeljac, sol i papar. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 1,5 do 2 sata, dok meso ne postane mekano.
- Povremeno provjerite i po potrebi dodajte malo vode ili temeljca.
- Prije posluživanja, pospite prženim bademima i svježim peršinom ili korijanderom.
Janjeći paprikaš s knedlama od krumpira
Sastojci za paprikaš:
- 1 kg janjećih rebara ili plećke, narezanih na komade
- 2 velika luka, narezana
- 2-3 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 žlice crvene paprike u prahu
- 1 žličica kumina
- 1 konzerva pelata ili sjeckanih rajčica
- 500 ml janjećeg ili povrtnog temeljca
- Sol, papar
- Maslinovo ulje
Sastojci za knedle od krumpira:
- 500 g krumpira, oguljenog i kuhanog
- 1 jaje
- Oko 150 g brašna
- Sol, papar
- Muškatni oraščić (po ukusu)
Upute za paprikaš:
- Na srednje jakoj vatri u velikom loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte janjeće meso i pržite dok ne postane smeđe sa svih strana. Izvadite meso iz lonca.
- U istom loncu dodajte luk i češnjak, pirjajte dok ne postanu mekani. Dodajte crvenu papriku u prahu i kumin, brzo promiješajte.
- Vratite meso u lonac, dodajte pelate i temeljac. Posolite i popaprite po ukusu.
- Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 1,5 do 2 sata, dok meso ne postane mekano.
Upute za knedle:
- Propasirajte kuhani krumpir. Dodajte jaje, brašno, sol, papar i muškatni oraščić, miješajte dok se ne formira glatko tijesto.
- Oblikujte tijesto u knedle veličine ping-pong loptice.
- Kuhajte knedle u kipućoj slanoj vodi oko 5-7 minuta, dok ne isplivaju na površinu.
Janjeći stifado sa crvenim lukom i cimetom
Sastojci:
- 1 kg janjećeg buta ili plećke, narezanog na kocke
- 500 g malih crvenih luka, oguljenih
- 3-4 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1 cimet štapić
- 2 lovorova lista
- 1/2 žličice cijelog klinčića
- 1 žličica crvene paprike u prahu
- 300 ml crvenog vina
- 2 žlice vinskog octa
- 1 konzerva sjeckanih rajčica
- Sol, papar
- Maslinovo ulje
Upute:
- U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte janjeće meso i pržite dok ne dobije lijepu smeđu boju. Izvadite meso iz tave.
- U istoj tavi dodajte crvene lukove i pirjajte dok ne postanu zlatni. Dodajte češnjak, cimet, lovorove listove i klinčiće te kratko pirjajte.
- Vratite meso u tavu, dodajte crvenu papriku, crveno vino, ocat i sjeckane rajčice. Posolite i popaprite po ukusu.
- Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 1,5 do 2 sata, povremeno miješajući, dok meso ne postane mekano i umak ne zgusne.
- Prije posluživanja, prilagodite začine po potrebi.
Janjeći biryani sa začinima i jogurtom
Sastojci:
- 1 kg janjećeg mesa, narezanog na kocke
- 2 šalice basmati riže
- 1 šalica jogurta
- 2 srednje velika luka, narezana
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1 komad đumbira veličine palca, nariban
- 1 žličica mljevenog kumin
- 1 žličica mljevenog kardamoma
- 1/2 žličice mljevenog klinčića
- 1/2 žličice mljevenog cimeta
- 1/2 žličice kurkume
- 1/2 žličice crvene paprike u prahu
- 1 lovorov list
- Šafran, malo namočen u toploj vodi
- Sol, po ukusu
- Maslinovo ulje ili ghee
- Svježi korijander i listići mente za ukras
Upute:
- Marinirajte janjeće meso u jogurtu, soli i polovici začina (kumin, kardamom, klinčić, cimet, kurkuma, crvena paprika) najmanje 1 sat, idealno preko noći.
- U dubokoj tavi ili loncu za biryani, zagrijte maslinovo ulje ili ghee. Dodajte narezani luk, češnjak i đumbir, te pirjajte dok luk ne postane zlatan.
- Dodajte marinirano janjeće meso i ostatak začina (uključujući lovorov list). Pržite dok meso ne postane smeđe.
- U međuvremenu, skuhajte basmati rižu u velikoj količini slane vode dok ne postane polu-kuhana, oko 7-8 minuta.
- Prebacite polu-kuhanu rižu preko mesa. Prelijte šafranom namočenim u vodi. Poklopite i kuhajte na vrlo laganoj vatri 20-30 minuta.
- Prije posluživanja, nežno promiješajte biryani kako bi se sastojci sjedinili, ali pazeći da se riža ne pretvori u kašu.
- Ukrasite svježim korijanderom i listićima mente.