Kako odabrati najbolju kacigu za bicikliranje?

Foto: Pixabay

Pred nama je prekrasni topli period, kao stvoren za uživanje na zraku, osobito nakon svega što se događalo kroz vrijeme pandemije, izolacije i sličnih iskustava. Vrijeme je da krenemo uživati na svježem zraku, a jedna od idealnih i nadasve zabavnih aktivnosti je vožnja biciklom. 

Bicikliranje je vrlo zdrava i zabavna navika koja vas može odvesti na mnoga krasna mjesta i u krasne pustolovine, ali će vas istovremeno učiniti zdravijima i snažnijima te će vam pomoći da ostvarite svoju idealnu težinu. Što bi drugo čovjek mogao poželjeti?

Ako ste pustolovnog duha i volite bicikliranje, vrijeme je da se pokrenete i uživate u njemu, ali nikada ne smijete zaboraviti na vlastitu sigurnost. Budite uvijek oprezni i nipošto ne izlazite iz kuće bez zaštitne kacige. 

Iako se prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama kaciga smatra obaveznom samo za bicikliste mlađe od 16 godina, svi profesionalni biciklisti je toplo preporučuju svim uzrastima. Naime, oni su sami jako svjesni koliko ozbiljne ozljede glave mogu nastati prilikom pada s bicikla pa kacigu smatraju jako važnim sigurnosnim elementom u prometu. 

Kakvu kacigu odabrati?

Postoji nekoliko bitnih značajki na koje morate obratiti pozornost prilikom kupovine biciklističke kacige, bez obzira kupujete li ju za sebe ili za svoje dijete. 

Osnovna značajka koju svaka kaciga mora zadovoljavati jesu sigurnosni standardi. Ovo je osobito važno ako ste ljubitelj biciklističkih utrka ili volite brzu vožnju, jer tada kaciga doslovno glavu čuva.

Najbolji svjetski proizvođači kontinuirano ulažu u sigurnosne značajke svojih proizvoda i pružaju razinu garancije koju manji proizvođači ne mogu ponuditi. To ne znači da kaciga nižeg cjenovnog ranga ne štiti od ozljeda, ali stupanj zaštite skupljih kaciga je uvijek mnogo viši.

Iako se danas gotovo sva kupovina može obaviti online i putem interneta, za kacigu za bicikliste bi trebalo otići u pravu kupovinu kako bi sami mogli isprobati sve modele i izabrati onaj koji najbolje odgovara baš vama.

Postoji nekoliko vrsta kaciga, ovisno o proizvođaču, pa tako razlikujemo sferne, plosnate ili ovalne kacige. Najbolji način da pronađete savršenu kacigu za vas jest da isprobate sve modele kaciga. Stavite ju na glavu, zakopčajte i izaberite onu koja niti je labava niti steže, a osjećate da odlično sjedi na glavi i ne stvara pritisak niti na jednom njenom dijelu.

Bitno je da je kaciga sljubljena s vašom glavom, što se postiže prilagođavanjem unutarnjeg mehanizma na njoj. 

Ako želite najudobniju kacigu, a niste ograničeni financijskim resursima, tada biste trebali odabrati najlakšu od izabranih kaciga jer je ona jednako otporna na udarce, ali mnogo ugodnija za vožnju, osobito dugu vožnju.

Jedna od značajki na koju biste također trebali obratiti pozornost jest ventilacija kacige koja je nužna kod dužih vožnji, ali i prilikom ekstremnih temperatura. Što veći otvori na kacigi, to bolje; a za hladniji period godine nabavite potkapu ili navlaku za kacigu.

Koja je najbolja kaciga za vaše dijete?

Kaciga za zaštitu djece koja voze bicikl je „must have“ i ne postoji niti jedan argument kojim bi se to moglo poreći. Ona je nužna za vaše dijete, a vi imate obavezu kupiti mu najbolju dostupnu zaštitu.

Kod dječje kacige morate obratiti pozornost na materijal od kojeg je napravljena i njenu veličinu. Ovo je bitno jer morate znati da će kaciga optimalno zaštiti vaše dijete samo ako ste izabrali dobru veličinu kacige. Zato povedite dijete sa sobom u kupnju i zaboravite na kupovinu po oznakama godina jer djeca iste dobi često imaju različiti obujam glave.

Postoji nekoliko oznaka koje će vam pomoći da otkrijete koje kacige poštuju određene sigurnosne norme, pa ako pronađete kacigu koja odgovara vašem djetetu i nosi oznake DIN EN 1078, ANSI; SNELL ILI CPSC, slobodno ju kupite. Ove oznake potvrđuju da je kaciga izrađena po svim sigurnosnim standardima.

Prilikom kupovine dječje kacige obratite pozornost i na to kada je kaciga proizvedena jer dječje kacige često godinama stoje u trgovinama, a za to vrijeme dolazi do propadanja materijala i kapa više u potpunosti ne odgovara originalnom primjerku.

Izaberite laganu kacigu koja neće ometati vaše dijete tijekom vožnje, a posebno obratite pozornost na to da ima dovoljno ventilacijskih otvora jer djetetu može puno lakše pozliti pod vrućom kacigom nego što je slučaj kod odraslog čovjeka.

Izaberite kacigu koja na sebi ima neke reflektirajuće dijelove kako bi vaše dijete bilo vidljivo i u slabije osvijetljenim uvjetima i u mraku. 

Nikada ne kupujte veću kacigu kako bi je dijete dulje nosilo, jer glava neće biti zaštićena u velikoj kacigi. Isto vrijedi i za dijete koje nastavi nositi kacigu koja mu je mala – zaštita ne postoji i takva kaciga ne štiti od pada.

VAŽNO! Svoju ili dječju kacigu morate zamijeniti nakon svakog jačeg pada jer kacige koje dožive jake udarce dobiju mikrofrakture koje nisu vidljive golim okom, ali postoje. Takve oštećene kacige neće pružiti zaštitu pri novom padu.