Gulaš je tradicionalno jelo podrijetlom iz Mađarske, iako se njegove varijacije mogu pronaći u nekoliko europskih kuhinja. To je izdašno i ukusno varivo koje se obično sastoji od mesa, poput govedine ili svinjetine, kuhanog s lukom, češnjakom i nizom začina. Gulaš je poznat po svojim bogatim i ugodnim svojstvima, što ga čini popularnim jelom tijekom hladnijih mjeseci.
Ključni sastojak gulaša je paprika koja jelu daje prepoznatljivu crvenu boju i snažan okus. Ostali uobičajeni sastojci uključuju sjemenke kima, pastu od rajčice i juhu ili vino za dodatnu dubinu. Varivo se kuha sporo ili se pirja dulje vrijeme, dopuštajući da se okusi stope i meso postane mekano i sočno.
Gulaš se često poslužuje s prilogom poput rezanaca, krumpira ili kruha koji pomaže upijanju aromatičnog umaka. To je svestrano jelo koje se može prilagoditi različitim prehrambenim preferencijama, s varijacijama koje uključuju vegetarijanske ili veganske opcije koristeći sastojke poput gljiva, graha ili leće.
Recepti za najbolji gulaš
Gulaš je stekao popularnost izvan svog mađarskog podrijetla i postao je omiljena utješna hrana u mnogim kućanstvima diljem svijeta. Njegova krepka priroda i robusni okusi čine ga zasitnim i ukusnim obrokom koji grije i tijelo i dušu.
Tražite li klasični mađarski gulaš ili istražujete regionalne varijacije, postoji širok izbor recepata za gulaš koji će zadovoljiti različite ukuse i preferencije. Od bogatog goveđeg gulaša do vegetarijanskih obroka, ovaj gulaš nudi utješno i aromatično iskustvo za sve ljubitelje hrane.
Klasični mađarski gulaš
Sastojci:
- 2 kilograma goveđeg gulaša mesa, izrezati na kocke
- 2 velika luka, nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 2 žlice biljnog ulja
- 2 žlice slatke paprike
- 1 žličica sjemenki kima
- 2 žlice paste od rajčice
- 4 šalice goveđe juhe
- Posolite i popaprite po ukusu
Upute:
a. U velikom loncu zagrijte biljno ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne porumene.
b. Dodajte goveđe kocke i pecite dok ne porumene sa svih strana.
c. Umiješajte papriku, sjemenke kima i pastu od rajčice dok se dobro ne sjedine.
d. Ulijte goveđu juhu i začinite solju i paprom. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 2-3 sata ili dok meso ne omekša.
e. Poslužite vruće uz prilog po izboru, poput rezanaca ili krumpira.
Američki gulaš
Sastojci:
- oko 450 g mljevene govedine
- 1 glavica luka nasjeckana
- 1 zelena paprika, nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 konzerva (14 unci) rajčice narezane na kockice
- 1 limenka (8 unci) umaka od rajčice
- 2 šalice laktanih makarona
- 2 šalice goveđe juhe
- 1 žličica talijanskog začina
- posolite i popaprite po ukusu
- naribani cheddar sir (po želji)
Upute:
a. U velikom loncu zapržite mljevenu govedinu na srednjoj vatri. Ocijedite višak masnoće.
b. U lonac dodajte luk, papriku i češnjak i pirjajte dok povrće ne omekša.
c. Umiješajte rajčice narezane na kockice, umak od rajčice, makarone, goveđu juhu, talijanske začine, sol i papar.
d. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru na najnižu, poklopite i kuhajte 20-25 minuta ili dok se makaroni ne skuhaju.
e. Poslužite vruće, po želji preliveno ribanim cheddar sirom.
Njemački gulaš
Sastojci:
- 900 g goveđeg chuck pečenja, narezanog na kockice
- 2 glavice luka nasjeckane
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 2 žlice biljnog ulja
- 2 žlice slatke paprike
- 1 žličica sjemenki kima
- 1 žlica paste od rajčice
- 2 šalice goveđe juhe
- 1 šalica crnog vina
- posolite i popaprite po ukusu
- sjeckani svježi peršin za ukras
Upute za pripremu:
a. U velikoj pećnici zagrijte biljno ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne postanu prozirni.
b. Dodajte goveđe kocke i pecite dok ne porumene sa svih strana.
c. Umiješajte papriku, sjemenke kima i pastu od rajčice dok se dobro ne sjedine.
d. Ulijte goveđu juhu i crno vino te začinite solju i paprom. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 2-3 sata ili dok meso ne omekša.
e. Prije posluživanja ukrasite nasjeckanim svježim peršinom.
Veganski gulaš
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica luka nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 2 mrkve, narezane na ploške
- 2 krumpira, narezana na kockice
- 1 crvena paprika, nasjeckana
- 2 žlice slatke paprike
- 1 žličica sjemenki kima
- 2 šalice juhe od povrća
- 1 konzerva rajčice narezane na kockice
- posolite i popaprite po ukusu
- sjeckani svježi peršin za ukras
Upute za pripremu:
a. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, češnjak, mrkvu, krumpir i papriku. Pirjajte dok povrće malo ne omekša.
b. Umiješajte papriku i sjemenke kima dok se dobro ne sjedine.
c. U lonac dodajte juhu od povrća i rajčice narezane na kockice. Posolite i popaprite. Zakuhajte, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 30-40 minuta ili dok povrće ne omekša.
d. Prije posluživanja ukrasite nasjeckanim svježim peršinom.
Gulaš za sporo kuhanje
Sastojci:
- 2 kilograma goveđeg gulaša mesa, izrezati na kocke
- 2 glavice luka nasjeckane
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 2 žlice slatke paprike
- 1 žličica sjemenki kima
- 2 žlice paste od rajčice
- 2 šalice goveđe juhe
- posolite i popaprite po ukusu
- sjeckani svježi peršin za ukras
Upute za pripremu:
a. U tavi zapržite goveđe kocke na srednjoj vatri. Prebacite govedinu u sporo kuhalo.
b. U istoj tavi pirjajte luk i češnjak dok ne porumene. Dodajte papriku, sjemenke kima i pastu od rajčice i kuhajte još minutu.
c. Ulijte goveđu juhu i začinite solju i paprom. Pustite da zavrije, a zatim prebacite smjesu u sporo kuhalo.
d. Poklopite lonac i kuhajte na laganoj vatri 6-8 sati ili na jakoj 3-4 sata, odnosno dok meso ne omekša.
e. Poslužite vruće, ukrašeno nasjeckanim svježim peršinom.
Poljski gulaš (Gulasz)
Sastojci:
- 900 g goveđeg chuck pečenja, narezanog na kockice
- 2 glavice luka nasjeckane
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 2 žlice biljnog ulja
- 2 žlice slatke paprike
- 1 žličica sjemenki kima
- 1 žlica paste od rajčice
- 2 šalice goveđe juhe
- 1 šalica suhog crnog vina
- posolite i popaprite po ukusu
- kiselo vrhnje za posluživanje
Upute za pripremu:
a. U velikom loncu zagrijte biljno ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne postanu prozirni.
b. Dodajte goveđe kocke i pecite dok ne porumene sa svih strana.
c. Umiješajte papriku, sjemenke kima i pastu od rajčice dok se dobro ne sjedine.
d. Ulijte goveđu juhu i crno vino te začinite solju i paprom. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 2-3 sata ili dok meso ne omekša.
e. Poslužite vruće, s malo kiselog vrhnja na vrhu.
Gulaš od govedine i gljiva
Sastojci:
- 2 kilograma goveđeg gulaša mesa, izrezati na kocke
- 1 glavica luka nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 2 žlice biljnog ulja
- 450 g gljiva, narezanih na ploške
- 2 žlice slatke paprike
- 1 žličica sjemenki kima
- 2 žlice paste od rajčice
- 4 šalice goveđe juhe
- posolite i popaprite po ukusu
- sjeckani svježi peršin za ukras
Upute za pripremu:
a. U velikom loncu zagrijte biljno ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne porumene.
b. Dodajte goveđe kocke i pecite dok ne porumene sa svih strana.
c. Umiješajte gljive, papriku, sjemenke kima i pastu od rajčice dok se dobro ne sjedine.
d. Ulijte goveđu juhu i začinite solju i paprom. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 2-3 sata ili dok meso ne omekša.
e. Prije posluživanja ukrasite nasjeckanim svježim peršinom.
Španjolski gulaš (Estofado)
Sastojci:
- 2 kilograma goveđeg gulaša, mesa narezanog na kockice
- 1 glavica luka, nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 crvena paprika, narezana na ploške
- 1 zelena paprika, narezana na ploške
- 1 konzerva rajčice narezane na kockice
- 1 šalica crnog vina
- 2 žlice slatke paprike
- 1 žličica sušenog origana
- 1 list lovora
- sol i papar po ukusu
- sjeckani svježi peršin za ukras
Upute za pripremu:
a. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne postanu prozirni.
b. Dodajte goveđe kocke i pecite dok ne porumene sa svih strana.
c. Umiješajte crvenu i zelenu papriku, rajčicu narezanu na kockice, crno vino, papriku, sušeni origano i lovorov list. Posolite i popaprite.
d. Zakuhajte smjesu, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 2-3 sata ili dok meso ne omekša i dok se okusi ne stope.
e. Prije posluživanja izvadite lovorov list. Ukrasite nasjeckanim svježim peršinom.
Vegetarijanski gulaš
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica luka, nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 mrkve, narezane na ploške
- 2 krumpira, narezana na kockice
- 1 crvena paprika, nasjeckana
- 1 zelena paprika, nasjeckana
- 2 žličice slatke paprike
- 1 žličica sjemenki kima
- 2 šalice juhe od povrća
- 1 konzerva rajčice narezane na kockice
- sol i papar po ukusu
- sjeckani svježi peršin za ukras
Upute za pripremu:
a. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, češnjak, mrkvu, krumpir, crvenu papriku i zelenu papriku. Pirjajte dok povrće malo ne omekša.
b. Umiješajte papriku i sjemenke kima dok se dobro ne sjedine.
c. U lonac dodajte juhu od povrća i rajčice narezane na kockice. Posolite i popaprite. Zakuhajte, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 30-40 minuta ili dok povrće ne omekša.
d. Prije posluživanja ukrasite nasjeckanim svježim peršinom.
Gulaš od junetine i graha
Sastojci:
- 2 kilograma goveđeg gulaša, mesa narezanog na kockice
- 1 glavica luka, nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 žlice biljnog ulja
- 2 žličica slatke paprike
- 1 žličica sjemenki kima
- 2 žlice paste od rajčice
- 4 šalice goveđe juhe
- 1 limenka crvenog graha, ocijeđenog i ispranog
- sol i papar po ukusu
- sjeckani svježi peršin za ukras
Upute za pripremu:
a. U velikom loncu zagrijte biljno ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne porumene.
b. Dodajte goveđe kocke i pecite dok ne porumene sa svih strana.
c. Umiješajte papriku, sjemenke kima i pastu od rajčice dok se dobro ne sjedine.
d. Ulijte goveđu juhu i začinite solju i paprom. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 2-3 sata ili dok meso ne omekša.
e. U lonac dodajte crveni grah i kuhajte još 15-20 minuta.
f. Prije posluživanja ukrasite nasjeckanim svježim peršinom.
Austrijski goveđi gulaš
Sastojci:
- 2 kilograma goveđeg pečenja, narezanog na kockice
- 2 glavice luka, nasjeckane
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 žlice biljnog ulja
- 2 kašike slatke paprike
- 1 žličica sjemenki kima
- 2 žlice paste od rajčice
- 2 šalice goveđe juhe
- 1 šalica vode
- 1 žlica crnog vinskog octa
- sol i papar po ukusu
- sjeckani svježi peršin za ukras
Upute za pripremu:
a. U velikom loncu zagrijte biljno ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne postanu prozirni.
b. Dodajte goveđe kocke i pecite dok ne porumene sa svih strana.
c. Umiješajte papriku, sjemenke kima i pastu od rajčice dok se dobro ne sjedine.
d. Ulijte goveđu juhu, vodu i vinski ocat. Posolite i popaprite. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 2-3 sata ili dok meso ne omekša.
e. Prije posluživanja ukrasite nasjeckanim svježim peršinom.
Češki gulaš (Hovězí Guláš)
Sastojci:
- 2 kilograma goveđeg pečenja, narezanog na kockice
- 2 glavice luka, nasjeckane
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 žlice biljnog ulja
- 2 kašike slatke paprike
- 1 žličica sjemenki kima
- 2 žlice paste od rajčice
- 2 šalice goveđe juhe
- sol i papar po ukusu
- sjeckani svježi peršin za ukras
Upute:
a. U velikom loncu zagrijte biljno ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne porumene.
b. Dodajte goveđe kocke i pecite dok ne porumene sa svih strana.
c. Umiješajte papriku, sjemenke kima i pastu od rajčice dok se dobro ne sjedine.
d. Ulijte goveđu juhu i začinite solju i paprom. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 2-3 sata ili dok meso ne omekša.
e. Prije posluživanja ukrasite nasjeckanim svježim peršinom.
Poljski lovački gulaš (Gulasz Myśliwski)
Sastojci:
- 2 kilograma svinjske lopatice, narezane na kockice
- 2 glavice luka, nasjeckane
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 žlice biljnog ulja
- 2 kašike slatke paprike
- 1 žličica sjemenki kima
- 2 žlice paste od rajčice
- 2 šalice goveđe juhe
- 1 šalica suhog crnog vina
- sol i papar po ukusu
- nasjeckani svježi kopar za ukras
Upute za pripremu:
a. U velikom loncu zagrijte biljno ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne postanu prozirni.
b. Dodajte svinjske kockice i pecite dok ne porumene sa svih strana.
c. Umiješajte papriku, sjemenke kima i pastu od rajčice dok se dobro ne sjedine.
d. Ulijte goveđu juhu i crno vino te začinite solju i paprom. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 2-3 sata ili dok meso ne omekša.
e. Prije posluživanja ukrasite nasjeckanim svježim koprom.
Vegetarijanski gulaš od leće
Sastojci:
- 1 šalica sušene zelene leće, isprane i ocijeđene
- 1 glavica luka, nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 mrkve, narezane na ploške
- 2 krumpira, narezana na kockice
- 1 crvena paprika, nasjeckana
- 1 konzerva rajčice narezane na kockice
- 2 kašike slatke paprike
- 1 žličica sjemenki kima
- 2 šalice juhe od povrća
- sol i papar po ukusu
- sjeckani svježi peršin za ukras
Upute:
a. U velikom loncu pomiješajte leću, luk, češnjak, mrkvu, krumpir, crvenu papriku, rajčicu narezanu na kockice, papriku, sjemenke kima i juhu od povrća.
b. Posolite i popaprite. Zakuhajte na srednje jakoj vatri.
c. Smanjite vatru na najnižu, poklopite i pirjajte oko 30-40 minuta ili dok leća i povrće ne omekšaju.
d. Prije posluživanja ukrasite nasjeckanim svježim peršinom.
Pileći gulaš
Sastojci:
- 2 kilograma pilećih bataka, bez kostiju i kože, narezanih na komade
- 2 glavice luka, nasjeckane
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 žlice biljnog ulja
- 2 kašike slatke paprike
- 1 žličica sjemenki kima
- 2 žlice paste od rajčice
- 2 šalice pileće juhe
- sol i papar po ukusu
- sjeckani svježi peršin za ukras
Upute:
a. U velikom loncu zagrijte biljno ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne porumene.
b. Dodajte komade piletine i pecite dok ne porumene sa svih strana.
c. Umiješajte papriku, sjemenke kima i pastu od rajčice dok se dobro ne sjedine.
d. Ulijte pileću juhu i začinite solju i paprom. Zakuhajte, zatim smanjite vatru, pokrijte i kuhajte 30-40 minuta ili dok piletina ne bude kuhana i omekšana.
e. Prije posluživanja ukrasite nasjeckanim svježim peršinom.