Zamjene za šećer – koju izabrati?

Foto: Pixabay

Šećer je jedna od namirnica koje gotovo svakodnevno koristimo. Štoviše, ne koristimo ih samo za prehranu, već i na druge načine (npr. depilacija šećernom pastom). No, ako pažnju obratimo na hranu, lako dolazimo do zaključka da je izbor slatkih i slanih poslastica postao znatno veći, a može ih se kupiti gotovo na svakom koraku. Niti jedna vrsta ovih namirnica nije dobra za organizam ako se pretjerano konzumira, ali jedenje slatkiša je ovisnost koje se puno teže riješiti. 

Ako ste i vi jedan od „ovisnika o slatkom“ i ne možete zamisliti svoj dan bez slatkiša morali biste razmisliti o rizicima koje nosi takav svakodnevni unos šećera u organizam. 

Optimalna razina unosa šećera u organizam je 37 g dnevno za muškarce i 25 g dnevno za žene. Sve više od toga potencijalno može donijeti zdravstvene probleme.

Koji su zdravstveni rizici kod unosa previše šećera?

Pretjerani unos šećera u organizam može izazvati velik broj zdravstvenih problema, a najčešće je riječ o srčanim problemima, razvoju dijabetesa, pretilosti i povišenom kolesterolu. 

Posebno je zabrinjavajuće to da se većinom koristi rafinirani šećer koji ima jako veliki broj kalorija, ali istovremeno ne pruža nikakav drugi nutritivni benefit. Šećer sadrži prazne kalorije jer u njemu nema niti vlakana, vitamina ili minerala, antioksidansa niti ikakvih drugih korisnih nutrijenata.

Unosom takve isprazne namirnice dobit ćete osjećaj kratkotrajnog zadovoljstva, ali možete izazvati pojavu jednog od sljedećih zdravstvenih problema:

1. Oštećenje zubiju i zubne cakline, te brže propadanje zubiju

2. Pretilost i sve teškoće vezane uz nju

3. Dijabetes tipa 2

4. Kardiovaskularne probleme

5. Različite gljivične infekcije

6. Oštećenje kože i razvoj akni

Šećer – čest uzrok pretilosti i dijabetesa

Redovni unos šećera uzrok je povećanju kilograma, a nastavkom konzumiranja iste slatke hrane može dovesti i do pretilosti. 

Velika opasnost leži i u ispijanju napitaka koji su jako zaslađeni jer ljudi koji ih konzumiraju nisu svjesni koliko se u njima nalazi šećera. Pijući sokove zapravo unesu više šećera nego da jedu slatkiše. Dobar primjer za to je Coca-Cola, najomiljeniji napitak mladih. Pola litre ovog napitka sadrži skoro 50 g šećera što je ekvivalent otprilike deset kockica šećera. Da li bi pojeli toliko kockica šećera da nisu u obliku soka? Teško.

Konzumacija ovih pića je dvosjekli mač i zbog vrste šećera koju sokovi sadrže. Ovdje je riječ o fruktozi ili voćnom šećeru koji se nalazi u većini aromatiziranih pića, sokova i slatkih čajeva. Takva vrsta šećera za posljedicu ima povećanje apetita i stalnu glad. Zato bi trebali razmisliti o tome što činite svom tijelu.

Rizik od pretilosti je osobito visok kod djece jer ona naprosto obožavaju slatkiše pa je jako bitno da roditelji prate količinu šećera koju konzumira dijete. Povećana masnoća kod djece najčešće je vezana uz prekomjerni unos šećera te kruha i peciva što je također slično šećeru.

Kombinacija pretilosti i prekomjernog unosa šećera plodno je tlo za razboj dijabetesa tipa 2. Bolesnici kod kojih se razvije ova bolest imaju smanjenju toleranciju na šećer u krvi i inzulin pa će posljedično tome morati smanjiti unos šećera i ugljikohidrata u svoje tijelo.

Šećer – glukoza i fruktoza su različite vrste šećera

Glukoza i fruktoza su šećeri, ali nisu istog podrijetla. Glukoza je šećer koji se dobiva iz ugljikohidrata i tijelo ga koristi za energiju, ali fruktoza je voćni šećer koji se ne može preraditi u potpunosti. Dio fruktoze će se uspjeti preraditi u jetri, a ostatak odlazi u masnoću. To znači da prekomjerni unos fruktoze posljedično uzrokuje debljanje. Time će se povećati kolesterol u krvi i krvni tlak.

Koja je razlika između umjetnih i prirodnih zaslađivača? 

Umjetne zamjene za šećer se proizvode u laboratoriju i ne mogu se pronaći u prirodi, a često se koriste za zaslađivanje sokova jer nemaju kalorija.  Među najpoznatijima su saharin, sukraloza i aspartam. Mnogi se boje koristiti ove zamjene za šećer jer je riječ o kemijski stvorenim aditivima, ali oni nisu opasni za zdravlje ako se pridržavate preporučene dnevne doze.

Prirodne zamjene za šećer su odlična pomoć za svakoga tko se odlučio odreći slatkiša radi zdravlja. Ima ih nekoliko, a na vama je da izaberete onu koja vama najviše odgovara:

MED – je šećer nastao prirodnim putem i ima mnogo zdravstvenih benefita. Osim što je pun antioksidansa i flavonoida on ima manje kalorija nego rafinirani šećer. Djeluje protuupalno na organizam i jača tjelesni imunitet. Antioksidansi smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i kapi te jačaju organizam u borbi protiv zloćudnih bolesti. 

Potrebno je zapamtiti: što je med tamniji to je više antioksidansa u njemu i to je on zdraviji za vas.

SIRUP OD AGAVE – je sirup koji se vadi iz meksičke biljke agave, od koje se proizvodi tekila. Osim što je riječ o ukusnom prirodnom zaslađivaču, koji se koristi još od doba drevnih Azteka, agava ima i dobre zdravstvene benefite kao što su velika količina vitamina i antioksidansa.

Ipak, bitno je zapamtiti da agavin sirup ima jako veliku količinu kalorija pa se od njega može jako brzo početi debljati ako se pretjera s dnevnim unosom. Agavin sirup oštećuje i zube u većoj mjeri pa je bitna oralna higijena za one koji ga puno koriste.

Dobra stvar je da agavin sirup ima niski glikemijski indeks pa ne dovodi do naglog podizanja razine šećera u krvi. Prilikom kupnje agavinog sirupa možete birati BIO verziju koja ima velik broj kalorija ili kemijski obrađen sirup koji ima manje kalorija, ali se više ne može svrstavati u BIO proizvode.

STEVIJA – prirodno sladilo koje potječe iz biljke istoimenog naziva koja pripada jednoj vrsti suncokreta. Stevija je do 300 puta slađa od rafiniranog šećera, ali gotovo nema kalorija. Zbog toga je idealna kod provođenja dijete ili u slučaju da se vodi briga o dnevnom unosu kalorija. 

Popularna je kod dijabetičara jer im omogućuje jedenje slatke hrane, ali bez straha da će utjecati na razinu glukoze u krvi.

KSILITOL – je prirodni zaslađivač nastao iz breze. Ima isti oblik i boju kao rafinirani šećer, ali sadrži upola manje kalorija. Ne sadrži fruktozu pa nema nikakav utjecaj na glukozu u krvi. Stoga se smatra odličnom alternativom za sve ljude koji imaju dijabetes tipa 2 ili probleme s pretilošću. 

Poznato korištenje ksilitola je u žvakaćim gumama bez šećera što je jako važno jer je dokazano da ksilitol ne uzrokuje propadanje zuba već da jača njihovu caklinu i da doprinosi oralnom zdravlju.

KOKOSOV ŠEĆER – je šećer koji se proizvodi iz pulpe cvjetova kokosove palme pa je bogat nutrijentima. Sadrži željezo, cink, kalcij, antioksidanse i vlakna. Ova vlakna se nazivaju inulinska vlakna i vrlo su cijenjena jer ona usporavaju apsorpciju glukoze što znači da ćete imati visoku razinu energije tijekom dužeg vremena. To znači i niski glikemijski indeks. 

Ova vrsta šećera ima puno kalorija, pretežno fruktoze, gotovo kao industrijski šećer.

DEKSTROZA – je grožđani šećer koji je brz izvor energije za ljudsko tijelo pa je zbog toga najčešći sastojak energetskih pića. Sadrži manje kalorija od rafiniranog šećera, a zbog njenog brzog djelovanja često ju koriste sportaši. 

JAVOROV SIRUP – je sirup koji se proizvodi od soka javora i koji sadrži i fruktozu i glukozu, ali u manjim vrijednostima nego rafinirani šećer. Bogat je antioksidansima pa je svakako bolji izbor od klasičnog bijelog šećera. Vrlo je popularan u Americi i Kanadi, a neizostavan je dio svakog recepta kako napraviti palačinke.

Kako se riješiti ovisnosti o bijelom šećeru?

Kompletno uklanjanje šećera iz prehrane za osobu koja ga prekomjerno konzumira je vjerojatno najteža stvar koju moraju napraviti u životu. Stoga je potrebno činiti to postupno i planirano kako bi izbjegli brzo vraćanje lošim navikama.

Evo što učiniti kako bi smanjili unos praznih kalorija:

1. sladite medom, a ne šećerom

2. kupujte snackove s prirodnim sladilima

3. pojedite bilo koje voće umjesto slatkiša (jagode i lubenice su idealan izbor zbog male kalorijske vrijednosti)

4. jedite što tamniju čokoladu umjesto mliječne i sličnih vrsta

5. izbacite voćne jogurte i prijeđite na obične