Jela od piletine: Top 5 najboljih recepata

Jela od piletine: Top 5 najboljih recepata
Shutterstock

Jela od piletine su jedan od onih svestranih obroka koji se može pripremiti na bezbroj načina, a blagi okus piletine odlično se kombinira s različitim začinima i prilozima. Bez obzira na to tražite li ideje za brzi ručak, ukusnu večeru ili nešto posebno za društvena okupljanja, recepti s piletinom uvijek su popularan izbor.

Jela od piletine
Unsplash

Najbolja jela od piletine

U ovom članku donosimo vam pregled 5 najboljih recepata za jela od piletine koji će zadovoljiti svako nepce. Od klasičnih jela od piletine poput pečene piletine i piletine na žaru do egzotičnih i inovativnih kreacija koje će vas inspirirati da istražite nove okuse i tehnike kuhanja. Pripremite se na kulinarsko putovanje koje će obogatiti vašu kuhinju i oduševiti vaše ukućane i goste s ovim izborom izvrsnih recepata.

1. Piletina s povrćem

Piletina s povrćem jednostavno je i nutritivno jelo od piletine koje se može prilagoditi prema sezonskim namirnicama i osobnim preferencijama. Ovaj recept kombinira sočne komade piletine s bogatstvom boja i okusa raznog povrća, čineći ga savršenim izborom za zdrav i ukusan obrok.

Sastojci:

  • 500 g pilećih prsa bez kože i kostiju
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 crvena paprika, narezana na trakice
  • 1 žuta paprika, narezana na trakice
  • 1 srednja tikvica, narezana na kolutiće
  • 1 srednji luk, narezan na kriške
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 200 g cherry rajčica, prepolovljenih
  • Sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • 1 čajna žličica sušenog timijana

Upute za pripremu:

  1. Priprema piletine: Pileća prsa narežite na trakice ili manje komade. Posolite i popaprite po ukusu.
  2. Prženje piletine: Na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi. Dodajte komade piletine i pržite dok ne postanu zlatno smeđi s obiju strana, otprilike 3-4 minute po strani. Izvadite piletinu iz tave i stavite na stranu.
  3. Dodavanje povrća: U istu tavu dodajte luk, paprike, tikvicu i češnjak. Pržite povrće dok ne omekša i ne dobije lijepu boju, oko 5-7 minuta. Povremeno promiješajte.
  4. Vraćanje piletine: Vratite piletinu u tavu s povrćem. Dodajte cherry rajčice, origano i timijan. Dobro promiješajte i kuhajte još nekoliko minuta dok piletina u potpunosti ne bude gotova i povrće mekano.
  5. Završni začini: Po potrebi dodatno posolite i popaprite. Prije posluživanja, sve dobro promiješajte kako bi se okusi sjedinili.

Varijacije:

  • Dodajte različito povrće: Ovaj recept možete prilagoditi dodavanjem drugog sezonskog povrća poput brokule, mrkve, špinata ili gljiva.
  • Za pikantniju verziju: Dodajte malo crvenog čilija ili nekoliko kapi ljutog umaka za dodatnu pikantnost.
  • Dodatne točke:
  • Poslužite ovu piletinu s povrćem uz integralnu rižu, kus-kus ili quinoa za bogat i uravnotežen obrok.
  • Ovo jelo od piletine možete pripremiti i u pećnici. Nakon prženja piletine i povrća, sve zajedno prebacite u vatrostalnu posudu i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20 minuta.

Piletina s povrćem je odličan način da uživate u zdravom i ukusnom obroku koji je jednostavan za pripremu, a pritom nudi mnogo prostora za kreativnost i prilagodbu vlastitim preferencijama.

Piletina s povrćem
Shutterstock

2. Piletina u bijelom umaku

Piletina u bijelom umaku klasično je jelo koje spaja nježne komade piletine s kremastim i aromatičnim umakom. Savršeno se slaže s tjesteninom, rižom ili pire krumpirom, čineći obrok bogatim i zadovoljavajućim.

Sastojci:

  • 500 g pilećih prsa bez kože i kostiju
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice maslaca
  • 1 mali luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 2 žlice brašna
  • 500 ml pilećeg temeljca
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • Sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
  • 1 čajna žličica sušenog peršina
  • Prstohvat muškatnog oraščića

Upute za pripremu:

  1. Priprema piletine: Pileća prsa narežite na manje komade ili trakice. Posolite i popaprite po ukusu.
  2. Prženje piletine: U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte komade piletine i pržite dok ne postanu zlatno smeđi s obiju strana, otprilike 3-4 minute po strani. Izvadite piletinu iz tave i stavite na stranu.
  3. Priprema umaka: U istoj tavi dodajte maslac. Kad se maslac otopi, dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak. Pržite dok luk ne postane staklast, oko 2-3 minute. Posipajte brašnom i miješajte 1 minutu.
  4. Dodavanje tekućine: Polako ulijte pileći temeljac, neprestano miješajući kako bi se izbjegli grudice. Dodajte vrhnje za kuhanje, peršin i muškatni oraščić. Kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući, dok se umak ne zgusne, otprilike 5-7 minuta.
  5. Vraćanje piletine: Vratite komade piletine u tavu s umakom. Kuhajte na laganoj vatri dok piletina u potpunosti ne bude gotova, otprilike 10 minuta. Povremeno promiješajte.
  6. Završno začinjavanje: Provjerite okus i po potrebi dodajte soli i papra. Umak bi trebao biti kremast i bogat.

Varijacije:

  • Dodavanje povrća: Za dodatnu teksturu i okus, možete dodati špinat, gljive ili grašak u umak.
  • Sir: Za bogatiji umak, dodajte naribani parmezan ili ga poslužite s naribanim sirom na vrhu.
  • Začini: Prilagodite začine po želji, dodajući na primjer dimljenu papriku ili sušeni bosiljak za drugačiji okus.

Dodatne točke:

  • Posluživanje: Ovo jelo od piletine se odlično slaže s kuhanom tjesteninom, bijelim rižom ili pire krumpirom. Za laganiju verziju, poslužite s pečenim povrćem.
  • Čuvanje: Ostaci se mogu čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi do 3 dana. Prije posluživanja ponovno zagrijte na laganoj vatri, dodajući malo vode ili temeljca ako je umak previše zgusnut.

Piletina u bijelom umaku je klasično jelo koje je istovremeno jednostavno za pripremu i impresivno za posluživanje, čineći ga savršenim izborom za obiteljske večere ili posebne prilike.

Piletina u bijelom umaku
Shutterstock

3. Piletina u umaku od gljiva

Piletina u umaku od gljiva je bogato i aromatično jelo koje spaja sočne komade piletine s kremastim umakom punim okusa gljiva. Ovo jelo od piletine je savršen izbor za obiteljski ručak ili večeru kada želite nešto posebno.

Sastojci:

  • 500 g pilećih prsa bez kože i kostiju
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 300 g šampinjona, narezanih na kriške
  • 1 srednji luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 žlica brašna
  • 250 ml pilećeg temeljca
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • Sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
  • 1 čajna žličica svježeg timijana ili ½ čajne žličice sušenog

Upute za pripremu:

  1. Priprema piletine: Pileća prsa narežite na manje komade ili trakice. Posolite i popaprite po ukusu.
  2. Prženje piletine: U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja. Dodajte komade piletine i pržite dok ne postanu zlatno smeđi s obiju strana, otprilike 3-4 minute po strani. Izvadite piletinu iz tave i stavite na stranu.
  3. Priprema umaka: U istu tavu dodajte preostalo maslinovo ulje. Dodajte luk i češnjak, pržite dok luk ne postane staklast, otprilike 2-3 minute. Dodajte šampinjone i pržite dok ne postanu zlatni i omekšaju, oko 5-7 minuta.
  4. Zgušnjavanje umaka: Posipajte brašnom preko gljiva i dobro promiješajte. Polako ulijte pileći temeljac, neprestano miješajući kako bi se izbjegli grudice. Dodajte vrhnje za kuhanje i timijan. Kuhajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne, otprilike 5-7 minuta.
  5. Vraćanje piletine: Vratite komade piletine u tavu s umakom. Kuhajte na laganoj vatri dok piletina u potpunosti ne bude gotova, otprilike 10 minuta. Povremeno promiješajte.
  6. Završno začinjavanje: Provjerite okus i po potrebi dodajte soli i papra.

Varijacije:

  • Različite gljive: Umjesto šampinjona možete koristiti vrganje, šitake ili mješavinu divljih gljiva za intenzivniji okus.
  • Dodavanje alkohola: Za dublji okus, možete dodati malo bijelog vina ili konjaka s gljivama prije nego što dodate brašno.
  • Sir: Za dodatnu kremoznost, umiješajte malo naribanog parmezana prije posluživanja.

Dodatne točke:

  • Posluživanje: Poslužite s kuhanom tjesteninom, rižom ili pire krumpirom kako bi se upili svi okusi umaka.
  • Prilagodba za vegetarijance: Za vegetarijansku verziju, zamijenite piletinu s tofuom ili dodatnom količinom gljiva i koristite povrtni temeljac umjesto pilećeg.

Piletina u umaku od gljiva je klasično jelo od piletine koje svojom bogatom teksturom i složenim okusima oduševljava svaki put. Spravom kombinacijom sastojaka i pažljivom pripremom, ovaj recept će se sigurno naći na vašem jelovniku za posebne prilike.

Piletina u umaku od gljiva
Shutterstock

4. Piletina u umaku od vrhnja

Ovo kremasto jelo sa sočnom piletinom u bogatom umaku od vrhnja idealno je za večeru tijekom cijele godine. Jednostavno za pripremu, ovo jelo od piletine donosi gurmansko iskustvo u udobnost vašeg doma.

Sastojci:

  • 4 pileća prsa bez kože i kostiju
  • Sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 šalica pilećeg temeljca
  • 1 šalica vrhnja za kuhanje
  • 1 čajna žličica Dijon senfa
  • 1 čajna žličica sušenog timijana ili peršina
  • Sok od ½ limuna
  • Opcionalno: svježi peršin za ukras

Upute za pripremu:

  1. Priprema piletine: Pileća prsa posolite i popaprite sa svih strana.
  2. Prženje piletine: U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte pileća prsa i pržite dok ne postanu zlatno smeđa s obiju strana, otprilike 6-7 minuta po strani, ovisno o debljini. Izvadite piletinu i stavite na stranu.
  3. Priprema umaka: U istoj tavi smanjite vatru na srednje nisku i dodajte češnjak. Pržite kratko, samo dok ne postane aromatičan, oko 1 minutu. Dodajte pileći temeljac i pustite da lagano vrije dok se količina ne reducira na pola, otprilike 5 minuta.
  4. Dodavanje vrhnja: U reducirani temeljac dodajte vrhnje za kuhanje, Dijon senf, timijan (ili peršin) i sok od limuna. Miješajte i kuhajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne, otprilike 5-7 minuta.
  5. Vraćanje piletine: Vratite piletinu u tavu, pokrijte i pirjajte na laganoj vatri dok piletina nije potpuno kuhana, oko 10 minuta. Ako je potrebno, okrenite piletinu na pola kuhanja kako bi se ravnomjerno kuhalo u umaku.
  6. Finalizacija: Prije serviranja, provjerite okus i po potrebi dodajte soli, papra ili limunovog soka. Posipajte svježim peršinom za dodatni okus i boju.

Varijacije:

  • Dodajte gljive: Za dodatnu dubinu okusa, možete dodati šampinjone pržene s malo maslaca prije dodavanja češnjaka.
  • Korištenje drugog začinskog bilja: Umjesto timijana, možete koristiti svježi ružmarin ili kadulju za različitu aromu.
  • Sir: Za dodatnu kremoznost, umiješajte malo naribanog parmezana u umak prije nego što vratite piletinu.

Dodatne točke:

  • Posluživanje: Ovo jelo od piletine odlično ide uz kuhanu tjesteninu, rižu ili pire krumpir kako bi upili ukusni umak.
  • Čuvanje: Ostaci se mogu čuvati u hladnjaku do 3 dana. Prije ponovnog zagrijavanja, možda ćete trebati dodati malo vode ili temeljca kako biste razrijedili umak.

Piletina u umaku od vrhnja je klasično jelo od piletine koje je jednostavno za pripremu, a donosi bogat i kremast okus koji će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce. Savršeno za posebne prigode ili kao dio tjednog jelovnika, ovaj recept je prilagodljiv i može se modificirati prema vlastitim preferencijama.

5. Piletina s curryjem i kokosovim mlijekom

Ovo bogato i začinjeno jelo kombinira sočnu piletinu s aromatičnim začinima curryja i kremastim kokosovim mlijekom, nudeći savršen balans okusa i tekstura. Idealno je za ljubitelje egzotičnih i pikantnih jela.

Sastojci:

  • 500 g pilećih prsa bez kože i kostiju, narezanih na kockice
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 srednji luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 žlica svježeg đumbira, naribanog
  • 2-3 žlice curry praha (prilagodite po ukusu)
  • 1 crvena paprika, narezana na trakice
  • 400 ml konzerviranog kokosovog mlijeka
  • 1 konzerva (oko 400 g) sjeckanih rajčica
  • Sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
  • Svježi korijander za ukras
  • Sok od 1 limete

Upute za pripremu:

  1. Priprema piletine: Pileće kockice posolite i popaprite.
  2. Prženje piletine: U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte pileću prsa i pržite dok ne postanu zlatno smeđa sa svih strana, otprilike 5-6 minuta. Izvadite piletinu iz tave i stavite na stranu.
  3. Priprema začinske baze: U istoj tavi dodajte malo više ulja ako je potrebno, zatim dodajte luk, češnjak i đumbir. Pržite na srednje laganoj vatri dok smjesa ne postane mekana i aromatična, oko 3-4 minute.
  4. Dodavanje začina: Umiješajte curry prah i pržite još minutu, neprestano miješajući.
  5. Dodavanje tekućine: Dodajte crvenu papriku, kokosovo mlijeko i sjeckane rajčice. Dobro promiješajte i pustite da zavrije.
  6. Vraćanje piletine: Vratite piletinu u tavu, smanjite vatru i pirjajte poklopljeno oko 20-30 minuta, dok piletina nije potpuno kuhana i umak se malo ne zgusne.
  7. Finalizacija: Prije posluživanja, dodajte sok od limete i provjerite okus. Ako je potrebno, prilagodite sol i papar.

Varijacije:

  • Dodajte povrće: Za više teksture i boje, dodajte mrkvu, slatki krumpir ili grašak zajedno s crvenom paprikom.
  • Prilagodite začine: Ako volite pikantnija jela, dodajte svježi crveni čili ili čili u prahu u koraku s dodavanjem curryja.
  • Zamjena za kokosovo mlijeko: Za lakšu verziju, možete koristiti light kokosovo mlijeko ili čak obično mlijeko uz dodatak malo kokosovog ekstrakta.

Dodatne točke:

  • Posluživanje: Ovo jelo poslužite uz kuhanu basmati rižu ili naan kruh kako bi upili umak i zaokružili obrok.
  • Čuvanje: Ostaci se mogu čuvati u hladnjaku do 3 dana ili zamrznuti do 1 mjeseca. Prije ponovnog zagrijavanja, ostavite da se jelo odmrzne u hladnjaku preko noći.

Piletina s curryjem i kokosovim mlijekom donosi egzotične okuse na vaš stol, savršena za promjenu uobičajenog jelovnika i istraživanje novih kulinarskih horizonta.