Čokoladne torte su više od običnog deserta, ona je simbol slavlja, izraz radosti i kulinarsko umjetničko djelo koje slavi jedan od najomiljenijih okusa diljem svijeta – čokoladu. Od bogatih i vlažnih biskvita, preko raskošnih krema i ganachea, do sitnih čokoladnih ukrasa, svaki sloj čokoladne torte priča priču o strasti prema slatkom.
Njezina tekstura i okus potiču osjetila, dok njezin izgled mami poglede svih sladokusaca. Raznolikost recepata i načina pripreme čini svaku čokoladnu tortu jedinstvenom, a ljubav kojom se priprema osjeća se u svakom zalogaju. Bilo da je riječ o klasičnoj čokoladnoj torti s glazurama ili inovativnim kombinacijama koje uključuju voće, orašaste plodove ili čak pikantne sastojke, čokoladna torta je više od slastice – to je iskustvo koje se pamti.
1. Recept za klasične čokoladne torte
Sastojci za čokoladnu tortu:
Biskvit:
- 200 g glatkog brašna
- 50 g kakaa u prahu
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 200 g šećera
- 1 paketić vanilin šećera
- 2 velika jaja
- 240 ml mlijeka
- 120 ml biljnog ulja
- 2 čajne žličice čistog ekstrakta vanilije
- 240 ml vruće vode
Krema:
- 200 g tamne čokolade (najmanje 70% kakaa)
- 200 ml slatkog vrhnja
- 50 g maslaca
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Glazura:
- 150 g tamne čokolade
- 100 ml slatkog vrhnja
Upute:
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Dno kalupa za čokoladne torte promjera 20 cm obložite papirom za pečenje, a stranice lagano premažite uljem.
- U velikoj zdjeli prosijte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i dodajte šećer i vanilin šećer. Dobro promiješajte.
- U drugoj zdjeli umutite jaja, dodajte mlijeko, ulje i vaniliju. Sve dobro izmiješajte.
- Mokre sastojke polako dodajte u suhe i miješajte dok se ne sjedine. Zatim pažljivo ulijte vruću vodu i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
- Izlijte tijesto u pripremljeni kalup i pecite oko 30-35 minuta ili dok čačkalica koju zabodete u središte biskvita ne izađe čista.
- Ostavite biskvit da se potpuno ohladi.
- Za kremu, čokoladu narežite na manje komade i stavite u zdjelu. Vrhnje zagrijte do vrenja, zatim prelijte preko čokolade. Dodajte maslac i vaniliju. Pustite da stoji jednu minutu, a zatim miješajte dok se ne sjedini i postane glatko.
- Kada se biskvit ohladi, prerežite ga horizontalno na dva jednaka dijela. Kremu rasporedite između slojeva i po vrhu čokoladne torte.
- Za glazuru, ponovite postupak kao za kremu, ali bez maslaca. Prelijte glazuru preko torte i pustite da se stisne.
- Čokoladnu tortu prije serviranja ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata.
2. Čokoladna torta/lava cake
Sastojci (za 4 osobe):
- 100 g kvalitetne tamne čokolade
- 100 g maslaca (i malo više za podmazivanje kalupa)
- 100 g šećera
- 2 cijela jaja
- 2 žumanjka
- 2 žlice brašna
- Prstohvat soli
- Kakao u prahu za posipanje
Upute:
- Priprema kalupa: Podmažite 4 male kalupe za sufle ili keramičke šalice maslacem, pospite kakaom u prahu kako biste spriječili lijepljenje, i stavite ih u hladnjak.
- Predgrijavanje pećnice: Zagrijte pećnicu na 220°C.
- Taljenje čokolade i maslaca: Na pari (ili u mikrovalnoj pećnici na niskoj temperaturi) otopite maslac i čokoladu dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite sa strane da se malo ohladi.
- Miješanje jaja i šećera: U većoj zdjeli pjenjačom umutite cijela jaja, žumanjke i šećer dok smjesa ne postane svjetlija i pjenasta.
- Kombiniranje sastojaka: U smjesu jaja lagano umiješajte otopljenu čokoladu i maslac. Dodajte brašno i prstohvat soli, te sve nježno izmiješajte dok ne postane jednolično.
- Punjenje kalupa: Izlijte smjesu u pripremljene kalupe, napunivši ih približno do 3/4.
- Pečenje: Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 7-10 minuta. Vrijeme pečenja može varirati ovisno o pećnici, pa pazite na torte – gotove su kada se rubovi čvrsto postave, a sredina ostane malo mekša.
- Posluživanje: Odmah nakon pečenja, pažljivo okrenite svaki kalup na tanjur za desert. Ako je potrebno, nježno prođite nožem uz rub kalupa da bi se torta lakše oslobodila. Poslužite odmah dok je sredina još uvijek tekuća.
- Dekoracija (po želji): Možete ukrasiti sa šlagom, svježim bobicama ili posuti šećerom u prahu.
3. Čokoladna torta s narančom
Sastojci:
Biskvit:
- 200 g glatkog brašna
- 50 g kakaa u prahu
- 1 paketić praška za pecivo
- 1/2 čajne žličice sode bikarbone
- 200 g šećera
- 1 paketić vanilin šećera
- 4 velika jaja
- 200 ml svježeg soka od naranče (oko 2-3 naranče)
- Naribana korica 1 neprskane naranče
- 100 ml maslinovog ulja ili biljnog ulja
- Prstohvat soli
Ganache:
- 200 g tamne čokolade (oko 70% kakaa)
- 100 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice soka od naranče
- Naribana korica 1 neprskane naranče
Sirup:
- 100 ml soka od naranče
- 50 g šećera
- 1 žlica likera od naranče (opcionalno)
Dekoracija:
- Naribana korica naranče
- Šlag ili kandirana korica naranče (opcionalno)
Upute:
- Priprema i pečenje biskvita:
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu u zdjeli.
- U drugoj zdjeli pjenasto umutite jaja s šećerom i vanilin šećerom.
- Dodajte naribanu koricu naranče, sok od naranče, ulje i sol.
- Postupno umiješajte suhe sastojke u mokre dok ne dobijete glatko tijesto.
- Ulijte tijesto u namašćen i pobrašnjen kalup za torte (promjer 24 cm) i pecite oko 35-40 minuta ili dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izađe čista.
- Ostavite biskvit da se potpuno ohladi na rešetki.
- Priprema sirupa:
- U maloj posudi zagrijte sok od naranče sa šećerom dok se šećer ne otopi.
- Dodajte liker od naranče ako koristite.
- Premažite ohlađeni biskvit sirupom kako bi bio sočniji.
- Priprema ganachea:
- Nasjeckajte čokoladu i stavite u zdjelu.
- Zagrijte slatko vrhnje dok ne zavrije, a zatim prelijte preko čokolade.
- Dodajte sok od naranče i koru naranče.
- Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Prelijte ganache preko biskvita i poravnajte špatulom.
- Dekoracija:
- Posipajte naribanom koricom naranče ili ukrasite šlagom i kandiranom koricom naranče.
- Serviranje:
- Prije serviranja, čokoladnu tortu ohladite u hladnjaku najmanje 2 sata kako bi se ganache stisnuo.
4. Čokoladna torta s kikirikijem
Sastojci:
Biskvit:
- 200 g tamne čokolade
- 150 g maslaca
- 150 g šećera
- 100 g brašna
- 50 g mljevenih kikirikija (bez soli)
- 5 jaja
- 1 žličica praška za pecivo
- Prstohvat soli
Karamel s kikirikijima:
- 200 g šećera
- 100 ml vrhnja za šlag
- 50 g maslaca
- 150 g prženih kikirikija (soljenih ili nesoljenih, po želji)
Čokoladna glazura:
- 200 g tamne čokolade
- 100 ml vrhnja za šlag
- 50 g maslaca
Upute:
- Priprema biskvita:
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Rastopite čokoladu i maslac na pari, zatim ostavite da se malo ohladi.
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg sa prstohvatom soli.
- Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte dok smjesa ne postane svijetla i gusta.
- U žumanjke lagano umiješajte ohlađenu smjesu čokolade i maslaca.
- Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i mljevene kikirikije, zatim postepeno dodajte u smjesu.
- Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
- Ulijte smjesu u namašćen i pobrašnjen kalup za torte promjera 24 cm.
- Pecite oko 30-35 minuta. Provjerite čačkalicom da li je pečeno.
- Ostavite da se biskvit ohladi.
- Priprema karamela s kikirikijima:
- U širokoj tavi rastopite šećer na srednje jakoj vatri dok ne dobijete zlatni karamel.
- Zagrijte vrhnje u drugoj posudi (pazite da ne zakipi).
- Kada je šećer potpuno rastopljen, pažljivo dodajte vruće vrhnje (bit će prskanja) i maslac, miješajući dok se ne dobije glatka smjesa.
- Dodajte kikirikije u karamel, promiješajte i prelijte preko ohlađenog biskvita. Ostavite da se stisne.
- Priprema čokoladne glazure:
- Rastopite čokoladu, vrhnje i maslac na pari dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu.
- Prelijte preko stvrdnutog karamela s kikirikijima.
- Dekoracija i serviranje:
- Možete dekorirati s još nekoliko cijelih kikirikija ili nasjeckanom čokoladom.
- Ostavite čokoladnu tortu u hladnjaku da se glazura stvrdne prije serviranja.
5. Veganska čokoladna torta
Sastojci:
Biskvit:
- 250 g brašna (po mogućnosti integralnog ili polubijelog)
- 350 g šećera od trske (može i kokosov šećer)
- 75 g kakaa u prahu (provjerite da je veganski)
- 2 čajne žličice sode bikarbone
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1/2 čajne žličice soli
- 250 ml biljnog mlijeka (bademovo, zobeno, sojino)
- 250 ml vode
- 125 ml biljnog ulja (poput suncokretovog ili kokosovog)
- 2 žlice jabučnog octa
- 1 čajna žličica čistog ekstrakta vanilije
Čokoladna glazura (frosting):
- 150 g veganske tamne čokolade
- 120 ml biljnog mlijeka
- 80 g veganskog maslaca ili margarina
- 250 g veganskog šećera u prahu
- 1/2 čajne žličice čistog ekstrakta vanilije
Upute:
- Priprema biskvita:
- Zagrijte pećnicu na 180°C i namažite dva okrugla kalupa za tortu promjera 20 cm biljnim uljem ili obložite papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, kakao u prahu, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol.
- U drugoj zdjeli kombinirajte biljno mlijeko, vodu, ulje, ocat i vaniliju.
- Mokre sastojke dodajte u suhe i miješajte dok se potpuno ne sjedine.
- Podijelite smjesu ravnomjerno između dva pripremljena kalupa.
- Pecite oko 32-37 minuta ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista.
- Ostavite biskvite da se potpuno ohlade na rešetki prije nego što ih izvadite iz kalupa.
- Priprema čokoladne glazure (frosting):
- Rastopite čokoladu s biljnim mlijekom na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici, pazeći da ne zagori. Ostavite da se malo ohladi.
- U zdjeli, kremasto umutite veganski maslac ili margarin.
- Dodajte ohlađenu rastopljenu čokoladu i vaniliju te nastavite miješati.
- Postepeno dodajte šećer u prahu dok ne dobijete glatku i prozračnu teksturu.
- Sastavljanje torte:
- Na jedan ohlađeni biskvit nanesite sloj čokoladnog frostinga.
- Stavite drugi biskvit na vrh i premažite ostatak glazure po vrhu i stranama torte.
- Dekoracija:
- Dekorirajte po želji s voćem, jestivim cvijećem ili posipajte s nasjeckanim orašastim plodovima ili veganskim šlagom.
- Serviranje:
- Čokoladnu tortu ohladite u hladnjaku barem sat vremena prije serviranja kako bi se glazura stisnula.
6. Cheesecake čokoladna torta
Sastojci:
Podloga:
- 200 g čokoladnih keksa (mljevenih)
- 100 g maslaca (rastopljenog)
Cheesecake sloj:
- 500 g krem sira (na sobnoj temperaturi)
- 200 g šećera u prahu
- 200 ml vrhnja za šlag
- 200 g tamne čokolade (otopljenje i ohlađene na sobnu temperaturu)
- 3 jaja (na sobnoj temperaturi)
- 2 žlice kakaa u prahu
- 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
Čokoladni ganache:
- 200 g tamne čokolade (sjeckane)
- 200 ml vrhnja za šlag
Upute:
- Priprema podloge:
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Pomiješajte mljevene čokoladne kekse s rastopljenim maslacem dok ne dobijete teksturu mokrog pijeska.
- Stisnite smjesu u dno kalupa za torte promjera 23 cm, obloženog papirom za pečenje.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10 minuta, zatim izvadite i ostavite da se ohladi.
- Priprema cheesecake sloja:
- Smanjite temperaturu pećnice na 160°C.
- U velikoj zdjeli, mikserom istucite krem sir dok ne postane glatko.
- Postepeno dodavajte šećer u prahu, a zatim vaniliju, miksajući dobro nakon svakog dodavanja.
- Dodajte jaja, jedno po jedno, svaki put dobro umiješajući.
- Umiješajte otopljenu i ohlađenu čokoladu i kakao u prahu dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Ulijte smjesu preko ohlađene podloge.
- Pečenje cheesecakea:
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 50-60 minuta ili dok središte ne bude postavljeno, ali još uvijek malo treperavo kad lagano protresete kalup.
- Ugasi pećnicu, otvori vrata i ostavi cheesecake unutra da se postepeno hladi sat vremena kako bi se izbjeglo pucanje.
- Priprema čokoladnog ganachea:
- Zagrijte vrhnje za šlag u maloj posudi na laganoj vatri dok ne počne lagano kipjeti.
- Prelijte preko sjeckane čokolade u zdjeli i ostavite da stoji 1-2 minute, a zatim miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Završavanje torte:
- Prelijte ganache preko ohlađenog cheesecakea.
- Stavite tortu u hladnjak i ohladite najmanje 4 sata, ili preko noći.
- Serviranje:
- Prije serviranja, pažljivo uklonite čokoladnu tortu iz kalupa i stavite na tanjur za posluživanje.
- Po želji možete dekorirati s bobicama, šlagom ili čokoladnim ukrasima.
7. Čokoladna torta s karamelom
Sastojci:
Biskvit:
- 220 g brašna
- 350 g šećera
- 90 g kakaa u prahu
- 1½ čajne žličice sode bikarbone
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica soli
- 2 velika jaja
- 250 ml mlijeka
- 125 ml biljnog ulja
- 2 čajne žličice čistog ekstrakta vanilije
- 250 ml vruće vode
Karamel umak:
- 200 g šećera
- 90 g neslanog maslaca
- 125 ml vrhnja za šlag
Čokoladna ganache glazura:
- 200 g tamne čokolade, sjeckane
- 200 ml vrhnja za šlag
Dodatno:
- Gruba morska sol za posipanje
Upute:
- Priprema biskvita:
- Zagrijte pećnicu na 175°C. Namažite uljem i obložite papirom za pečenje tri okrugla kalupa za tortu promjera 20 cm.
- U velikoj zdjeli, pomiješajte suhe sastojke: brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol.
- U drugoj zdjeli, umutite jaja, mlijeko, ulje i vaniliju. Dodajte suhim sastojcima i miješajte dok se ne sjedini.
- Polako umiješajte vruću vodu dok ne dobijete glatku smjesu.
- Ravnomjerno rasporedite tijesto po kalupima i pecite 30-35 minuta.
- Nakon pečenja, ohladite biskvite u kalupu 10 minuta, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
- Priprema karamel umaka:
- U širokoj tavi zagrijte šećer na srednjoj temperaturi dok se potpuno ne otopi i ne dobije zlatno-smeđu boju.
- Dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi.
- Polako ulijte vrhnje za šlag, pazeći na prskanje, i kuhajte dok se smjesa ne zgusne i ne postane glatka.
- Prebacite u zdjelu da se ohladi i zgusne.
- Priprema čokoladne ganache glazure:
- Zagrijte vrhnje za šlag do vrenja, zatim prelijte preko sjeckane čokolade.
- Ostavite da stoji 1-2 minute, a zatim miješajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu.
- Sastavljanje torte:
- Na prvi biskvit nanesite sloj karamel umaka, posipajte s malo grube morske soli, zatim stavite drugi biskvit na vrh.
- Ponovite postupak s drugim biskvitom, zatim završite s trećim biskvitom na vrhu.
- Prelijte cijelu tortu s čokoladnom ganache glazurom, pazeći da prekrijete i stranice.
- Završetak:
- Ostavite da se čokoladna torta stegne u hladnjaku najmanje 1 sat prije serviranja.
- Po želji, možete dodati više karamela i soli na vrh čokoladne torte neposredno prije posluživanja za dodatni učinak.
8. Klasična čokoladna torta s čokoladnim ganacheom
Sastojci:
Biskvit:
- 220 g brašna za sve namjene
- 400 g šećera
- 90 g kakao praha bez šećera
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 1½ čajne žličice sode bikarbone
- 1 čajna žličica soli
- 2 jaja (velika)
- 240 ml mlijeka
- 120 ml biljnog ulja
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 240 ml kipuće vode
Čokoladni ganache:
- 300 g tamne čokolade, narezane na manje komade
- 300 ml vrhnja za šlag
Upute:
- Priprema biskvita:
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite i pobrašnite dva okrugla kalupa za torte promjera 20 cm.
- U velikoj zdjeli, pomiješajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- Dodajte jaja, mlijeko, ulje i vaniliju, te miješajte na srednje brzini dok ne postane glatko.
- Na kraju polako umiješajte kipuću vodu dok ne dobijete tanku tijesto.
- Podijelite tijesto ravnomjerno između pripremljenih kalupa.
- Pecite 30-35 minuta ili dok čačkalica umetnuta u središte biskvita ne izađe čista.
- Izvadite iz pećnice i ohladite u kalupima 10 minuta, zatim premjestite na rešetku da se potpuno ohlade.
- Priprema čokoladnog ganachea:
- Zagrijte vrhnje za šlag u malom loncu dok ne počne lagano kipjeti.
- Prelijte preko narezane čokolade i pustite da stoji 1-2 minute.
- Promiješajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu.
- Pustite da se ganache ohladi dok ne postigne konzistenciju pogodnu za mazanje.
- Sastavljanje čokoladne torte:
- Kada su biskviti potpuno ohlađeni, jedan biskvit stavite na stalak za torte ili tanjur.
- Premažite površinu s malo ganachea, zatim pokrijte drugim biskvitom.
- Premažite vrh i strane torte s preostalim ganacheom, koristeći špatulu za glatko mazanje.
- Završetak:
- Možete ostaviti tortu glatku ili koristiti špatulu da napravite valoviti uzorak.
- Ako želite, možete ukrasiti s čokoladnim mrvicama, bobicama ili drugim ukrasima.
- Ostavite da se čokoladna torta odmori u hladnjaku najmanje 1 sat prije serviranja.
9. Čokoladna torta s punjenjem od malina i čokoladnim preljevom
Sastojci:
Biskvit:
- 225 g glatkog brašna
- 350 g šećera
- 85 g kakao praha
- 1½ čajne žličice praška za pecivo
- 1½ čajne žličice sode bikarbone
- 1 čajna žličica soli
- 2 jaja
- 250 ml mlijeka
- 125 ml biljnog ulja
- 2 čajne žličice čistog ekstrakta vanilije
- 250 ml vruće kave ili vruće vode
Punjenje od malina:
- 300 g svježih malina
- 50 g šećera
- 1 žlica kukuruznog škroba
- Sok od pola limuna
Čokoladni preljev:
- 200 g tamne čokolade
- 200 ml teškog vrhnja
- 50 g maslaca
Upute:
- Priprema biskvita:
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite i pobrašnite dva okrugla kalupa za tortu promjera 20 cm.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- Dodajte jaja, mlijeko, ulje i vaniliju i miješajte dok se ne sjedini.
- Dodajte vruću kavu i miješajte dok smjesa ne postane glatka.
- Podijelite tijesto između kalupa i pecite 30-35 minuta.
- Ostavite da se biskviti ohlade u kalupu 10 minuta, a zatim ih prebacite na rešetku.
- Priprema punjenja od malina:
- U loncu pomiješajte maline, šećer, škrob i limunov sok.
- Kuhajte na laganoj vatri dok se maline ne raspuste i smjesa ne zgusne.
- Maknite s vatre i ohladite potpuno prije korištenja.
- Priprema čokoladnog preljeva:
- Čokoladu narežite na manje komade.
- Vrhnje zagrijte do točke vrenja, zatim prelijte preko čokolade.
- Dodajte maslac i miješajte dok se ne dobije glatka smjesa.
- Ostavite da se malo ohladi prije nego što prelijete preko torte.
- Sastavljanje torte:
- Prvi biskvit stavite na tanjur ili stalak za torte.
- Preko biskvita ravnomjerno rasporedite sloj ohlađenog punjenja od malina.
- Prekrijte drugim biskvitom.
- Preljev od čokolade ravnomjerno rasporedite po vrhu i stranama torte.
- Završetak:
- Po želji, ukrasite tortu svježim malinama ili čokoladnim ukrasima.
- Prije serviranja, pustite čokoladnu tortu da se odmara u hladnjaku barem 1 sat.
Čokoladne torte su više od pukog deserta; one su simbol slavlja, izraz umjetnosti u pečenju i prije svega, nepogrešiv način da se unese radost u svakodnevne trenutke. Bilo da se odlučite za klasičnu čokoladnu tortu s bogatim ganacheom ili eksperimentirate s punjenjem od malina i raskošnim čokoladnim preljevom, svaka varijacija čokoladne torte nosi svoj jedinstveni karakter i okus koji može očarati bilo koje nepce. Pečenje čokoladnih torti nije samo kulinarski poduhvat već i prilika da se stvara, dijeli i slavi – svaki zalogaj nosi priču o pažnji i ljubavi utkanu u svaki sloj. Neka vaša kuhinja bude mjesto čarolije gdje se kakao pretvara u kulinarska remek-djela, a svaka čokoladna torta bude praznik za sva osjetila.