Jela od piletine su jedan od onih svestranih obroka koji se može pripremiti na bezbroj načina, a blagi okus piletine odlično se kombinira s različitim začinima i prilozima. Bez obzira na to tražite li ideje za brzi ručak, ukusnu večeru ili nešto posebno za društvena okupljanja, recepti s piletinom uvijek su popularan izbor.
Najbolja jela od piletine
U ovom članku donosimo vam pregled 5 najboljih recepata za jela od piletine koji će zadovoljiti svako nepce. Od klasičnih jela od piletine poput pečene piletine i piletine na žaru do egzotičnih i inovativnih kreacija koje će vas inspirirati da istražite nove okuse i tehnike kuhanja. Pripremite se na kulinarsko putovanje koje će obogatiti vašu kuhinju i oduševiti vaše ukućane i goste s ovim izborom izvrsnih recepata.
1. Piletina s povrćem
Piletina s povrćem jednostavno je i nutritivno jelo od piletine koje se može prilagoditi prema sezonskim namirnicama i osobnim preferencijama. Ovaj recept kombinira sočne komade piletine s bogatstvom boja i okusa raznog povrća, čineći ga savršenim izborom za zdrav i ukusan obrok.
Sastojci:
- 500 g pilećih prsa bez kože i kostiju
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 crvena paprika, narezana na trakice
- 1 žuta paprika, narezana na trakice
- 1 srednja tikvica, narezana na kolutiće
- 1 srednji luk, narezan na kriške
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 200 g cherry rajčica, prepolovljenih
- Sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
- 1 čajna žličica sušenog origana
- 1 čajna žličica sušenog timijana
Upute za pripremu:
- Priprema piletine: Pileća prsa narežite na trakice ili manje komade. Posolite i popaprite po ukusu.
- Prženje piletine: Na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi. Dodajte komade piletine i pržite dok ne postanu zlatno smeđi s obiju strana, otprilike 3-4 minute po strani. Izvadite piletinu iz tave i stavite na stranu.
- Dodavanje povrća: U istu tavu dodajte luk, paprike, tikvicu i češnjak. Pržite povrće dok ne omekša i ne dobije lijepu boju, oko 5-7 minuta. Povremeno promiješajte.
- Vraćanje piletine: Vratite piletinu u tavu s povrćem. Dodajte cherry rajčice, origano i timijan. Dobro promiješajte i kuhajte još nekoliko minuta dok piletina u potpunosti ne bude gotova i povrće mekano.
- Završni začini: Po potrebi dodatno posolite i popaprite. Prije posluživanja, sve dobro promiješajte kako bi se okusi sjedinili.
Varijacije:
- Dodajte različito povrće: Ovaj recept možete prilagoditi dodavanjem drugog sezonskog povrća poput brokule, mrkve, špinata ili gljiva.
- Za pikantniju verziju: Dodajte malo crvenog čilija ili nekoliko kapi ljutog umaka za dodatnu pikantnost.
- Dodatne točke:
- Poslužite ovu piletinu s povrćem uz integralnu rižu, kus-kus ili quinoa za bogat i uravnotežen obrok.
- Ovo jelo od piletine možete pripremiti i u pećnici. Nakon prženja piletine i povrća, sve zajedno prebacite u vatrostalnu posudu i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20 minuta.
Piletina s povrćem je odličan način da uživate u zdravom i ukusnom obroku koji je jednostavan za pripremu, a pritom nudi mnogo prostora za kreativnost i prilagodbu vlastitim preferencijama.
2. Piletina u bijelom umaku
Piletina u bijelom umaku klasično je jelo koje spaja nježne komade piletine s kremastim i aromatičnim umakom. Savršeno se slaže s tjesteninom, rižom ili pire krumpirom, čineći obrok bogatim i zadovoljavajućim.
Sastojci:
- 500 g pilećih prsa bez kože i kostiju
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice maslaca
- 1 mali luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 žlice brašna
- 500 ml pilećeg temeljca
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- Sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
- 1 čajna žličica sušenog peršina
- Prstohvat muškatnog oraščića
Upute za pripremu:
- Priprema piletine: Pileća prsa narežite na manje komade ili trakice. Posolite i popaprite po ukusu.
- Prženje piletine: U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte komade piletine i pržite dok ne postanu zlatno smeđi s obiju strana, otprilike 3-4 minute po strani. Izvadite piletinu iz tave i stavite na stranu.
- Priprema umaka: U istoj tavi dodajte maslac. Kad se maslac otopi, dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak. Pržite dok luk ne postane staklast, oko 2-3 minute. Posipajte brašnom i miješajte 1 minutu.
- Dodavanje tekućine: Polako ulijte pileći temeljac, neprestano miješajući kako bi se izbjegli grudice. Dodajte vrhnje za kuhanje, peršin i muškatni oraščić. Kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući, dok se umak ne zgusne, otprilike 5-7 minuta.
- Vraćanje piletine: Vratite komade piletine u tavu s umakom. Kuhajte na laganoj vatri dok piletina u potpunosti ne bude gotova, otprilike 10 minuta. Povremeno promiješajte.
- Završno začinjavanje: Provjerite okus i po potrebi dodajte soli i papra. Umak bi trebao biti kremast i bogat.
Varijacije:
- Dodavanje povrća: Za dodatnu teksturu i okus, možete dodati špinat, gljive ili grašak u umak.
- Sir: Za bogatiji umak, dodajte naribani parmezan ili ga poslužite s naribanim sirom na vrhu.
- Začini: Prilagodite začine po želji, dodajući na primjer dimljenu papriku ili sušeni bosiljak za drugačiji okus.
Dodatne točke:
- Posluživanje: Ovo jelo od piletine se odlično slaže s kuhanom tjesteninom, bijelim rižom ili pire krumpirom. Za laganiju verziju, poslužite s pečenim povrćem.
- Čuvanje: Ostaci se mogu čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi do 3 dana. Prije posluživanja ponovno zagrijte na laganoj vatri, dodajući malo vode ili temeljca ako je umak previše zgusnut.
Piletina u bijelom umaku je klasično jelo koje je istovremeno jednostavno za pripremu i impresivno za posluživanje, čineći ga savršenim izborom za obiteljske večere ili posebne prilike.
3. Piletina u umaku od gljiva
Piletina u umaku od gljiva je bogato i aromatično jelo koje spaja sočne komade piletine s kremastim umakom punim okusa gljiva. Ovo jelo od piletine je savršen izbor za obiteljski ručak ili večeru kada želite nešto posebno.
Sastojci:
- 500 g pilećih prsa bez kože i kostiju
- 2 žlice maslinovog ulja
- 300 g šampinjona, narezanih na kriške
- 1 srednji luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 žlica brašna
- 250 ml pilećeg temeljca
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- Sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
- 1 čajna žličica svježeg timijana ili ½ čajne žličice sušenog
Upute za pripremu:
- Priprema piletine: Pileća prsa narežite na manje komade ili trakice. Posolite i popaprite po ukusu.
- Prženje piletine: U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja. Dodajte komade piletine i pržite dok ne postanu zlatno smeđi s obiju strana, otprilike 3-4 minute po strani. Izvadite piletinu iz tave i stavite na stranu.
- Priprema umaka: U istu tavu dodajte preostalo maslinovo ulje. Dodajte luk i češnjak, pržite dok luk ne postane staklast, otprilike 2-3 minute. Dodajte šampinjone i pržite dok ne postanu zlatni i omekšaju, oko 5-7 minuta.
- Zgušnjavanje umaka: Posipajte brašnom preko gljiva i dobro promiješajte. Polako ulijte pileći temeljac, neprestano miješajući kako bi se izbjegli grudice. Dodajte vrhnje za kuhanje i timijan. Kuhajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne, otprilike 5-7 minuta.
- Vraćanje piletine: Vratite komade piletine u tavu s umakom. Kuhajte na laganoj vatri dok piletina u potpunosti ne bude gotova, otprilike 10 minuta. Povremeno promiješajte.
- Završno začinjavanje: Provjerite okus i po potrebi dodajte soli i papra.
Varijacije:
- Različite gljive: Umjesto šampinjona možete koristiti vrganje, šitake ili mješavinu divljih gljiva za intenzivniji okus.
- Dodavanje alkohola: Za dublji okus, možete dodati malo bijelog vina ili konjaka s gljivama prije nego što dodate brašno.
- Sir: Za dodatnu kremoznost, umiješajte malo naribanog parmezana prije posluživanja.
Dodatne točke:
- Posluživanje: Poslužite s kuhanom tjesteninom, rižom ili pire krumpirom kako bi se upili svi okusi umaka.
- Prilagodba za vegetarijance: Za vegetarijansku verziju, zamijenite piletinu s tofuom ili dodatnom količinom gljiva i koristite povrtni temeljac umjesto pilećeg.
Piletina u umaku od gljiva je klasično jelo od piletine koje svojom bogatom teksturom i složenim okusima oduševljava svaki put. Spravom kombinacijom sastojaka i pažljivom pripremom, ovaj recept će se sigurno naći na vašem jelovniku za posebne prilike.
4. Piletina u umaku od vrhnja
Ovo kremasto jelo sa sočnom piletinom u bogatom umaku od vrhnja idealno je za večeru tijekom cijele godine. Jednostavno za pripremu, ovo jelo od piletine donosi gurmansko iskustvo u udobnost vašeg doma.
Sastojci:
- 4 pileća prsa bez kože i kostiju
- Sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 šalica pilećeg temeljca
- 1 šalica vrhnja za kuhanje
- 1 čajna žličica Dijon senfa
- 1 čajna žličica sušenog timijana ili peršina
- Sok od ½ limuna
- Opcionalno: svježi peršin za ukras
Upute za pripremu:
- Priprema piletine: Pileća prsa posolite i popaprite sa svih strana.
- Prženje piletine: U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte pileća prsa i pržite dok ne postanu zlatno smeđa s obiju strana, otprilike 6-7 minuta po strani, ovisno o debljini. Izvadite piletinu i stavite na stranu.
- Priprema umaka: U istoj tavi smanjite vatru na srednje nisku i dodajte češnjak. Pržite kratko, samo dok ne postane aromatičan, oko 1 minutu. Dodajte pileći temeljac i pustite da lagano vrije dok se količina ne reducira na pola, otprilike 5 minuta.
- Dodavanje vrhnja: U reducirani temeljac dodajte vrhnje za kuhanje, Dijon senf, timijan (ili peršin) i sok od limuna. Miješajte i kuhajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne, otprilike 5-7 minuta.
- Vraćanje piletine: Vratite piletinu u tavu, pokrijte i pirjajte na laganoj vatri dok piletina nije potpuno kuhana, oko 10 minuta. Ako je potrebno, okrenite piletinu na pola kuhanja kako bi se ravnomjerno kuhalo u umaku.
- Finalizacija: Prije serviranja, provjerite okus i po potrebi dodajte soli, papra ili limunovog soka. Posipajte svježim peršinom za dodatni okus i boju.
Varijacije:
- Dodajte gljive: Za dodatnu dubinu okusa, možete dodati šampinjone pržene s malo maslaca prije dodavanja češnjaka.
- Korištenje drugog začinskog bilja: Umjesto timijana, možete koristiti svježi ružmarin ili kadulju za različitu aromu.
- Sir: Za dodatnu kremoznost, umiješajte malo naribanog parmezana u umak prije nego što vratite piletinu.
Dodatne točke:
- Posluživanje: Ovo jelo od piletine odlično ide uz kuhanu tjesteninu, rižu ili pire krumpir kako bi upili ukusni umak.
- Čuvanje: Ostaci se mogu čuvati u hladnjaku do 3 dana. Prije ponovnog zagrijavanja, možda ćete trebati dodati malo vode ili temeljca kako biste razrijedili umak.
Piletina u umaku od vrhnja je klasično jelo od piletine koje je jednostavno za pripremu, a donosi bogat i kremast okus koji će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce. Savršeno za posebne prigode ili kao dio tjednog jelovnika, ovaj recept je prilagodljiv i može se modificirati prema vlastitim preferencijama.
5. Piletina s curryjem i kokosovim mlijekom
Ovo bogato i začinjeno jelo kombinira sočnu piletinu s aromatičnim začinima curryja i kremastim kokosovim mlijekom, nudeći savršen balans okusa i tekstura. Idealno je za ljubitelje egzotičnih i pikantnih jela.
Sastojci:
- 500 g pilećih prsa bez kože i kostiju, narezanih na kockice
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 srednji luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 žlica svježeg đumbira, naribanog
- 2-3 žlice curry praha (prilagodite po ukusu)
- 1 crvena paprika, narezana na trakice
- 400 ml konzerviranog kokosovog mlijeka
- 1 konzerva (oko 400 g) sjeckanih rajčica
- Sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
- Svježi korijander za ukras
- Sok od 1 limete
Upute za pripremu:
- Priprema piletine: Pileće kockice posolite i popaprite.
- Prženje piletine: U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte pileću prsa i pržite dok ne postanu zlatno smeđa sa svih strana, otprilike 5-6 minuta. Izvadite piletinu iz tave i stavite na stranu.
- Priprema začinske baze: U istoj tavi dodajte malo više ulja ako je potrebno, zatim dodajte luk, češnjak i đumbir. Pržite na srednje laganoj vatri dok smjesa ne postane mekana i aromatična, oko 3-4 minute.
- Dodavanje začina: Umiješajte curry prah i pržite još minutu, neprestano miješajući.
- Dodavanje tekućine: Dodajte crvenu papriku, kokosovo mlijeko i sjeckane rajčice. Dobro promiješajte i pustite da zavrije.
- Vraćanje piletine: Vratite piletinu u tavu, smanjite vatru i pirjajte poklopljeno oko 20-30 minuta, dok piletina nije potpuno kuhana i umak se malo ne zgusne.
- Finalizacija: Prije posluživanja, dodajte sok od limete i provjerite okus. Ako je potrebno, prilagodite sol i papar.
Varijacije:
- Dodajte povrće: Za više teksture i boje, dodajte mrkvu, slatki krumpir ili grašak zajedno s crvenom paprikom.
- Prilagodite začine: Ako volite pikantnija jela, dodajte svježi crveni čili ili čili u prahu u koraku s dodavanjem curryja.
- Zamjena za kokosovo mlijeko: Za lakšu verziju, možete koristiti light kokosovo mlijeko ili čak obično mlijeko uz dodatak malo kokosovog ekstrakta.
Dodatne točke:
- Posluživanje: Ovo jelo poslužite uz kuhanu basmati rižu ili naan kruh kako bi upili umak i zaokružili obrok.
- Čuvanje: Ostaci se mogu čuvati u hladnjaku do 3 dana ili zamrznuti do 1 mjeseca. Prije ponovnog zagrijavanja, ostavite da se jelo odmrzne u hladnjaku preko noći.
Piletina s curryjem i kokosovim mlijekom donosi egzotične okuse na vaš stol, savršena za promjenu uobičajenog jelovnika i istraživanje novih kulinarskih horizonta.