Steve Jobs – legenda koja ne blijedi

Foto: Pixabay

Kalifornijski genije, Steven Paul Jobs ili kraće Steve Jobs, rodio se 1955. godine u San Franciscu te je kao suosnivač kompanije Apple i pionir osobnih računala, bio značajan za razvoj računalne tehnologije sve do svoje smrti u 2011. godini.

On je značajan po tome što je u sedamdesetima, zajedno sa Steveom Wozniakom, osnovao Apple koji je u potpunosti transformirao tadašnji svijet telekomunikacija. Bio je vizionar i genije koji je uspio predvidjeti trendove i osmisliti proizvode poput iPoda i iPhone-a koji su započeli svojevrsnu revoluciju u svijetu mobilnih uređaja.

Traženje samog sebe

Jobs je dijete dva studenta Sveučilišta u Wisconsinu koji su ga, nedugo nakon rođenja, odlučili posvojiti. Stevenov otac bio je sirijski profesor političkih znanosti koji se zvao Abdulfattah Jandali, a majka mu je bila logoped Zajedničkom su odlukom dali Stevea na posvajanje smatrajući se premladima za brak. Steven je tek sa svojih dvadeset i sedam godina saznao istinu o svom pravom podrijetlu.

Njegovi posvojitelji bili su Clara i Paul Jobs, koji su mu odabrali ime. Majka mu je bila računovotkinja, a otac veteran i mehaničar. Upravo je njegov otac bio jedan od uzroka Jobsove zainteresiranosti za tehnologiju – oni su svoje vrijeme zajedno provodili u obiteljskoj garaži, sastavljajući i rastavljajući brojne uređaje.

Iako je Steve oduvijek bio pametan i snalažljiv učenik, često je bio frustriran oko svoga školovanja. U školi mu je nerijetko bilo dosadno pa je često pravio razne spačke te ga je profesorica čak morala ucijeniti kako bi počeo učiti. Naime, Jobs je bio toliko pametan da su profesori preporučili da preskoči par razreda i krene u srednju školu, što su njegovi roditelji odbili.

Nakon završene srednje škole, Jobs je upisao fakultetu u Portlandu, ali je nakon samo šest mjeseci odlučio odustati jer je smatrao kako ga upisan fakultet ne vodi nikamo. Sljedećih godinu i pol išao je na brojne i raznolike sate te je zbog jednog takvog sata o kaligrafiji kasnije pronašao svoju ljubav prema tipografija.

Nešto kasnije Steve započinje raditi kao dizajner video igrica u tvrtki Atari, ali samo nekoliko mjeseci kasnije daje otkaz i odlazi u Indiju kako bi pronašao svoj put. Tamo doživljava svojevrsno prosvjetljenje, eksperimentirajući s brojnim psihodeličnim drogama.

Stvaranje Apple-a

Tijekom Steveova pohađanja srednje škole upoznao je Stevea Wozniaka, svog budućeg partnera i suosnivača tvrtke Apple Computer. Zbog svojeg zajedničkog interesa izvrsno su se slagali te su 1976. godine u Jobsovoj garaži osnovali Apple Computer. Ovaj projekt su financirali tako da je Jobs prodao svoj Volkswagen, a Wozniak svoj znanstveni kalkulator. Ono što se smatra najvećim doprinosom ovih dvaju genija jest to što su uspjeli približiti ovakvu tehnologiju svima – novi proizvodi bili su manji, praktičniji, jeftiniji i namijenjeni svakodnevnom korištenju.

Prvo računalo za osobnu uporabu koje su je Wozniak napravio, a Jobs promovirao, Apple I, prodavao se po 666.66 dolara. Ova serija računala zaradila je tvrtki nešto manje od milijun dolara te se smatra dobrim početkom s obzirom da su ovim lansiranjem mogli financirati sljedeće. Tri godine nakon, na Jobsovu inicijativu, izlazi Apple II koji je bio ogroman hit među kupcima i povisio prodaju tvrtke za čak 700%.

Već 1980, Apple Computer dostiže vrijednost od $1.2 milijardi dolara. Jobs ubrzo postavlja Johna Sculleya, stručnjaka koji radi za Pepsi i Colu, na mjesto izvršnog direktora tvrtke.

Sljedeći proizvodi bili su manjkavi te su stoga ostavili brojne kupce u razočaranju. 1984. Izlazi Macintosh, no ni s ovim novim računalom Apple ne uspijeva prestići IBM koji je tada bio najjača IT tvrtka. Sculley je vjerovao da je Jobs kriv za ove neuspjehe te je odgurnuo Stevea na lošije pozicije. Zbog toga, Jobs 1985. napušta Apple i kreće svojim putem.

Nakon odlaska iz tvrtke, Jobs stvara NeXT, Inc., kompaniju koja također ne doživljava masovni uspjeh. I ova je tvrtka tijekom devedesetih prodana Apple-u.  

Ponovno oživljavanje Apple-a i vjera u Pixar

Nakon više od 10 godina, 1997., Jobs se vraća u Apple na mjesto izvršnog direktora. S novim timom i idejama, on uspijeva vratiti Apple na noge. Njegova ideja redizajniranja tvrtke uspijeva, te u devedesetima izlaze brojni revolucionarni proizvodi poput iMaca, MacBook Aira, iPoda te na kraju i iPhonea.

Utjecaj ove tvrtke bio je toliko jak da bi kompanije odmah nakon izlaska Apple proizvoda pokušali stvoriti jednaku tehnologiju. Jobs je svoje vizije shvaćao ozbiljno i vjerovao je da je najvažnije da su proizvodi funkcionalni, ali i estetski lijepi zbog toga što je to jedna od privlačnosti Appleovih uređaja.

Apple 2008. godine postaje drugom najvećom tvrtkom u SAD-u, odmah nakon Walmarta.

Jobs 1986. godine kupuje tvrtku za animaciju od Georgea Lucasa, koja kasnije postaje Pixar Animation Studios. Steve je iznimno vjerovao u ovaj projekt te je investirao više od $50 milijuna u njega. Na kraju se to isplatilo te je studio izbacio iznimno popularne crtiće kao Priča o Igračkama, Potraga za Nemom i Izbavitelji. Pixar filmovi su do sada zaradili više od $4 milijardi dolara. Studio se 2006. spojio s Disneyem, te Jobs tada postaje Disneyev najveći dioničar.

Veza s obitelji i borba s rakom

Jobs se 1991. oženio s Laurene Powell. Par se upoznao na Stanfordu gdje je Laurene radila na svojoj diplomi. Skupa su imali troje djece: Reed, Erin i Eve.

Steve također ima još jedno dijete, Lisu, koju je dobio s djevojkom Chrisann Brennan u sedamdesetima, kada je imao samo 23 godine. Jobs je negirao da je Lisa njegovo dijete, ali se kasnije testom utvrdilo da su u krvnom srodstvu i Jobs je morao plaćati alimentaciju. Jednom od svojih kompjutera Apple generacije dao je ime Lisa.

Lisa je u svojoj knjizi Small Fry objasnila svoj odnos s ocem: Jobs je ostvario kontakt s njom tek kada je imala 7 godine. Kao tinejdžer Lisa je otišla živjeti sa svojim ocem te su kasnije uspostavili bolji odnos.

Jobs je 2003 godine saznao da ima neuroendokrini tumor, rijetku vrstu raka gušterače. Bolest se mogla riješiti operacijom, ali je Jobs odlučio prvo promijeniti svoje navike. Postao je pesketarijanac te je čak 9 mjeseci odgađao svoju operaciju. Ovo je bilo iznimno stresno i za direktore Applea – Jobsova bolest bi u javnosti mogla prouzročiti veliku štetu kompaniji. 2004. godine Jobs je otišao na operaciju na kojoj su uklonili spomenuti tumor. On je u nadolazećim godinama svoje zdravlje držao privatnim, a informacije koje su dolazile u javnost bile su rijetke i šture.

U 2009. godini bilo je mnogo spekulacija o Jobsovom zdravlju. Naime, Steve je naočigled smršavio što je u ljudima pobudilo zabrinutost. Jobs je na ove pretpostavke odgovorio da ima problema s hormonalnim disbalansom te je napustio radno mjesto na pola godine.

Nedugo nakon je u mailu poslanom radnicima objasnio kako mu je zdravstveno stanje lošije nego što je mislio te da ostavlja veliku odgovornost na Tim Cooku, koji će u njegovo ime voditi tvrtku.

2011. godine objavio je svoj odlazak iz kompanije te je podnio ostavku s pozicije izvršnog direktora.

Nakon gotovo deset godina borbe sa svojim rakom Jobs umire 2011. godine u Palo Altu. Umro je s 56 godina, ali informatičko naslijeđe i vizija koju je ostavio iza sebe nikada neće biti zaboravljeni.