5 razloga zašto bi trebali voditi dnevnik

Foto: Pixabay

Vođenje dnevnika vam se možda čini pomalo djetinjasto i nezrelo, ali ono nosi jako veliku dobrobit za psihu i pomaže ljudima da se lakše nose sa svojom svakodnevicom, događajima i stresovima te emocijama koje ih preplavljuju u sretnim i manje sretnim vremenima.

Postoji mnogo razloga zašto biste trebali voditi dnevnik, i ako ste osoba kojoj je svakodnevica puna događaja i akcije ili osoba koja vodi smiren vanjski život, ali ima izrazito bogat unutarnji emocionalni život koji ne ispoljava prema vani.

Dnevnici su dobri i za djecu, i za tinejdžere, roditelje, bake i djedove i ljude svih profila jer je vođenje dnevnika opuštajuće i služi kao pomoć u rješavanju stresnih situacija i olakšava prolazak teških životnih razdoblja. 

Ima mnogo dobrih razloga zašto biste trebali voditi dnevnik, a ja ću vas upoznati s pet koje smatram najbitnijima.

1. Upoznat ćete sebe u potpunosti

Dnevnik je refleksija prema prošlosti koji vam naknadnim čitanjem može otkriti mnogo toga o sebi što niste znali. Opisivanje emocija u trenutku kada se nešto važno događa bit će puno iskrenije nego kada to radite naknadno. 

Zato je dnevnik vaš „prozor u prošlost“ koji će vam otkriti na koji ste način rješavali situacije koje su vas opterećivale, kakvo ste mišljenje o sebi imali u tom trenutku, te koliko ste sazreli kao osoba nakon tih iskustava.

Osim toga, dnevnik pamti najbitnije događaje vašeg života, i one sretne i one kojih se prisjećate s tugom i sjetom, ali svi su jednako važan dio vašeg života i morate biti sposobni razmišljati o njima. 

Retrospekcijom možete otkriti i postoje li još uvijek u vašem životu neke osobe koje vas i dalje pune negativnom energijom, a u dnevniku ste otkrili da je to ponavljajuća rutina koje niste svjesni.

2. Vođenjem dnevnika postajete kreativniji

Ako ste kreativna osoba vođenje dnevnika vam je još jedna vrsta izražavanja koja će vam ići od ruke. Ako niste jako kreativni dnevnik vam može pomoći otkriti svoju kreativnu stranu. Osim što će postati važan dio vašeg emocionalnog života i prijatelj kojem možete sve reći, dnevnik vam može postati način da napokon otkrijete umjetnika u sebi kojeg niste bili svjesni. 

Osim što će poboljšati vaš rukopis (iz nekog razloga svi vole voditi lijepi dnevnik), možete crtati u njega, koristiti šarene flomastere, lijepiti fotografije, ulaznice s događanja na kojima ste bili, pa čak i stavljati suhe cvjetove kao za herbarij.

Interesantna ideja je i vođenje foto-dnevnika koji će vas godinama kasnije podsjetiti na ljude koje ste susretali i mjesta koja ste posjetili.

3. Postajete svjesniji važnosti vlastite intuicije

Vođenjem dnevnika otkrit ćete mnogo toga o sebi, ali jedno od važnijih otkrića koje ćete doznati jest koliko je bitno da slušate vlastitu intuiciju. Uvijek je dobro osluškivati svoj unutarnji glas jer je on vrlo čest pokazatelj u kojem smjeru se trebate kretati i koje osobe trebate udaljiti od sebe, a koje privući.

Uvijek bilježite stvari koje su vezane uz vaš unutarnji život. Ako zabilježite, primjerice, svoje snove koji su vas se dojmili jer možda ste sanjali nešto nesvakidašnje, moguće je da ćete jednom naići na objašnjenje što oni znače. Recimo, sanjati zmije može biti relativno loš znak, dok sanjati psa može značiti dobro.

Bilježite također osjećaje koje ste osjetili kroz dan, misli i emocije koje ste taj dan osjetili o nekoj osobi iz vaše svakodnevice te osjećaje vezane uz mjesta koja ste posjetili.

Obavezno zapišite sve zvukove, mirise, ljude, predmete i objekte koji vam privlače pažnju.

4. Rješavate se negativnih emocija

Pisanje o bolnim iskustvima, ljutim emocijama ili negativnim mislima je vrlo dobar način rješavanja stresa i oslobađanja negativne energije koja vas okružuje. Dnevnik možete zamisliti kao bliskog prijatelja s kojim možete podijeliti i loše i dobre stvari i reći mu sve što želite bez da vas osuđuje ili dijeli vaše privatne misli s drugim osobama.

Izbacivanje negativnih emocija na papir djeluje terapeutski i pomoći će vam da osjetite olakšanje u vezi stvari koje vas muče. Zbog toga psihoterapeuti pisanje dnevnika vrlo često uvrštavaju u liječenje.  Pisanje dnevnika se smatra vrstom samopomoći i načinom za postizanje zadanih ciljeva.

5. Vidite sebe iz druge perspektive

Čitanje i vođenje  dnevnika može vam pomoći da vidite sebe i svoje postupke objektivnije – očima promatrača. Možete uočiti ponavljanje nekih fraza, shvatiti da vrlo često koristite uvredljive riječi kada govorite o drugim osobama, a može vam pomoći i da otkrijete svoje fobije kojih niste svjesni.

Može vam otvoriti oči oko događaja iz prošlosti koje ste iskusili te vam pokazati kako ste reagirali na njih i jeste li pretjerali u svojoj reakciji.