Zašto je borovnica jedna od najboljih namirnica ikad? Saznajte u nastavku! Kada bi vas netko pitao koje je voće najzdravije prvo biste pomislili da je to glupo pitanje jer svi znamo da je svo voće zdravo, ali bi nekima na pamet vjerojatno palo bobičasto voće što je točan odgovor na naše pitanje. Postoje brojni razlozi zašto je bobičasto voće preporučeno gotovo svima, čak i onima koji imaju šećernu bolest zbog koje moraju smanjiti količinu fruktoze koju unose.
Bobičasto voće je najzdravije voće jer je iznimno bogato vitaminima i mineralima, a posebnu vrijednost imaju antioksidansi kojih u ovoj vrsti voća ima najviše, a svi dobro znamo koliko su oni važni za očuvanje našeg zdravlja. Slobodni radikali koje unosimo u svoje tijelo mogu naštetiti našem organizmu i stvoriti probleme, a antioksidansi rješavaju se ovih slobodnih radikala i tako nas štite od tumora, raka i sličnih zloćudnih problema.
Borovnica se bez ustručavanja može nazvati „kraljicom“ bobičastog voća upravo zbog njenog bogatstva nutrijenata, a odlično je znati da borovnica zamrzavanjem ne gubi svoju vrijednost pa ju možete konzumirati tijekom čitave godine. Također je izvrsna za korištenje u slasticama te u obliku pekmeza i smoothieja.
Borovnica ima izuzetno pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje, stoga ju je bitno uvrstiti u svoj jelovnik. Ako već nemate ideju o tome kako ubaciti borovnice u svoju svakodnevnu prehranu, ponudit ćemo vam nekoliko rješenja – smoothie, muffin, shake, torta, biskvit, frape, ali i voćna salata odlični su izbori! Ipak, vaš djed ili baka možda će vam preporučiti da jedete borovnice na dobri stari način, grickajući ih.
Što je borovnica i odakle dolazi?
Borovnica nam dolazi iz Sjeverne Amerike, a riječ je o višegodišnjem grmu kojeg nije teško uzgojiti i isti se koristi u prehrani već tisućama godina. Zbog toga su borovnice vrlo uspješne što se tiče rasta i možemo od njih očekivati dobar urod gotovo svake godine.
Divlje borovnice su jedno od prvih vrsta voća koja je čovjek počeo koristiti u svojoj prehrani, iako su se tada nazivale drugačije. Borovnica se u davnoj prošlosti nazivala „zvjezdanim bobicama“ zbog petokrake zvijezde cvjetova kojim cvijeta.
Postoje dvije vrste borovnica: grmolike i velike koje se često prodaju u velikim supermarketima, te male, ali mnogo slađe grmolike borovnice koje se osim za normalnu konzumaciju koriste i za proizvodnju sokova i džemova i to upravo zbog svoje izuzetne slatkoće.
Najpoznatiji svjetski uzgajivač borovnica je Amerika, a najbolje uspijeva na područjima s kiselim i močvarnim tlom. Američki grad Hammonton često nazivaju svjetskom prijestolnicom borovnica jer se u njemu nalazi više od 50 farmi borovnica.
Grmovi borovnice mogu jako dugo živjeti, osobito ako se o njima vodi briga. Neki primjerci su doživjeli starost od 70 godina, iako u prosjeku borovnice žive između 30 i 50 godina. Svakako, radi se o velikom vremenskom intervalu pa se zbog toga ovo voće smatra i vrlo unosnim. Biljka borovnice je i vrlo plodonosna pa jedan grm borovnice u prosjeku daje 2000 bobica svake sezone.
Ovo je voće i vrlo „društvena biljka“ te jako dobro uspijeva u skupinama. Većina uzgajivača borovnica na jednom hektaru zemlje ima posađeno do 1500 grmova ove fantastične biljke.
8 razloga zašto biste trebali jesti borovnice
1. Borovnica sprječava razvoj bolesti
Borovnica je niskokalorično voće koje u sebi sadrži ugljikohidrate, šećer i vrlo malenu količinu masnoća i proteina, ali važniji od toga je njen kemijski sastav.
Ona svoju prekrasnu boju duguje bioflavonoidu antocijaninu, izrazito jakom antioksidansu koji su poznati po tome da sprječavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti, ali i nekih malignih bolesti. Osim što je lijepa, ona je i korisna – zar nije divno da nam je priroda dala ove zdrave bombone?
2. Borovnica doprinosi zdravlju kostiju
Borovnica u svom sastavu ima neke odlične nutrijente, od kojih ćemo spomenuti željezo, fosfor, kalcij i magnezij koji sudjeluju u izgradnji kostiju, ali i u održavanju njihove čvrstoće.
Tu je i vitamin K, koji sudjeluje u metabolizmu kostiju što ga čini važnim za naš koštani sustav. Istraživanja su pokazala da ljudi koji imaju smanjenu količinu vitamina K imaju povećani rizik od loma kostiju.
Značaj željeza i cinka u održavanju snage i elastičnosti ne samo kosti već i zglobova već je odavno poznat. Svakako moramo spomenuti i kalcij jer je upravo on ključ zdravlja našeg koštanog sustava.
3. Borovnica štiti kožu
Borovnica je izrazito bogata vitaminom C, esencijalnim nutrijentom koji pomaže u stvaranju kolagena. Kolagen štiti našu košu od oštećenja dobivenih izlaganjem raznim negativnim faktorima poput izlaganja Suncu, zagađenju ili dimu.
Kolagen pomaže smanjiti bore i popraviti teksturu same kože stoga činjenica da se u 100 grama borovnica nalazi petina naših dnevnih potreba za vitaminom C naprosto oduševljava.
4. Borovnica štiti od srčanih bolesti
Borovnica obiluje fitonutrijentima, vlaknima, folatima i vitaminima koji su odlični pomoćnici u zaštiti zdravlja krvnih žila i srca. Kako?
Vlakna iz borovnice snižavaju razinu kolesterola, folati i vitamin B sprječavaju da se u krvnim žilama nakupi velika količina homocisteina koji je jedan od čestih uzroka oštećenja krvnih žila. Dakle, nije to sve samo rekla-kazala, već se radi o stvarnim koristima koje možete iskoristiti čim su ove slatke bobice u sezoni.
I flavonoid antocijanin dokazano ima ulogu u prevenciji bolesti te se smatra da smanjuje rizik od srčanih udara.
5. Borovnica u borbi protiv raka
Važan sastojak borovnice su fitonutrijenti, snažni antioksidansi koji djeluju na mnoge procese u tijelu. Oni ublažavaju upalne procese u tijelu i smanjuju mogućnost njihove pojave, dok s druge strane imaju i jako djelovanje na maligne stanice čiji razvoj sprečavaju. Zbog toga osobe s tumorima moraju redovno konzumirati borovnice i ostalo bobičasto voće.
Borovnica u sebi sadrži folate koji su vrlo značajni u sintezi DNA, a samim time mogu imati velik utjecaj na razvoj malignih stanica i njihove potencijalne mutacije.
6. Borovnica ima čudesan utjecaj na probavu
Borovnica ima jako puno vlakana čime postaje idealna namirnica za sve koji se muče s probavom. Ona sprječava zatvor i smanjuje nadutost. Također mogu pomoći i smanjiti apetit jer upravo ta vlakna povećavaju osjećaj sitosti.
7. Borovnica može sniziti tlak
Kod ljudi s visokim krvnim tlakom primijećen je pozitivan utjecaj konzumacije borovnica koji je pomogao smanjiti njihov visoki tlak. Ipak, ne smijemo se poslužiti borovnicama na način da ih mijenjamo s tabletama, već se polako prebacujemo na zdraviju prehranu i uviđamo je li moguće potencijalno smanjiti količinu lijekova koje konzumiramo.
Ovo je osobito važno za ljude koji imaju visoki tlak i pretilost jer je dokazano da njima borovnica istovremeno snižava krvni tlak i smanjuje apetit što je za njih dvostruko korisno.
8. Borovnica je superhrana i kod dijabetesa
S obzirom na to da imaju niski glikemijski indeks one su dobar izbor voća za osobe koje boluju od dijabetesa. Također je otkriveno da pomažu regulirati razinu inzulina kod dijabetičara. Eto, razbili smo i štetan mit da je voće loše za dijabetičare!
Znate li kupiti borovnice?
Borovnice su vrlo ukusne, a najbitnije je da se jedu dok su u svojoj punoj snazi.
Prilikom kupovine važno je obratiti pozornost na njihovu kvalitetu, a posebnu pozornost treba posvetiti čvrstoći. Veličina nije toliko bitna koliko je bitna čvrstoća pa ako je borovnica čvrsta slobodno je kupite.
Ako u kutijici ili spremniku s borovicama primijetite nekakve mrlje ili sok tada je velika vjerojatnost da su već prezrele pa je moguće da će biti uistinu mekane ili čak i suhe nakon što je iz njih iscurio sav sok.
Također protresite kutijicu u kojoj se nalaze. Bobice moraju biti odvojene; ako su slijepljene moguće je da su mekane, oštećene ili je čak moguće da se pojavila plijesan.
Bobice borovnice znaju na sebi imati lagani srebrni sjaj kojeg se mnogi boje jer misle da je riječ o nekoj kemikaliji. Riječ je o potpuno prirodnom sloju kojeg biljka sama stvara kako bi se obranila od napada insekata i loših vremenskih uvjeta i dobar je znak svježine.
Prilikom kupnje uvijek birajte tamnije bobice jer što je boja jača to je količina antioksidansa i vitamina u njima veća.
Također, prije nego što ih krenete jesti pustite ih da dođu na sobnu temperaturu.
10 zanimljivosti o borovnicama
1. Borovnice se u vrijeme kolonizacije Amerike nisu koristile samo za jelo. Kolonisti su ih kuhali s mlijekom i na taj način dobivali iz njih sivu boju.
2. Borovnica je u Europu stigla iz Amerike tek 30-ih godina 20. stoljeća, a prvi su je počeli uzgajati Nizozemci.
3. Borovnice su genetski povezane s brusnicama i rododendronima.
4. Borovnice su posebna poslastica za jelene koji ih obožavaju, a njima se često slade i ptice.
5. Ako zamrzavate svježe borovnice nemojte ih prati prije toga jer ćete im skinuti zaštitni srebrni sloj.
6. I lišće od borovnice ima svoju ulogu. Ono može poslužiti za stvaranje voćne vode koja je vrlo korisna za konzumaciju tijekom tjelovježbe jer tada u tijelu raste razina oksidacijskog stresa.
7. Postoji mnogo sorti borovnica: Duke, Bluecrop, Patriot, Draper, Huron, Liberty i Aurora.
8. Borovnica jako dobro podnosi hladnoću pa joj ne smetaju niti temperature od minus 25 stupnjeva. Ne smeta je niti snijeg već ju štiti od niskih temperatura kao njen izolator.
9. Neki ljudi rade čaj od borovnice te ga utrljavaju u vlasište zbog mišljenja da on pospješuje rast kose.
10. Borovnice imaju dobar utjecaj na urinarni trakt baš kao i njihove rođakinje brusnice pa se preporučuju osobama koje su sklone urinarnim infekcijama.