Kako napraviti rehidromiks kod kuće? Jednostavne upute

Kako napraviti rehidromiks kod kuće? Jednostavne upute
Shutterstock

Rehidromiks je učinkovito rješenje za nadoknadu tekućine i elektrolita izgubljenih tijekom proljeva ili povraćanja. Napraviti rehidromiks kod kuće je jednostavno – pomiješajte sadržaj vrećice s 250 ml ohlađene prokuhane vode. Ovaj napitak brzo vraća ravnotežu u organizam i sprječava dehidraciju. Zanimljivo je kako takva jednostavna mješavina može imati tako snažan učinak na naše zdravlje. Otkrijte zašto je rehidromiks tako važan i kako ga pravilno pripremiti za najbolje rezultate.

Sastojci potrebni za pripremu rehidromiksa

Rehidromiks je jednostavan i učinkovit napitak za nadoknadu tekućine i elektrolita. Za njegovu pripremu potrebno je samo nekoliko lako dostupnih sastojaka.

Voda

Voda je temelj svakog rehidromiksa. Koristite prokuhanu i ohlađenu vodu sobne temperature. Za jednu dozu potrebno je 250 ml vode. 

Voda kao glavni sastojak
Shutterstock

Voda mora biti čista i sigurna za piće. Ako niste sigurni u kvalitetu vode iz slavine, koristite flaširanu vodu. Nemojte koristiti gaziranu vodu jer može pogoršati probavne tegobe.

Sol

Sol je ključna za nadoknadu natrija izgubljenog proljevom ili povraćanjem. Za jednu dozu rehidromiksa potrebno je dodati pola čajne žličice soli.

Koristite kuhinjsku sol bez dodataka. Morska sol ili himalajska sol mogu sadržavati druge minerale, ali nisu nužne. Pazite da ne pretjerate s količinom soli jer to može pogoršati dehidraciju.

Šećer

Šećer u rehidromiksu pomaže apsorpciji vode i elektrolita u crijevima. Za jednu dozu dodajte 6 čajnih žličica običnog bijelog šećera. Možete koristiti i smeđi šećer, ali pazite na količinu jer je slađi od bijelog. 

Med je dobra alternativa, ali koristite ga u manjoj količini jer sadrži više fruktoze. Izbjegavajte umjetna sladila jer ne pomažu u apsorpciji.

Alternativni sastojci

Za bolji okus rehidromiksa možete dodati svježe iscijeđeni limunov sok. On pruža vitamin C i poboljšava apsorpciju elektrolita. Đumbir u prahu može pomoći kod mučnine. 

Za dodatne elektrolite, dodajte prstohvat kalijevog klorida ili banana prah. Kokosova voda je prirodni izvor elektrolita i može zamijeniti dio obične vode. Pazite s dodacima jer previše sastojaka može opteretiti probavu.

Ginger za rehidromiks
Shutterstock

Omjer sastojaka za rehidromiks

Rehidromiks je važan pripravak za nadoknadu elektrolita i vode u tijelu. Za izradu kućne verzije potrebno je pomiješati nekoliko ključnih sastojaka u određenim omjerima.

Osnovna formula uključuje 6 žličica šećera, pola žličice soli i pola žličice sode bikarbone. Sve to treba otopiti u 1 litri prokuhane i ohlađene vode. Neki dodaju i malo limunova soka za bolji okus.

Za djecu se preporučuje blaga verzija s manje soli. U tom slučaju koristite 4 žličice šećera i samo četvrtinu žličice soli. Ostali sastojci ostaju isti.

Važno je precizno odmjeriti sastojke kako bi otopina bila učinkovita. Previše šećera može pogoršati proljev, a previše soli je štetno za organizam. Ako niste sigurni, bolje je kupiti gotovi rehidromiks u ljekarni.

Doziranje rehidromiksa

Rehidromiks je koristan za nadoknadu tekućine i elektrolita kod proljeva ili povraćanja. Priprema je jednostavna – sadržaj vrećice se otopi u 250 ml prokuhane i ohlađene vode.

Odrasli i djeca starija od 3 godine obično piju 200-400 ml otopine nakon svake tekuće stolice. Za mlađu djecu se preporučuje 50-100 ml nakon svake tekuće stolice. Bebe bi trebale dobiti 1-1,5 puta više od uobičajenog unosa tekućine.

Točno doziranje ovisi o stupnju dehidracije i određuje ga liječnik. Otopinu treba piti polako, u malim gutljajima. Ako se javi povraćanje, treba pričekati 10 minuta i nastaviti s pijenjem.

Priprema rehidromiksa
Shutterstock

Pripremljena otopina se može čuvati u hladnjaku do 24 sata. Prije korištenja je treba zagrijati na sobnu temperaturu. Rehidromiks se može koristiti i preventivno kod putovanja ili boravka na vrućini.

Kada koristiti rehidromiks?

Rehidromiks je koristan u situacijama kada tijelo gubi vodu i elektrolite. Ova otopina pomaže u brzoj nadoknadi izgubljenih tekućina i održavanju ravnoteže elektrolita u organizmu.

Dehidracija

Dehidracija nastaje kad tijelo izgubi više tekućine nego što unosi. Rehidromiks je odličan izbor za borbu protiv dehidracije. 

Može se koristiti kod vrućina, nakon intenzivnog vježbanja ili tijekom bolesti. Simptomi dehidracije uključuju suha usta, umor i vrtoglavicu. 

Važno je početi s rehidracijom čim primijetite prve znakove. Za djecu i starije osobe, koje su osjetljivije na dehidraciju, rehidromiks može biti posebno koristan.

Proljev

Kod proljeva tijelo gubi puno tekućine i elektrolita. Rehidromiks pomaže nadoknaditi taj gubitak. Treba ga uzimati redovito tijekom epizode proljeva. 

Za bebe i malu djecu s proljevom, rehidromiks je često prvi izbor liječnika. Odrasli ga također mogu koristiti, posebno ako proljev traje dulje od dan-dva. Uz rehidromiks, važno je i dalje jesti laganu hranu bogatu hranjivim tvarima.

Rehidromiks za djecu
Shutterstock

Povraćanje

Povraćanje brzo iscrpljuje zalihe vode i elektrolita u tijelu. Rehidromiks se može koristiti između epizoda povraćanja za nadoknadu izgubljenog. Važno je uzimati male gutljaje često, umjesto velikih količina odjednom. 

Ako povraćanje ne prestaje ili se stanje pogoršava, obavezno se javite liječniku. Kod djece s povraćanjem, rehidromiks može pomoći spriječiti ozbiljnu dehidraciju koja bi mogla zahtijevati bolničko liječenje.