Zašto je bavljenje sportom korisno za poslovnu karijeru?

Foto: Shutterstock

Čak i ako smatrate da niste sportski tip, u praksi se pokazuje da redovita tjelovježba i bavljenje sportskim aktivnostima pozitivno utječu na vašu radnu sposobnost, kao i na vaše mentalne predispozicije za savladavanje poslovnih izazova.

Za Hrvatsku kažu da je sportska nacija. To posebno dolazi do izražaja kad se igraju Olimpijske igre i velike nogometna natjecanja, jer tada su sportske vijesti iznimno čitane u našoj zemlji, a uspjesi sportaša donose nam mnogo zadovoljstva.

No, kako bismo zaista bili sportska nacija nije dovoljno samo gledati sport na televiziji, već se njime treba i redovito baviti. U tome baš i nismo među liderima na svijetu, o čemu svjedoče i dvije trećine stanovništva s prekomjernom tjelesnom težinom.

Istina je, nedostatak fizičke aktivnosti ugrožava dugoročnu vitalnost, no ima utjecaj i na vašu poslovnu karijeru. Naime, oni koji redovito sudjeluju u sportskim aktivnostima povećavaju svoje izglede za efikasno rješavanje zacrtanih radnih ciljeva, a smiješi im se i uspješno napredovanje u tvrtki u kojoj su zaposleni…

Podiže energiju i izbacuje stres

Svaki sportski portal će vam to potvrditi, bavljenje fizičkom aktivnosti definitivno je jedna od najboljih antistres terapija. Bilo da se odlučite za džoging, plivanje, planinarenje ili izvođenje trbušnjaka na prostirci u svojoj sobi, sa znojem iz vas izlazi i nakupljena napetost.

A danas je gotovo nemoguće raditi posao koji u vama uopće ne izaziva stres. Uvijek su tu rokovi koje morate ispuniti, kao i suradnja s drugima koja nikad ne prolazi skroz glatko. Također, posao obično uključuje i probijanje kroz promet kako biste uopće došli do svog radnog stolca, što može biti frustrirajuće. Uz sve to, tu su uvijek i neki nepredviđeni izazovi koji se iznenada pojave i izazivaju u nama nemir.

Foto: Shutterstock

Zato je vrlo bitno izbaciti iz sebe stres, u čemu itekako pomaže bavljenje sportom. Jednom kad protegnete svoje mišiće osjetit ćete veliko olakšanje u svojem umu, a ako se radi o aktivnosti koja od vas traži fokus i koncentraciju, na neko vrijeme u potpunosti ćete izbaciti brige i probleme iz svoje glave.

Osim što rješava problem nakupljenog stresa, redovita fizička aktivnost u kombinaciji s nutritivno bogatom prehranom također podiže vašu razinu energije. Čak i ako imate višak kilograma, uz prave obroke i discipliniranu tjelovježbu osjetit ćete da imate više snage i izdržljivosti, što će se itekako osjetiti i na vašem radnom mjestu, jednom kad pred vas dođu zahtjevni poslovni zadaci…

Kompetitivni duh i želja za napredovanjem

Izbacivanje stresa i podizanje energije nisu jedine dobrobiti bavljenja sportom. Naime, usvajanje sportske kulture ima pozitivan utjecaj i na naš mentalni sklop.

Pa svi oni koji se bavi sportom u sebi razvijaju kompetitivni duh, pogotovo ako se radi o sportovima u kojima odmjeravate snage sa stvarnim protivnikom. Sport nas uči da poštujemo suparnika, ali i da težimo biti bolji od njega, što zlata vrijedi i za poslovnu karijeru. Onaj tko na poslu uvijek želi postići maksimalno dobar rezultat, po mogućnosti bolji od konkurencije pa i drugih zaposlenika, svakako je potreban bilo kojem kolektivu.

Bavljenjem sportom također otkrivamo koliko se možemo poboljšati ako konstantno radimo na sebi. Nema sumnje, bilo koju fizičku aktivnost da prakticirate, s vremenom će se javiti značajan napredak u odnosu na vaše rezultate kad ste bili potpuni početnik.

Ta želja za napretkom zatim je itekako korisna jednom kad se nađete u uredu. Bilo da se radi o unaprjeđenju vaših vještina ili usvajanju novih znanja, jednom kad shvatite koliko se zapravo možete poboljšati ako se malo potrudite, vidjet ćete da će vam postati puno lakše raditi svoj posao, a i pojavit će se dodatne opcije kojima možete odvesti svoju karijeru u još boljem smjeru.

U svakom slučaju, bavljenje sportom nije samo za one koji su “sportski tip”, već za svakog tko želi uspjeti u životu. Zato ima smisla krenuti s redovitom tjelovježbom pa i uključiti se u sportska udruženja, jer to bi moglo imati i vrlo pozitivan učinak na vašu karijeru…