Kako naučiti nešto novo uz pomoć interneta

Foto: Pixabay

Imate viška slobodnog vremena čak i kad obavite sve svoje dnevne poslove i odradite rutinsko vježbanje? Želite naučiti nešto novo putem interneta, a ne samo igrati igrice i čitati neke urbane legende? Onda imam odličnu ideju kako iskoristiti slobodno vrijeme koje vam je pri ruci: naučite nešto novo.

Izlaskom iz škole ili fakulteta ne bi se trebalo prestajati učiti nove vještine ili usvajati nove informacije jer ljudski mozak treba konstantno biti stimuliran, a moždane stanice se i dalje moraju razvijati. Zbog toga je bitno da stalno usvajate novo „gradivo“ i razmišljate o stvarima van vaše svakodnevice, a u tome vam mogu pomoći odlične mobilne aplikacije usmjerene na učenje. One mogu biti namijenjene učenju i usavršavanju nekih od znanja koje ste stekli svojim školovanjem, ali uz njih se mogu naučiti i druge stvari. Primjerice, ako želite naučiti kako se igra šah ili kako skuhati svoje najdraže jelo, moći ćete naučiti bez ikakvih problema.

Otkrijte pet besplatnih aplikacija koje će vas oduševiti novim informacijama, otkriti mnoštvo zanimljivosti za koje ste smatrali da su nemoguće i pružiti mogućnost da dulje ostanete mladi…

1. HIGHBROW

Internetska aplikacija kojoj je glavni moto „Naučite nešto novo svaki dan“ jedna je od platformi za učenje koja će vam dati mogućnost odabira jednog od nekoliko stotina tečajeva koje nudi. Riječ je naravno o besplatnim tečajevima, koji u prosjeku traju tjedan dana do dva tjedna, a svoja nova znanja ćete upijati putem video lekcija. Iako je riječ o kratkim lekcijama koje u prosjeku traju pet minuta one su vrlo edukativne i zanimljive.

Osim uobičajenih tečajeva kao što su recimo tečajevi iz stranih jezika, računarstva i slično, ova platforma nudi i mnogo tečajeva o raznim svakodnevnim stvarima kao što su tečajevi koji pomažu nositi se sa stresom, bračni tečajevi, tečajevi brzog čitanja i još mnogo toga.

Ako imate pet minuta dnevno koje možete odvojiti za učenje, skinite ovu besplatnu aplikaciju i uživajte u HighBrow učionicama. Rukovanje aplikacijom je jako jednostavno: izradite korisnički račun, odaberete tečaj i svaki dan na vaš e-mail će stići vaša nova video lekcija.

2. CURIOS

Curios aplikacija namijenjena je onima koji obožavaju zanimljivosti iz svih područja, koji vole kvizove, pitalice i slične enigmatske igre. Ovdje ćete otkriti najnovija saznanja iz mnogih područja znanosti, od medicine i psihologije pa do razvoja novih tehnologija. 

Ova aplikacija se također vrlo lako koristi. Ako želite primati najnovije informacije iz određenog područja samo odaberite vrijeme u kojem ju želite dobivati i zanimljivi članci će stizati na vaš mobitel baš kad ste vi to odredili.

Uživajte u novostima i budite znatiželjni uz Curios platformu za učenje, u vrijeme kad vama to odgovara.

3. MANUALSLIB

Jedna od aplikacija koja se smatra nezamjenjivom u kriznim situacijama je i ManualsLib. O kakvim je kriznim situacijama riječ? O gubitku priručnika i uputstava za upotrebu, što je mnogima od nas vječni trn u oku.

ManualsLib (Manuals Library) aplikacija priskočit će vam u pomoć u onom trenutku kada se neki vaš uređaj pokvari ili kad trebate promijeniti neku značajku na njemu, a shvatite da ste izgubili priručnik za upotrebu i da ne znate kako riješiti taj problem. 

Osim takvih situacija može vam se dogoditi i da jednostavno želite otkriti što još vaši digitalni uređaji mogu i kakve su im postavke, a nemate informacija koje bi vam u tome pomogle.

ManualsLib je spremište priručnika svih vrsta, a korištenje je vrlo jednostavno: na vama je da samo u tražilicu na aplikaciji upišete model uređaja čiji priručnik tražite i upute će se pokazati na ekranu. Ako se brinete da nećete moći naći baš ona uputstva koja vam trebaju moram vas razuvjeriti u tome jer ManualsLib ima uputstva za gotovo tri milijuna uređaja raznih kategorija.

4. BIGTHINK

Ova je aplikacija usmjerena na „razmišljanje“ pa svakodnevno nudi odgovore na mnoga pitanja, nudi objašnjenja vezana uz mnoge uobičajene stvari kao što su načini komunikacije, važnost informacija i slično. Pitanja i odgovori dolaze u mnogo kategorija i pokrivaju jako širok spektar tema pa vjerujemo da ćete i vi naći nešto za sebe.

BigThink ne nudi samo članke za čitanje već i video uratke pomoću kojih se lakše savladavaju mnoge teme. Otkrijte svijet oko vas, od svemira do morskog dna, uz ovu pametnu aplikaciju koja će vas navesti na razmišljanje i udaljiti od kolotečine.

5. DID YOU KNOWS

Ova neobična aplikacija oduševit će vas svojom jednostavnošću! Omogućuje vam da doznate na tisuće novih informacija i da otkrijete sve što vas zanima o – bilo čemu!

Kreatori ove platforme izabrali su otkrivanje informacija kroz samo jednu rečenicu koja počinje s Did You Know, ili po naški „Jeste li znali?“

Ako volite znati sve i svašta o svačemu onda je ovo pravi izbor za vas. Gdje drugdje ćete saznati da havajska abeceda ima samo 13 slova ili da 8% ljudi ima dodatno rebro? Zavirite u DidYouKnows i otkrijte još mnogo toga…