Karijes: Kako nastaje i 7 načina kako ga spriječiti?

Karijes: Kako nastaje i 7 načina kako ga spriječiti?
Unsplash

Karijes je bolest zuba koja nastaje uslijed razgradnje zubne cakline i dentina od strane bakterija. On može uzrokovati bol, osjetljivost, upalu i gubitak zuba ako se ne liječi na vrijeme. U ovom blog postu ćemo objasniti što je karijes, kako nastaje, kako ga prepoznati i kako ga spriječiti i liječiti.

Zubobolja
Unsplash

Što je karijes?

Karijes je česti problem oralnog zdravlja koji pogađa ljude svih dobnih skupina. To je multifaktorijalna bolest koja nastaje zbog međudjelovanja određenih bakterija u ustima, prisutnosti šećera ili ugljikohidrata te sklonosti pojedinca karijesu.

Za njegovo razumijevanje neophodno je imati određena znanja o građi zuba. Vanjski sloj zuba naziva se caklina, koja je tvrdo i mineralizirano tkivo. Ispod cakline nalazi se dentin, mekši sloj koji čini najveći dio zuba. Unutar dentina nalazi se zubna pulpa koja sadrži živce i krvne žile.

Razvija se kada bakterije u ustima stvaraju ljepljivi film koji se naziva zubni plak na zubima. Te se bakterije hrane šećerima i ugljikohidratima iz hrane koju konzumiramo i proizvode kiseline kao nusprodukte. Te kiseline, zajedno s bakterijama i ostacima hrane, tvore plak koji se lijepi za površinu zuba.

Tijekom vremena, kiseline koje proizvode bakterije postupno otapaju minerale u caklini, što dovodi do stvaranja karijesa. Ako se ne liječi, može napredovati dalje u dentin, uzrokujući osjetljivost i bol. U teškim slučajevima, može doći do zubne pulpe, što rezultira infekcijom korijenskog kanala ili potrebom za vađenjem zuba.

Nekoliko čimbenika doprinosi razvoju karijesa. Loša oralna higijena, neadekvatno pranje četkicom i koncem, česta konzumacija slatke i kisele hrane i pića, nedostatak izloženosti fluoridu i suha usta mogu povećati rizik od karijesa. Osim toga, određeni čimbenici poput genetike, dobi i cjelokupnog zdravstvenog stanja također mogu utjecati na osjetljivost pojedinca na karijes.

Njegova prevencija uključuje usvajanje dobre rutine oralne higijene, koja uključuje pranje zuba najmanje dva puta dnevno pastom za zube s fluorom, svakodnevno korištenje konca i korištenje vodice za usta. Također je važno održavati uravnoteženu prehranu i ograničiti unos slatke i kisele hrane i pića. Redoviti stomatološki pregledi i profesionalno čišćenje mogu pomoći u otkrivanju i rješavanju ranih znakova karijesa.

Ako se otkrije karijes, liječenje obično uključuje uklanjanje pokvarenog dijela zuba i njegovu obnovu zubnim ispunama, poput amalgama ili kompozitnih smolastih materijala. U uznapredovanim slučajevima, kada je karijes dosegnuo zubnu pulpu, može biti potrebno liječenje korijenskog kanala. U teškim slučajevima kada je struktura zuba znatno oštećena, vađenje može biti jedina održiva opcija.

Općenito, ovo je uobičajeno stanje zuba uzrokovano kombinacijom bakterija, prehrambenih čimbenika i individualne osjetljivosti. Prakticiranjem dobre oralne higijene i održavanjem zdravog načina života možete smanjiti rizik od karijesa i održati optimalno oralno zdravlje. Redoviti posjeti stomatologu ključni su za rano otkrivanje i brzo liječenje karijesa, čime se osigurava dugovječnost vaših zubi.

Kako nastaje?

Karijes nastaje kroz složen proces koji uključuje različite čimbenike. U nastavku vam donosimo objašnjenje korak po korak kako nastaje karijes.

  • Stvaranje zubnog plaka

Proces počinje prisutnošću bakterija u ustima. Bakterije prirodno borave u usnoj šupljini i stvaraju ljepljivi biofilm koji se naziva zubni plak. Plak se lijepi za površinu zuba, posebno na područjima koja je teško očistiti, poput udubina i fisura na žvačnim površinama i razmaka između zuba.

  • Fermentacija prehrambenih šećera i ugljikohidrata

Bakterije u zubnom plaku hrane se šećerima i ugljikohidratima prisutnima u hrani koju konzumiramo. To uključuje šećere iz slatkiša, gaziranih pića, voćnih sokova, pa čak i škrobne namirnice poput kruha i tjestenine. Bakterije pretvaraju te šećere u kiseline kao dio svog metaboličkog procesa.

  • Proizvodnja kiseline

Dok bakterije metaboliziraju šećere, proizvode kiseline, prvenstveno mliječnu kiselinu. Ove kiseline snižavaju pH razinu u neposrednom okruženju površine zuba, stvarajući kiselo stanje. Kisela sredina je štetna za mineralizirana tkiva zuba.

  • Demineralizacija cakline

Kiseline koje proizvode bakterije napadaju krajnji vanjski sloj zuba koji se naziva caklina. Caklina je tvrdo, mineralizirano tkivo koje štiti temeljni dentin. Kiseli uvjeti uzrokuju otapanje minerala, prvenstveno kalcija i fosfata, iz cakline, što dovodi do demineralizacije. Ovaj proces slabi i omekšava caklinu, stvarajući mikroskopske pore i lezije.

  • Formiranje zubnog karijesa

S vremenom proces demineralizacije napreduje, a caklina nastavlja gubiti minerale. Kako caklina slabi, ona na kraju propada, stvarajući šupljinu ili rupu u zubu. Ova šupljina pruža idealno okruženje za daljnje nakupljanje plaka i rast bakterija.

  • Proširite se na dentin

Ako se karijes ne liječi, može prodrijeti kroz caklinu i doći do temeljnog sloja koji se naziva dentin. Dentin je mekši od cakline i sadrži sićušne tubule koji se spajaju sa zubnom pulpom u kojoj se nalaze živci i krvne žile. Jednom kada karijes dosegne dentin, može napredovati brže zbog povećane ranjivosti tog tkiva.

  • Zahvaćenost pulpe i infekcija

Ako karijes nastavi napredovati, na kraju može doći do zubne pulpe. Zubna pulpa je vitalni dio zuba koji sadrži živce i krvne žile. Kada se pulpa inficira ili upali zbog prisutnosti bakterija, može izazvati jaku bol i nelagodu. U ovoj fazi može biti potrebno liječenje korijenskog kanala ili vađenje zuba.

Važno je napomenuti da na razvoj karijesa utječu različiti čimbenici kao što su praksa oralne higijene, prehrana, protok sline, bakterijski sastav i individualna osjetljivost. Održavanjem dobre oralne higijene, uravnoteženom prehranom i redovitim posjećivanjem stomatologa možete spriječiti karijes i održati optimalno oralno zdravlje.

Zubna proteza
Unsplash

Kako ga prepoznati?

Prepoznavanje karijesa može uključivati promatranje određenih znakova i simptoma. Evo nekih uobičajenih pokazatelja koji vam mogu pomoći u prepoznavanju karijesa.

Promjena boje ili tamne mrlje

Karijes može uzrokovati vidljive promjene u boji zahvaćenog zuba. Možete primijetiti bijele, smeđe ili crne mrlje ili mrlje na površini zuba, što ukazuje na demineralizaciju i karijes.

Osjetljivost zuba

Kako karijes napreduje, zub može postati osjetljiv na vruće, hladne, slatke ili kisele podražaje. Možete osjetiti oštru ili dugotrajnu bol kada konzumirate određenu hranu ili piće.

Zubobolja

Stalna zubobolja ili spontana bol mogu biti znak uznapredovanog karijesa. Bol može biti lokalizirana na određenom zubu ili se širiti u okolno područje.

Vidljive rupe ili jamice

Kako on napreduje, može stvoriti šupljine ili rupe u strukturi zuba. Ove šupljine mogu biti vidljive golim okom, osobito u područjima kao što su površine za žvakanje ili između zuba.

Grubi ili slomljeni rubovi zuba

Može uzrokovati slabljenje i lomljenje cakline, što rezultira grubim ili neravnim rubovima na površini zuba.

Loš zadah ili neugodan okus

Bakterije povezane s karijesom mogu proizvesti spojeve neugodnog mirisa, što dovodi do dugotrajnog lošeg zadaha ili neugodnog okusa u ustima.

Oteklina ili gnoj

U uznapredovanim slučajevima kada se infekcija širi na korijen ili okolna tkiva, možete osjetiti oteklinu, crvenilo ili stvaranje izbočine nalik prištiću (apsces) u blizini zahvaćenog zuba.

Važno je napomenuti da svi karijesi ne mogu pokazivati vidljive simptome u ranoj fazi. Redoviti stomatološki pregledi ključni su za otkrivanje karijesa u njegovoj najranijoj fazi koja se može izliječiti, čak i prije nego što simptomi postanu vidljivi. Vaš stomatolog može obaviti temeljit pregled, napraviti rendgenske snimke i koristiti druge dijagnostičke alate kako bi točno identificirao.

Ako primijetite bilo kakve znakove ili simptome koji upućuju na prisutnost karijesa, preporuča se što prije dogovoriti pregled kod svog stomatologa. Rano otkrivanje i brzo liječenje mogu spriječiti napredovanje karijesa i smanjiti potrebu za invazivnim zahvatima.

Zubar
Unsplash

Kako ga spriječiti?

Sprječavanje karijesa uključuje usvajanje kombinacije dobrih praksi oralne higijene, donošenje pametnih izbora prehrane i traženje redovite njege zuba. Evo nekoliko učinkovitih strategija na koje možete spriječiti nastanak karijesa.

1. Održavajte odgovarajuću oralnu higijenu:

     – Perite zube najmanje dva puta dnevno pastom za zube s fluorom. Koristite četkicu za zube s mekim vlaknima i iščetkajte sve površine zubi, uključujući rub desni i jezik.

     – Svakodnevno koristite zubni konac kako biste očistili prostor između zuba i uklonili naslage i čestice hrane s područja do kojih četkica za zube ne može doći.

     – Razmislite o korištenju antimikrobne tekućine za ispiranje usta kako biste dodatno smanjili broj bakterija u ustima.

2. Ograničite unos šećera i hrane bogate škrobom:

     – Smanjite konzumaciju slatke i kisele hrane i pića, poput bombona, gaziranih pića, voćnih sokova i slatkih grickalica. Oni mogu pridonijeti stvaranju plaka i povećati rizik.

     – Vodite računa o namirnicama bogatim škrobom poput kruha, tjestenine i čipsa jer se mogu razgraditi u šećere u ustima. Nakon konzumiranja ovih namirnica isperite usta vodom ili operite zube.

3. Odlučite se za hranu koja je zdrava za zube:

     – Uključite uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, nemasnim proteinima i mliječnim proizvodima. Ove namirnice osiguravaju bitne hranjive tvari za jake zube i desni.

     – Birajte međuobroke koji su ugodni za zube poput svježeg voća, povrća, jogurta, sira i orašastih plodova, koji sadrže malo šećera i potiču proizvodnju sline.

4. Povećajte izloženost fluoridu:

     – Fluorid pomaže u jačanju zubne cakline i može poništiti rane znakove karijesa. Koristite pastu za zube s fluorom i razmislite o korištenju vodice za ispiranje usta s fluorom.

     – Pijte fluoriranu vodu ako je dostupna u vašem području. Ako ne, posavjetujte se sa svojim stomatologom o mogućnostima nadoknade fluorida.

5. Razmislite o zubnim brtvilima:

     – Dentalna brtvila su tanki zaštitni premazi koji se nanose na žvačne površine stražnjih zubi (molara i pretkutnjaka) kako bi se spriječilo propadanje. Djeluju kao barijera protiv bakterija i čestica hrane.

6. Ostanite hidrirani i izbjegavajte imati suha usta:

     – Pijte puno vode tijekom dana kako biste pospješili proizvodnju sline. Slina pomaže neutralizirati kiseline i ispirati čestice hrane, smanjujući rizik od karijesa.

     – Izbjegavajte navike koje pridonose suhim ustima, poput pušenja, prekomjerne konzumacije alkohola i određenih lijekova. Ako imate kroničnu suhu usta, posavjetujte se sa svojim stomatologom ili liječnikom radi odgovarajućeg liječenja.

7. Redoviti stomatološki pregledi:

     – Posjetite svog stomatologa radi redovitih pregleda i profesionalnog čišćenja. Stomatološki stručnjaci mogu prepoznati rane znakove karijesa, pružiti preventivne tretmane i ponuditi personalizirane savjete o održavanju dobrog oralnog zdravlja.

Prakticiranjem ovih preventivnih mjera i održavanjem dosljedne rutine oralne njege, možete značajno smanjiti rizik od karijesa i promicati dugoročno zdravlje zuba.

Četkice za zube
Unsplash

Kako ga liječiti?

Njegovo liječenje ovisi o njegovu opsegu i težini. Ovo su uobičajene mogućnosti liječenja karijesa:

Zubne plombe: Ako se otkrije u ranoj fazi i ograničen je na caklinu ili dentin, zubna plomba obično je tretman izbora. Ukloni se karijesni dio zuba, a šupljina se ispuni odgovarajućim dentalnim materijalom, poput amalgama (srebrne plombe) ili kompozitne smole (plombe u boji zuba). Zubnim ispunama vraća se funkcija i izgled zuba.

Zubne krunice: Ako je karijes značajno uznapredovao i prouzročio velika oštećenja strukture zuba, možda će biti potrebna zubna krunica. Krunica je po mjeri izrađena kapica koja pokriva i štiti cijeli vidljivi dio zuba. Daje snagu i vraća oblik, veličinu i funkciju zuba.

Liječenje korijenskog kanala: Kada karijes dosegne zubnu pulpu, uzrokujući infekciju ili nepovratno oštećenje, može biti potrebno liječenje korijenskog kanala. Ovaj postupak uključuje uklanjanje zaražene ili oštećene pulpe, čišćenje i dezinfekciju korijenskih kanala te njihovo punjenje biokompatibilnim materijalom. Nakon toga, zub se obično obnavlja zubnom krunicom za dodatnu čvrstoću i zaštitu.

Vađenje zuba: U slučajevima kada je on opsežan, a zub se ne može spasiti ili obnoviti, može biti potrebno vađenje zuba. To uključuje potpuno uklanjanje zahvaćenog zuba. Nakon vađenja mogu se razmotriti različite mogućnosti zamjene zuba, kao što su zubni implantati, mostovi ili proteze.

Važno je napomenuti da su rano otkrivanje i liječenje ključni u sprječavanju njegovog napredovanja i smanjenju potrebe za opsežnijim tretmanima. Redoviti stomatološki pregledi i čišćenja omogućuju vašem stomatologu da ga identificira i riješi u ranoj fazi.

Osim toga, vaš stomatolog može preporučiti preventivne mjere, kao što su sredstva za brtvljenje zuba ili tretmani fluoridom, kako bi zaštitili vaše zube od karijesa. Održavanje dobrih praksi oralne higijene, pridržavanje uravnotežene prehrane i smanjenje konzumacije šećera također su ključni u prevenciji karijesa.

Ako sumnjate da imate karijes ili imate simptome kao što su osjetljivost zuba ili bol, važno je odmah zakazati pregled kod svog stomatologa. Oni će procijeniti vaše stanje, preporučiti najprikladniji tretman i pomoći vam da vratite oralno zdravlje.

Karijes, čest je problem oralnog zdravlja koji može utjecati na ljude svih dobi. Nastaje zbog međudjelovanja između bakterija, šećera ili ugljikohidrata u prehrani te individualne osjetljivosti na propadanje. Ako se ne liječi, karijes može napredovati i dovesti do težih komplikacija.

Njegova prevencija uključuje kombinaciju dobrih praksi oralne higijene, odabir zdrave prehrane i traženje redovite njege zuba. Pranje zubi dva puta dnevno pastom za zube s fluorom, svakodnevno čišćenje koncem i korištenje tekućine za ispiranje usta pomažu u uklanjanju plaka i bakterija sa zuba. Ograničavanje konzumacije slatke i kisele hrane i pića te odabir grickalica koje su pogodne za zube mogu smanjiti rizik od karijesa. Povećana izloženost fluoridu putem zubne paste, fluorirane vode i profesionalnih tretmana jača zubnu caklinu. Za zaštitu žvačnih površina stražnjih zubi mogu se primijeniti zubna sredstva za brtvljenje.

Redoviti stomatološki pregledi i čišćenja neophodni su za rano otkrivanje karijesa i brzo liječenje. Zubni ispuni, krunice, liječenje korijenskog kanala ili vađenje zuba mogu biti potrebni ovisno o njegovoj težini. Rana intervencija pomaže u sprječavanju širenja karijesa, smanjuje potrebu za invazivnijim zahvatima i čuva oralno zdravlje.

Slijedeći ove preventivne mjere i tražeći pravodobno liječenje, pojedinci mogu održati zdrave zube i desni, te minimizirati utjecaj karijesa na njihovo cjelokupno oralno zdravlje i dobrobit.