Prirodno se riješite kandide – jednostavno je!

Foto: Pixabay

Svi ste sigurno čuli za candidu (candida albicans), gljivicu koju definitivno možete naći u svakom ljudskom tijelu. Ona, kao i većina bakterija, uopće ne predstavlja problem sve dok se ne namnoži u količini u kojoj poremećuje mikrobiom kože. Tada počinje uništavati kožu, njenu barijeru i sluznicu. Protiv nje se moramo boriti promjenom životnog stila, a često je bitno i da se držimo svih savjeta kroz neki dulji vremenski period.

Kad candide u našem organizmu ima previše, to se naziva kandidijazom. Ova gljivica tada može biti katalizator za neke druge probleme, a dio je čak i autoimune prirode. Zbog toga je bitno da reguliramo naš mikrobiom i da pazimo na naše tijelo.

Imam li kandidijazu?

Kandidijaza se najčešće primjećuje na području sluznice, ali može i na koži. Usta, intimni dijelovi i preklopi na koži prostori su koje treba redovito pregledavati i osigurati da nema nikakvih negativnim promjena.

Kandida najviše voli tople, vlažne prostore pa zbog toga valja na tim prostorima tražiti bilo kakvo pucanje, guljenje ili crvenilo kože. Svrbež i bol također mogu biti prisutni, pogotovo kad se radi o intimnim dijelovima našeg tijela.

Rjeđa „infekcija“ kandidom nastaje kad kandida uđe u našu krv. Tada je moguć niski krvni tlak, podignut broj otkucaja, temperatura i jeza. 

Kako uopće mogu dobiti kandidijazu?

Nažalost, kandidijaza je jedna od onih stvari koje se dese kad živimo nezdrav život i zbog toga je potrebno promijeniti velik broj navika kako bismo opet imali stabilni mikrobiom kože i sluznice. Neki od razloga da imate narušen mikrobiom može biti kontinuirano korištenje antibiotika ili korištenje antibiotika koji su prilično jaki. Oni osim loših bakterija mogu ukloniti i dobre, a oni će narušiti ravnotežu ostalih mikroorganizama.

Ako volite rafiniranu hranu i volite slatko, stvarate idealnu, hranjivu podlogu za ovu gljivicu. Općenito je ova hrana nezdrava za vas pa bi bilo dobro da ju smanjite i time smanjite mogućnost za razvoj kandidijaze.

Bilo kakav poremećaj probave, a posebno sindrom iritabilnog crijeva/kolona, mogu biti prilični katalizator u procesu kandidijaze. Hashimoto i drugi hormonalni problemi također, tako da uzmite u obzir i to. Ako imate bilo kakvu neravnotežu u organizmu, bio to hormonalni problem ili neki vitaminski/mineralni deficit, u tom slučaju će se to manifestirati na vašoj koži. Ona je vaš najveći organ i putem nje tijelo signalizira da nešto ne valja.

Kako se riješiti kandide prirodno?

1. Izbacite iz svoje prehrane svu hranu koja hrani kandidu.

To znači da ćete iz svojeg svakodnevnog jelovnika morati izbaciti slatko, fermentirano, mliječno, hranu s visokim glikemijskim indeksom, grahorice, gluten i žitarice. Naravno, alkohol i kofein nisu dopušteni. Problem s ovim savjetom je što ovo čini zapravo veliku većinu vaše prehrane i preostaju vam povrće i bjelančevine.

2. Uvedite hranu koja će vam pomoći.

Postoje određene namirnice koje se dokazano dobro bore s kandidom. Primjer je kokosovo ulje koje ima kiseline koje dobro kidaju veze između gljivica. Nije loše dodati malo eteričnog ulja čajevca, ali pazite na količinu – kap, dvije uvrh glave.

Češnjak je također odličan protiv kandide, ali ga morate gristi u njegovom originalnom izdanju i to može uzrokovati probleme sa zadahom. Nikako nemojte stavljati češnjak u prostore sluznice, taj stari savjet nikako nije siguran!

Istraživanja obavljena 2011. godine u akademskom časopisu Journal of Medicinal Food pokazala su da je propolis pčelinji proizvod s najvišom antifungalnom aktivnošću, što je dokazano njegovim učinkom na 40 različitih vrsta gljivica.

Ocat i limun zajedno poboljšavaju probavu i tako pomažu po pitanju borbe s kandidom. Divlji losos je namirnica koja sadrži omega-3 kiseline i definitivno može pomoći s raznim disbalansima u organizmu. Za kraj, ako ne možete unijeti probiotike putem hrane, definitivno ih suplementirajte.

3. Regulirajte svoje hormone, regulirajte svoj stres.

Hormoni u našem organizmu prilično su labilni i moguće je da sami sebe sabotirate tako što ste puno pod stresom. Nemojte zaboraviti da je bitno da regulirate sve vanjske čimbenike koji vas uznemiravaju i tako pogoršavaju hormonalnu sliku vašeg tijela koja je onda labilna na promjene. 

Pokušajte naći neki hobi koji će vam pomoći da regulirate stres i da tako bolje regulirate hormonalnu sliku. Fizička aktivnost igra veliku ulogu u regulaciji hormona pa je tako dobar izbor i vježbanje te meditacija. 

4. Regulirajte šećer u krvi i metabolizam.

Naše tijelo ne voli kad ga šokiramo promjenama. Zbog toga se preporučuje da jedemo više malih obroka i da mu pogodujemo tako što reguliramo šećer u krvi. Neovisno o tome imate li dijabetes ili ne, trebali biste regulirati svoj šećer jer kroz godine možete pogodovati raznim zdravstvenim problemima ako to ne radite. Isto tako, morate imati na umu da je inzulinska rezistencija veliki problem modernog društva i da kandidijaza nije jedini ili ekskluzivan problem koji je posljedica loše regulacije krvi.

5. Čistite organizam.

Nemojte trošiti novce na detox proizvode jer oni ne rade – umjesto toga, pijte puno vode i puno čaja. Jedite dobru hranu, nemojte unositi neprovjereno meso i ribu te spavajte dovoljno. Ovo će pomoći vašem organizmu da bude potpora vašoj jetri dok se ona čisti i dok se rješavate loših tvari.

Neki simptomi „nečistog organizma“ odnosno viška toksina jesu kontinuirane upale i raznorazni problemi koje ne možete ničemu pripisati – pogotovo problemi s probavom, dišnim sustavom i spavanjem.

Podržite svoj limfni sustav koji se rješava loših tvari tako što ćete raditi „suho četkanje“. Četkom ćete četkati prema sredini svog tijela prije no što se otuširate i tako ćete potaknuti limfu da se kreće i čisti vaš organizam.

Savjeti za kraj

Definitivno budite strpljivi. Kandidijaza je problem koji nastaje dugoročnim, negativnim promjenama u tijelu – zbog toga ćete morati čekati i nešto dulje da se taj problem razriješi. Prvenstveno ćete morati promijeniti način na koji živite, a ako u tri ili četiri mjeseca ne vidite da se situacija mijenja na bolje, možda bi bilo dobro da se konzultirate s doktorom.

Nemojte se bojati stručne pomoći – ako prirodne alternative ne funkcioniraju, vrijeme je da profesionalci uzmu stvar u svoje ruke. Prirodne alternative na kraju krajeva i jesu samo alternative i bilo bi dobro da uvijek uzimati u obzir kvalitetu medicinske struke. Sretno u rješavanju ovog problema, budite strpljivi i isprobajte korak po korak uvoditi razne promjene – tako ćete znati koja je promjena bitna za vas i nećete se morati cijeli život držati cijelog ovog režima.