Kako se uspješno riješiti mamurluka

Foto: Pixabay

Jutro nakon slavlja može biti jednako nezaboravno kao i slavlje noć prije. Ponekad se dogodi da se pojedinci bolje sjećaju jutarnjeg mamurluka nego samog slavlja, jer su tijekom slavlja previše pili i zato je došlo do pojave određenih „rupa“ u sjećanju. Ali jaki mamurluk, onaj koji obara s nogu, obično se pamti jako dugo vremena.

Simptomi koji prate mamurluk mogu biti raznorazni, pa neki pate od glavobolja, mučnina, opće slabosti, ali i povraćanja. Ljudi s mamurlukom obično su bijesni na sebe jer su svjesni da su sami krivi za svoje stanje, ali vrlo često se iskaljuju na drugima radi toga pa se ostatku tjelesnih simptoma mogu dodati i čangrizavost, grizodušje i ljutnja.

Znanstvenici mamurluk opisuju kao jedan od blažih simptoma odvikavanja jer prekomjerna konzumacija alkohola tijekom nekog slavlja zapravo je „navikavanje“ tijela na alkohol i ono postaje ovisno o njemu tijekom perioda pijenja. Sljedeće jutro tijelo se vraća u normalu i pokreće metaboličke procese koji pomažu izbaciti alkohol iz organizma. Takav proces je vrlo sličan odvikavanju od ovisnosti pa čak ima i neke slične komponente (recimo mučnina).

Najbolji savjeti za ublažavanje simptoma mamurluka

Mamurluk je uistinu oštra reakcija organizma na veliku količinu popijenog alkohola, i ovisno o tome što se pilo i koliko se pilo, mamurluk može trajati od nekoliko sati do cijelog dana. 

Simptomi koji se najčešće javljaju su glavobolja, mučnina, osjetljivost na svjetlo, vrtoglavica, razdražljivost, osjećaj malaksalosti i slično. Sve ove tegobe posljedice su pretjerane konzumacije alkohola koja je uzrokovala dehidraciju tijela, porast kiseline, pad šećera u krvi i još mnogo toga. Nijedan od ovih simptoma nije poguban za zdravlje, ali može biti iznimno neugodan.

Ako ste se i vi našli u poziciji da vam treba pomoć u liječenju mamurluka, upamtite što sve možete učiniti i kako si možete pomoći da bi što prije osjetili olakšanje i izliječili mamurluk. Iskušajte neke od sljedećih provjerenih recepata, ali pokušajte se ne dovesti u situaciju da ih morate često koristiti:

1. JEDITE SLATKI KRUMPIR

Složeni ugljikohidrati u slatkom krumpiru se razgrađuju jako sporo. Zbog toga su odlični za pomoć kod mamurluka jer postupno otpuštaju šećer u krvotok. Razina šećera pada konzumacijom alkohola pa ga je potrebno nadoknaditi. 

Osim toga, batat je bogat kalijem i vitaminima B skupine koji su vrlo korisni u ovakvim situacijama, kada je organizam pod stresom, kad je kalij smanjen dehidracijom i kad je želudac pod stresom.

2. KUHAJTE ZOBENU KAŠU

Zobena kaša je vrlo slična krumpiru jer je isto riječ o složenim ugljikohidratima koji polagano puštaju šećer u krvotok. Kaša je puna magnezija, a jako će dobro neutralizirati nastale kiseline u organizmu.

3. GRICKAJTE ORAŠASTE PLODOVE

S obzirom na to da alkohol crpi zalihe magnezija iz organizma, potrošeno se treba nadoknaditi. Jedan od boljih načina je konzumacija oraha, badema i lješnjaka. Kombinacija zobene kaše i orašastih plodova je pun pogodak jer će vam istovremeno nadoknaditi šećer kojeg trebate i magnezij kojeg ste izgubili.

4. GRICKAJTE KREKERE

U slučaju da pri ruci nemate neke složene ugljikohidrate možete se odlučiti i za neke jednostavne, kao što su krekeri. Prekomjerno pijenje dovodi do pada šećera pa je bitno nadoknaditi ga na što prije.

5. POJEDITE SENDVIČ S LOSOSOM

Upale uzrokovane prekomjernom konzumacijom alkohola mogu se olakšati jedenjem neke masne ribe. Losos je odličan izvor vitamina B i omega masnih kiselina pa će smanjiti upalu i nadomjestiti manjak ovog vitamina.

6. POKUŠAJTE POJESTI JAJA

Jaja su također dobar lijek protiv mamurluka, ali nije ih svatko sposoban pojesti za vrijeme mamurluka. Aminokiseline, vitamin B12 i vitamin D su dobra pomoć u liječenju ovih tegoba, a jaja su bogata njima.

7. POMAŽE I MED

Voćni šećer ili fruktoza iz meda pomažu u razgradnji alkoholnih metabolita tako da ga pretvara u jednu vrstu kiseline koje se naš organizam lako rješava. Med je sam po sebi blagotvoran, a u slučaju mamurluka neizostavan dio liječenja.

8. ĐUMBIR UMIRUJE ŽELUDAC I PROBAVNI SUSTAV

Probavni sustav je posebno iziritiran alkoholom pa će mu đumbir biti od velike pomoći. On će pomoći ukloniti mučninu, a ako ga ne možete jesti samog, popijte čaj od đumbira..

9. ISKORISTITE MINERALE U BANANI

Pretjerano pijenje alkohola uzrokuje dehidraciju, a samim time i manjak elektrolita. Njih možete nadoknaditi bananom koja sadrži puno kalija, a koja neće nadražiti sluznicu želuca.

10. PIJTE ŠTO VIŠE VODE

Alkohol je diuretik što znači da će vas tjerati na mokrenje. Pijenjem mnogo vode možete izbaciti alkohol iz organizma puno brže i bolje. 

11. GRICKAJTE KISELE KRASTAVCE

Iako ovo zvuči pomalo nevjerojatno kiseli krastavci stvarno mogu biti od pomoći u ovom slučaju. Oni su bogati hranjivim tvarima, vitaminima, kalijem, magnezijem i drugim nutrijentima. Zato su dobri za rješavanje ovog problema.

12. JEDITE SMEĐU RIŽU 

Ovo je još jedan dobar izvor ugljikohidrata i vitamina B pa će vam pomoći da podignete razinu šećera u krvi.

13. ČAJ OD MENTE ILI KAMILICE

Čaj od mente i kamilice su dobri za smirivanje želučanih tegoba. Ublažavaju napetost i nadutost probavnog sustava i pomažu ublažiti mučninu i grčeve.

14. ŠPINAT I RAJČICE

Špinat je bogat nutrijentima koji olakšavaju mamurluk, a rajčice pomažu tijelu da se oslobodi toksina. Zbog toga se u mnogim kućnim napitcima protiv mamurluka nalazi sok od rajčice.

15. LIMUN I LIMETA

Oba su citrusa dobra u borbi protiv mamurluka, a dovoljno je samo nekoliko kapi ovog citrusa u žlici meda da osjetite razliku. Ovo morate napraviti na prazan želudac, čim se probudite.

Evo što još možete učiniti:

1. Prije nego što počnete konzumirati alkohol popijte barem dvije čaše vode. Pokušajte i jesti masniju hranu kako bi smanjili apsorpciju alkohola. 

2. Sva alkoholna pića nisu jednaka; neka uzrokuju jače mamurluke od ostalih. Viski, crno vino i konjak uzrokovat će mnogo jači mamurluk nego neka druga pića.

3. Pijte voćne sokove jer voćni šećer pomaže u ublažavanju simptoma mamurluka.

4. Glavobolju uzrokovanu alkoholom nipošto ne smijete liječiti aspirinima ili paracetamolom jer će to loše djelovati na vašu jetru. Žgaravicu možete liječiti antacidima, ali ne smijete pretjerivati.

5. Kava ili neki drugi napitak bogat kofeinom se vrlo često koriste za liječenje mamurluka iako njegova korist nikada nije znanstveno dokazana.