Što je osnovica plaće i kako utječe na vaša primanja?

Što je osnovica plaće i kako utječe na vaša primanja?
Shutterstock

Osnovica plaće ključan je pojam u svijetu rada i financija. Mnogi se pitaju što točno znači i kako utječe na njihova primanja. Vrijeme je da rasvijetlimo ovu temu.

Osnovica plaće je početna vrijednost za izračun plaće zaposlenika. Ona se množi s koeficijentom složenosti poslova radnog mjesta kako bi se dobila osnovna plaća. U javnom sektoru, osnovicu određuje Vlada kroz pregovore sa sindikatima, dok u privatnom sektoru ovisi o odluci poslodavca.

Razumijevanje osnovice plaće važno je za svakog radnika. Ona utječe na visinu primanja i može se mijenjati ovisno o gospodarskim kretanjima i kolektivnim pregovorima.

Definicija osnovice plaće

Osnovica plaće je temeljni iznos koji služi kao polazišna točka za izračun plaće zaposlenika. To je fiksni novčani iznos određen zakonom ili kolektivnim ugovorom.

U javnom sektoru, osnovica plaće je posebno važna. Ona se množi s koeficijentom složenosti posla da bi se dobila osnovna plaća. Ovaj sustav omogućuje pravedno određivanje plaća za različite pozicije.

Za radnike u privatnom sektoru, osnovica plaće može varirati. Često je to minimalni iznos propisan zakonom ili dogovoren s poslodavcem. Na nju se dodaju drugi elementi plaće.

Što je osnovica plaće
Shutterstock

Evo kako izgleda izračun osnovne plaće u javnom sektoru:

ElementFormula
Osnovna plaćaOsnovica x Koeficijent
Ukupna plaćaOsnovna plaća + Dodaci

Važno je razlikovati osnovicu od osnovne plaće. Osnovica je samo početna točka, dok je osnovna plaća konkretni iznos koji zaposlenik prima prije dodataka.

Znanje o osnovici plaće ključno je za razumijevanje strukture primanja. Ona utječe na mnoga druga prava radnika, poput iznosa mirovine ili naknade za bolovanje.

Elementi obračuna plaće

Plaća se sastoji od nekoliko ključnih komponenti koje utječu na konačni iznos koji radnik prima. Svaka od ovih komponenti ima važnu ulogu u određivanju ukupne zarade.

Bruto plaća

Bruto plaća je ukupni iznos koji poslodavac isplaćuje za rad zaposlenika. Ona uključuje sve dodatke i naknade prije odbitaka poreza i doprinosa.

Formula za izračun bruto plaće često glasi:

Bruto plaća = Osnovica x Koeficijent x Dodaci

Osnovica je početna vrijednost za izračun plaće. Koeficijent ovisi o složenosti posla i stručnoj spremi. Dodaci mogu uključivati prekovremeni rad, noćni rad ili rad vikendom.

Primjer:

  • Osnovica: 1000 EUR
  • Koeficijent: 1,2
  • Dodaci: 100 EUR
  • Bruto plaća: 1000 x 1,2 + 100 = 1300 EUR

Doprinosi iz plaće

Doprinosi iz plaće su obvezna davanja koja se odbijaju od bruto iznosa. Oni služe za financiranje zdravstvenog i mirovinskog osiguranja.

Glavni doprinosi iz plaće u Hrvatskoj su:

  • Doprinos za mirovinsko osiguranje I. stup: 15%
  • Doprinos za mirovinsko osiguranje II. stup: 5%
Od čega se sve plaća sastoji
Shutterstock

Ovi postoci se računaju od bruto plaće. Na primjer, za bruto plaću od 1300 EUR:

  • I. stup: 1300 x 15% = 195 EUR
  • II. stup: 1300 x 5% = 65 EUR

Ukupno se za doprinose izdvaja 260 EUR.

Porez na dohodak i prirez

Nakon odbitka doprinosa, na preostali iznos se obračunava porez na dohodak. Stope poreza ovise o visini dohotka:

  • Do 3981,68 EUR godišnje: 20%
  • Iznad 3981,68 EUR godišnje: 30%

Prirez je dodatni porez koji određuju lokalne vlasti. Stope prireza variraju od općine do općine, od 0% do 18%.

Primjer obračuna za mjesečnu plaću od 1300 EUR u Zagrebu (prirez 18%):

  1. Bruto plaća: 1300 EUR
  2. Doprinosi: 260 EUR
  3. Porezna osnovica: 1040 EUR
  4. Porez (20%): 208 EUR
  5. Prirez (18% od poreza): 37,44 EUR

Konačna neto plaća bi iznosila oko 994,56 EUR.

Primjer obračuna plaće

Pogledajmo kako izgleda obračun plaće u praksi. Uzmimo za primjer radnika čija je osnovna bruto plaća 1000 EUR.

Bruto plaća se sastoji od nekoliko elemenata:

  • Osnovica plaće
  • Koeficijent radnog mjesta
  • Faktor rada
  • Koeficijent minulog rada

Formula za izračun glasi:

Bruto plaća = Osnovica * Koeficijent * Faktor rada * Minuli rad

U našem primjeru, pretpostavimo sljedeće vrijednosti:

ElementVrijednost
Osnovica800 EUR
Koeficijent1,2
Faktor rada1,0
Minuli rad1,05

Kada uvrstimo brojeve u formulu, dobijemo:

800 * 1,2 * 1,0 * 1,05 = 1008 EUR

Dakle, bruto plaća iznosi 1008 EUR.

Na taj iznos se zatim obračunavaju doprinosi, porezi i prirez. Nakon odbitaka, dobije se neto plaća koju radnik prima na račun.

Povećanje plaće
Shutterstock

Minimalna i prosječna plaća u Hrvatskoj

Hrvatska je nedavno doživjela značajne promjene u sustavu plaća. Od 1. siječnja 2024. godine, minimalna plaća iznosi 840 eura bruto. To je povećanje od čak 20% u odnosu na prethodnu godinu. Nakon odbitaka, radnici s minimalcem mogu očekivati oko 677 eura neto mjesečno.

Prosječna plaća u Hrvatskoj također raste. Prema najnovijim podacima, prosječna bruto plaća dosegla je 1830 eura. Ova brojka pokazuje pozitivan trend u hrvatskom gospodarstvu.

Zanimljivo je usporediti minimalnu i prosječnu plaću:

Vrsta plaćeBruto iznos (EUR)
Minimalna840
Prosječna1830

Ovakvo povećanje minimalne plaće ima višestruke učinke. S jedne strane, poboljšava životni standard radnika s najnižim primanjima. S druge strane, stvara izazove za poslodavce koji moraju prilagoditi svoje troškove.

Važno je napomenuti da minimalna plaća sada čini više od 50% prosječne bruto plaće. To je značajan pomak u odnosu na prethodne godine i približava Hrvatsku standardima razvijenijih EU zemalja.

Osnovna plaća i dodaci na plaću

Plaća radnika sastoji se od osnovne plaće i dodataka. Osnovna plaća je temeljna naknada za rad koju radnik dobiva za svoje redovne radne sate i uobičajene radne zadatke. Ona se obično određuje ugovorom o radu i fiksna je.

Dodaci na plaću su dodatni iznosi koji se isplaćuju povrh osnovne plaće. Oni mogu uključivati:

  • Prekovremeni rad
  • Noćni rad
  • Rad vikendom ili blagdanom
  • Rad u otežanim uvjetima
  • Stimulacije za posebne rezultate
Unapređenje plaće
Shutterstock

Ovi dodaci često se izražavaju kao postotno povećanje osnovne plaće. Na primjer, noćni rad može nositi dodatak od 30% na osnovnu satnicu.

Važno: Osnovna plaća i dodaci zajedno čine bruto plaću radnika. Od tog iznosa se zatim odbijaju porezi i doprinosi kako bi se dobila neto plaća koju radnik stvarno prima.

Za javne službenike, osnovna plaća izračunava se množenjem osnovice (koju određuje Vlada) s koeficijentom složenosti poslova radnog mjesta. Na to se onda dodaju eventualni dodaci.

Radnici u privatnom sektoru često imaju priliku za bonuse ili provizije koje dodatno povećavaju njihovu ukupnu zaradu. Ovi elementi mogu značajno varirati ovisno o industriji i pojedinačnom poslodavcu. Osim toga, povrat poreza također može igrati važnu ulogu u povećanju godišnje zarade. Na temelju uplaćenih predujmova poreza tijekom godine, radnici mogu ostvariti povrat dijela uplaćenih sredstava, posebno ako koriste olakšice poput poreznih odbitaka za djecu, stambenih kredita ili zdravstvenih troškova.

Osnovica plaće za obračun bolovanja i godišnjeg odmora

Osnovica plaće ključan je element pri izračunu naknade za vrijeme bolovanja i godišnjeg odmora. Ona se temelji na prosječnoj plaći radnika u određenom razdoblju.

Za bolovanje, osnovica se obično računa prema prosječnoj plaći u prethodnih šest mjeseci. Ovo uključuje redovitu plaću, ali i naknade za godišnji odmor ili plaćeni dopust.

Dogovor oko plaće
Shutterstock

Kada je riječ o godišnjem odmoru, osnovica se najčešće određuje prema plaći koju bi radnik primio da radi. To znači da se u obzir uzima redovna plaća za taj mjesec.

Evo primjera izračuna naknade za bolovanje:

StavkaIznos (EUR)
Prosječna mjesečna plaća1000
Naknada (70% osnovice)700

Važno je napomenuti da postoji minimalna osnovica za naknadu plaće. Ako radnik ima nižu plaću, naknada se računa prema toj minimalnoj osnovici. Nova „neto osnovica za naknadu“ iznosi 474,24 €.9. svi 2024.

Za dugotrajno bolovanje, postotak naknade može se povećati. Nakon šest mjeseci neprekidnog bolovanja, naknada se često povećava na 80% osnovice.

Kod godišnjeg odmora, radnik ima pravo na punu naknadu plaće. To znači da bi trebao primiti iznos jednak svojoj uobičajenoj plaći za taj mjesec.